Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PS4 czy PC dylemat - mały budżet

Razian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Majkel no niby tak ale jak jest premiera gry to nie będę czekał przecież 3 miesiące aż stanieje czyli będę musiał zapłacić te 250zł w większości przypadków... Poza tym jest problem z telewizorem bo w domu jest 1 zdatny do grania na konsoli a przecież ciągle go zajmować nie mogę ;) Bardziej za komputerem jestem, gry mmo, możliwość szkolenia się jako informatyk dzięki lepszemu sprzętu, możliwość rozbudowy, gry cyfrowe mogę kupować z innych źródeł co daje promocje itd.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Majkel no niby tak ale jak jest premiera gry to nie będę czekał przecież 3 miesiące aż stanieje czyli będę musiał zapłacić te 250zł w większości przypadków... Poza tym jest problem z telewizorem bo w domu jest 1 zdatny do grania na konsoli a przecież ciągle go zajmować nie mogę ;) Bardziej za komputerem jestem, gry mmo, możliwość szkolenia się jako informatyk dzięki lepszemu sprzętu, możliwość rozbudowy, gry cyfrowe mogę kupować z innych źródeł co daje promocje itd.

Jeżeli jesteś za komputerem to się nie pytaj co wybrać. W takiej sytuacji w jakiej ty jesteś (jeden telewizor do konsoli) to też bym ci polecał już zbierać na tego PC-a niż zawsze się martwić czy będzie telewizor wolny bo mam ochotę sobie zagrać na konsoli.
Opublikowano

Głupoty wypisujesz.

PC ma służyć głównie do pracy? Niby dlaczego? Jakoś wszystkie coś znaczące tytuły e-sportowe są na PC i nikt nie bawi się tam w konsole.

Dwa, "PC to kiepska platforma do gier" - dlaczego na forum nie ma emotikony facepalma?

30 FPS na konsoli = 60 FPS na PC? Jakim prawem? Może znasz wzór, według którego oblicza się "ilość rzeczywistych FPS na konsoli"? Fotony są przyspieszane i podwajane przez PS4, czy jak?

Według tego: http://uk.ign.com/wikis/xbox-one/PS4_vs._Xbox_One_Native_Resolutions_and_Framerates

...wszystkie gry, które mnie interesują działają w 30 FPS. Niektóre tytuły nie działają nawet w 1080p. 

Na konsolach nie ma czegoś takiego, jak spadki FPS, ponieważ gry są tam lepiej optymalizowane - bo konsole to słaby sprzęt i producenci robią wszystko, żeby ich gra działa jak najlepiej (co później przekłada się na wyniki sprzedaży). Poza tym, na PC masz uruchomionych więcej aplikacji działających w tle, które czasem mocno obciążają komputer. 

e-sport to dla mnie totalna głupota, więc nie mam zamiaru dyskutować na ten temat. Nie wiem gdzie napisałem "30 FPS na konsoli = 60 FPS na PC", ale po części to się zgadza otóż na konsoli nie odczujemy niepłynnej rozgrywki w 30fps jak to często bywa na komputerach gdzie bardzo często przy owej ilości klatek gra po prostu działa strasznie. Szczególnie można podkreślić tytuły takie jak call of duty, battlefield i inne gry z dynamiczną akcją. Być może wynika to z faktu, iż w grach na komputer używamy zazwyczaj myszki, a na konsoli pada. To prawda być konsole są troszeczkę słabsze, ale na pewno mniej problematyczne. ;) Oczywiście nie mam zamiaru zniechęcać do kupna PC. Lecz wyrażam swoją opinię. :P

Opublikowano

e-sport to dla mnie totalna głupota, więc nie mam zamiaru dyskutować na ten temat. Nie wiem gdzie napisałem "30 FPS na konsoli = 60 FPS na PC", ale po części to się zgadza otóż na konsoli nie odczujemy niepłynnej rozgrywki w 30fps jak to często bywa na komputerach gdzie bardzo często przy owej ilości klatek gra po prostu działa strasznie. Szczególnie można podkreślić tytuły takie jak call of duty, battlefield i inne gry z dynamiczną akcją. Być może wynika to z faktu, iż w grach na komputer używamy zazwyczaj myszki, a na konsoli pada. To prawda być konsole są troszeczkę słabsze, ale na pewno mniej problematyczne. ;) Oczywiście nie mam zamiaru zniechęcać do kupna PC. Lecz wyrażam swoją opinię. :P

Nadal pierdzielisz głupoty. 

