Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kierunek kształcenia się.

ArTmol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Pochwalcie się w jakim kierunki się kształcicie lub chcecie się kształcić i dlaczego ten kierunek a nie inny :) . Ja obecnie planuję iść na technikum informatyczne ale jeszcze mam 2 lata aby dokonać wyboru :P

Opublikowano

Informatyka.

Bo w wieku 7 lat usiadłem przy komputerze i to strasznie polubiłem, grzebiąc w różnych opcjach Windowsa 98. Jako, że wiedza z zakresu komputerów była wtedy wśród Kowalskich znikoma, młody Kodex siadał i psuł komputer średnio raz na tydzień. Taki przynajmniej był początek - do końca roku komputer wylądował w naprawie z 8-9 razy (oczywiście, każda naprawa płatna duże pieniądze - po jakimś czasie jak mnie ojciec przyprowadził to dali mi CD z jakąś grą - chyba Mumia? i zniżkę na następną naprawę). Ot taki początek. Potem komp się psuł to sam próbowałem naprawiać co się ograniczało do formatów, a następnie już normalnych napraw. Po długim czasie i kombinowaniu, wylądowałem na praktykach w serwisie PC i naprawiałem tam. Teraz kończe technikum i idę na PJWSTK. Po inżynierze zamierzam zawojować świat firmą sprzedającą dywany i środki pielęgnacyjne do tkanin sztucznych.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Obecnie robię w usługach remontowo budowlanych za granicą, i powiem że moje wykształcenie jest w całkiem innym kierunku, zyski jakie posiadam miesięcznie są w granicach kilkunastu tysięcy złotych, więc kierunek nie jest tak istotny, istotne jest to gdzie można więcej zarobić. Oczywiście nie mowie że nie warto się uczyć bo jeżeli ktoś chce iść na studia to jak najbardziej, ale ja wybrałem szybką pracę, może nie tak lekka jak siedzenie za biurkiem i nie tak schludna estetyczna, ale za to pozwalająca mi na posiadanie wszelkich rzeczy jakie sobie pragnę kupić.

Opublikowano

pszyra pszyra i jeszcze raz pszyra

bardzo lubie sprawdziany z pszyry i wogule i tam sa takie fajne smieszne pytania z rozmnarzania i wogule bede sie ksztalcil w tym kjerunku.

A tak na serio to pójde albo Informatyka, albo do rolniczej :]

Opublikowano

Technik obsługi turystycznej... Bo nie wiedziałem co ze sobą zrobić :D I poniekąd dlatego, że ten kierunek ma bardzo wielki "wachlarz wyboru" jeżeli chodzi o późniejsze szukanie pracy... Oczywiście w tym kraju pewnie nie znajdę pracy, ale mój kierunek zapewnia mi znajomość 2 języków w stopniu rozszerzonym, więc nie widzę problemu, aby dokształcić się gdzieś za granicą jeżeli będzie to konieczne.

Opublikowano

Ja planuję iść do technikum, a konkretniej na weterynarie, a następnie na studia aby uzyskać uprawnienia pozwalające wykonywać mi ten zawód. Możliwe też, że zmienię zdanie i wybiorę coś innego, ale na 100% po zakończeniu edukacji wyjadę z tego ponurego kraju. :P

Opublikowano

nie ma różnicy czy pójdziesz do liucem czy technk info . jednym i drugim jak masz zapał to się będziesz uczył na własną ręke chyba że chodzi ci o tytuł technika ;o

Ja skończyłem licuem i jestem na studium bhp za rok zrobie normlane studia jakieś administracyjne bo mam staż związany z tym kierunkiem c;

Nie ma najbardziej opłacalnego kierunku bo najważniejsze jest doświadczenie w pracy x) 

Ale z perpsektyw przyszłości Wszelkie kierunki związane z medecyną bo zwiększa się liczba osób starszych.

30364378.png

Opublikowano

Teraz jak coś nie kręcisz to nie zarobisz, w Polsce idą same wałki, głupią firmę założyć i kogoś zatrudnić jest problem bo trzeba za niego duży podatek jak i składki odtrącać, więc lepiej takiemu dać mniej na papieże a resztę na rękę żeby ominąć te składki, więc jak się nie pokombinuje to gówno się zarobi nawet z papierem magistra.

