Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik informatyk

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy kierunek technik informatyk jest opłacalny? Czego tam uczą, czy nie jest jakoś wybitnie trudny? Czy trzeba coś z programowania już umieć? Bo jeśli tak to bym się za coś wziął (nie żebym nie robił nic, coś tam robiłem, więc dlatego planuję tam iść). Nie widzę dla siebie aktualnie żadnej alternatywy więc już trzeba się interesować.

Opublikowano

Jest wybitnie łatwy i więcej tam obijania sie niż nauki. Nie musisz nic umieć tam idąc. Strata 2 lat i tyle. Chyba że chcesz wziąć to na "przeczekanie". Jak tak to radze chodzić zaocznie a w tygodniu uczyć sie samemu w domu języków programowania, w 2 lata można przerobić ich nawet ze 12, ucząc sie 1,5 godziny dziennie.

Opublikowano

Jest wybitnie łatwy i więcej tam obijania sie niż nauki. Nie musisz nic umieć tam idąc. Strata 2 lat i tyle. Chyba że chcesz wziąć to na "przeczekanie". Jak tak to radze chodzić zaocznie a w tygodniu uczyć sie samemu w domu języków programowania, w 2 lata można przerobić ich nawet ze 12, ucząc sie 1,5 godziny dziennie.

Zależy od wykładowców i szkoły.. 

Ten kierunek jest jak najbardziej opłacalny. Nie jest wybitnie trudny, jak już w tym siedziałeś, najlepiej opanować podstawy programowania przed rozpoczęciem (potem masz z górki) 

graphic.png

Opublikowano

Uff, czyli nie muszę władać wszystkim jak wybitny informatyk. Tzn, jako tako nie programowałem, ale używałem programu Creation Kit, do niego nie trzeba znać języków programowania, ale trzeba jednak jakiś zmysł informatyka mieć. 

Opublikowano

Uff, czyli nie muszę władać wszystkim jak wybitny informatyk. Tzn, jako tako nie programowałem, ale używałem programu Creation Kit, do niego nie trzeba znać języków programowania, ale trzeba jednak jakiś zmysł informatyka mieć. 

Idziemy tam przecież żeby czegoś się nauczyć. Wiadomo że osoba która nie interesuje się informatyką, dużo nie osiągnie (chodź znam taki przypadek który dał rade a poszedł tylko ze względu na rodzinę) 

graphic.png

Opublikowano

Czy pójdziesz do LO czy do technikum to i tak będziesz musiał się sam uczyć. W większości i tak nauczyciele, którzy uczą w szkołach się do niczego innego nie nadają. Mi akurat trafił się nauczyciel z programowania, który dobrze tłumaczy większość rzeczy.

Ale i tak, to że nie nauczysz się wiele w technikum to nie jest wina nauczyciela, bo On co najwyżej Ci przekaże trochę teorii i pokaże jak zapisać dane rzeczy (oczywiście wciąż mowa o programowaniu), ale by być w tym dobry trzeba cały czas pisać (więc się nie denerwuj jak dużo zadania będzie zadawał bo według mnie tak powinien robić ;) ). Poza tym po jakiejkolwiek szkole i tak lepiej iść IMO na praktyki niż na studia, w niej się więcej nauczysz. W dodatku czy zostaniesz na te praktyki przyjęty zależy od języka w jakimś chcesz programować. Np. jeżeli chcesz pisać w C++ to trudniej będzie Ci się dostać na praktyki niż gdybyś pisał w Javie, czy pehapie (PHP).

Na studia idziesz jeżeli masz możliwość iść na jakąś bardzo dobrą uczelnie (np. AGH) i najlepsza rzecz jaką wynosisz to znajomości.

tl;dr by dobrze programować trzeba pisać kod, a nie tylko słuchać na lekcjach.

Opublikowano

Głównie chodzi mi o to, czy da się w takiej szkole przeżyć bez uczenia się samemu. Jeśli tak to nie ma problemu, będę coś robił we własnym zakresie. Gorzej jeśli będą wymagać czegoś czego nie uczą. 

Opublikowano

Głównie chodzi mi o to, czy da się w takiej szkole przeżyć bez uczenia się samemu. Jeśli tak to nie ma problemu, będę coś robił we własnym zakresie. Gorzej jeśli będą wymagać czegoś czego nie uczą. 

ja jestem w 1 tech i jedyne czego się muszę uczyć to przedmiotów, które mnie totalnie nie obchodzą (chemia, geografia, biologia i może inne), ale na szczęście większość z nich odpada w 2 roku. A czy będziesz się musiał uczyć to zależy od poziomu szkoły

Opublikowano

Raczej takich rzeczy nie wymagają

graphic.png

Opublikowano

Skupiliście się głównie na programowaniu, a trzeba również wspomnieć o takich ważnych przedmiotach jak diagnostyka urządzeń, utk, systemy operacyjne, systemy sieciowe, linuxy, sieci, multimedia, bazy danych i wiele innych zależnych od szkoły (mogą jeden przedmiot rozbić na dwa z mniejszą ilością godzin). Tego wszystkiego będziesz musiał się nauczyć do testów zawodowych.

