Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kierunek kształcenia się.

ArTmol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja skończyłam liceum o nijakim profilu (mat-geo-ang), a obecnie studiuję informatykę. Jeśli myślisz o studiach informatycznych, to odradzam licea, bo później może być ciężko.

Oprócz tego, że w liceum masz masę niepotrzebnych przedmiotów, które musisz zaliczyć, to musisz samodzielnie douczać się w domu chociażby programowania, żeby nie mieć zaległości już na samym starcie studiów.

Po pierwsze w liceum i technikum uczą programowania, ale i tak nic z tego nie wynosisz. Nie wspominając, że i tak na starcie uczysz się wszystkiego od podstaw. Po drugie w liceum masz tyle samo niepotrzebnych przedmiotów co w technikum. To co masz związanego z informatyką w technikum niewiele Ci daje na studia. Coś czuję, że jesteś jedną z tych osób, które kończą bez tytułu naukowego. No chyba, że chodzisz na uniwersytet, bo ja nie wiem jak tam jest, a trzeba być kretynem, żeby studiować nauki ścisłe na takiej uczelni.

Opublikowano

Ja tam idę do tech. mechatronicznego ,ponieważ kręcą mnie wszelakie systemy mechatroniczne , proste roboty , obrabiarki sterowane numerycznie (CNC) , sterowniki programowalne m.in. PLC , quadrocoptery , drony i inne tego typu zabawki ,a później zobaczymy :)

bez gif

Opublikowano

Po pierwsze w liceum i technikum uczą programowania, ale i tak nic z tego nie wynosisz. Nie wspominając, że i tak na starcie uczysz się wszystkiego od podstaw. Po drugie w liceum masz tyle samo niepotrzebnych przedmiotów co w technikum. To co masz związanego z informatyką w technikum niewiele Ci daje na studia. Coś czuję, że jesteś jedną z tych osób, które kończą bez tytułu naukowego. No chyba, że chodzisz na uniwersytet, bo ja nie wiem jak tam jest, a trzeba być kretynem, żeby studiować nauki ścisłe na takiej uczelni.

Czyli już wiesz o mnie wszystko po przeczytaniu dwóch postów? Może minąłeś się z powołaniem i powinieneś zostać wróżką? Żartuję ofc, nie bierz tego do siebie.

Na moim profilu nie było programowania, chyba wiem lepiej. Wydaje mi się, że niektórzy w tym temacie szukają pretekstu, aby się do czegoś przyczepić i udowodnić nie wiem komu, że mają wybitne doświadczenie w kwestii edukacji informatyków, bo zapewne chodzili zarówno do liceum, technikum informatycznego, jak i skończyli studia informatyczne na uniwersytecie i politechnice.

Napisałam jedynie, jak było w moim przypadku, w moim liceum i że żałuję wyboru tej szkoły, bo moim zdaniem w technikum miałabym więcej zajęć, które mnie interesują.

Miałabym także kontakt z osobami o podobnych zainteresowaniach (chociaż nad tym argumentem zaczynam się poważnie zastanawiać, przekonując się, że większość "informatyków" to typowe nerdy i mądrale, serio), z którymi mogłabym rozwijać swoją pasję, a nie zlepek osób z różnych środowisk, jak w przypadku mojej byłej klasy z liceum, gdzie ich wiedza i zainteresowanie komputerami kończyło się na facebooku lub lolu.

Nie twierdzę też, że w technikum wszystkie przedmioty są potrzebne, ale mimo to uważam, że wolałabym chodzić do technikum informatycznego, niż liceum, gdzie nie miałam żadnej styczności z informatyką.

Chillout, a jeśli chcesz prowadzić dalszą dyskusję, to zapraszam na pw. Nie chcę robić autorowi tematu syfu.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Jeszcze pół roku i w końcu do Technikum Samochodowego [na diagnostę samochodowego]...na początku chciałem iść na lakiernik-blacharz ale to tylko w zawodówce,której osobiście bym nie polecił,ale to zależy jak kto co itp...

