Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum czy technikum?

Snipspod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zastanawiam się co wybrać, liceum czy technikum? Jeśli chodzi o liceum to mam na oku Norwida (jestem z Częstochowy), kierunek informatyka z rozszerzoną matematyką i fizyką. Jest to jedno z najlepszych liceów w tym mieście. Technikum TZN oczywiscie profil również informatyka. Bez większych problemów powinienem się dostać do tych szkół, i dlatego nie wiem co wybrać. Technikum... i tak matura ale wychodzę z tytułem technika.. a liceum rok mniej i mogę wcześniej zacząć studia. Co wy byście wybrali?

Opublikowano

Cześć. Zastanawiam się co wybrać, liceum czy technikum? Jeśli chodzi o liceum to mam na oku Norwida (jestem z Częstochowy), kierunek informatyka z rozszerzoną matematyką i fizyką. Jest to jedno z najlepszych liceów w tym mieście. Technikum TZN oczywiscie profil również informatyka. Bez większych problemów powinienem się dostać do tych szkół, i dlatego nie wiem co wybrać. Technikum... i tak matura ale wychodzę z tytułem technika.. a liceum rok mniej i mogę wcześniej zacząć studia. Co wy byście wybrali?

To zależy od bardzo wielu czynników. Zadaj sobie podstawowe pytanie: Czy chcesz iść na studia? Czujesz się na siłach? Jeżeli tak to wybieraj liceum. Sam jestem na mat-fiz-obcy, ale kiedy mam informatykę, to czuje się jakbym był w technikum, takiego mam nauczyciela. Potrafi zaciekawić lekcją, dużo nauczyć. ;)

Opublikowano

Co do studiów jestem pewny ;) jakoś sobie będę musiał dać radę na tych studiach bo jestem w miarę zdolny i umiem pomimo że w domu nic się nie uczę, ale w ponadgimnazjalnej i tak będę musiał, bo od starszych kumpli którzy chodzą do Norwida slyszalem że poziom nauki jest bardzo wysoki :D

Opublikowano

To zależy od bardzo wielu czynników. Zadaj sobie podstawowe pytanie: Czy chcesz iść na studia? Czujesz się na siłach? Jeżeli tak to wybieraj liceum. Sam jestem na mat-fiz-obcy, ale kiedy mam informatykę, to czuje się jakbym był w technikum, takiego mam nauczyciela. Potrafi zaciekawić lekcją, dużo nauczyć. ;)

Stereotypy. Czy technikum przekreśla możliwość pójścia na studia? Nie. Po technikum masz zawód oraz maturę dwa lata robisz zawod, dwa lata masz przygotowanie do matury. Nie widzę sensu LO jeśli dobrze się uczysz to do technikum sio!

Opublikowano

A tak jeszcze z innej beczki, czy warto zacząć się uczyć jakichś podstawowych języków itp. przed rozpoczęciem nauki w szkole?

Opublikowano

Stereotypy. Czy technikum przekreśla możliwość pójścia na studia? Nie. Po technikum masz zawód oraz maturę dwa lata robisz zawod, dwa lata masz przygotowanie do matury. Nie widzę sensu LO jeśli dobrze się uczysz to do technikum sio!cz

Jeżeli będzie się uczył, uważa, że jest na siłach aby zdać maturę to nie widzę sensu "jebania" jeszcze jednego roku w technikum. Bardzo dużo zależy też od szkoły, bo są licea przez które powstał stereotyp Mc Donald'a (gdzie nie potrafią nauczyć), ale są i technika, w którym nauczą Cię jak otworzyć painta, retuszować w gimpie i to wszystko. ;-)

Opublikowano

Jeśli chcesz być zawodowym Informatykiem to lepiej iść do technikum, no bo jaki jest sens po LO studiować kolejne kilka lat zawód, który możesz wcześniej zdobyć w technikum?

@ down
Po tech przecież dostajesz tytuł i dyplom Technika Informatyka.

