Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zostałam wykiwana kupnem konta Lol

Cas93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak patrze na te komy to ja pi**dole.. allegro nie zwróci pieniędzy, możesz iść na policje, moze cos zrobią, ale nie zawsze chca takim czymś sie bawić ponieważ to jest przedmiot wirtualny.

Można sprzedawać konta! trzeba napisac na dole ze konta sa ich wlasnosci a ty sprzedajesz tylko czas poświecony na zdobycie lvli

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Chciałam kupić konto w Platynie ponieważ swoje już sprzedałam jakieś 2 miesiące temu.

Potrzebowałam pieniędzy na operacje dla mojego pieska, zresztą to was nie powinno interesować.

Osobiście byłam w Goldzie lecz tak jak napisałam, musiałam sprzedać konto.

Wracając do tematu, nie wiem teraz czy iść na Policje, bo skoro postępowanie karne zaczyna się od 500 zł. to mi w niczym nie pomogą, i nie odzyskam pieniędzy.

Może ktoś doświadczony i pełnoletni, napisać do powinnam w takiej sytuacji zrobić ? jestem kompletnie zagubiona :(

Po pierwsze polecam załozyc swoje konto. Wbic swoj lvl. Swoja dywizje.

Po drugie polecam zwrocic sie do goscia od ktorego kupilas i porozmawiac z nim, a nastepnie jezeli to nic nie da - piszemy do allegro, wystawiamy negatywa. Wiecej nie zrobisz.

Policja w zaden sposob nie bedzie sie bawila w odzyskiwanie Twoich 200zl bo za duzo w tym zachodu, szczegolnie, ze zakupilas cos wirtualnego. Do tego Rito zabrania handlu kontami, dywizjami czymkolwiek, a formulka 'sprzedaje czas...' jest bezuzyteczna wlasnie w takich chwilach jak ta.

Najlepiej na obecna chwile wydaje mi sie rozmawiac z gosciem, jak to nic nie da to nie ludzic sie, ze cos odzyskasz, wiec po prostu zrob nowe konto.

Ah, i postaraj sie o bana na tym, ktore zakupilas - by kolega nie odzyskal poprzez support.

Opublikowano

Btw Platynowe konta chodzą po 30zł. Sam kupiłem. Za 200zł to już Diament 1. Następnym razem poszukaj lepszych aukcji.

Co do oszustwa to sprawę zgłaszasz najpierw na allegro a później z dowodami idziesz na policję. 

Opublikowano

Mylicie się, albo ja się mylę. Kradzież owszem - jest ścigana od pewnego "pułapu" kwoty, natomiast to nie była kradzież, to było OSZUSTWO

Oszustwo, wyłudzenie – przestępstwo polegające na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania jej błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Wprowadzenie w błąd polega na podjęciu przez sprawcę zabiegów mających na celu wytworzenie w świadomości pokrzywdzonego nieprawdziwego obrazu rzeczywistości. Błąd może przejawiać się w postaci urojenia nieistniejącego faktu lub nieświadomości prawdziwego stanu rzeczy. Przedmiot błędu musi obiektywnie stanowić przyczynę dokonania rozporządzenia i powinien ściśle wiązać się z jego niekorzystnością. Zachowanie sprawcy może polegać na działaniu (nieprawdziwe zapewnienie o pewnych okolicznościach) lub zaniechaniu (zatajenie pewnych okoliczności).

Więc jeśli jest tak jak myślę, to jak najbardziej możesz zgłaszać na policję, regulaminu allegro nie znam, ale myślę, że nie ma znaczenia czy przedmiotem aukcji był przedmiot realny czy wirtualny.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Mylicie się, albo ja się mylę. Kradzież owszem - jest ścigana od pewnego "pułapu" kwoty, natomiast to nie była kradzież, to było OSZUSTWO

Więc jeśli jest tak jak myślę, to jak najbardziej możesz zgłaszać na policję, regulaminu allegro nie znam, ale myślę, że nie ma znaczenia czy przedmiotem aukcji był przedmiot realny czy wirtualny.

