Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Death Parade

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­a8b61ad8972d66215b3c2ef22165a43f14147625

Typ widowni: Seinen

Gatunek: Psychologiczny
Tematyka: Okruchy życia
Rok produkcji: 2015
Status: Emitowane
Odcinki: 12

Klasyfikacja wiekowa: +16

Co tu dużo opisywać.

Jest miejsce, do którego trafia świeżo poślubiona para. Nie pamiętają praktycznie nic, co mogłoby wskazać powód ich przybycia jak i samo miejsce.

Spotykają barmana o imieniu Decim, który przedstawia im zasady panujące w tzw. Quindecim. Małżonkowie muszą zagrać w grę, w której stawką będzie ich życie.

Sam nie wiem czego się po tym anime spodziewać i ciężko jest cokolwiek o tym napisać ;d Na dodatek wyszedł dopiero jeden odcinek, dlatego ciężko przewidzieć dalsze odcinki.

Opening to największa zmyłka jaka może być, ponieważ wygląda to na komedię, gdy samo anime ma ponury klimat ;d

Warto przynajmniej spróbować, jak dla mnie zapowiada się anime sezonu ;p

Najszybciej można się spodziewać na:

http://anime-odcinki.pl/anime/death-parade

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Opening i Ending jak dla mnie super (z tym OP racja - wielka zmyłka) Tak samo jak fabuła. Miło zobaczyć coś nowego. Lubię takie klimaty. Czekam na 2 odcinek ^^

Opublikowano

Dobra. Oglądnąłem, bo wcześniej widziałem Death Billards, a to taki wstęp do tego anime :)

Na początku zobaczyłem na prawdę niezły opening, jeden z lepszych w ostatnim czasie. Anime zaczyna się w mrocznym klimacie, nie wiadomo co się stało, zagubiona, "kochająca" się parka nie wie co się dzieje. Aleee później, to się dopiero rozkręca. Wpływają wszelkie kwasy i morczna część tej serii i to jest w niej na prawdę z*******e. Będę oglądał na pewno.

zoro_tag_by_ikoly-d38nxpb.png

by ikoly

Opublikowano

W końcu. Death Billiards pozostawił po sobie więcej pytań niż udzielił odpowiedzi, więc nie mogę się doczekać poznania czegoś więcej o naszych bohaterach:)

Opublikowano

Szkoda, że już w drugim odcinku odkryli cały sekret tych gierek itd, ale anime jest świetne, będę oglądał na pewno.

Sekret? Otóż nie. Masz prosty cel, ale rola arbitra to co innego. Po co mu ktoś do pomocy? Dlaczego wziął sobie "porażkę" do siebie? Wszystko będzie odgrywać się wokół nich, a same gry są dodatkiem. Ale to tylko przypuszczenia.

Opublikowano

Najzwyklejsza kontynuacja Death Billards, no i wytlumaczenie dzialalnosci calego tego miejsca. 

Bardzo fajne, polecam :D

Mozna zobaczyc prawdziwy instynkt przetrwania czlowieka.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Po 3 odcinku:

Inna historia, inni bohaterowie, inne zachowania, inne reakcje - 10/10.

Niby takie same zasady, ale jednak odcinek się różnił od pierwszego.

Btw. Czy ta dwójka pojechała "dobrą" windą? W sensie tą, która prowadzi do reinkarnacji. 

QtiV6xY.gif

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma co, anime wciągnęło mnie na dobre. Ba, nawet zajrzałem na reddit'a żeby się czegoś więcej dowiedzieć o

Chavvot

i co się okazało?
Wszystko tutaj jest powiązane ściśle z fabułą, nawet opening czy ending ma wiele smaczków w sobie, kto jest uważny to je dostrzeże, już nie wspominam że soundtracki to po prostu mistrzostwo.  ^_^

Bardzo podobał mi się odcinek 4 i to jak zareagowała pani z familiady, rozbroiła mnie też reakcja Decim'a.
Odcinek 5 również bardzo fajny, ledwo włączyłem i już leciał ending.. dawno nie miałem takiego uczucia. Dowiedzieliśmy się również, że Onna (czarnowłosa panna) jakimś cudem wiedziała, że nie żyje i przez to Decim nie mógł jej ocenić, skończyło się na wykasowaniu jej wspomnień oraz przedłużeniu terminu osądzenia. Kim ona jest? Prawdopodobnie ma coś wspólnego z bajką "Chavvot", którą czytała Nona. Możemy się tylko domyślać kim są postacie z tej opowieści.  ;)

Na koniec jeszcze dodam, że zszokowała mnie liczba odtworzeń openingu na youtubie, zaledwie od 9 stycznia ponad 880 tysięcy odsłon, jest moc!

Jestem naprawdę ciekaw dalszych wydarzeń, a wy co sądzicie? Ktoś w ogóle ogląda na bieżąco? Jeśli nie to gorąco polecam, rewelacyjne i moim zdaniem unikalne anime.

