Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka szkoła po gimnazjum?

Kokoszka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Już niedługo kończę gimnazjum :v Problem w tym, że nie wiem jaką szkołę wybrać. Na początku myślałem nad szkołą informatyczną, ale nie wiem, czy poradziłbym sobie w niej, bo nie mam o tym większego pojęcia (prócz najprostszych rzeczy). Nie interesowałem się czymś na dłuższą metę. Macie jakieś propozycję oraz co sądzicie o szkole informatycznej dla osoby, która ma takie "wykształcenie" jak?

­

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeżeli chcesz iść na informatyka to tylko jeżeli sam będziesz się douczał w domu, bo szkoła to będzie taki dodatek. :-)

PMK3yt4.png

Opublikowano

Jeżeli chcesz iść na informatyka to tylko jeżeli sam będziesz się douczał w domu, bo szkoła to będzie taki dodatek. :-)

A jest sens iść tam, gdy w obecnej chwili nie mamo tym większego pojęcia? 

­

Opublikowano

Idź tam co lubisz, coś co cię interesuje, nie ważne że tego nie umiesz od tego jest szkoła żeby cię tego nauczyć, jeżeli lubisz informatykę to nie ważne czy umiesz włączyć tylko painta, ważne że to ci się podoba, z czasem nauczysz się tego fachu.

Opublikowano

Jeżeli ktoś wie co chce robić to raczej pójdzie do LO bo:

- jak ktoś wie ze chce być programista to na 100 procent w gimbie /początek LO będzie miał pojęcie o wielu językach +jakimś wykutym bardzo dobrze

- dzięki temu nie marnuje roku i leci szybko na studia

- w wielkich korpo (np samsung) patrzą na papier (bez wykształcenia wyższego do prawie żadnego większego korpo się nie dostaniesz)

Plus masz dziewczyny w LO xD

PMK3yt4.png

Opublikowano

Idz do technikum, nic praktycznie nie musisz umieć :D

Jestem w drugiej klasie, z zawodowych ocen miałem 3/4, teraz na półrocze też, wystarczy że umiesz złożyć kompa i takie tam proste rzeczy :D Zresztą jak Cię to interesuje to już to pewnie umiesz.

zy95qg.png

Opublikowano

Szkoła jest od tego aby Cię nauczyć. Mój kolega poszedł na mechanika nie mając zielonego pojęcia na ten temat, poszedł tam bo lubił wyścigi i samochody. Po 4 miesiącach nauki opowiada mi jak śmiga jakiś czterosuwowy silnik. c(-: Musisz liczyć się z tym, że będziesz siedział rok dłużej, prawdopodobnie sami faceci w klasie, a prawdziwe technikum zaczyna się dopiero potem. Tobie polecam iść do ogólniaka, bo widzę, że nie do końca wiesz co chcesz robić, a są takie profile jak mat-fiz-inf, mat-inf. :)

Opublikowano

jakbym miał wybierać drugi raz to bym wybrał liceum i to też proponuje.

Opublikowano

Szkoda jest od tego aby Cię nauczyć, no ale fajnie jakbyś poszedł do takiej, na taki kierunek z którym chciałbyś pracować w przyszłości. Zawsze się możesz przepisać do innej szkoły jakby Ci ta nie odpowiadała. Musisz się liczyć z tym że w takiej klasie zapewne będą sami chłopacy, no chyba że Ci to nie przeszkadza. Nie martw się, z tego co kiedyś słyszałem 75% uczniów wybiera złą szkołę, nie wiążę przyszłości z tym. Nie musisz się niczego bać. Zanim skończysz szkołę średnią, (albo i nie) nie jedno się może wydarzyć ;) Jak jesteś w miarę dobry z matmy to idź, spróbuj. 

Wiele informatyków których znam (może nie ekspertów ale są dobrzy) nie może znaleźć pracy. Możesz iść do informatycznej a po niej jeszcze na studia o takim samym kierunku (albo na grafika czy coś w tym stylu) Później pisać jakieś programy komputerowe, pracować w sklepie z komputerami - naprawiać itp. We wszystkim trzeba próbować swoich sił, może akurat Ci się poszczęści. 

Powodzenia

Opublikowano

Też się zastanawiałem nad technikum informatycznym. Jednak patrząc na to jaki jest teraz popyt. Zmieniłem zdanie. Może i łatwo dostać pracę, pieniążki też można niezłe zarobić, ale czy tak naprawdę to ciebie interesuję? Też sobie wmawiałem, że nic mnie nie interesuję. Chwila głębszego namysłu starczyła i postanowiłem, że po ukończeniu gimnazjum udam się na profil technik mechanik samolotowy. Może i jest to mało znany zawód. Lecz dla mnie poznać budowę takiego F-16 i być może w przyszłości pracować przy nim to jest dopiero frajda. ;)

Krótko mówiąc. Musisz, ale to naprawdę musisz się porządnie zastanowić, jeśli chcesz w życiu robić coś naprawdę dobrego.

Opublikowano

średnia szkoła, jaka? jeden c**j i tak niczego szczególnego się nie nauczysz, co ci pozwoli w przyszłości znaleść jakieś sensowne zatrudnienie w tym sprzedawanym po woli kraju, najlepiej to pójdź byle gdzie i sam rozwijaj w domu swoje zainteresowania.

Opublikowano

średnia szkoła, jaka? jeden c**j i tak niczego szczególnego się nie nauczysz, co ci pozwoli w przyszłości znaleść jakieś sensowne zatrudnienie w tym sprzedawanym po woli kraju, najlepiej to pójdź byle gdzie i sam rozwijaj w domu swoje zainteresowania.

