Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sprawa w szkole

WasserFull

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam dziwną sprawę w szkolę. Bo było tak, że z kolegą się wyzywaliśmy(ja z innymi kolegami) na ogólnym czacie i potem zauważyli to jego rodzice. Ta sprawa jest tak głośna ze nawet nauczyciele o tym wiedzą. Z nim ogółem jest już zgoda, ale jego rodzice nie odpuszczają. Tam nie było nic złego tylko zwykłe wyzwiska, żadnych gróźb ani nic złego. I tu mam pytanie, bo jego rodzice gadają, że to nawet do prokuratury może trafić. A po drugie, czy nauczyciele mają jakieś prawa się wtrącać w prywatną sprawę, która była poza szkołą, i czy takie coś jak:

-jesteś głupi (i inne podobne wyzwyska)

jest naprawdę tak wysoko karane? 

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

Dobry ten kolega, nie może rodziców ogarnąć? Nazwę rzecz po imieniu: mogą Cię posmyrać po jajach.

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngnasty mind ale właśnie nie ogarniam tej sprawy. Z tym kolegą jest już wszystko dobrze i juz przeprosilismy się, ale jego rodziców nie da się ogarnąć + nauczycieli w to miesza i niedługo ma być jakaś wywiadówka związana z tą sprawą. I nauczyciele odbierają to jako groźby i ze my chcemu mu coś zrobić. 

Opublikowano

Niska szkodliwość społeczna czynu. Jeżeli nie masz kosy z tym kolegą, to najwyżej sąd będzie Ci kazał go przeprosić.

Opublikowano

@orkin Ale chodzi o to, ze juz jest z nim zgoda, tylko nauczyciele to inaczej odbierają, nawet on rodzicom tłumaczył ze to było całkiem inaczej i jest zgoda.

Opublikowano

Nie nic ci nie zrobią, możesz sam zaproponować im prokuratora " chociaż prokurator jest za grube wykroczenia " nie wiem kto ci takich rzeczy nagadał.

Jeżeli jest między wami wszystko dobrze to co stoi na przeszkodzie ? Rodzice kolegi niech wnoszą sobie skargi, każdy może wnieść nawet za byle co.

Ale to nie będzie się zapewne opłacało bo i tak stoicie na wygranej sytuacji, Chcą was zastraszyć, a to tez odpowiada sprawie sądowej więc za zastraszanie możesz im też sprawę założyć.

Ogólnie to nie obawiaj się nic ci nie zrobią.

Opublikowano

Nauczycielom c**j do tego. Mogą sobie pogadać, nie przejmuj się. Jeżeli jego rodzice jednak wybiorą się do sądu, a Twój kolega jest ok, to powie przed sądem, że jako "poszkodowany" nie ma żadnych roszczeń wobec Ciebie i sprawa zamknięta.

Opublikowano

Nauczycielom c**j do tego. Mogą sobie pogadać, nie przejmuj się. Jeżeli jego rodzice jednak wybiorą się do sądu, a Twój kolega jest ok, to powie przed sądem, że jako "poszkodowany" nie ma żadnych roszczeń wobec Ciebie i sprawa zamknięta.

Takie sprawy nie są rozpatrywane w sądzie jak za zabujstwo nie ma sędziego nie ma ławy przysięgłych nie ma adwokatów i policji, za dużo oglądasz filmów, ja w szkolę za pobicie miałem sprawę sądową i wyglądało to tak że pojechałem do biura dla spraw nieletnich tam był pokój jak sekretariat i jedna pani, która tylko wszystkiego mnie przepytała i sama stwierdziła co uczynić. Było ze mną dwojga kolegów którzy dostali akurat kuratora, ja byłem tym poszkodowanym więc mi się upiekło.

Pamiętaj że za drobne sprawy sądowe nie odbywają sie w sali, tylko wszystko listownie w papierach, jeżeli wniosą taką skargę, sąd odpisze w liście co dalej.

kilka miesięcy znając polskie prawo będzie to trwało, co na końcu się okaże że sprawa jest zamknięta. A za listy na poczte trzeba tachać i płacić znaczki, który rodzic by się tego podjął, szantażują młodych i tyle.

