Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

co powinien umiec informatyk?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam 16 lat i jeszcze kilka miesiecy i czeka mnie nowa szkola.Zastanawiam sie nad technikum informatycznym.

Powiedzcie mi co powinna umiec juz osoba ktora wybiera profil informatyczny?

Opublikowano

Powinieneś ogarniać w jakimś stopniu komputery, ale przede wszystkim interesować się komputerami.
Aczkolwiek Oni tam Ciebie nauczą wszystkiego w końcu właśnie to jest technikum informatyczne.
Natomiast jeśli chcesz być troche bardziej obeznany to poczytaj o budowie kompa itp.

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Po to tam idziesz, żeby się czegoś nauczyć. Będziesz miał omawiane wszystko od Sys.Binarnego do Komunikatów BIos-post. Nie wliczając budowania strona, baz danych itp.

Opublikowano

Po to tam idziesz, żeby się czegoś nauczyć. Będziesz miał omawiane wszystko od Sys.Binarnego do Komunikatów BIos-post. Nie wliczając budowania strona, baz danych itp.

A czy wybiera sie jakiś" kierunek"? Np. strony, programowanie itd.
Opublikowano

A czy wybiera sie jakiś" kierunek"? Np. strony, programowanie itd.

ja nie miałem takiej możliwości, ale chyba w 3-4 klasie bedzie do wyboru grafika/programowanie

Opublikowano

Osobiście przez 3 lata w technikum nauczyłem się : nic więc to też wszystko zależy od szkoły u nas mają wyjeb*** w sumie tak jak my aczkolwiek nie słyszałem, aby ktoś coś przyswoił nowej wiedzy

Opublikowano

W moim technikum nauczyłem się wielu rzeczy, które są dla mnie przydatne na studiach. Nie musisz niczego umieć - jedyne czego potrzeba, to zainteresowanie tematem.

Opublikowano

Za 1,5 miesiąca kończę technikum informatyczne więc się wypowiem. Nie musisz umieć nie wiadomo czego. Przede wszystkim idziesz do tej szkoły po to żeby się tego nauczyć. W pierwszej klasie były same lajtowe rzeczy, typu podstawy worda, excela itp. Było też przeliczanie systemów liczbowych, zasady działania poszczególnych podzespołów itp. W późniejszych latach było tego coraz więcej. Programowanie ( 1 rok pascala i 2 lata C++), rok nauki baz danych, rok excela, Linux, narzędzia administracyjne w Windowsie itp. Było tego naprawdę sporo. Jednakże na początek wystarczy Ci nieco więcej wiedzy niż posiada przeciętny kowalski na temat komputerów, reszty cię nauczą

Opublikowano

Za 1,5 miesiąca kończę technikum informatyczne więc się wypowiem. Nie musisz umieć nie wiadomo czego. Przede wszystkim idziesz do tej szkoły po to żeby się tego nauczyć. W pierwszej klasie były same lajtowe rzeczy, typu podstawy worda, excela itp. Było też przeliczanie systemów liczbowych, zasady działania poszczególnych podzespołów itp. W późniejszych latach było tego coraz więcej. Programowanie ( 1 rok pascala i 2 lata C++), rok nauki baz danych, rok excela, Linux, narzędzia administracyjne w Windowsie itp. Było tego naprawdę sporo. Jednakże na początek wystarczy Ci nieco więcej wiedzy niż posiada przeciętny kowalski na temat komputerów, reszty cię nauczą

Nieco więcej czyli? Co masz na myśli, z jakim zasobem informacji wchodziłeś do szkoły? Jes ciężko/łatwo?
Opublikowano

Nie masz się czego bać, nie potrzebujesz jakiejś ogromnej wiedzy, jeżeli radziłeś sobie na informatyce, to sobie poradzisz.

Jest to łatwe z tego względu, że masz komputer, pracujesz przy nim, potrafisz się nim obsługiwać itd. 

Ja np. nie chodzę do żadnej szkoły informatycznej, a teorie z 2giej klasy technikum zdałem w internecie na 48%(kolega podesłał), więc nie jest to jakieś bardzo trudne. Jeżeli to lubisz, interesujesz się, to będzie ok ;) 

Ale zawsze lepiej uczyć się też we własnym zakresie, jakieś naprawy, języki - w przyszłości Ci się to przyda. 

52287137559562145640.png

Opublikowano

Nie idź do technikum informatycznego. Mam znajomych na 4 roku w technikum na tym kierunku - nie potrafią zbyt wiele.

Lepiej idź na elektronika - nauczysz się czegoś pożytecznego, dowiesz się, jak działa PC, w razie czego będziesz potrafił naprawić sprzęt elektroniczny. W domu ucz się informatyki - np. jakiegoś języka programowania i obsługi Linuxa. ;)

ㅈㅈ.

