Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka szkoła po gimnazjum?

Kokoszka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jestem na pierwszym roku w Technikum Informatycznym i powiem Ci, że... nie jest jakiś duży poziom z tymi przedmiotami informatycznymi, dużo zależy od nauczyciela, czy przyłoży się do nauki Ciebie, czy klepania w domu a w szkole pytania żeby mieć ocenę.

Ja dosyć mocno interesowałem się informatyką, jeszcze w gimnazjum, poszedłem do takiego technikum, i praktycznie siedzę na lekcjach i się nudzę, w mojej szkole akurat wycofali z programu nauczania programowanie, także nie będzie ciekawej części informatyki, no ale nie wiem jak u Ciebie. 

Moim zdaniem nie ma po co iść do LO, owszem 3 latka, dziewczyny... Co z tego, jak po nim nie masz praktycznie nic, w takim technikum raczej nie jest jeden zawód, także dziewczyny w szkole będą, a po technikum, owszem masz 4 lata nauczania, ale masz czysty zawód możesz iść i pracować już, w dodatku pewnie też macie wyjazdy za granicę na praktyki, gdzie się wyrywa certyfikat za ukończenie tego, co też moocno pomaga.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej co mam w szkole, możesz pisać PW czy coś. Poopowiadam Ci, może w Twojej szkole nie będzie tak samo, ale pewnie jakiś zarys będziesz miał.

Pozdrawiam. ;)

W jaki sposób się interesowałeś?

Ograniczałeś się tylko do lekcji czy robiłeś coś innego? 

­

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak nie wiesz co chcesz dokładnie robić, a lubisz przedmioty ścisłe to idź do mat-fiz (ja tak zamierzam). Potem politechnika i będzie o wiele lepiej niż "Technik Informatyk", z którym świata nie zawojujesz.

Opublikowano

W jaki sposób się interesowałeś?

Ograniczałeś się tylko do lekcji czy robiłeś coś innego? 

Dużo grzebałem w komputerze, interesowałem się częściami, składaniem, programowanie powoli ogarniałem, html i css opanowałem, grafikę komputerową, różne takie... wszystko to przed technikum.

Drugiego pytania nie ogarniam, możesz sprecyzować?

Jak nie wiesz co chcesz dokładnie robić, a lubisz przedmioty ścisłe to idź do mat-fiz (ja tak zamierzam). Potem politechnika i będzie o wiele lepiej niż "Technik Informatyk", z którym świata nie zawojujesz.

Informatyk jako informatyk średnio zarabia 3,500 zł , informatyk o specjalizacji programista potrafi zarabiać <6000 zł . Sądzę, że ten zawód jest nie dość że ciekawy to jeszcze opłacalny, nie oszukujmy się, obecnie jest era komputerów, są w AGD, RTV, w większości nowych przedmiotów. Będąc np. programistą możesz rozpracować i ustawić coś pod własne oczekiwania, zmodernizować, itd. czego przeciętny człowiek by nie zrobił.

Przykładów jest jeszcze więcej.

Jeszcze raz powtórzę, że jak dla mnie po liceum jest lipa, więcej nauki, owszem... krócej i są te dziewczyny. Nie oszukujmy się, w szkole na pewno znajdzie się technikum, gdzie na przerwach te dziewczyny będą, a po 4 latach możesz sobie iść do pracy i zarabiać całkiem przyzwoitą sumkę. Nie mówię tu o zarobkach z kosmosu, ale dla kogoś kto się tym interesuje, szkoła przeleci mu szybko, jeszcze podkształci się i ma zajęcie na życie. ;)

"Nic tak nie przyczynia się do szybkiego sukcesu jak cudze błędy."

Opublikowano

Dużo grzebałem w komputerze, interesowałem się częściami, składaniem, programowanie powoli ogarniałem, html i css opanowałem, grafikę komputerową, różne takie... wszystko to przed technikum.

Drugiego pytania nie ogarniam, możesz sprecyzować?

Informatyk jako informatyk średnio zarabia 3,500 zł , informatyk o specjalizacji programista potrafi zarabiać <6000 zł . Sądzę, że ten zawód jest nie dość że ciekawy to jeszcze opłacalny, nie oszukujmy się, obecnie jest era komputerów, są w AGD, RTV, w większości nowych przedmiotów. Będąc np. programistą możesz rozpracować i ustawić coś pod własne oczekiwania, zmodernizować, itd. czego przeciętny człowiek by nie zrobił.

Przykładów jest jeszcze więcej.

Jeszcze raz powtórzę, że jak dla mnie po liceum jest lipa, więcej nauki, owszem... krócej i są te dziewczyny. Nie oszukujmy się, w szkole na pewno znajdzie się technikum, gdzie na przerwach te dziewczyny będą, a po 4 latach możesz sobie iść do pracy i zarabiać całkiem przyzwoitą sumkę. Nie mówię tu o zarobkach z kosmosu, ale dla kogoś kto się tym interesuje, szkoła przeleci mu szybko, jeszcze podkształci się i ma zajęcie na życie. ;)

Nie znając tych języków dam radę? Informatyka przypadła mi do gustu, wcześniej na lekcjach informatyki wszystko było banalne, więc nic się nauczyłem. 

