Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

co powinien umiec informatyk?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co że zwykłym złożeniem PC, po tych 3 latach dam radę czy raczej sam muszę się tego nauczyć?

Dasz radę złożyć. To się robi na samym początku pierwszej klasy.

Opublikowano

Pierwszy egzamin E12 masz w 2 klasie więc na pewno będziesz do tego czasu umiał grzebać przy określonych podzespołach.

Głównie wymiana dysków, ramu czy zasilacza. Na egzamin potrzebna była znajomość jedynie jak wymienić dysk twardy. A reszta to czyste spisywanie informacji z programu diagnostycznego na kartkę w odpowiednie pola. Zakładanie kont uzytkownika z odpowiednim hasłem (trudnym według nich to jest coś typu "egz@m!n321") - sam hasło wymyślasz ale trudne i co tam jeszcze było.. aa na początek przed wymianą dysku musiało się zainstalować system z obrazu.

A nauka w szkole to czysta nuda - jeśli chodzi o przedmioty zawodowe teoretyczne, czyli przy ławkach a nie na komputerach.

Przynajmniej w moim przypadku to więcej teorii od praktyki. Nawet jesli by Cie interesowały tematy to nie ma bata byś nie przysnął któregoś razu. 90% teorii jest nam niepotrzebna, gdyż jak czegoś w życiu nie wiemy to google --> i wpisujemy co nas interesuje.

Na egzaminie teoretycznym wymagają od nas znania skrótów nieistotnych w pracy. Sam osobiście zdałem za 2 razem bo wtedy już nie dali tak głupich pytań jak o np dpi myszki na monitorze.

579571423327107377857.png

Opublikowano

Jestem w takim technikum i gdybym miał ponownie wybierać zastanowiłbym się jeszcze nad inną szkołą.

Czego się uczę:

Systemów operacyjnych (Na razie tylko Windows).

Jak dobrać odpowiedni zasilacz,liczby binarne,szesnastkowe.

Diagnostyka i naprawa komputera i urządzeń peryferyjnych.

Informatyka(Gram sb na niej w cs bo umiem zainstalować bloga na wordpressie i napisać stronę z php,css i html)

Programowanie: Na razie jest to C++ jednak na własną rękę uczę się C#,PHP,CSS,Javy i LUA.

Opublikowano

Myśle, że każdy szanujący sie informatyk prędzej czy później dojdzie do stanu, w którym kolejny niedziałający program zmusi go do wyrzucenia komputera przez zamknięte okno i przebicia monitora głową.

Opublikowano

Sam ukończyłem technikum informatyczne.. z bardzo dobrym wynikiem. Nie polecam tego kierunku, teraz tych szkół informatycznych tak powyrastało że jeżeli chcesz tam iść to z celem.. już gdzie chcesz iść na studia i z pewnością że będziesz miał prace. Z mojej klasy 32 osób, tylko 2 siedzą w informatyce.. reszta znalazła pracę gdzie indziej albo studiują inne kierunki nie związane z informatyką i moim zdaniem dobrze robią. Ja także tak uczyniłem przekwalifikując się na technika górnika ;). Tak więc nie polecam tego kierunku, co prawda.. poziom nauczania w tym kierunku jest dość niski ;P.

Opublikowano

A jak z matmą? Bo wiem, że jest na tym kierunku rozszerzona a u mnie nie za dobrze z tym przedmiotem :D

Opublikowano

Musisz umieć hejtować w internecie.

Tak, jest nauka programowania, jednak są to tylko i wyłącznie języki web. Jeżeli będziesz miał chęci to całkiem od zera możesz nauczyć się programować, bo w końcu od tego jest szkoła.

A ty w końcu przestań p******** głupoty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...