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Ja planuję pójść do technikum informatycznego - styczność z ustawieniami miałem jeszcze w zerówce.

Opublikowano

Czyli już wiesz o mnie wszystko po przeczytaniu dwóch postów? Może minąłeś się z powołaniem i powinieneś zostać wróżką? Żartuję ofc, nie bierz tego do siebie.

Na moim profilu nie było programowania, chyba wiem lepiej. Wydaje mi się, że niektórzy w tym temacie szukają pretekstu, aby się do czegoś przyczepić i udowodnić nie wiem komu, że mają wybitne doświadczenie w kwestii edukacji informatyków, bo zapewne chodzili zarówno do liceum, technikum informatycznego, jak i skończyli studia informatyczne na uniwersytecie i politechnice.

Napisałam jedynie, jak było w moim przypadku, w moim liceum i że żałuję wyboru tej szkoły, bo moim zdaniem w technikum miałabym więcej zajęć, które mnie interesują.

Miałabym także kontakt z osobami o podobnych zainteresowaniach (chociaż nad tym argumentem zaczynam się poważnie zastanawiać, przekonując się, że większość "informatyków" to typowe nerdy i mądrale, serio), z którymi mogłabym rozwijać swoją pasję, a nie zlepek osób z różnych środowisk, jak w przypadku mojej byłej klasy z liceum, gdzie ich wiedza i zainteresowanie komputerami kończyło się na facebooku lub lolu.

Nie twierdzę też, że w technikum wszystkie przedmioty są potrzebne, ale mimo to uważam, że wolałabym chodzić do technikum informatycznego, niż liceum, gdzie nie miałam żadnej styczności z informatyką.

Chillout, a jeśli chcesz prowadzić dalszą dyskusję, to zapraszam na pw. Nie chcę robić autorowi tematu syfu.

Nigdzie nie jest powiedziane że w technikum jest lepiej. Znam pełno osób które wybrały ten kierunek ze względu na to że lubią grać na kompie ;).

Ogólnie program nauczania na profilu informatycznym jest bardzo przestarzały, więc bez nauki na własną rękę nie ma co liczyć na jakąś spoko robotę.

Ja planuję pójść do technikum informatycznego - styczność z ustawieniami miałem jeszcze w zerówce.

Plss. 
Opublikowano

Ja jestem na studiach informatycznych na kierunku kryptografia i moge się pochwalić, że wynalazłem algorytm szukający całki oznaczonej z radiana elipsoidalnego opartego na trapezie stosunku kodowania MD-5 do geoidy astrolabium wymiaru n-cząstek momentu pędu spinu. Dzięki temu algorytmowi łatwiej jest generować szyfr geonetryczny wymiaru t steradianu obrotowego w aplikacjach CAD.

przetumaczysz to na polski?

co do tematu to ja informatyczne, bo duzo idzie zarobic

Opublikowano

Ta pewnie , może jeszcze w łonie matki ? -_-

Wg. mnie nie ma co porównywać technikum i liceum ,ponieważ każda szkoła jest inna , do czegoś innego powstała jedna ,a do czegoś innego ta druga .Tyle w temacie .

bez gif

Opublikowano

Panie i panowie a gdybym wybrał kierunek informatyki to na kogo dokładnie iść? Chcę znaleźć bez problemu prace. Zacznę się uczyć po świętach na spokojnie. Myslalem nad webmasterem lub programista. Co wy na to?

Opublikowano

Druga klasa technikum weterynaryjnego. Jak na razie jest... nijak. Jednak cieszę się, że tam poszedłem. 

Znalazłeś nasz post. Brawo. Gratulujemy. 

Masz jakieś zażalenie? Napisałyśmy coś z czym Ty się nie zgadzasz? Wytknij nam to. Kulturalnie. Lubimy miłe i sensowne dyskusje. 

Pozdrawiamy:

Głębinowe Pszczoły

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...