Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum - rekrutacja. Czy trudno się dostać do wymarzonej szkoły?

Kubaman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Mam 16 lat, w tym roku piszę egzamin gimnazjalny. Próbne poszły mi całkiem dobrze:

J. Polski - 78%

J. Angielski - 100% [podstawa]

Historia - 68%

Matematyka - 64%

Przyrodnicze - 68%

Oceny na półrocze:

Matematyka - 2/3, teraz naciągnę

Fizyka - 3

J. Angielski - 4

J. Polski - 3/4

Informatyka - w pierwszym półroczu 6, w drugim 4 z powodu nieobecności. [2 klasa]

Zachowanie - dobre/bardzo dobre

Brałem udział we wszystkich konkursach informatycznych od klasy 1 aż po tegoroczny styczeń. W drugiej klasie zostałem laureatem konkursu ogólnej wiedzy o informatyce. Reszta konkursów kończyła się na drugim etapie.

Bardzo martwię się, że nie dostanę się do mojego wymarzonego techniku.

Zwyczajnie nie wyobrażam sobie siebie w innej szkole.

W zeszłym roku, próg do klasy informatycznej wyniósł 115pkt (Gr. A;1) i 74pkt (Gr.B;2).

Teraz pytanie - czy dam radę dostać się do tej klasy?

Jak to wyglądało u Was - jakie przeżycia towarzyszyły Wam przy wyborze szkół?

Serio - proszę o szczere i wyczerpujące odpowiedzi.

Strasznie się boję.

Pisać! ^_^

누가 뭐라 해도 난 나야 난 그냥 내가 되고 싶어
I WANNA BE ME ME ME

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo, Informatyki w trzeciej klasie nie ma więc na świadectwie będziesz miał 4. A jak chcesz iść do klasy informatycznego to podejrzewam, że będzie dużo kandydatów z lepszymi wynikami. Trudno tak powiedzieć na wyczucie. ;) To wszystko zależy od innych chętnych itd. Te konkursy mogą Ci dużo dać, chociaż to też od szkoły zależy. Martwienie nic Tobie nie pomoże, musisz po prostu dać z siebie 200% na egzaminach i tyle. :) 

Opublikowano

W zeszłym roku, próg do klasy informatycznej wyniósł 115pkt (Gr. A;1) i 74pkt (Gr.B;2).

Teraz pytanie - czy dam radę dostać się do tej klasy?

Jak to wyglądało u Was - jakie przeżycia towarzyszyły Wam przy wyborze szkół?

Jeżeli chodzi o przeżycia, to obawiałem się, że nie dostanę się do wybranego technikum. Pamiętam, że też sprawdzałem te progi z zeszłego roku. Jednak nie ma sensu się tym przejmować, bo z roku na rok się zmieniają.

Jednak z tego co wiem, to na informatykę jest na prawdę dużo ludzi i bynajmniej w mojej szkole nie działało to na takiej zasadzie, że mamy dużo chętnych to dajemy wyższy próg, tylko po prostu tworzyło się dwie klasy. (co z resztą sam już zauważyłeś).

Moim zdaniem lajtowo się dostaniesz, jednak aby być pewnym tak w stu procentach to naciągnij matmę i polski.

A tak poza tym to czy w twojej okolicy jest jedna szkoła z takim profilem? Nie chce mi się wierzyć. W najgorszym wypadku jak się do niej nie dostaniesz, to zawsze możesz iść do liceum+studia informatyczne, ew. poszukać innych szkół. 

Opublikowano

Jest niż demograficzny więc dostaniesz się niezależnie od wyników. (chyba, że to najlepsze technikum w Polsce gdzie kandydaci walą drzwiami i oknami).

Opublikowano

Moim zdaniem spokojnie się dostaniesz na nawet jakgby nie to możesz iść do śmiesznego liceum gdzieś dorobić popracować i zapisać się na kurs java,html,flash itp zależy od twojego zainteresowania np: grafika komputerowa. Z mojego doświadczenia i znajomych technikum informatyczne to pic na wode nawet pracy nie mogli znaleść z technikem a wiedzę którą zdobyli też była śmieszna ja znam się lepiej od nich bo od gimnazjum pisałem troche stron (zlecenia) miałem kurs darmowy finansowany przez EU a na studiach na 1 roku tego samego i dowiesz się więcej niż przez te 4 lata technikum

30364378.png

Opublikowano

Nikt rozsądny nie idzie do Technikum Informatycznego. Jedyna słuszna droga to Mat-Fiz (ew. inny kierunek) i potem dalej studiowanie.

Nie, nie jest trudno się dostać do szkoły.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

To nie jest jedyne technikum w mieście, jednakże na pewno jedno z lepszych. To dziwne, ale ludzie z mojego miasta (Ustka, technikum w Słupsku) bardziej interesują się LO, w mojej klasie nikt nie wspomniał o technikum jakimkolwiek w Słupsku, a to troche dziwne, bo Ustka to dno i wieś xD

Pisać dalej.­

I WANNA BE ME ME ME

Opublikowano

To nie jest jedyne technikum w mieście, jednakże na pewno jedno z lepszych. To dziwne, ale ludzie z mojego miasta (Ustka, technikum w Słupsku) bardziej interesują się LO, w mojej klasie nikt nie wspomniał o technikum jakimkolwiek w Słupsku, a to troche dziwne, bo Ustka to dno i wieś xD

Pisać dalej.­

Bo to jedyna słuszna droga, widać są jakoś ogarnięci.