Opublikowano

Chciałbym już próbować od teraz kształcić się w jakimś kierunku. Przykładowo taki grafik to wiadomo zaawansowana obsługa edytorów grafiki. WebMaster to pojęcie o C++ itp. Tak samo jest z innymi zawodami. Ciężko mi jest wybrać zawód którego się nauczę I pójdę w tym kierunku na studia i po skończeniu studiów chciałbym w łatwy sposób znaleźć dobrze płatną pracę ( nie że za marną najniższą krajową będę zasuwał po 8H dziennie I na koniec wypłata z 1300zł.) Wiadomo że żeby dobrze zarabiać to trzeba się wykazać odrobinę talentem własnym. Wiecie pójdę na swoje to chciałbym być niezależny od innych i nie przychodzić do rodziców płakać bo mi na jutro na chleb nie starczy. Każdy chyba wie o co mi chodzi

Opublikowano

Wojsko, zależy jak napiszę maturę, ale jak pójdzie dobrze to WSO we Wrocławiu. 

Opublikowano

Jestem w technikum na logistyce, szczerze mówiąc nie interesowało mnie to, ale musialam coś wybrać w tym technikum, bo do liceum za żadne skarby nie chciałam iść. W sumie nie jest trudno, całkiem fajny kierunek, proste rzeczy (jak na razie), ale niektóre rzeczy są tak nudne, że szkoda gadać. Jednak można dużo się nauczyć z angielskiego, bo mam 2: rozszerzony i zawodowy. Po technikum nie mam zamiaru kształcić dalej się w tym kierunku, studia zupełnie inne zrobię. 

Opublikowano

Technikum Informatyczne :)
Jestem w bardzo dobrej szkole i mam nauczycieli, którzy chcą nas nauczyć tego co nam się przyda. Niestety, na 32 osoby w klasie tylko 4-5 faktycznie wiąże przyszłość z informatyką. Reszta to tuki, którzy poszli na informatyke "bo lubie grać" :<

Opublikowano

Ja jestem na studiach informatycznych na kierunku kryptografia i moge się pochwalić, że wynalazłem algorytm szukający całki oznaczonej z radiana elipsoidalnego opartego na trapezie stosunku kodowania MD-5 do geoidy astrolabium wymiaru n-cząstek momentu pędu spinu. Dzięki temu algorytmowi łatwiej jest generować szyfr geonetryczny wymiaru t steradianu obrotowego w aplikacjach CAD.

Opublikowano

jestem w technikum informatycznym, ale żałuje że tam poszedłem.

Lol, możesz się jeszcze przepisać.

Opublikowano

Tech. handlowiec. Dlaczego? Nie wiem, jakoś tak wyszło. Miałam być na ekonomii, ale jednak mi się odechciało, a skoro już się dostałam do szkoły, to tylko zmieniłam kierunek. Nie żałuję, bo jest ciekawie i (przynajmniej teraz) są banalne rzeczy.

Opublikowano

Ja skończyłam liceum o nijakim profilu (mat-geo-ang), a obecnie studiuję informatykę. Jeśli myślisz o studiach informatycznych, to odradzam licea, bo później może być ciężko.

Oprócz tego, że w liceum masz masę niepotrzebnych przedmiotów, które musisz zaliczyć, to musisz samodzielnie douczać się w domu chociażby programowania, żeby nie mieć zaległości już na samym starcie studiów.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Oprócz tego, że w liceum masz masę niepotrzebnych przedmiotów, które musisz zaliczyć, to musisz samodzielnie douczać się w domu chociażby programowania, żeby nie mieć zaległości już na samym starcie studiów.

to niby gdzie nie musisz się sam douczać? w technikum też musisz sam się douczać, na studiach też Cie nie nauczą, sam się musisz nauczyć.

Opublikowano

to niby gdzie nie musisz się sam douczać? w technikum też musisz sam się douczać, na studiach też Cie nie nauczą, sam się musisz nauczyć.

Co my porównujemy? Będąc w technikum informatycznym masz w większości przedmioty związane z Twoją dalszą edukacją, np. programowanie. W liceum masz wiedzę o kulturze i przysposobienie obronne. Wszędzie trzeba się douczać samemu, ale nie mając w szkole zupełnie nic związanego z informatyką (oprócz matematyki), jest to trudniejsze. Przynajmniej tak było w moim przypadku - często brakowało mi motywacji do uczenia się ponadprogramowego materiału, gdy musiałam dodatkowo przygotowywać się do matury i zaliczać przedmioty, takie jak język rosyjski, czy chemia, które obecnie do niczego nie są mi potrzebne i nie interesowały mnie nawet w najmniejszym stopniu.

Nie łap mnie za słówka.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...