Co się po części zgadza ? Napisałem, zablokuj na 30 klatkach i podłącz pada, wtedy będziesz mógł dyskutować. Co do Battlefielda, jak da się grać w to na padzie ? Kiedyś była o tym dyskusja, ale nadal mysz i klawiatura to bardziej precyzyjne kontrolery. 

Mniej problematyczne konsole ? Tu się zgodzę, bo konsola to zabawka, z której obsługą nie ma problemu 2 letnie dziecko. PC natomiast jest NARZĘDZIEM, które wykorzystujemy w różnych celach w zależności od konfiguracji. 

Opublikowano

Nadal pierdzielisz głupoty. 

Co się po części zgadza ? Napisałem, zablokuj na 30 klatkach i podłącz pada, wtedy będziesz mógł dyskutować. Co do Battlefielda, jak da się grać w to na padzie ? Kiedyś była o tym dyskusja, ale nadal mysz i klawiatura to bardziej precyzyjne kontrolery. 

Mniej problematyczne konsole ? Tu się zgodzę, bo konsola to zabawka, z której obsługą nie ma problemu 2 letnie dziecko. PC natomiast jest NARZĘDZIEM, które wykorzystujemy w różnych celach w zależności od konfiguracji. 

Mam podobne zdanie na temat battlefielda jak można w to grać na klawiaturze, iż to istna katorga. Widzisz ja jestem pozytywniej nastawiony do konsoli niż do PC. Granie na 20 calowym monitorku nie daję takich wrażeń jak na 46 calowym telewizorze. Masz rację konsola to jest zabawka i ma nią zostać. ;)

Opublikowano

Nie wiem gdzie napisałem "30 FPS na konsoli = 60 FPS na PC"

@trollu Na konsoli mimo 30 fps gra się naprawdę płynnie w porównaniu do PC.

Nie napisałeś, że w 60 FPS, ale rozumiem tą wypowiedź tak, że 30 FPS na konsoli to więcej niż 30 FPS na PC. Czyli mówisz mi, że 30 > 30 + n.

ale po części to się zgadza otóż na konsoli nie odczujemy niepłynnej rozgrywki w 30fps jak to często bywa na komputerach gdzie bardzo często przy owej ilości klatek gra po prostu działa strasznie.

Nadal utrzymujesz to, co wyżej. "Na PC mam 60 FPS, na konsoli 30, ale na PS4 widzę więcej klatek".

Matematyka mówi mi, że 30 < 60, ale ty masz inne zdanie na ten temat.

Co to znaczy, że "gra działa strasznie" w 30 FPS na PC? Bugi? Jakieś błędy, których na konsolach nie ma?

Być może wynika to z faktu, iż w grach na komputer używamy zazwyczaj myszki, a na konsoli pada.

Ale co wynika z tego faktu?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Mam podobne zdanie na temat battlefielda jak można w to grać na klawiaturze, iż to istna katorga. Widzisz ja jestem pozytywniej nastawiony do konsoli niż do PC. Granie na 20 calowym monitorku nie daję takich wrażeń jak na 46 calowym telewizorze. Masz rację konsola to jest zabawka i ma nią zostać. ;)

Kto Ci broni podpiąć telewizor pod PC ? 

A co do myszy i klawiatury, nie wygłupiaj się, zanim nacelujesz na kogoś tymi analogami mija mnóstwo czasu. 

Opublikowano

Co to znaczy, że "gra działa strasznie" w 30 FPS na PC? Bugi? Jakieś błędy, których na konsolach nie ma?

Ale co wynika z tego faktu?