Technikum jest jakimś chujowym tworem. I tak, by po nim coś mieć musisz iść na studia, więc po co marnować rok? Już nie mówię o tym, że w liceum jest mniejszy wymiar godzin i zwyczajnie łatwiej dostać się na studia, bo zdobywa się większą widzę ogólną, która będzie potrzebna. Liceum również lepiej przygotowuje do matury.

Jak nie chcesz iść na studia to jedyna słuszna opcja w takim wypadku to zawodówka.

Opublikowano

Bo to jedyna słuszna droga, widać są jakoś ogarnięci.

Technikum jest jakimś chujowym tworem. I tak, by po nim coś mieć musisz iść na studia, więc po co marnować rok? Już nie mówię o tym, że w liceum jest mniejszy wymiar godzin i zwyczajnie łatwiej dostać się na studia, bo zdobywa się większą widzę ogólną, która będzie potrzebna. Liceum również lepiej przygotowuje do matury.

Jak nie chcesz iść na studia to jedyna słuszna opcja w takim wypadku to zawodówka.

Wiesz, po technikum i tak chciałem iść na studia, a dostać się do LO już raczej nie mam szans. Zawodówka odpada

­

I WANNA BE ME ME ME

Opublikowano

Wiesz, po technikum i tak chciałem iść na studia, a dostać się do LO już raczej nie mam szans. Zawodówka odpada

­

Prawda jest taka, że zawsze znajdzie się liceum, które Ci przyjmie.

Były tutaj w pogaduszkach takie tematy, cały czas powstają. W większości masz napisane jak to jest z rekrutację. :P

Opublikowano

Nikt rozsądny nie idzie do Technikum Informatycznego. Jedyna słuszna droga to Mat-Fiz (ew. inny kierunek) i potem dalej studiowanie.

Nie, nie jest trudno się dostać do szkoły.

Skonczysz studia i co wtedy chcesz robic po liceum?

Prawda jest taka, że zawsze znajdzie się liceum, które Ci przyjmie.

Były tutaj w pogaduszkach takie tematy, cały czas powstają. W większości masz napisane jak to jest z rekrutację. :P

Juz widze jego mature po takim liceum

Deus vult

Opublikowano

Skonczysz studia i co wtedy chcesz robic po liceum?

Juz widze jego mature po takim liceum

Np.

Na polibude idzie i ma multum możliwości.

Taka prawda, po technikum jest w najlepszym razie to co po liceum. Przeważnie jest gorzej + stracony rok.

Opublikowano

Np.

Taka prawda, po technikum jest w najlepszym razie to co po liceum. Przeważnie jest gorzej + stracony rok.

Jestem w jednym z najlepszych W-M techników, w 2 klasie wiadomości mam lepsze niż niektórzy po studiach. Na samym programowaniu jesteśmy z materiałem daleko z poza infy rozszerzonej. Więc co ty pierdolisz? Tu trzeba patrzeć na prestiż szkoły, a nie tego czy to lo/tech. Dostać się to nic, gorzej jest sie utrzymać.

Opublikowano

Jestem w jednym z najlepszych W-M techników, w 2 klasie wiadomości mam lepsze niż niektórzy po studiach. Na samym programowaniu jesteśmy z materiałem daleko z poza infy rozszerzonej. Więc co ty pierdolisz? Tu trzeba patrzeć na prestiż szkoły, a nie tego czy to lo/tech. Dostać się to nic, gorzej jest sie utrzymać.

To zależy od szkoły i nauczycieli na jakich trafisz. 

Opublikowano

Np.

Wypowiadasz sie oczyms o czym nie masz pojecia, byles kiedys w technikum? Jestem w technikum gdzie wynikami miazdzy i to ostro twoje liceum, na studiach jest luzik. Licealista musi ostro zapierdalac zeby dogonic w wiedzy technika. Technik sobie idzie do rooty nabije doswiadczenia a potem ma dobra robote jako inzynier, u licealisty jesg tak ze do pana odzwonim.

Deus vult

Opublikowano

Wypowiadasz sie oczyms o czym nie masz pojecia, byles kiedys w technikum? Jestem w technikum gdzie wynikami miazdzy i to ostro twoje liceum, na studiach jest luzik. Licealista musi ostro zapierdalac zeby dogonic w wiedzy technika. Technik sobie idzie do rooty nabije doswiadczenia a potem ma dobra robote jako inzynier, u licealisty jesg tak ze do pana odzwonim.

Byłem rok, nie polecam.

Opublikowano

No dobrze, to teraz ja mogę porównać Sztaszica w Wa-wie do jakiegoś słabego tech i co teraz? Mówię, takie porównania nie mają sensu.

Opublikowano

No dobrze, to teraz ja mogę porównać Sztaszica w Wa-wie do jakiegoś słabego tech i co teraz? Mówię, takie porównania nie mają sensu.

Dobrze powiedział, słowo po LO będziesz miał lepsze wyniki niż po tech jest wyjęte z palca. Wszystko zależy od szkoły, do której chodzisz, a dokładnie od poziomu. To tak jakby powiedzieć, ze po AGH, będziesz miał gorsze wiadomości niż po przeciętnym uniwerku z pizdowamniejszego. Jednak ten rok mniej jest dużym plusem w stronę LO.

Opublikowano

Są zawody i dyscypliny po których lepiej jest mieć skończone technikum, a na inne lepiej skończyć liceum. 

Po co kolejna dyskusja nie mająca żadnego celu? Według mnie lepsze jest liceum i tyle. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...