Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kurs programowania - wybór języka

Kurs programowania  

157 użytkowników zagłosowało

1. 1. W jakim języku powinien zostać przeprowadzony kurs?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1374573540-U667741.png

Witajcie!

Niektórzy z Was zapewne czytali już o ostatnich roszadach na stanowiskach w MCT - powierzono mi dosyć odpowiedzialne zadanie przywrócenia grupy Coders Team do życia. Postaram się wywiązać z niego jak najlepiej, a jestem dobrej myśli, ponieważ Panowie z MCT to ludzie inteligentni, pomysłowi i zaangażowani. Potrzebują jedynie kogoś, kto pomoże im się zorganizować i połączyć ich pracę w całość. Mam nadzieję, że uda mi się stworzyć w grupie fajną atmosferę, aby każda osoba dobrze się w niej czuła i była wręcz dumna z bycia częścią Coders Teamu.

Przejdę teraz do konkretów, czyli naszych planów na najbliższą i nieco dalszą przyszłość.

Wszyscy jesteśmy zainspirowani i zmotywowani do pracy, ostatni tydzień był pełen owocnych dyskusji i burzy mózgów.

Postanowiliśmy, że naszym pierwszym głównym projektem będzie KURS PROGRAMOWANIA w języku wybranym przez Was. Na dzień dzisiejszy oferujemy Wam trzy języki, których opisy przygotowali moi zdolni koledzy.

Javę zaprezentował @Jaca777

Java. (Nie mylić z JavaScript!) Na pewno nie jest to opis techniczny, ale mam nadzieję że da ogląd na język.

Java jest już na rynku od '95. Według wielu rankingów jest, zaraz po C, najczęściej używanym językiem programowania.
Jakiekolwiek pytanie, które przychodzi Ci do głowy odnośnie tego języka, prawdopodobnie zostało już zadane i odpowiedź znajduje się gdzieś w internetach.

1. Środowiska programistyczne (IDE) - Programy do programowania.
Programując w Javie możesz korzystać z wielu niezwykle rozbudowanych środowisk, co nie jest tak oczywiste w przypadku innych języków.
Takie programy, dla przykładu IntelliJ (obecnie najpopularniejsze IDE) , potrafią znacznie skrócić czas pisania kodu.

2. Narzędzia
Istnieje wiele narzędzi, które czynią programowanie bardziej zorganizowanym, przejrzystym oraz efektywnym (gradle, ant, jnigen etc.).

3. Programowanie obiektowe - OOP
Java jest oczywiście językiem mocno zakotwiczonym w świecie obiektów i nie bez przyczyny większość wzorców projektowych
jest przedstawiana na przykładach właśnie w tym języku. Ponadto od wersji ósmej dostępne jest wiele udogodnień do programowania funkcyjnego.

4. Wszechobecność
Java działa na maszynie wirtualnej Javy (JVM) niezależnie od platformy. Implementacje JVM'ki znajdziesz w pralkach, mikrofalówkach,
linuksach, łindołsach, androidach etc.

5. Wydajność
Java nie jest językiem kompilowanym do kodu wykonywanego przez procesor. To znaczy, że po zmianie kodu Javy na ten,
który rozumie komputer, musi zostać on jeszcze raz 'przetłumaczony'. Pozwala to na uruchamianie programów gdziekolwiek się chce.
Wpływa to na wydajność, lecz w naprawdę niewielkim stopniu. Nie przeszkadza to w pisaniu gier, czy nawet rzeczy tak wymagającej efektywności jak silnik graficzny.

6. Zastosowania
Javę, z racji na jej wieloplatformowość, niezwykle rozbudowane biblioteki oraz wydajności, stosowana jest praktycznie wszędzie.
Tworzy się w niej aplikacje oraz gry na Androida, aplikacje (strony) internetowe, aplikacje i gry desktopowe (na komputery) i wiele więcej.

Polecane opisy techniczne znajdziecie na:

C++ opisał @Arkeus

Dlaczego warto używać języka C++?