1. Gra działa po prostu strasznie w niektórych momentach przy tej ilości klatek. Podczas grania przykładowo w battlefielda gdzie dzieję się dużo akcji często można to zaobserwować. ;) Nie umiem tego łatwiej wytłumaczyć.

2. Otóż wynika z niego to, iż myszka w grach komputerowych ma znacznie większą czułość i precyzję od pada na konsoli.

Kto Ci broni podpiąć telewizor pod PC ? 

A co do myszy i klawiatury, nie wygłupiaj się, zanim nacelujesz na kogoś tymi analogami mija mnóstwo czasu. 

Nikt mi nie broni, ale jest to masa niepotrzebnych komplikacji. Odnosząc się do drugiego zdania - no cóż są gusta i guściki. ;)

Dla mnie gra myszką jest horrorem i mam takie same zdanie o graczach komputerowych jak i ty o graczach konsolowych. 

Opublikowano

1. Gra działa po prostu strasznie w niektórych momentach przy tej ilości klatek. Podczas grania przykładowo w battlefielda gdzie dzieję się dużo akcji często można to zaobserwować. ;) Nie umiem tego łatwiej wytłumaczyć.

2. Otóż wynika z niego to, iż myszka w grach komputerowych ma znacznie większą czułość i precyzję od pada na konsoli.

Nikt mi nie broni, ale jest to masa niepotrzebnych komplikacji. Odnosząc się do drugiego zdania - no cóż są gusta i guściki. ;)

Dla mnie gra myszką jest horrorem i mam takie same zdanie o graczach komputerowych jak i ty o graczach konsolowych. 

Nie mam złego zdania o graczach konsolowych tylko o konsolach. Zabawka za olbrzymie pieniądze, nie wiadomo, do czego służy. Może pełnić rolę ozdoby salonu, jak ktoś się uprze.

Nikt mi nie broni, ale jest to masa niepotrzebnych komplikacji. 

Podpinam tak samo jak konsolę. Nie komplkuj wszystkiego : )

Opublikowano

Nie mam złego zdania o graczach konsolowych tylko o konsolach. Zabawka za olbrzymie pieniądze, nie wiadomo, do czego służy. Może pełnić rolę ozdoby salonu, jak ktoś się uprze.

Podpinam tak samo jak konsolę. Nie komplkuj wszystkiego : )

Może i jest za olbrzymie pieniądze to jednak dostarcza NIEKTÓRYM w tym mnie więcej frajdy niż komputer. Nie komplikuję jednak weź pod uwagę, że mało kto ma pod ręką <5 metrowy kabel :D

Opublikowano

Może i jest za olbrzymie pieniądze to jednak dostarcza NIEKTÓRYM w tym mnie więcej frajdy niż komputer. Nie komplikuję jednak weź pod uwagę, że mało kto ma pod ręką <5 metrowy kabel :D

Mamy XXI wiek, otwórz oczy. Jak masz problem z zakupem kabla, to jakim cudem poruszasz się po internecie ? 

Twój jedyny argument to "bo tak uważam". Rozumiem, że wolisz konsole, ale to nie jest powód, że upierać się, że są lepsze. 

Opublikowano

Mamy XXI wiek, otwórz oczy. Jak masz problem z zakupem kabla, to jakim cudem poruszasz się po internecie ? 

Twój jedyny argument to "bo tak uważam". Rozumiem, że wolisz konsole, ale to nie jest powód, że upierać się, że są lepsze. 

Racja może mój argument nie był zbyt odpowiedni, ale i tak będę się upierał, bo są lepsze pod wieloma względami. Jeśli ktoś nie lubi się męczyć kupuję konsolę, a jeśli ktoś jest cierpliwy i ma czas wybiera komputer. ;)

Opublikowano

Racja może mój argument nie był zbyt odpowiedni, ale i tak będę się upierał, bo są lepsze pod wieloma względami. Jeśli ktoś nie lubi się męczyć kupuję konsolę, a jeśli ktoś jest cierpliwy i ma czas wybiera komputer. ;)

Całą ta "cierpliwość" sprowadza się do umiejętności obsługi komputera.

ㅈㅈ.