Z takim tokiem myślenia. Na pewno nic nie wyniesiesz ze szkoły średniej. Polska jest sprzedawana? Pierwsze słyszę... Myślę jednak, że jej mieszkańcy są coraz mniej inteligentni. Nie każde zainteresowanie da się rozwijać w domu.

Opublikowano

Mówi to pewnie jakieś dziecko xD Nawet nie wiesz jak można łatwo dostać pracę - JEŻELI KTOŚ JEST DOBRY W TYM CO ROBI TO ZNAJDZIE PRACĘ.

Ja polecam zainteresować się też marketingiem i reklamą - na to popyt nigdy nie zmaleje :)

A jest sens iść tam, gdy w obecnej chwili nie mamo tym większego pojęcia?

Zależy od zawodu - wiem, że w technikach gastronomicznych (chyba tak to się nazywa :D) fajnie uczą, przynajmniej w moim sąsiednim mieście :> Ale na takie informatyka bym nie szedł, jeżeli nie masz żadnego pojęcia o tym, bo w szkole jest tak stary program nauczania, że liźniesz jakieś C++ i Python(g)a

PMK3yt4.png

Opublikowano

Polecam Ci LO tenikum jest o wiele wiele trudniejsze ale to zależy gdzie i na jaki profil. Informatyk to fajny profil. Jeśli czujesz że lubisz to robić , komputery itp to jak najbardziej z tego znajdziesz dobrą pace po tym dziale tak wgl. ;)

Opublikowano

Mówi to pewnie jakieś dziecko xD Nawet nie wiesz jak można łatwo dostać pracę - JEŻELI KTOŚ JEST DOBRY W TYM CO ROBI TO ZNAJDZIE PRACĘ.

Ja polecam zainteresować się też marketingiem i reklamą - na to popyt nigdy nie zmaleje :)

Zależy od zawodu - wiem, że w technikach gastronomicznych (chyba tak to się nazywa :D) fajnie uczą, przynajmniej w moim sąsiednim mieście :> Ale na takie informatyka bym nie szedł, jeżeli nie masz żadnego pojęcia o tym, bo w szkole jest tak stary program nauczania, że liźniesz jakieś C++ i Python(g)a

Donald Tusk też tak mówił, a sam wyemigrował za zarobkami z kraju.

Co do tematu jeśli chcesz iść do tech to poleam, ale i tak wiekszości w domu się będziesz musiał nauczyć 

Opublikowano

jak dorośniesz to zrozumiesz ;)

"szymon2003" końcówka 2003 mówi sama za siebie.. 

Tobie* nie Ci a już na pewno nie z małej ;)

Co do OP'a tematu, możesz iść do technikum informatycznego, mam znajomego który bez większego pojęcia poszedł i nauczył się naprawdę dużo. Lecz tak jak mi mówił, zależy też dużo od nauczycieli i szkoły. Po ukończeniu szkoły jak będziesz dalej się chciał rozwijać to tylko kursy.. studia odpadają w zakresie informatyki (chyba że są wykładowcy którzy uczęszczają na kursy i szkolenia) głównie chodzi mi o programowanie. 

graphic.png

Opublikowano

jak dorośniesz to zrozumiesz ;)

Raczej nie.

Donald Tusk też tak mówił, a sam wyemigrował za zarobkami z kraju.

Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać... Gdybyś dostał propozycję pracy w innym kraju za kilkukrotnie większe pieniądze zostałbyś w Polsce czy wyjechał? Zły przykład kolego.

@down

Widzę, że ciężko się z tobą dyskutuję, więc sobie odpuszczę. ;)

Opublikowano

Raczej nie.

Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać... Gdybyś dostał propozycję pracy w innym kraju za kilkukrotnie większe pieniądze zostałbyś w Polsce czy wyjechał? Zły przykład kolego.

Guhugaga, pamiętam jak Tusk tak mówił na jakims spotkaniu w sprawie bezrobocia w polsce ;) Ty napisałeś dosłownie to samo, tak jakbyś użył operatora wyłuskania ^^.

@top jeśli to dobre technikum to idź do niego, w przeciwnym razie poszukaj LO z rozszerzeniem inf-mat-fiz troszkę pouczysz sie programowania, matmy, fizyki :)

Opublikowano

Ja jestem na pierwszym roku w Technikum Informatycznym i powiem Ci, że... nie jest jakiś duży poziom z tymi przedmiotami informatycznymi, dużo zależy od nauczyciela, czy przyłoży się do nauki Ciebie, czy klepania w domu a w szkole pytania żeby mieć ocenę.

Ja dosyć mocno interesowałem się informatyką, jeszcze w gimnazjum, poszedłem do takiego technikum, i praktycznie siedzę na lekcjach i się nudzę, w mojej szkole akurat wycofali z programu nauczania programowanie, także nie będzie ciekawej części informatyki, no ale nie wiem jak u Ciebie. 

Moim zdaniem nie ma po co iść do LO, owszem 3 latka, dziewczyny... Co z tego, jak po nim nie masz praktycznie nic, w takim technikum raczej nie jest jeden zawód, także dziewczyny w szkole będą, a po technikum, owszem masz 4 lata nauczania, ale masz czysty zawód możesz iść i pracować już, w dodatku pewnie też macie wyjazdy za granicę na praktyki, gdzie się wyrywa certyfikat za ukończenie tego, co też moocno pomaga.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej co mam w szkole, możesz pisać PW czy coś. Poopowiadam Ci, może w Twojej szkole nie będzie tak samo, ale pewnie jakiś zarys będziesz miał.

Pozdrawiam. ;)

"Nic tak nie przyczynia się do szybkiego sukcesu jak cudze błędy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...