417711489342956987022.png

Opublikowano

Podzielam opinie swojego przedmówcy :) Anime naprawdę super. Przyjemnie się ogląda. Jestem cały czas na bieżąco, nie mogę się doczekać kolejnego odcinka. Opening (niezły troll xD) oraz ending również są niczego sobie. Szkoda że anime ma mieć tylko 12 odc.. Nie raz się już zdążyłem wzruszyć. Najlepszy odcinek do tej pory to chyba 3. Mam nadzieję że poziom nie spadnie aż do końca. Chciałbym żeby odcinki trwały z godzinę i żeby w 1 odc. pokazywali jedną historyjkę (2 osó B) oraz trochę z życia arbitrów itp. no albo z 20 min opowieść 2 bohaterów a te 10 coś właśnie z życia - Decima, Nony. Liczę że następne sytuacje związane z osądzaniem gości i nie tylko będą niosły za sobą jeszcze większe "WOW, tego się nie spodziewałem, naprawdę?" itp. :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem na bieząco i pod wielkim wrażeniem, nie było odcinka ktory by obniżył poprzeczke postawioną już na samym starcie, ale do rzeczy. Postacie są cholernie dobrze wyrezyserowane, a taką znakomitą muzykę, klimatyczną i naprawde dobrze dobraną słyszalem 2 razy w Barakamonie i w Zankyou no Terror, no po prostu coś pięknego. Najlepszym smaczkiem tego anime personalnie,  jest to że w każdym odcinku są inni ludzie, inna sprawa a jednak  w pewnym stadium to sie wszystko ładnie łączy, za to naprawde polubiłem Darker than Black, także tutaj tez się to nie zmienia. Nie spodziewałem się tutaj walki, ani troche ale gdy w 5 odcinku pojawił się Ginti i się poszarpał z Decimem to byłem zdumiony,  imo jeden z lepszych momentow. klick

No cóz, aktualnie jest 9/10 ale jeśli taki poziom sie utrzyma do konca to smiało dam 10/10, w sumie to nawet bym sie ucieszył bo mało 10 mam na animeplanecie lol

Opublikowano

Ginti i Decim a tu za chwilę

Nona przyszła i pozamiatała xD

Nie mogę się doczekać następnego!... chociaż z każdym poprzednim tak było a gdy już ta chwilę nadeszła nie żałowałem że musiałem czekać :D Już nic chyba nie zepsuje tego anime.. zakończenie musieliby być już bardzo zepsuć w co raczej wątpię. Gorsze anime, z takim sobie zakończeniem dostawały ode mnie 7/8 więc tutaj 10 jak nic, i do TOP listy

Fabuła genialna, możemy przed monitorem sami zamienić się w arbitrów i ustalić gdzie kto powinien pójść

morderstwa, pobicia, samobójstwa, zdrady, wykorzystanie, poświęcenie w pewnym sensie

Opublikowano

hmpf. Dziewiaty odcinek przekonał mnie do jednej bardzo waznej kwestii. Death Parade to anime sezonu bezkonkurencyjnie. Koncówka tak mocna moze nawet mocniejsza niż zakonczenie 3 sezonu House of Cards, ale ujawnia sie moja skłonnosc do długiego bezsensownego pierdolenia także tutaj zaprzestane i przejde do mojej argumentacji co dlaczego z kim i gdzie.

UWAGA SPOILERY I JAK PRZECZYTANIE ULOTKI TO BÓL DLA TWOICH OCZU TWOJEJ GŁOWY TWOJEGO SERCA I DUSZY, ODEJDZ PREDZ!

Pierwszym i moim zdaniem najważniejszym punktem jest fakt iż pierwszy raz spotkamy się z dwoma zabójcami, określając to w bardziej przystepny sposób, z dwoma duszami ktore są złe. Nie spodziewalem sie tego, nie wiem może jestem głupi ale wywarlo to na mnie większy niżbym sie spodziewal wpływ. Ale to nie tylko z tego powodu zostalem powalony na nogi. Zastanawiałem się nad tym co zrobi Decim, tj jaki wyrok wyda,  ponieważ tutaj pojawił się fajny motyw tego czy zabijanie w zemscie, jest dobre czy zle. Owszem zdaje sobie sprawę ze zabijanie samo w sobie jest zle, ale najwazniejsza nie tylko w zabijaniu ale też  generalnie jest intencja. Idąc dalej tym tokiem myslenia nasuwa mi się rozkmina na temat tego jak zabójstwo zmienia człowieka, jednego zmienia w paniczną ("prosze mnie wulgaryzmów") a drugiego w wyrachinowanego morderce detektywa który zaspokaja swoje sadystyczne fetysze, Swoją drogą przypomniał mi sie temat o mentalnosci death note na innym koncie niestety, moze ktos znajdzie to dam hojnego lajka mam również nadzieję  ze ten post otworzy pewną gamę mozliwosci dla stałych wyjadaczy tego działu do rozwiniętej dyskusji bo wiem ze nas na to stac w przeciwienstwie do graczy lola no offence nigga. #c*****e prowo