Opublikowano

No to napisz, czemu są lepsze. Znam wielu zwolenników konsoli i o dziwo, ich jedyne argumenty to "bo tak", "bo lepsze". 

Opublikowano

No to napisz, czemu są lepsze. Znam wielu zwolenników konsoli i o dziwo, ich jedyne argumenty to "bo tak", "bo lepsze". 

- Mniej problematyczne.

- Nie potrzeba ich modernizować.

- Siedzenie przed konsolą jest moim zdaniem mniej męczące. Można sobie z łóżka odpalić jakiś tytuł i grać. :P

- Gry exclusive (Uncharted, The Last of Us) które biją na głowę wszystkie inne produkcje. ;)

Opublikowano

- Mniej problematyczne.

- Siedzenie przed konsolą jest moim zdaniem mniej męczące. Można sobie z łóżka odpalić jakiś tytuł i grać. :P

- Gry exclusive (Uncharted, The Last of Us) które biją na głowę wszystkie inne produkcje. ;)

1. Zgadzam się, tylko że one są stworzone do grania i niczego więcej

2. Komputera kupionego za ~2,2k też nie, jeśli ma działać wszystko w 30FPS i low grafice.

3. Na kompie nie ? 

4. PC nie ma gier exclusive ? Wszystkie strategie i MMO chociażby : ). Grałem w Uncharted (chociaż nie przeszedłem całego), grafika paskudna, bdb gameplay i fabuła. Równie dobrze bawiłem się jednak przy nowym Tomb Raiderze. Bardziej do "exclusive" pasowałoby RDR. 

Opublikowano

- Mniej problematyczne.

"Mniej problematyczne." - są problemy. Z wydajnością - z tego powodu tytuły są "przycinane" właśnie do tych 30 FPS, 720p, czy zwyczajnie wrzuca się gorsze tekstury, itd. Przykład: porównaj GTA V w wersji na PS3 z PS4. Poczekaj też, aż wyjdzie na PC i porównaj z PS4.

"Nie potrzeba ich modernizować." - to jest zaleta? Jesteś tak samo ograniczony, jak konsole.

"Można sobie z łóżka odpalić jakiś tytuł i grać." - PC również możesz podłączyć do TV i zaopatrzyć się w bezprzewodowe kontrolery.

"Gry exclusive" - Nie pozostaje mi napisać nic innego, niż OH, AH.

ㅈㅈ.

Opublikowano

- Mniej problematyczne.

Oczywiście przecież oprócz Windowsa nie istnieje inny system..

Jeśli wziąć pod uwagę Windowsa + nieumiejętnego użytkownika to faktycznie konsola jest mniej problematyczna

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

1. Zgadzam się, tylko że one są stworzone do grania i niczego więcej

I dlatego właśnie są lepsze. ;) Są stworzone specjalnie pod gry.

"Nie potrzeba ich modernizować." - to jest zaleta? Jesteś tak samo ograniczony, jak konsole.

Tak to jest zaleta. Wolę kupić konsolę raz na 6-7 lat za 2000zł niż dobry komputer i co chwilę coś w nim grzebać, aby nie martwić się o płynność w grach. Dalsze prowadzenie tej dyskusji nie ma sensu, gdyż nie uda się wszystkim dogodzić. Jedni wolą komputer, a drudzy konsole. Obie platformy mają swoje plusy i minusy. ;)

Opublikowano

I dlatego właśnie są lepsze. ;) Są stworzone specjalnie pod gry.

Tak to jest zaleta. Wolę kupić konsolę raz na 6-7 lat za 2000zł niż dobry komputer i co chwilę coś w nim grzebać, aby nie martwić się o płynność w grach. Dalsze prowadzenie tej dyskusji nie ma sensu, gdyż nie uda się wszystkim dogodzić. Jedni wolą komputer, a drudzy konsole. Oba platformy mają swoje plusy i minusy. ;)

dostales odpowiedz ze komputer za 2000/2200 zl gniecie wydajnoscia konsole, tak samo nie jest problemem ustawic stale 30 fps i miec ta same wydajnosc (chod zmozna miec wieksza) jak konsola i nadal byc bardziej uniwersalny i nie trzeba nic grzebac