Opublikowano

Idziesz według starej podstawy programowej, która była nieco trudniejsza. W nowej podstawie nie ma np. programowania w językach C

Ja idę według nowej podstawy więc już tłumaczę co i jak.

Jeżeli interesujesz się tym to uwierz mi, że jest bardzo lajtowo. Mam kumpla w klasie, który z początku niczego nie umiał, i nie interesował się informatyką. W dniu dzisiejszym ogarnia większość rzeczy, które powinien. Jak? Po prostu zainteresował go to.

Mam w klasie również osoby, które przyszły, bo liczyły, że wiedza sama na nich spadnie - nic z tego. Jeżeli czymś się interesujesz, i pójdziesz na ten kierunek, to powinieneś sobie poradzić.

Co do umiejętności to do zdania są teraz 3 kwalifikacje

E12 - Diagnostyka i naprawa urządzeń (Bardzo lajtowe, a szczególnie praktyka)

E13 - Sieci komputerowe (Tego się obawiam, więcej nauki)

E14 - Programowanie aplikacji internetowych (W skrócie musisz znać języku PHP,JS,HTML,CSS)

Opublikowano

Na informatyku póki co z jakichś ważniejszych rzeczy dowiedziałem się:

Diagnostyka: składanie zestawów komputerowych (dobieranie komponentów przez internet), co się przyda w zaplanowaniu serwisu komputerowego, jakieś skróty, kable, porty i ogólnie o komputerach na luźno bez spiny.

Programowanie: teorii dużo, jak działają algorytmy i podstawowe pojęcia nt. programowania, teraz trochę ruszamy z prostym ELI.

Projektowanie stron internetowych: html od podstaw, póki co jeszcze bez CSS i na tabelkach a nie na divach (:O).

Systemy operacyjne: o tym jak działa komputer, poszczególne podzespoły komputera, funkcje w systemie wraz z ich wykorzystaniem w sumie nic nowego.

Urządzenia techniki komputerowej: z tego nie dowiedziałem się ** nic co by mi się przydało w życiu, liczby binarne, liczby ZM i różne takie pierdoły, ale to też zależy od nauczyciela.

Jestem teraz w I klasie.

Opublikowano

Po 3 latach w technikum powiem , że przede wszystkim chęci :)

Zależy też do jakiego technikum idziesz , bo jak do takiego pierwszego lepszego to coś Cię nauczą , ale musisz sam też ogarniać małe co nieco tj programowanie. Nie mówię , że masz je umieć zanim pójdziesz do szkoły , ale tu sama teoria nie wystarczy , bo musisz też pomyśleć( za to gdy stworzysz coś z niczego - bezcenne ) . U mnie np jest w chooooooooj teorii z której i tak nic nie wiem :)

Ja się poddałem z egzaminem zawodowym w 2 klasie, bo po mojej szkole mógłbym co najwyżej kompy w Avansie składać oraz brak chęci też zrobił swoje - to jest kurewsko nudne. 
Gdybym mógł znowu wybrać szkołę poszedłbym do zawodówki , albo TPS :)

1390831561-U140955.jpg

Opublikowano

Nic, o ile masz jakąkolwiek wiedze na temat budowy komputerów, jak i działaniu - niczego się nie nauczysz. Mówię to z doświadczenia, zapomnij o niskopoziomowym programowaniu, inżynierii wstecznej, bezpieczeństwie sieci, kryptografii. Strata czasu

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Czy mogę się dołączyć do pytania i zapytać o coś ?

Mam nadzieję że nie dostanę %.

Czyli mam rozumieć po gimbazie idąc do technikum informatycznego po jakimś czasie istnieje nauka programowania?

Czy osoba zielona w programowaniu bd miała problemy?

Opublikowano

Czy mogę się dołączyć do pytania i zapytać o coś ?

Mam nadzieję że nie dostanę %.

Czyli mam rozumieć po gimbazie idąc do technikum informatycznego po jakimś czasie istnieje nauka programowania?

Czy osoba zielona w programowaniu bd miała problemy?

Tak, jest nauka programowania, jednak są to tylko i wyłącznie języki web. Jeżeli będziesz miał chęci to całkiem od zera możesz nauczyć się programować, bo w końcu od tego jest szkoła.

Opublikowano

w technikum nie nauczysz się programować. lekcja programowania powinna trwać 3 godziny dziennie żeby coś ciekawego z niej wyciągnąć. i jak przeczytałem ze w technikum się tworzy strony na tabelach to się za głowę złapałem. jak chcesz być programista to chyba lepiej kierunek mat-fiz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...