• Posiada kompatybilność wsteczną z językiem C.
  • C++ umożliwia częściową manipulację hardware, za pomocą wstawek z Assemblera.
  • Jest on językiem wieloparadygmatowym, czyli możemy pisać obiektowo (co zaleca się do większych projektów), proceduralnie oraz strukturalnie.
  • Posiada wiele ciekawych udogodnień, takich jak programowanie uogólnione, co pozwala pisać elastyczny kod, bez wcześniejszej znajomości typów danych.
  • Jest bezpośrednio kompilowany (nie jest odpalany w wirtualnej maszynie oraz nie jest zarządzany), przez co kod wykonuje się bardzo szybko.
  • Jest dość ciężki do dekompilacji, szczególnie w formie zabezpieczonej jakimś packerem np. VMProtect.
  • Posiada dobrą ochronę przed popełnianiem błędów przez programistę ponieważ m.in. dużą rolę odgrywają typy danych.
  • Jest dobrze wspierany i rozwijany, ciągle wychodzą jego nowe standardy.

Dlaczego ja wybrałem C++?

• Lubię pisać cheaty, C++ wydaje się najrozsądniejszym językiem do tych zadań, mimo, że przez długi okres czasu byłem przekonany do C#, to jednak w momencie, w którym zacząłem uczyć się algorytmów, dostrzegłem ułatwienia w postaci funkcji o typach nieoznaczonych, ciekawego programowania obiektowego etc, dlatego polecam język C++.
  • C++ jest swego rodzaju wyzwaniem, jeśli lubisz myśleć, lubisz wyzwania, to język właśnie dla Ciebie, jego nauka jest dość czasochłonna, jak i samo pisanie w nim, chociaż to zależy już w sumie od umiejętności.
  • C++ jest dość ciekawy pod względem zabezpieczeń, o ile np. kod .NET jest dość łatwo zdekompilować nawet po spakowaniu, o tyle kod C++ zabezpieczony, jak już wyżej podałem VMProtectem, jest bardzo ciężki do dekompilacji, z pewnością duży plus do użytku komercyjnego.
  • Ciekawym jego rozwinięciem jest biblioteka Qt, która dostarcza wiele przydatnych bibliotek jak QThreads (wielowątkowość) i wiele wiele innych oraz pozwala tworzyć interfejs, jeśli zamierzamy pisać coś dla szerszego grona użytkowników, to trzeba to w końcu jakoś opakować w interfejs :)
  • Nauczyłem się pisać kod samodzielnie w dużym stopniu, bez kopiowania funkcji, czy tez fragmentów kodu z forum itp. Ponieważ C++ wymaga tego od programisty. Na jego podstawie poznałem prawdziwe podstawy obiektowości, o ile kod w C# da się kopiować fragmentami i jakoś go przystosować, o tyle w C++ jest to dość ciężki. Chyba łatwiej kod pisać samodzielnie do czego zachęcam, wystarczy pokonać lenistwo :D

C# przedstawił @Zkumeku

Dlaczego warto używać języka C#?

- Posiada bardzo przyjazną i wygodną składnię.
- Jest dużo łatwiejszy w nauce od C++ i wielu innych języków.
- Łączy on w sobie to, co najlepsze z języków C, C++ oraz Java.
- Składnia języka jest bardzo podobna do tej znajej z C++.
- Działanie programów wykorzystuje podobny mechanizm, który działa w Java, wirtualizację.
- Jest cały czas silnie rozwijany i udoskonalany.
- Podobny program w C++ potrzebuje dużo więcej linii kodu, w porównaniu do C#.
- Daje możliwość korzystania z bardzo zaawansowanego narzędzia jakim jest Visual Studio.
- Jest w pełni obiektowy.
- C# zawiera więcej typów bazowych niż Java.

Dlaczego ja wybrałem C#?

- W internecie jest dużo dokumentacji i materiałów.
- Lubię pisać aplikacje na Windowsa. Czy to desktop czy też mobilny. Wbrew wszelkim przekonaniom, pisanie na Windows 8 i jego ewolucje jest bardzo proste - dziecinnie proste. Daje to też wielkie możliwości i pole do popisu dla C#. 
- Pisanie w C# jest przyjemne i szybkie, nie trzeba spędzać wielu godzin na problemach natury samego języka.
- Visual Studio pozwala na jeszcze większe przyśpieszenie pisania i tworzenia aplikacji poprzez wiele pomocnych funkcji np. IntelliSense i wielu innych za pomocą skrótów klawiszowych.
- Jest nowym językiem i szybko się rozwija, co przekłada się na mniejszą szansę szybszego "wyginięcia" języka. 
- Znalezienie pracy ze znajomością tego języka jest bardzo proste i na początek już podstawową znajomością pozwala na dobry zarobek.

