Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła

SirPrimo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z początku chcę powiedzieć że jestem rudy w wybieraniu szkoły więc podpowie mi ktoś jaki kierunek wybrać po gimbazie? Chciałbym zostać programistą i na tym mi najbardziej zależy a naprawdę nie mam pojęcia jaki kierunek wybrać xD

Opublikowano

Tyle że w szkole którą sobie upatrzyłem jest np technik informatyk czy technik teleinformatyk a nawet po przeczytaniu opisu za nic nie rozumiem różnicy xD

Opublikowano

Mat-Fiz -> Studia

ew. jak masz kierunek jak ja z mniejsza iloscia matm ale informatyka warto rozpatrzyc takie cos

co wybrac, tak jak wyzej

­

Opublikowano

Technikum informatyczne, kolor włosów inie ma znaczenia :v

Jaaasne, technikum informatyczne. I zaraz po technikum do Komputronika, żeby Kowalskim komputery doradzać. Weź sobie żartów nie rób.

Jak chcesz być dobrym programistą - musisz mieć to coś i sam się uczyć (najlepiej już od najmłodszych lat).

System edukacji jest kiepski, liźniesz Pascala, C++, troszkę Javy. Jeszcze zależy na jakich nauczycieli trafisz, ale i tak szkoła Cię nie nauczy.

Tak jak @cichy. wspomniał: mat-fiz -> studia (jak nie masz parcia na szybkie podjęcie pracy, rodzice będą w stanie Ci pomagać finansowo ;)).

P.S. i tak najważniejsza jest pewność siebie i siła przebicia. Możesz być znakomitym programistą, ale jeśli nie będziesz umiał się zaprezentować, pokazać dlaczego mają wybrać Ciebie a nie innego, to nic nie osiągniesz.

Jak będziesz starał się o pracę w jakiejś korpo, to 50 osób na Twoje miejsce będzie miało taki sam poziom wiedzy albo i lepszy.

5465845486.png

Opublikowano

To zależy, czy chcesz mieć prace, czy być bezrobotny, bo jak to drugie to śmiało idź na informatyka i... no właśnie co ? Skoro przez te kilka lat nauczysz się tyle co przez kilka miesięcy ucząc się we własnym zakresie z internetu ? 

Jeżeli chcesz zostać programistą, to ucz się we własnym zakresie, a szkołę potraktuj jako papier, który Ci pomoże(ofc. jej nie olewaj ) 

52287137559562145640.png

Opublikowano

Tyle że właśnie też na szkołę miałem nadzieję że z niej coś wyniosę... Zacząłem już się uczyć ( na początek wziąłem jave jako pierwszy język tak żeby ogarnąć co i jak ) ale naprawdę jest to skomplikowane i czasami lepiej byłoby gdyby wytłumaczył by to ktoś obok niż miałbym przeczytać jak to zrobić w necie...

Opublikowano

mat-fiz lub mat-inf aby liznąć trochę wiedzy i polibuda.

Opublikowano

Tyle że właśnie też na szkołę miałem nadzieję że z niej coś wyniosę... Zacząłem już się uczyć ( na początek wziąłem jave jako pierwszy język tak żeby ogarnąć co i jak ) ale naprawdę jest to skomplikowane i czasami lepiej byłoby gdyby wytłumaczył by to ktoś obok niż miałbym przeczytać jak to zrobić w necie...

Jeżeli zaczynasz naukę programowania od razu od Javy to już sobie odpuść. Podstaw się naucz cumplu.

Opublikowano

Jaaasne, technikum informatyczne. I zaraz po technikum do Komputronika, żeby Kowalskim komputery doradzać. Weź sobie żartów nie rób.

Jak chcesz być dobrym programistą - musisz mieć to coś i sam się uczyć (najlepiej już od najmłodszych lat).

System edukacji jest kiepski, liźniesz Pascala, C++, troszkę Javy. Jeszcze zależy na jakich nauczycieli trafisz, ale i tak szkoła Cię nie nauczy.

Tak jak @cichy. wspomniał: mat-fiz -> studia (jak nie masz parcia na szybkie podjęcie pracy, rodzice będą w stanie Ci pomagać finansowo ;)).

P.S. i tak najważniejsza jest pewność siebie i siła przebicia. Możesz być znakomitym programistą, ale jeśli nie będziesz umiał się zaprezentować, pokazać dlaczego mają wybrać Ciebie a nie innego, to nic nie osiągniesz.

Jak będziesz starał się o pracę w jakiejś korpo, to 50 osób na Twoje miejsce będzie miało taki sam poziom wiedzy albo i lepszy.

Lepiej iść do technikum informatycznego, składać komputery Kowalskim i iść na studia zaoczne, będąc przy tym niezależnym finansowo niż przez kolejne parę lat ciągnąć od rodziców.

Co to tematu technikum informatyczne->studia, no chyba, że lubisz ciągnąć pieniążki od rodziców, albo oni nie widzą w tym problemu i chcą abyś poszedł na studia dziennie to liceum->studia..

Opublikowano

Lepiej iść do technikum informatycznego, składać komputery Kowalskim i iść na studia zaoczne, będąc przy tym niezależnym finansowo niż przez kolejne parę lat ciągnąć od rodziców.

Co to tematu technikum informatyczne->studia, no chyba, że lubisz ciągnąć pieniążki od rodziców, albo oni nie widzą w tym problemu i chcą abyś poszedł na studia dziennie to liceum->studia..

studia zaoczne kosztują, więc Twój plan nie wypali. 

Dlaczego ma na siłę uciekać od rodziców? 

Opublikowano

studia zaoczne kosztują, więc Twój plan nie wypali. 

Dlaczego ma na siłę uciekać od rodziców? 

Po to idzie do pracy, aby na nie zarobić. Pracując 5 dni w tygodniu spokojnie na nie zarobi + swoje drobne przyjemności. 

Nie każę mu na siłę uciekać od rodziców iść na wynajem czy bóg wie co jeszcze, ale może ich odciążyć, a przy okazji zdobędzie jakieś tam doświadczenie

No chyba, że rodzice mają na tyle pieniędzy, że nie widzą problemu w studiach dziennych i mogą mu pomóc.

Opublikowano

Ja bym chcial w takim komputroniku doradzać kowalskim, miałbym z tego pewnie pieniądze wystarczające do własnego utrzymania, a więcej mi nie potrzeba.

@top

Co do tematu to sam powinieneś zdecydować gdzie chcesz iść. Skoro chcesz iść na informatyka i jesteś pewny swojego wyboru, to idź do liceum mat-fiz, albo technikum o jakiś profilu informatycznym, albo podobnym do profilu informatycznego. 

XrgAYyk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...