Kolejny jak większość tutaj działający w myśl zasady, nie wiem ale się wypowiem. Kradzież to kradzież niezależnie czy to 1gr czy 10 000pln. Kwota nie ma nic do rzeczy. Jedyne co się zmienia to klasyfikacja czynu, a więc nie jest to przestępstwo tylko wykroczenie. W praktyce oznacza to tyle, że za czyn nie będzie sądzony według KK tylko Kodeksu Wykroczeń. Ma to bezpośrednie konsekwencje dla oskarżonego, ale w tej sprawie dla naszej koleżanki są one kompletnie nieistotne. Regulamin allegro, a dokładniej PayU mówi wyraźnie że przedmioty wirtualne nie podlegają ubezpieczenie i od nich pieniędzy nie odzyskasz. Powinnaś niezwłocznie zgłosić jednak to co się stało na policję, od razu wydrukuj sobie aukcje, Waszą korespondencje jeśli zawiera przydatne informacje, a o ile dobrze pamiętam to masz też dane osoby do której należy konto allegro, przekazanie ich policji też powinno przyspieszyć sprawę. I co najważniejsze, policja niezależnie od kwoty, czy przedmiotu przestępstwa nie może odmówić przyjęcia zgłoszenia.

Powodzenia

Opublikowano

Leć na ppolicje. Masz szczęście jak zapłaciłaś 200 zła a nie 30 bo Ci przyjmą

Na policje i co dalej? Ty chyba nie wiesz jak u nas prawo działa. Ludzie przez kilka lat się ciągają po sądach przez jakieś oszustwa.

Jedynie co to na Allegro możesz go zgłosić i liczyć na to że Ci pomogą.

Opublikowano

Przeciez masz dane osobowe osoby od ktorej kupowales.  

Moim zdaniem policja tutaj nie wiele zdziala. Nawet jesli to ukarza goscia ale tobie to nic nie da. Jedyna opcja ktora moze cos wskurac jest wyslanie listu do osoby do ktorej wyslales pieniadza. Opiszesz co mozesz z tym zrobic i ze oczekujesz albo wlasciwego konta albo zwrotu pieniedzy. Jesli sie nie uda to trudno zawsze warto sprobowac

u1lc.png
Opublikowano

Bardzo bym chciała odzyskać moje pieniądze i chcę żeby sprzedający poniósł konsekwencje.

Ponieważ nie zapłaciłam 200 zł. za Brąz tylko Platyne.

Jeżeli pójdę na Policje to odzyskam skradzione pieniądze ? 

Edit.

Czyli że ludzie sprzedający przedmioty wirtualne są bezkarni ? :/

Z allegro mam bardzo dobre doświadczenie z oszustami.

W moim przypadku 4 razy zostałam oszukana na kwoty 500 + i zawsze odzyskalam pieniadze.

W allegro masz spory transakcyjne. Dodajesz nowy spór , opisujesz. Najlepiej dodaj tam wszystkie ss dowodów rozmów z tym oszustem . Dobrze byłoby dla Ciebie jakbyś miała rozmowę gdzie się przyznaje itd. Allegro ma czas 14 dni ( chyba) na rozpatrzenie tej sytuacji . Informuje oszusta o zgloszeniu daje ostrzeżenie i wysyła Ci wiadomosc czy ten koles coś im odp itd . ZBierasz wtedy wszystkie dowody kupujesz płytę CD wgrywasz all ss na nią i zanosisz na policję . W ciagu tygodnia pieniadze masz na koncie a oszust poniesie jakas tam karę. 

Ja tak miałam . Idz na policję :) Oni sie zajmują takimi rzeczami i interweniują . Mozesz jeszcze w wiadomosci to tego allegrowicza napisać mu ( postraszyć  ze idziesna policję)

Także powodzenia.:)

L7VaIos.jpg

Opublikowano

Kolejny jak większość tutaj działający w myśl zasady, nie wiem ale się wypowiem. Kradzież to kradzież niezależnie czy to 1gr czy 10 000pln. Kwota nie ma nic do rzeczy. Jedyne co się zmienia to klasyfikacja czynu, a więc nie jest to przestępstwo tylko wykroczenie. W praktyce oznacza to tyle, że za czyn nie będzie sądzony według KK tylko Kodeksu Wykroczeń. Ma to bezpośrednie konsekwencje dla oskarżonego, ale w tej sprawie dla naszej koleżanki są one kompletnie nieistotne. Regulamin allegro, a dokładniej PayU mówi wyraźnie że przedmioty wirtualne nie podlegają ubezpieczenie i od nich pieniędzy nie odzyskasz. Powinnaś niezwłocznie zgłosić jednak to co się stało na policję, od razu wydrukuj sobie aukcje, Waszą korespondencje jeśli zawiera przydatne informacje, a o ile dobrze pamiętam to masz też dane osoby do której należy konto allegro, przekazanie ich policji też powinno przyspieszyć sprawę. I co najważniejsze, policja niezależnie od kwoty, czy przedmiotu przestępstwa nie może odmówić przyjęcia zgłoszenia.