Postaramy się w najrzetelniejszy, najbardziej przyjazny i przystępny sposób podzielić się z Wami naszą wiedzą i doświadczeniem. Zaoferujemy Wam dostęp do autorskich wykładów i starannie wyselekcjonowanych zestawów ćwiczeń do samodzielnego wykonania. Być może zaczynam brzmieć jak pani z reklamy kawy lub jogurtu, dlatego na tym zakończę wątek kursu.

Zapraszam do głosowania w ankiecie! Głosowanie nie potrwa zbyt długo, ponieważ Panowie Codersi rwą się do pracy i chcą sprawnie rozpocząć projekt.

Oprócz kursu mamy oczywiście w planach inne, mniejsze i większe projekty, które sukcesywnie pojawiać się będą w naszym dziale, dlatego polecam skorzystać z opcji obserwowania działu, aby być ze wszystkimi informacjami na bieżąco.

Wszelkie uwagi, czy też pomysły co do kursu lub rozwoju grupy przyjmujemy pod tym tematem.

Zachęcam również do kontaktowania się ze mną poprzez PW.

Pozdrawiam,

LittleBlack.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

­Ey, cwaniaki sami siebie bd uczyc?

Nie ma zbierania glosow od coders team.

Nie mogłam się oprzeć i zagłosowałam na wszystkie trzy języki, bo wszystkie są równie "ciekawe i kuszące". :ninja:

Oczywiście głosy członków teamu się nie liczą.

Opublikowano

­

Nie mogłam się oprzeć i zagłosowałam na wszystkie trzy języki, bo wszystkie są równie "ciekawe i kuszące". :ninja:

Oczywiście głosy członków teamu się nie liczą.

No właśnie już nie, bo ktoś usunął wzmiankę o WIBRATORACH W JAVIE.

sorry za spam, ale taka prawda

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Mam nadzieję, że pomysł wypali. Według mnie ma on przyszłość, a wielu użytkowników chciałoby się uczyć jakiegoś języka, żeby stworzyć (nawet nie skomplikowany) program.

Głosuje na C#. Myślę, że aktualnie ma on największy potencjał.

Także również życzę powodzenia :)

4770714280454741315510.png
Opublikowano

Według mnie nie ma on przyszłości. Założę się, że znajdę sto lepszych kursów w sieci. Na co to komu? Od tego macie działy, a nie mct. 

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Ciekawym jego rozwinięciem jest biblioteka Qt, która dostarcza wiele przydatnych bibliotek jak QThreads
te drugie bibliotek brzydko brzmi. I oczywiście c++ też ma już nawet sensowny multithreading.

głosuje na c++

Opublikowano

Wszystkie języki sposród wymienionych mają swoją przyszłość, dlatego głos oddałem na wszystkie

Opublikowano

Według mnie nie ma on przyszłości. Założę się, że znajdę sto lepszych kursów w sieci. Na co to komu? Od tego macie działy, a nie mct. 

Nasz kurs będzie różnił się od innych z pewnością formą - o tym niedługo przedstawię Wam więcej informacji. Poza tym Codersi będą w pełnej gotowości, aby pomagać uczestnikom kursu w rozwiązywaniu przygotowanych dla nich ćwiczeń. Dodatkowo, osoba, która będzie wyróżniać się ponadprzeciętną wiedzą, będzie mogła dołączyć do naszego zespołu.

Widzę, ktoś się wziął za ten ten leniwy MPC Coders Team, lecz myślę by zaprezentować użytkownikom forum inne rzeczy niż uczenie podstaw. Wiele jest już poradników do uczenia podstaw, więc po co nam kolejny? Zróbcie jakieś ciekawe rzeczy, które na 100% się przydadzą, a nie bierzecie się za rzeczy przerabiane 1000 razy.

Po części odpowiedziałam już na Twoje pytania. Tak jak wspomniałam już w temacie, kurs to nie jest jedyny projekt. Jest on przeznaczony dla zielonych, ale programiści bardziej doświadczeni również znajdą coś dla siebie. Projekt drugi, bardziej ambitny, wymaga większego nakładu pracy, dlatego powstanie jako drugi (będziemy pracować nad nim w trakcie prowadzenia kursu).