Drugi punkt jest nieco gorszy aczkolwiek dalej trzyma poziom bo jest nim reakcja i kurcze tu mam problem bo nie pamietam czy ona (WG ANIMEPLANET I INNYCH STRON BLACK HAIRED WOMAN WOTAFOK) ma imie i ja jestem jakis taki dziwny czy moze jednak nie. W kazdym bądz razie, ta kobieta czarnowłosa swoją droga lubie na nia patrzeć, w koncu wygarnela Decimowi to co ja chciałem zrobić od pierwszych odcinków, no bo kurka jak ktoś kto nie był człowiekiem ma prawo osadzac ludzi którzy  są dosyc skomplikowani pomimo tego ze ta laska twierdzi inaczej.  Przechodząc do meritum, uważam ze osobą zdolną do prawidłowego wydawania wyroków to osoba która w pewien sposob utozstamia sie z ludzmi czy to poprzez prawidłowy odbiór emocji w nich zawarty czy tez POSIADANIE OWYCH EMOCJI. Aby zrozumiec uczucia i emocje trzeba je posiadac.  Nie mówie ze Decim out ale jest inne wyjście otóz dziewczyna ma na niego ewidentny wpływ zresztą sam powiedzial ze jest nią zafascynowany co moze doprowadzić do tego ze coś nie coś sie zmieni  w samym Decimie chociaż jak tak teraz o tym mysle to na przestrzeni tych paru odcinkow to w Decimie zaszla spora zmiana.
Mógłbym też sporo napisać o tym ze detektyw popisał się swietną znajmoscią ludzkiej natury ale juz mi sie nie chce.
Ok pora na podsumowanie:

Jest zajebiscie dziekuje, zapraszam do dyskusji. hejka

Opublikowano

Jak dla mnie anime jest takie średnie. Jakoś bardzo mnie nie porwało, ale słabe na pewno nie jest. Tak na 7mke, może 8mke wyjdzie spokojnie. ;)

anime, które jest średnie dajesz takie wysokie oceny? :D:O (7/10, 8/10 to wysokie)

XrgAYyk.png

Opublikowano

anime, które jest średnie dajesz takie wysokie oceny? :D:O (7/10, 8/10 to wysokie)

Przeważnie 7-8 to mocny średniak, wysokie noty to 9-10  ;) 

Zależy od stylu oceniania, i od skali, jaką każdy ma inną :)

Opublikowano

Przeważnie 7-8 to mocny średniak, wysokie noty to 9-10  ;)

Zależy od stylu oceniania, i od skali, jaką każdy ma inną :)

Mylisz się. Skala oceniania powinna wyglądać tak:

1 - nie do oglądania

2 - beznadziejne anime, gówno

3 - bardzo słabe

4 - słabe

5 - średnie

6 - spoko

7 - dobre

8 - bardzo dobre

9 - świetne

10 - arcydzieło, perełka, istny majstersztyk

Więc moim zdaniem średnie anime powinno mieć oceny 5-6. 

Istnieje problem w dzisiejszych czasach związany ze złą interpretacją poszczególnych ocen. NP. ludzie recenzujący gry boją się dać oceny mniejszej niż 8, bo przez ogół jest ona uważana za słabą, a słaba ocena zaczyna się dopiero od 4, ew. 5 w dół. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

to o co chodzi ludziom ktorzy piszom "dobre 2/10..."

O co chodzi? Wlasciwie to o nic. Po prostu bezmyślnie powtarzają tekst, który stał się popularny

XrgAYyk.png

Opublikowano

Zgadzam się z @Kaanashi . Co do kryteriów oceniania tak samo. Nie poleciłbym raczej nikomu anime które obejrzałem i które bym ocenił na mniej niż 5-6 ( chociaż ten ktoś mógłby np. dać 7-8 ) kwestia gustu :)

ale zwykle nie wystawiam ocen, ząś po obejrzeniu zazwyczaj mówię że było słabe - średnie/dobre lub perełka :D

Opublikowano

Zgadzam się z @Kaanashi . Co do kryteriów oceniania tak samo. Nie poleciłbym raczej nikomu anime które obejrzałem i które bym ocenił na mniej niż 5-6 ( chociaż ten ktoś mógłby np. dać 7-8 ) kwestia gustu :)

ale zwykle nie wystawiam ocen, ząś po obejrzeniu zazwyczaj mówię że było słabe - średnie/dobre lub perełka :D

Ja wystawiam oceny, żeby mieć porównanie odnośnie tego co jak mi się podobało. Chcę jakoś wyróżnić też anime, którym dalem takie oceny jak 9, czy 10. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Słabe 2/10, ale na tle pozostałych animów z tego sezonu powiem, że nawet dobre  ^_^

nieuargumentowana opinia taka cenna ;)

XrgAYyk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...