Powodzenia

@ChevalierP

A czy to zmienia fakt, iż nie jest to kradzież a oszustwo? Według mnie kradzież byłaby wtedy, gdy w ogóle nie otrzymała by żadnego przedmiotu, natomiast otrzymała, tylko niezgodny z opisem aukcji. Co do kradzieży to racja - pomyliłem się, bo nie zależnie czy to wykroczenie/przestępstwo powinno być ścigane.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

@Cas93

nie sluchaj idiotow, gowno wiedza bo w d***e byli.

na allegro funkcjonuje program ochrony kupujacych. robisz screena z kontaktu z gosciem i aukcji i piszesz do nich. dajesz negatywa, kasa wraca do Ciebie, bo przedmiot aukcji sie nie zgadza z tym, co dostalas. na policje mozesz isc, ale nie wiem czy warto :p 

Opublikowano

Za granica policja nie zareagowalaby na 1k euro, wiec w polsce watpie, zeby na 200zl zareagowali... co do czynu jaki zostal popelniony jest to oszustwo, art. 286, ale watpie, zeby to cos zmienilo... ochrona kupujacych allegro nie dot. przedmiotow wirtualnych...

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

@NietypowyLogin W D***E BYLES GOWNO WIDZIALES

Ja bym zrobil tak ze napisal do niego (najlepiej z innego maila) ze jak nie odda ci kasy to idziesz na policje. Moze sie przestraszy. Jak nie to zakladasz spor na allegro, a potem policja. Ci ktorzy mowia ze policja ci nie pomoze nigdy nie byli w takiej sytuacji.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

tumblr_n94ladHf5d1qckkfko1_500.gif

Opublikowano

@frectus

Zabawne, bo zapewne dluzej bylem poza Polską, niż ty żyjesz... 

Policja ma poważniejsze problemy... sam spór na allegro nic nie daje - skończy się i albo się w tym czasie dogadacie, albo nie. 

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Sama nie potrafisz wbić tej platyny i kupujesz konta? AHAHAHAH ŚMIECH NA SALI, jak pójdziesz z tym na policje to cię prędzej wyśmieją niż coś zrobią ;)

Opublikowano

Ehh, ludzie - oczy mnie bolą jak czytam wypowiedzi niektórych niewykształconych gimbusów, proszę was - nie udzielajcie się chociaż w sprawach pieniędzy, jak zarobicie własnymi rękoma 200 zł i nie otrzymacie tego co chcecie, a zarazem stracicie gotówkę to będziecie inaczej gadać, ale mniejsza - wszystko nastąpi z czasem. Co do tematu, zgłaszasz sprawę najpierw do allegro, obserwujesz jak będzie wyglądała dalsza dyskusja, jeżeli odmówią dalszej współpracy to policja i nie popuszczasz, nikt nie będzie się z Ciebie śmiać, a na przyszłość nie szukaj pomocy w takich sprawach na forum, które opanowane jest przez wszechwiedzące osoby, pozdrawiam.

Opublikowano

mnie podobnie okradziono tylko, że koleś po 2 tygodnniach grania na kupionym koncie je odzyskał, zapłaciłem za konto 250 zł

nie poszedłem na policję bo nie jestem konfiturą, poprostu przyjechałem do niego pod dom ( adres miałem bo jak kupiłem od niego przedmiot to wyskakują dane ), okazał się chłopakiem co ma jakieś 20 lat i studiuje, 

poczekałem aż do wieczora i czekałem gdy wyjdzie z domu, około 22 wyszedł to nie dość że mu najebałem to zabrałem mu wszystkie pieniądze, jakieś 200 zł i telefon który w komisie sprzedałem za 150 :DD

w sumie wyszedłem na swoje 

Opublikowano

Jak nie kupujesz od zaufanej osoby to nie kupuj takie moje zdanie, większość Cebul lubi na tym zarabiać, jakiś hajs wpadnie, dziwne że jeszcze nie próbował przez support napisać że ktoś mu ukradł konto i by sprawdzili po ip, pewnie by odzyskał. Nie bez powodu handel kontami jest zakazany :) 

x

Opublikowano

Policja nie ma nic do gadania czemu bo regulamin gry jest jeden i oni muszą też go przestrzegać jeszcze ty opierdziel dostaniesz

Opublikowano

Prawo>regulamin gry

Towar niezgodny z opisem - koniec sprawy. Możesz spróbować się z nim dogadać, później spór na allegro, później zgłoszenie sprawy na policję (możliwe, że będzie trzeba złożyć po prostu pozew cywilny).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...