Opublikowano

http://forum.4programmers.net/Edukacja/243811-wybor_szkoly_ponad_gimnazialnej?start=0

Jeśli chcesz być zawodowym Informatykiem to lepiej iść do technikum, no bo jaki jest sens po LO studiować kolejne kilka lat zawód, który możesz wcześniej zdobyć w technikum?

zawodowy informatyk po technikum :O

@@ temat rzeka

Opublikowano

Jeżeli będzie się uczył, uważa, że jest na siłach aby zdać maturę to nie widzę sensu "jebania" jeszcze jednego roku w technikum. Bardzo dużo zależy też od szkoły, bo są licea przez które powstał stereotyp Mc Donald'a (gdzie nie potrafią nauczyć), ale są i technika, w którym nauczą Cię jak otworzyć painta, retuszować w gimpie i to wszystko. ;-)

Ale głupoty gadasz. Nie znam technikum w którym nie potrafiłbyś wykonywać zawodu po jego ukończeniu. A jak mu się noga powinie po tym liceum? Co zrobi? Wykształcenie ogólne i bez studiów? Powodzenia.

Opublikowano

Idź do technikum. W TZN-ie nauczysz się tego, czego masz się nauczyć, a później prosto na studia i no problem. ;-)

Opublikowano

Ale głupoty gadasz. Nie znam technikum w którym nie potrafiłbyś wykonywać zawodu po jego ukończeniu. A jak mu się noga powinie po tym liceum? Co zrobi? Wykształcenie ogólne i bez studiów? Powodzenia.

Czyli znasz wszystkie technika w Polsce? Napisałem przecież, że musi być pewny, że zda maturę. Dyskusja z tobą nie ma sensu.

Do autora tematu: Nie polecam opierać się na opinii ludzi w temacie decydującym o Twojej przyszłości. Pogadaj na spokojnie z rodzicami, pomyśl czego chcesz od życia. Zastanów się czy będziesz na siłach aby iść na studia, bo po liceum bez studiów to wiesz... 

Ja wybrałem liceum, ponieważ w moim mieście nie ma profilu technikum, który mi pasował, a obrałem sobie taki zawód po którym i tak muszę mieć skończoną szkołę wyższą niż średnią, więc nie widzę sensu abym musiał się uczyć 4 lata.

Poza tym polecam obrać zawód, w którym co by się nie działo praca zawsze będzie, na przykład: stomatolog. 

Opublikowano

Po pierwsze to bardzo słaby pomysł iść teraz na informatykę, rozumiem, że cię interesuje tak jak setki tysięcy innych osób w Polsce, ale właśnie przez to zrobił się wysyp informatyków i teraz już tak łatwo pracy nie można dostać.

Po 2. Zawsze technikum > liceum. Czemu? Bo po technikum masz zawód i maturę, po liceum tylko maturę i musisz iść na studia, i to też ci nie da gwarancji uzyskania pracy.Dzisiaj liceum i studia może skończyć każdy debil, więc wykształcenie "wyższe" o niczym nie świadczy.

Jak już się uprzesz na tę informatykę, to polecam - technikum + własna praca w domu, potem dobra politechnika.

Opublikowano

Jeśli oceny z gimnazjum nie są naciągane i myślisz, że sobie poradzisz na studiach to idź do liceum. Choć prawda jest taka, że większość odpada po 1 roku ze studiów. Możesz zawsze iść do liceum i jak Ci się nie spodoba to się przepisać do technikum, chociaż w technikum jest więcej nauki. Najlepiej dokształcać się samemu, żadna szkoła nie nauczy Cię tyle, co sam możesz w domu osiągnąć.

Opublikowano

Też miałem taki dylemat.Jestem pod koniec technikum i miałem iść na studia  i wiesz co zrobie??Wyjeżdżam za granice bo tutaj zapieprzanie za pare groszy nie opyla się.

Ale oczywiście lepiej technikum, tylko kieruj się mądrze abyś nie żałował, zawsze możesz po technikum inny kierunek wziąć na studia. :p

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) bardziej się przychylam jednak ku technikum bo @Użytkowniczka mądrze pisze, jak mi się coś odwidzi to bez zawodu nic nie zrobię, McDonald mi pozostanie :)

do zamknięcia.

Opublikowano

Jak już ktoś wyżej wspomniał - nie kieruj się innymi. Ta dezycja dot. twojego życia, ale powiem Ci jedno. Informatyk to drugi najtrudniejszy zawód (trudniejszy jest już tylko teleinformatyk). Moim zdaniem, jak chcesz iść na studnia informatyczne, to lepiej jakbyś pouczył się te 4 lata porządnej informatyki, niż tylko 3 i umiał tyle co nic ;)

Opublikowano

A skąd wiesz, jak informatyka wygląda w technikum? Na pierwszym roku gówno uczą.

@top kolejny c*****y temat. Obie szkoły przerabiają prawie identyczny program nauczania (zależy od szkoły), więc pierdolenie, że po liceum można iść na studia, a po technikum nie, jest głupie.