Jeśli macie propozycje co do innych projektów, to chętnie o nich poczytamy. ;)

Opublikowano

Uczyć mogę się z książki. Zamiast wprowadzić drugi zbawienny (mam nadzieję) projekt to babracie się w coś, w co jak myślę nie jesteście dobrze przeszkoleni. W mct znajduje się kilka ludzi, nie są oni ąę w swoich dziedzinach, uwierz.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Uczyć mogę się z książki. Zamiast wprowadzić drugi zbawienny (mam nadzieję) projekt to babracie się w coś, w co jak myślę nie jesteście dobrze przeszkoleni. W mct znajduje się kilka ludzi, nie są oni ąę w swoich dziedzinach, uwierz.

Mimo wszystko chcemy spróbować - nie mamy nic do stracenia, a jeśli chociaż jedna osoba na tym skorzysta i czegoś się nauczy, będzie to nasz pierwszy mały sukces.

Nie bądź tak sceptycznie nastawiony.

Opublikowano

Nie rozumiem,to gotowe kursy czy będą rozwijane?

bo tak na prawdę to na razie nie wygląda na kursy ;d

Hm? Kursu jeszcze nie zaczęliśmy. W tym temacie wybieramy dopiero język, a gdy już wybierzemy - zaczniemy przygotowywać zakres materiału, podzielimy go na części itd. i ruszymy z nauczaniem. Formy prowadzonego kursu jeszcze nie zdradzimy.

Opublikowano

Jak to ma dojść do skutku, to dlaczego tylko jeden kurs? Przeprowadźcie wszystkie trzy, po kolei. Kolejność sami ustalcie. Dlaczego faworyzować tylko jeden język.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Jak to ma dojść do skutku, to dlaczego tylko jeden kurs? Przeprowadźcie wszystkie trzy, po kolei. Kolejność sami ustalcie. Dlaczego faworyzować tylko jeden język.

Najpierw jeden musi dojść do skutku, później ewentualnie kolejne.

Opublikowano

Najpierw jeden musi dojść do skutku, później ewentualnie kolejne.

Później proponuję stworzyć parę artykułów dot. różnych bibliotek, tricków, porad itd., bo jednak na forum też są osoby już z pewną wiedzą.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

­@hejty

xD Nie wiecie jeszcze jak kurs będzie wyglądał a się wypowiadacie xD

skisłem

Cel tego kursu wcale nie taki oczywisty, dla mnie jego cel to sprawdzenie jak działamy w grupie [mct], bo co jak co taki kurs zobowiązuje.

o8HfXuR.png

Opublikowano

­@hejty

xD Nie wiecie jeszcze jak kurs będzie wyglądał a się wypowiadacie xD

skisłem

Cel tego kursu wcale nie taki oczywisty, dla mnie jego cel to sprawdzenie jak działamy w grupie [mct], bo co jak co taki kurs zobowiązuje.

A przy okazji możemy być inspiracją do rozpoczęcia nauki programowania. :) Nie każdy sam z własnej woli sięga po książkę, by się czegoś nauczyć.

Niektórzy potrzebują "kopniaka", a takim kopniakiem w obecnej sytuacji może być nasz kurs. Nie twierdzę, że zrobimy z każdego profesjonalnego programistę, ale może zainspirujemy go do poszerzenia swojej wiedzy w tej kwestii.

Opublikowano

­

A przy okazji możemy być inspiracją do rozpoczęcia nauki programowania. :) Nie każdy sam z własnej woli sięga po książkę, by się czegoś nauczyć.

Niektórzy potrzebują "kopniaka", a takim kopniakiem w obecnej sytuacji może być nasz kurs. Nie twierdzę, że zrobimy z każdego profesjonalnego programistę, ale może zainspirujemy go do poszerzenia swojej wiedzy w tej kwestii.

No raczej, że nie profesjonalnego! Nikt nam za to nie płaci! xDDD

sporo noobskich kursów np do javy jest płatnych wiec zluzujcie poslady bo to bd 100% darmowe.

o8HfXuR.png

Opublikowano

przydało by się teraz te kolorowanie, bo aktualne to takie trochę... słabe.

powodzenia na pewno przeczytam

@@ciekawe czy Wielki Koder z mpc sie zjawi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...