­

Opublikowano

Przykro mi wam to mówić, ale po technikach czy studiach nie macie wcale gwarantowanej pracy. Owszem, możecie zostać programistą, grafikiem czy kimś tam, ale równie dobrze np. listonoszem. Niestety, ale takie są realia i jak będziedzie na tym etapie to sami zobaczycie, że pójście do szkoły o jakimś profilu nie oznacza pracy w tym zawodzie.

W sumie nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale propo paru komentarzy chciałem wygłosić moją małą dygresję.

Opublikowano

To ja Ci powiem jak przedmioty mam i co do tej pory się uczyliśmy:

Informatyka - Word

Urządzenia technik komputerowych - dokładny opis każdego podzespołu, liczenie binarne + metodami zm, u1, u2 (straszne gunwo), teraz bierzemy o cyfrowych układach, bardzo nudne lekcje

Systemy operacyjne - ogólnie nudy, które raczej nic nowego nie wnoszą ani niespecjalnie się przydadzą

Diagnostyka sprzętu komputerowego - ciekawe lekcje praktycznie o wszystkim z IT, przygotowywaliśmy jakieś zestawy komputerowe, różne gadki o portach, kablach itp

Podstawy technik internetowych - od podstaw znaczniki html, w sumie nic ciekawego

Programowanie - na razie to patrzymy jak jakieś algorytmy działają, analizujemy schematy blokowe też na razie nic ciekawego

Opublikowano

To ja Ci powiem jak przedmioty mam i co do tej pory się uczyliśmy:

Informatyka - Word

Urządzenia technik komputerowych - dokładny opis każdego podzespołu, liczenie binarne + metodami zm, u1, u2 (straszne gunwo), teraz bierzemy o cyfrowych układach, bardzo nudne lekcje

Systemy operacyjne - ogólnie nudy, które raczej nic nowego nie wnoszą ani niespecjalnie się przydadzą

Diagnostyka sprzętu komputerowego - ciekawe lekcje praktycznie o wszystkim z IT, przygotowywaliśmy jakieś zestawy komputerowe, różne gadki o portach, kablach itp

Podstawy technik internetowych - od podstaw znaczniki html, w sumie nic ciekawego

Programowanie - na razie to patrzymy jak jakieś algorytmy działają, analizujemy schematy blokowe też na razie nic ciekawego

Więc w gimnazjum nie miałeś jeszcze wiedzy na temat informatyki?

­

Opublikowano

Miałem, teraz to albo odgrzewane kotlety, albo rzeczy, które nie są przydatne, ale nie powiem też można się dowiedzieć jakichś ciekawostek. Z reguły przychodzą do takich szkół ludzie, którzy lubią grać w gry i potem można z nimi wspólnie ciupać w jakieś giery. Technikum ma Cię nauczyć.

Opublikowano

Technikum jak technikum każdy mówi że po nim można pracować ta? A ciekawe kto was przyjmie do pracy xD Już widzę wykształcenie średnie i ile ofert... :P także jeśli już wiesz kim chcesz być informatyk programista, grafik , architekt czy coś innego polecam liceum sam się do niego wybieram na mat-inf pogadałem z jednym z nauczycieli i dał mi informacje na temat programu z informatyki oczywiście same nudy algorytmy , systemy binarne, szesnastkowe bla bla.. ale niestety takie są realia . Mature piszesz tez z informatyki a tam nie ma stworz program tylko są algorytmy i binarka więc? Patrząc na to co jest w technikach ide bo lubie grac w cs/metin to podziękuję :D oczywiście mówię o swoim przypadku i kolegi który właśnie poszedł do technikum na profil inf :D

Opublikowano

Miałem, teraz to albo odgrzewane kotlety, albo rzeczy, które nie są przydatne, ale nie powiem też można się dowiedzieć jakichś ciekawostek. Z reguły przychodzą do takich szkół ludzie, którzy lubią grać w gry i potem można z nimi wspólnie ciupać w jakieś giery. Technikum ma Cię nauczyć.

W gimnazjum miałem Worda i trochę HTML (podstawy podstaw).

Poradzę sobie w szkole informatycznej z taką wiedzą? Spotkałeś w szkole osoby o moim stopniu wiedzy? 

­

Opublikowano

Żeby iść do szkoły o profilu informatycznym pasowałoby mieć jakieś pojęcie. Po za tym żadna szkoła Cię nie nauczy w 100%, większość rzeczy i tak będziesz musiał sobie sam ogarniać. Jeśli masz zamiar zostać tylko serwisantem to tech inf, a jeśli coś więcej (programista itd.) to liceum (mat-fiz-inf) + studia.