Opublikowano

­Dziękuję autorowi, że rozpoczał dyskusję na ten temat.

Interesują mnie podobne zagadnienia, gdyż widzę dla siebie miejsce w klasie Technik Informatyk.

Możecie opisać głównie jakie wchodzą przedmioty na maturę itp.

call of duty zombies GIF by Omaze

Opublikowano

Skupiliście się głównie na programowaniu, a trzeba również wspomnieć o takich ważnych przedmiotach jak diagnostyka urządzeń, utk, systemy operacyjne, systemy sieciowe, linuxy, sieci, multimedia, bazy danych i wiele innych zależnych od szkoły (mogą jeden przedmiot rozbić na dwa z mniejszą ilością godzin). Tego wszystkiego będziesz musiał się nauczyć do testów zawodowych.

Czyli jednak będę miał problem przeżyć. Raczej wątpię że jest jakaś alternatywa w liceum, a jeśli jest to pewnie nieopłacalna nawet jeśli idzie się tam tylko po to, żeby skończyć dobrą szkołę. 

Opublikowano

Maturę piszesz z tego co wszyscy - obowiązkowy polski, matma, język obcy i minimum jedno rozszerzenie. Jeżeli chodzi o testy zawodowe, to wyżej wymieniłem przedmioty (+ programowanie) z jakich będziesz musiał zaliczyć testy.

@orkin

Zawsze możesz iść do ogólniaka i uderzyć od razu na studia z programowania.

Opublikowano

Co ty dajesz ziomek?...W nowym programie nauczania nie ma już, uwaga, programowania. xD Zamiast tego ktoś mądry dał bazy danych

>linuxy

>multimedia

>sieci

>diagnostka urządzeń

W skrócie, nikt nic nie wie, włącznie z nauczycielem, a jednak trzeba sprawiać pozory. Po drugie nie ma diagnostyki urządzeń na informatyku. Szczególnie jednak kwestia

>polskie szkoły

>linux

Ta, gdzie nauczyciel nie ma zielonego pojęcia czym jest GNU xD

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Hmm, dziwne bo ja u siebie w technikum miałem przedmiot o nazwie "Diagnostyka i naprawa urządzeń techniki komputerowej". W moim przypadku miałem bardzo dobrych i ogarniętych nauczycieli (oprócz babeczki z systemów operacyjnych).

Opublikowano

a ja mam Diagnostyka Sprzętu Komputerowego i Programowanie strukturalno-obiektowe. Też mam dobrych nauczycieli, oprócz babki z utk

Opublikowano

a ja mam Diagnostyka Sprzętu Komputerowego i Programowanie strukturalno-obiektowe. Też mam dobrych nauczycieli, oprócz babki z utk

X tego co wiem aktualnie to wygląda o wiele lepiej. Musicie zdać parę testów z różnego materiału. Co do programowania obiło mi się to o uszy.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Słyszałem gdzieś że w technikum trzeba chodzić na praktyki. Nie wiem czy to prawda.

I może pytam się jak kretyn, ale wolę wiedzieć z czym mam do czynienia - z tym przeżyciem chodzi mi o to, czy po prostu będę miał dalej masę czasu na opierniczanie się jak w gimnazjum, czy rozpoczyna się już harówa przez którą ciężko wszystko ogarnąć?

W pewnym liceum nieopodal mojego miejsca zamieszkania jest kierunek politechniczny mat fiz inf, ale na matematyce bym pewnie poległ. No i nie wiem czy ma to przyszłość.

Opublikowano

To Tobie chodzi o technikum informatyczne a nie szkołe policealną technik informatyk? Jak to pierwsze to nie będzie tam tak prosto i dobrze już znać podstawy programowania.

Opublikowano

Czyli może być problem. Bo nie jestem dobrze podatny na stres, jak będę kończył codziennie o 15 i jeszcze tona zadania i nauki to prędzej niż później wykorkuję. A liceum z rozszerzoną informatyką się pewnie nie opłaca. 

Opublikowano

Czyli może być problem. Bo nie jestem dobrze podatny na stres, jak będę kończył codziennie o 15 i jeszcze tona zadania i nauki to prędzej niż później wykorkuję. A liceum z rozszerzoną informatyką się pewnie nie opłaca. 