Za niedługo będziecie mięli warsztaty ze szkoły i "wycieczki" do nich i na podstawie tego podejmij decyzję, bo nie można jednoznacznie określić, co jest lepsze.

Opublikowano

A skąd wiesz, jak informatyka wygląda w technikum? Na pierwszym roku gówno uczą.

@top kolejny c*****y temat. Obie szkoły przerabiają prawie identyczny program nauczania (zależy od szkoły), więc pierdolenie, że po liceum można iść na studia, a po technikum nie, jest głupie.

Za niedługo będziecie mięli warsztaty ze szkoły i "wycieczki" do nich i na podstawie tego podejmij decyzję, bo nie można jednoznacznie określić, co jest lepsze.

Wiem o tym, że gówno uczą. Prawdziwe technikum zaczyna się później.

Opublikowano

Technikum, moim zdaniem lepsze pod względem informatycznym + na koniec masz zdane 3 kategorie zawodowe, krótko mówiąc jak zaliczysz technikum + egzaminy zawodowe to przynajmniej znajdziesz pracę a po liceum tego nie ma i czasem trzeba zostać Operatorem Nawierzchni Płaskiej ( If u know what i mean ^^)

Tak w ogóle to ja wybrałem Technikum i nie narzekam a znajomi z Liceum już tak.

Co do UP to i tak trzeba na własną rękę się uczyć bo inaczej daleko nie zajedziesz.

...................\/...................

Opublikowano

Wybrałem liceum i żałuję tej decyzji (jestem w 3 klasie liceum), niby szkoła dobra ale jeśli miałbym jeszcze raz wybierać to w 100% wybrałbym technikum. Dlaczego? Ludzie są tam bardziej "ludzcy", mają jakieś ciekawe zainteresowania i realne spojrzenie na świat, a w liceum? Każdy pierdoli farmazony kim to nie będzie w przyszłości i jaki to bogaty zostanie. Może być tak, że z rożnych przyczyn odwidzi ci się dalsza nauka i tak zostaniesz tylko z maturą, lecz po technikum zawsze masz jakiś zawód. Przemyśl to i porozmawiaj z rodzicami, tutaj są tylko nasze opinie, sam musisz wiedzieć co chcesz.

Pozdrawiam.

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Liceum > Informatyka analityczna na UJ

Liceum > Informatyka na UW

Dwie jedyne sensowne możliwości w tym kraju, podziękujesz mi jak dasz sobie radę.

//

Wybrałem liceum i żałuję tej decyzji (jestem w 3 klasie liceum), niby szkoła dobra ale jeśli miałbym jeszcze raz wybierać to w 100% wybrałbym technikum. Dlaczego? Ludzie są tam bardziej "ludzcy", mają jakieś ciekawe zainteresowania i realne spojrzenie na świat, a w liceum? Każdy pierdoli farmazony kim to nie będzie w przyszłości i jaki to bogaty zostanie. Może być tak, że z rożnych przyczyn odwidzi ci się dalsza nauka i tak zostaniesz tylko z maturą, lecz po technikum zawsze masz jakiś zawód. Przemyśl to i porozmawiaj z rodzicami, tutaj są tylko nasze opinie, sam musisz wiedzieć co chcesz.

Pozdrawiam.

Dziękowałbym bogu, w którego nie wierze, jeżeli w szkole obracałbym się w takim środowisku. Przynajmniej mają jakiekolwiek ambicje i cele w życiu, a nie imprezka w sobote, cs na bezużytecznym przedmiocie informatycznym, gdzie nauczycielowi samemu nie chce się uczyć, a na lekcji potrafi narzekać na życie w Polsce i jak to stwierdził z miesiąc temu, mógł wyjechać za granicę. Super kadra w polskim szkolnictwie. Filozofia byle zdać do następnej klasy, a maturka jakoś pójdzie hehe. Później idioci zderzają się z okrutną rzeczywistością. Nie, nie chciałbyś zmienić liceum i mówię to z perspektywy uczęszczania do technikum czołowego w tym kraju.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Gówno będziesz miał po technikum, a nie zawód (chyba że pod słowem zawód masz na myśli rozczarowanie).

Idź do liceum i rób maturę. I nie marnuj swojego czasu w technikum.

Idź do technikum mówili, będzie fajnie mówili. Taki h*j.

Bóg to twoje sumienie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...