szczerze tej generacji konsol daje maks 3/4 lata do pozycia a nie 6/7, po prostu sa za slabe by tyle pociagnac

co za problem zrobic pc pod gry? instalujesz linuxa i steama w trybie pelno ekranowym podpinasz pod telewizor, prosze masz pc pod gry z nadal wieksza uniwersalnoscia

konsola jedyną zaletą MOŻE BYĆ (ale nie musi, dowiesz sie dalej jak bedziesz czytał) że gry beda chodzi te 3/4 lata, ALE w 30 fps w 720/1080p w przypadku ps4 (ale chyba im starsza ta konsola ta rozdzialka bedzie zmniejszana) i kosztowac te 220zl za nowe

gdzie tu sens? gdzie zalety konsoli? to moze sluzyc jak jesus wczesniej napisal jako ozdoba w salonie, chodz peceta w ladnej obudowie i w malych rozmiarach tez sie da zlozyc

pc>konsola nie ma wedlug mnie zadnych zalet ktore by byly po stronie konsoli, wylaczam nawet exclusivy bo na konsoli praktycznie MMO nie ma 

­

Opublikowano

znajdz emulator ps4 albo xbox one :) chyba nawet nie ma do ps3 / xbox 360...

no nie mówie tu o ps4 czy xbox one ziomek bo wiadomo ze nie ma ale napewno są jakieś :)

Komp za 2 kafle, oprócz tego, że narzędzie do wszystkiego, to wystarczy zrobić lock'a na 30FPS jak w większości wymagających tytułów na PS4, podłączę pada i zapieprza. 

Głupoty panie, niech sobie wprowadzają DX nawet 15, do póki gry ich nie WYMAGAJĄ to wszystko będzie śmigać. Na palcach jednej ręki policzę tytuły, które nie chodzą na kartach bez wsparcia DX11. 

Dobrej grafice ? Dobre. 
Przecież wiele gier wygląda jak kastraty w porównaniu do wersji Pecetowych.

DirectX akurat sporą rzecz odgrywa w renderowaniu.

Jak odpalasz na x360 to wiadomo że tak wyglądają. Odpal ps4 to pogadamy. Ogólnie xboxy to jakiś żart. Tylko ps4 wdg. mnie ale jestem pecetowcem a rzadko gram na ps u wujka xD

dostales odpowiedz ze komputer za 2000/2200 zl gniecie wydajnoscia konsole, tak samo nie jest problemem ustawic stale 30 fps i miec ta same wydajnosc (chod zmozna miec wieksza) jak konsola i nadal byc bardziej uniwersalny i nie trzeba nic grzebac

szczerze tej generacji konsol daje maks 3/4 lata do pozycia a nie 6/7, po prostu sa za slabe by tyle pociagnac

co za problem zrobic pc pod gry? instalujesz linuxa i steama w trybie pelno ekranowym podpinasz pod telewizor, prosze masz pc pod gry z nadal wieksza uniwersalnoscia

konsola jedyną zaletą MOŻE BYĆ (ale nie musi, dowiesz sie dalej jak bedziesz czytał) że gry beda chodzi te 3/4 lata, ALE w 30 fps w 720/1080p w przypadku ps4 (ale chyba im starsza ta konsola ta rozdzialka bedzie zmniejszana) i kosztowac te 220zl za nowe

gdzie tu sens? gdzie zalety konsoli? to moze sluzyc jak jesus wczesniej napisal jako ozdoba w salonie, chodz peceta w ladnej obudowie i w malych rozmiarach tez sie da zlozyc

pc>konsola nie ma wedlug mnie zadnych zalet ktore by byly po stronie konsoli, wylaczam nawet exclusivy bo na konsoli praktycznie MMO nie ma 

hahahah jebłem jak to powiedziałeś że gniecie. Konsole są specjalne stworzone do gier a pc to są do biurokracji prac nad filmami itp. i te wyższe za około 2500 i wyżej do gier. Ale wiadomo nawet za 1500 da się grać.