Opublikowano

Napisz ile masz lat to dużo znaczy dla sprawy. Po drugie takie wygłupy mają wszędzie miejsce więc jeżeli tak by się miało dziać to pół internetu by zakładało sprawy sądowe o znieważenie, ja też mogę napisać że jesteś głupi, sądownie jest to obraza i znieważenie co podlega każe więc możesz iść z tym na policje i założyć mi sprawę w sądzie, nie wiem czy opłaca im się mnie szukać, po drugie ciebie obciążą pieniężnie za założenie sprawy. Więc sam widzisz w takiej samej sytuacji są jego rodzice.

Opublikowano

Kodeks Karny. Art. 216. Znieważanie osoby

Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny

§ 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

To wszystko jeżeli poszkodowany składa wniosek do sądu, rodzice nic nie mogą w tym przypadku zrobić.

W twoim przypadku poszkodowanym jest kolega, który nie wnosi żadnych roszczeń.

Pamiętaj to wszystko jest kodeks karny, tyczy się osób które są pełnoletnie i ukończyły 18 rok.

Inne prawy trafiają do sądu dla nieletnich, tam nie ma kar pieniężnych czy pozbawienia wolności.

Opublikowano

Nie może raczej. Niech twoi rodzicie sobie przypomną jak dostawali głupawki i wyzywali się dla żartów z przyjaciółmi. Możesz nawet im to dać do przeczytania

Opublikowano

Według mnie patologia w ogóle z tego robić jakąś aferę, to ja kolegów wyzywam,tam walne liścia w plecy, czasem dla jaj sobie poudajemy idiotów i powyzywamy rodziców, nawet jednemu koledze bluzę poniszczyłem i nic.. Nic nie będziesz miał za to, jak dotrze do sądu to nawet sąd te sprawę wyśmieje..

2whgg21.png

by @Ziółko.

Opublikowano

tylko Cie straszą... na prawdę trzeba być nieźle przyjebany by afery z takich rzeczy robić. Nauczycieli możesz wyśmiać prosto w twarz bo to nie ich sprawa.

Jak będą Cię tak straszyć to Ty ich zacznij straszyć, że pójdziesz na policje bo Cie nękają.

Opublikowano

tylko Cie straszą... na prawdę trzeba być nieźle przyjebany by afery z takich rzeczy robić. Nauczycieli możesz wyśmiać prosto w twarz bo to nie ich sprawa.

Jak będą Cię tak straszyć to Ty ich zacznij straszyć, że pójdziesz na policje bo Cie nękają.

czego sie spodziewac po gosciu ktory ma w sygnaturze rozowe kucyki i boi się takiego czegos (to jest oczywiste ze mu ch*ja zrobią)... on pewnie placze przy nauczycielu a ty mowisz zeby go wysmial.

@1373230489-U611928.png.Pestka.

jot pe jot pe

Opublikowano

czego sie spodziewac po gosciu ktory ma w sygnaturze rozowe kucyki i boi się takiego czegos (to jest oczywiste ze mu ch*ja zrobią)... on pewnie placze przy nauczycielu a ty mowisz zeby go wysmial.

O k***a, to Ty pewnie napierdalasz nauczycieli prawilniaku.

Nic ci nie zrobią, nie ich sprawa i nie powinni się wtrącać.

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Dobra ludzie, uspokiłem się. Porozmawiałem z moją mamą i ona powiedziala zeby taką sprawą się nie przejmować, bo to tylko wyzwiska. Jak narazie mam ferie to po feriach się sprawdzi wszystko, ale narazie lece w lola grać ;D

Opublikowano

Zbanują ci konto w lolu i cofną do bronzu 5

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Zbanują ci konto w lolu i cofną do bronzu 5

Po co mieli by cofać zbanowane konto? Jak już coś piszesz to myśl.

@topic: Nic nie zrobią, w końcu poszkodowany nie czuje się poszkodowany, nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...