Poradzę sobie w szkole informatycznej z taką wiedzą? Spotkałeś w szkole osoby o moim stopniu wiedzy?

Spokojnie sobie poradzisz­, bo wszystko idzie od podstaw. Ale tak jak wyżej: nie dowiesz się w szkole wszystkiego.

Opublikowano

Wybierz to co Cię interesuje, jak Cię nie kręci informatyka to trochę bez sensu, będziesz się nudził.

Opublikowano

Wybierz to co Cię interesuje, jak Cię nie kręci informatyka to trochę bez sensu, będziesz się nudził.

Nic innego mnie nie kręci, tylko lekko informatyka, ale boję się, że nie dam sobie rady, bez podstaw znania języków itp. 

­

Opublikowano

Nic innego mnie nie kręci, tylko lekko informatyka, ale boję się, że nie dam sobie rady, bez podstaw znania języków itp. 

Podstawy to się dopiero będziesz uczył i wątpię czy potem będziesz miał coś lepszego.

Opublikowano

Podstawy to się dopiero będziesz uczył i wątpię czy potem będziesz miał coś lepszego.

A jest sens zacząć się już uczyć, poznawać podstawy? Jeżeli tak, to czego? 

­

Opublikowano

A jest sens zacząć się już uczyć, poznawać podstawy? Jeżeli tak, to czego? 

W szkole przyda Ci się html+css i c++, a tak dla siebie to z webowych możesz php, jquery z programowania java lub jak chcesz się pobawić to autoit.

Opublikowano

W szkole przyda Ci się html+css i c++, a tak dla siebie to z webowych możesz php, jquery z programowania java lub jak chcesz się pobawić to autoit.

Który z nich jest najłatwiejszy? 

­

Opublikowano

Który z nich jest najłatwiejszy? 

Podałem Ci różne zastosowania, te html < css < php < jquery = strony internetowe, programowanie programów czy aplikacji to C++/Java, ale autoit jest takim mniejszym językiem, który ma małe możliwości, ale dla laika może być spoko, jest nawet fajne forum z kursami. Jeszcze jest visualbasic, ale on chyba jest mało przydatny - nie miałem z nim doczynienia.

Opublikowano

C#(.net)/Java - przyszłościowe języki moim zdaniem dużo jest ofert pracy związanymi z tymi językami.

Oczywiście nie mówię że C++ czy C , delphi itd.. nie są złe. Tylko jeśli chcesz się ich uczyć to musisz dobrzee, nie szukają średniaków tylko zaawansowanych, specjalistów :D

Opublikowano

C#(.net)/Java - przyszłościowe języki moim zdaniem dużo jest ofert pracy związanymi z tymi językami.

Oczywiście nie mówię że C++ czy C , delphi itd.. nie są złe. Tylko jeśli chcesz się ich uczyć to musisz dobrzee, nie szukają średniaków tylko zaawansowanych, specjalistów :D

A HTML? 

­

Opublikowano

HTML to jeśli chcesz tworzyć strony, ale sam HTML Ci nie wystarczy. Będziesz potrzebował jeszcze CSS i JavaScript­

Opublikowano

HTML to nie jest język programowania :-D

HTML to no powiedziałbym coś w rodzaju skryptu. Jest oczywiście przydatny należy znac podstawy jego body,foot,head itd jak się używa.

Jeśli idziesz w strony internetowe to:

- php PODSTAWA.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- html easy

- CSS PODSTAWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- dodatkowo dla efektów, JS(javascript) FLASH też jest git :D << to nie są języki programowania to są języki skryptowe.

Opublikowano

pi***ol php, wybierz pythona jeżeli chodzi o web.

Jeszcze jest

No jescze jest c#, na który warto spojrzeć.

Ja też myślałem, że mnie informatyka kręci, ale tak na prawdę kręci mnie tylko programowanie, reszta lekcji, a szczególnie UTK i Podstawy technik internetowych to totalne 0.

Ehh HTML i coś w rodzaju skryptu? PHP podstawą? 3 krotnie nie, panu dziękujemy.

Jeżeli chodzi ci o hajsy to najlepiej jest nauczyć się Javy.

Opublikowano

ocenianie programu nauczania gdy jest sie na danym kierunku 4 miesiace, smiechlem

TI ma jedną wadę: program nauczania gdzie programowanie ograniczyli do minimum czyli poznania c++ i przestarzalego pascala (przynajmniej u mnie)

hardware mozna w domu sie nauczyc, tak samo jest z softwarem czy jezykami 

jesli kreci cie sprzet, ten kierunek idz do TI

jesli programowanie, mat fiz z rozszerzona informatyka

­

Opublikowano

X języka programowania nie uczy się w szkole, czy na studiach, tylko samemu. Szkoła co najwyżej Ci wskaże podstawy.

@ps pascala chyba miala wyje*** ta przecudowna reforma szkolnictwa, czyż nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...