Nie wiem jak ty ale ja nie potrafię grać na TV. TV jest stworzony do tv a nei do gier. No chyba że to jakiś pro telewizor.

Dajesz 3/4 lata tej generacji konsol PFFFFFFFFFFF ! Jak na x360 da się grać po podkręceniu i może coś jeszcze.

Ale w sumie masz trochę racji (nie za bardzo w tym siedzę więc oddaję honor, troszkę zaplamiony) bo na konsole to nie ma zbytnio fajnych gier. W cs łatwo nie pograsz na konsoli. Ale na dłuższą metę z taką kasą jak ten kolo to lepiej kupić konsolę bo PC to praktycznie co rok/2 lata trzeba ulepszać jak chcesz ULTRA a może i nie. Wyraziłem tylko swoje zdanie, więc zbytnio nie hejtuj po mnie.

Opublikowano

za 1.800zł to można pograć w gry przeglądarkowe, jak chcesz mieć za te pieniądze efekt który wykorzystują obecne gry, zakup PS4.

Fakt drogie gry bo wydasz na kilka tytułów tyle co za Playstation, ale to wina właśnie budżetu, im tańszy sprzęt , tym droższe podzespoły, zawsze tak było i jest

" Im tańsza drukarka tym tańszy tusz, i odwrotnie " Ewentualnie PC ale minimum i7 z Grafiką DDR5 daje już zadowalające rezultaty ale koszt od 3 tys zł w górę, za to oszczędzisz na grach bo masz je z za darmo więc szybko ci się zwróci. Ale to kwestia budżetu, więc sam wybierz.

Opublikowano
 lepiej kupić konsolę bo PC to praktycznie co rok/2 lata trzeba ulepszać jak chcesz ULTRA a może i nie. Wyraziłem tylko swoje zdanie, więc zbytnio nie hejtuj po mnie.

Konsole NIGDY nie dorównają pecetowej grafice, obecnie siedzi tam low/mid układ graficzny na poziomie mniej więcej R9 270. Przeczytaj jeszcze raz, cały temat, bo ręce opadają. 

za 1.800zł to można pograć w gry przeglądarkowe, jak chcesz mieć za te pieniądze efekt który wykorzystują obecne gry, zakup PS4.

Fakt drogie gry bo wydasz na kilka tytułów tyle co za Playstation, ale to wina właśnie budżetu, im tańszy sprzęt , tym droższe podzespoły, zawsze tak było i jest

" Im tańsza drukarka tym tańszy tusz, i odwrotnie " Ewentualnie PC ale minimum i7 z Grafiką DDR5 daje już zadowalające rezultaty ale koszt od 3 tys zł w górę, za to oszczędzisz na grach bo masz je z za darmo więc szybko ci się zwróci. Ale to kwestia budżetu, więc sam wybierz.

Tą wypowiedź w ogóle szkoda komentować. 

Grafika GDDR5 OP :D

Opublikowano

Rozumiem, wiem o tym że komputer za 2000zł nie będzie dobry ale nie wyjeżdżaj typie z takimi tekstami o grach przeglądarkowych, nie każdego stać na PC za 3000zł a widzę że jeśli ciebie stać to musisz innym uprzykrzać tanie pcty, za 2000zł myślę że w większość gier pograłbym narazie na medium/high, mogę się mylić ale tak wynika z wymagań sprzętowych(realnych, podawane przez dewelopera są najczęściej zawyżone).

Opublikowano

I7 z grafiką ddr5 hahaha większej głupoty nie słyszałem. Do gier i5( ew. z odblokowanym mnożnikiem do oc), grafiki z ddr5 to już standard, nawet z 400 zł masz r7 250 drr5 1gb.

A i7 to lepiej nie kupuj, jeśli nie renderujesz profesjonalnie, inaczej przepłacisz za taką samą wydajność jak w i5(np. 4950).

Ustawiłem kiedyś locka w bf4 na lapku i tego nawet nie mogłem nazwać płynną grą. Minimum te 40 fpsy w górę do dobrej gry

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...