Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik informatyk

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No bez matmy to Ty daleko nie zajdziesz w programowaniu. Wzory, których teraz nie rozumiesz będą Twoją mantrą, bo są cały czas potrzebne.

Opublikowano

No bez matmy to Ty daleko nie zajdziesz w programowaniu. Wzory, których teraz nie rozumiesz będą Twoją mantrą, bo są cały czas potrzebne.

Czemu bez matmy daleko nie zajdzie? Argumenty jakieś, czy kolejne puste gadanie?

Ja na Twoim miejscu bym się zastanawiał, czy utrzymasz się w takim liceum, bo jak masz braki z tej matematyki to jednak możesz mieć problem, ale też zależy czy nauczyciel będzie Cię wyzywał od debili czy starał się tłumaczyć.

Opublikowano

Czemu bez matmy daleko nie zajdzie? Argumenty jakieś, czy kolejne puste gadanie?

Ja na Twoim miejscu bym się zastanawiał, czy utrzymasz się w takim liceum, bo jak masz braki z tej matematyki to jednak możesz mieć problem, ale też zależy czy nauczyciel będzie Cię wyzywał od debili czy starał się tłumaczyć.

Napisałem, że w programowaniu są non stop wymagane wzory, które powinien przerobić w gimnazjum. Skoro ich nie ogarnia to będzie miał problem.

Opublikowano

Napisałem, że w programowaniu są non stop wymagane wzory, które powinien przerobić w gimnazjum. Skoro ich nie ogarnia to będzie miał problem.

No, ale jakie są te wzory? Konkretny przykład? a+b, a-b?

@orkin Raczej na studiach, a nie w technikum, gdzie nauczyciel może nie wiedzieć co to jest.

Opublikowano

Pierwiastki równania kwadratowego, wzory Viete'a - to jest wymagane już na pierwszej praktycznej lekcji programowania.

@NopeDotAvi

Nie, to jest materiał na 3 klasę gimnazjum/1 klasę szkoły średniej. Przy prawdziwym programowaniu nie ma czasu na jakieś trywialne "a+b", które powinno być oczywiste dla każdego i zaczyna się właśnie od delty. Skoro nie jesteś obeznany w temacie, to po cholerę siejesz zamęt?

Opublikowano

Nie chodzi o to czy Ci się to przyda, tylko o to, że na tym się ćwiczy. Jeżeli chcesz praktyczny przykład to ok. W niektórych przypadkach program potrafi zwrócić niedokładne wyniki, ponieważ komputer wykonuje działania na liczbach z ograniczoną ilością cyfr znaczących. Czyli obetnie liczbę 0,001473 do 0,001. Niby to nic, ale błąd względny wynosi 30% czyli w c**j. Wzory Viete'a służą co usuwania błędu bezwzględnego. To jest klasyczny, zawsze przerabiany przykład optymalizacji kodu, który uczy rozwiązywania problemów.

Takich rzeczy uczą DOBRZY nauczyciele. Źli nauczyciele pozwalają grać na lekcji w cs'a.

Opublikowano

Z tą matematyką źle mnie zrozumieliście. Ja głupi nie jestem, ale po prostu ta nauczycielka nic nie tłumaczy, dlatego nic nie umiem, ale bez nauki potrafię zdobyć 3. Wiem od doradcy zawodowego że dałbym sobie radę. Nie żeby to od razu oznaczało że na 100% tam wytrzymam, ale raczej sądzę że tragicznie nie będzie. 

Opublikowano

W tej nowej podstawie programowej pomyśleli o takich jak Ty. Przez pierwszy rok wszędzie masz te same przedmioty (chemie, biologie i inne) i gdybyś nie dał sobie rady zawsze możesz zmienić technikum na liceum i na odwrót bez utraty roku.

Opublikowano

Jeśli wiesz co chcesz robić dalej czyli np być programistą JAVA to tak , ale jak chcesz być o programistą i tyle nie wiesz w jakim języku to chyba lepiej technikum :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w 3 technikum są (przez miesiąc), raczej w 4 nie ma bo wtedy matury

sa w 2 i w 3 na 100%, w 4 nie ma, powod wyzej

jakies 3/4 tygodnie idziesz robic u kogos lub jak twoja szkola ma podpisana jakas tam umowe partnerska z unia jedziesz na miesiac na praktyki za granice i jeszcze ci placa za to 

­

Opublikowano

nie polecam liceum w klasie informatycznej, kumpel z klasy byl na takim czyms przez pierwszy rok. 2 godziny informatyki tygodniowo, mówił że się gówno nauczył. zdał rok w tym liceum, chciał się przepisać do technikum i teraz jest w pierwszej klasie bo po liceum nie mozesz isc do 2 technikum ze wzgledu na przedmioty zawodowe.

Opublikowano

Praktyki jak praktyki czyli nauka przez pracę. W każdej szkole wygląda to inaczej. Ja miałem samodzielnie załatwiane praktyki w sklepie komputerowym. Siedziałem na zapleczu i pomagałem serwisantowi. Łatwa robota.

Opublikowano

Jest wybitnie łatwy i więcej tam obijania sie niż nauki. Nie musisz nic umieć tam idąc. Strata 2 lat i tyle. Chyba że chcesz wziąć to na "przeczekanie". Jak tak to radze chodzić zaocznie a w tygodniu uczyć sie samemu w domu języków programowania, w 2 lata można przerobić ich nawet ze 12, ucząc sie 1,5 godziny dziennie.

Od kiedy technikum 2-letnie jest? 

Nie no, spoko jest. Chyba, że masz tak jak ja, że zamiast przedmiotów zwiazanych z zawodem musisz poprawiać Polski i Historię

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...