No to już nie jest przedszkole, ale też bez przesady, nie jest to też jakoś trudne. Ja mam szkołę oddaloną o 30km, więc żeby być na zajęcia o 7 muszę już wstać o 5, wracam prawie codziennie o 16, a o 22 trzeba się już kłaść, żeby trochę pospać. Dasz radę, zawsze możesz się przepisać potem ;p

Opublikowano

No to już nie jest przedszkole, ale też bez przesady, nie jest to też jakoś trudne. Ja mam szkołę oddaloną o 30km, więc żeby być na zajęcia o 7 muszę już wstać o 5, wracam prawie codziennie o 16, a o 22 trzeba się już kłaść, żeby trochę pospać. Dasz radę, zawsze możesz się przepisać potem ;p

Wiem że to nie jest przedszkole, ale jednak 4 lata od 8 do 15/16 to lekki mordor. 

Skupmy się może na liceum. Czy jakiekolwiek kierunki z informatyką mają jakiś sens i przyszłość? Bo jednak nie chcę zmarnować w razie czego 3 lat. 

Opublikowano

Wiem że to nie jest przedszkole, ale jednak 4 lata od 8 do 15/16 to lekki mordor. 

Skupmy się może na liceum. Czy jakiekolwiek kierunki z informatyką mają jakiś sens i przyszłość? Bo jednak nie chcę zmarnować w razie czego 3 lat. 

Wszystko zależy od szkoły, ale nie jest tak, że będziesz miał rok w rok tyle samo godzin czy coś. U mnie po 1szym roku odpadają wszystkie fizyki, geografie, biologie itp a już potem zostaje tylko matma, polski, gegra rozszerzona(zależy od szkoły), angielski, więcej przedmiotów technicznych, zmixowana historia z wosem, pp, religia, wf, więc też trochę nauka się rozładuje.

Opublikowano

Dla mnie liceum, szczególnie kierunek informatyka :-D Dlaczego? Ponieważ wiem że moja przyszłość będzie z programowaniem :D hm:

- 3 lata nauki tego co potrzeba by zdać maturę z inf oraz matm i innych...

- mam to samo co w technikum prócz zajęć zawodowych

- myślicie ze po technikum znajdziecie dobrą pracę (źle myślicie, chyba że znasz w stopniu b.dobrym 2 jezyki programowania w tym 1 w stopniu zaawansownym i biegle angiel to git)

- dziewczyny xD

- istotna nauka do matury z inf algorytmy itd...

- zalezy jaka szkola np do tej co sie wybieram współpracują z jakąś firmą informatyczną gdzie robią dla niej projekt strony www bazy danych itd..

hmm czemu liceum? a bo dlatego że żadna szkoła nie nauczy cie czegoś ponad. Więc na ch** tracić jeszcze 1 rok by miec zawod i tak gowno miec? xD

a przynajmniej się trochę poćwiczy w domu. Biola geo chemia zda się 1 kl a potem lajt :-D no może nie taki lajt bo jeszcze angiel matma itd ale przynajmniej jest spokój popytaj ludzi jacy sa nauczyciele bo to też od tego zależy :D

Opublikowano

Dla mnie liceum, szczególnie kierunek informatyka :-D Dlaczego? Ponieważ wiem że moja przyszłość będzie z programowaniem :D hm:

- 3 lata nauki tego co potrzeba by zdać maturę z inf oraz matm i innych...

- mam to samo co w technikum prócz zajęć zawodowych

- myślicie ze po technikum znajdziecie dobrą pracę (źle myślicie, chyba że znasz w stopniu b.dobrym 2 jezyki programowania w tym 1 w stopniu zaawansownym i biegle angiel to git)

- dziewczyny xD

- istotna nauka do matury z inf algorytmy itd...

- zalezy jaka szkola np do tej co sie wybieram współpracują z jakąś firmą informatyczną gdzie robią dla niej projekt strony www bazy danych itd..

hmm czemu liceum? a bo dlatego że żadna szkoła nie nauczy cie czegoś ponad. Więc na ch** tracić jeszcze 1 rok by miec zawod i tak gowno miec? xD

a przynajmniej się trochę poćwiczy w domu. Biola geo chemia zda się 1 kl a potem lajt :-D no może nie taki lajt bo jeszcze angiel matma itd ale przynajmniej jest spokój popytaj ludzi jacy sa nauczyciele bo to też od tego zależy :D

Problem jest taki że nie widziałem nigdzie liceum z informatyką rozszerzoną i bez matematyki rozszerzonej. Z matmy jestem do tyłu, bo od 6 lat mam tą samą nauczycielkę, która nigdy nie tłumaczy, i nie istnieje osoba która coś rozumie z jej nauki. Więc główną przeszkodą matma. Chyba że w technikum też polegnę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...