Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PS4 czy PC dylemat - mały budżet

Razian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie mogę się zdecydować co kupić. Ostatnio kupiłem PS3 i naprawdę super mi się grało więc postanowiłem, że sprzedam i kupie sobie next-gena. Ostatnio nagle zacząłem myśleć o PC bo gry tańsze, można pograć w wiele gier mmorpg, można porobić wiele innych rzeczy(programowanie itd ponieważ planuje przyszłość jako informatyk ale nie znam kierunku), poza tym jest wiele ciekawych gier, które są 2razy tańsze i nie występują na konsolach np. cs go, dayz(narazie), warz itp. Tylko zastanawiam się czy za 1800zł około złożę komputer który starczy mi na granie na najbliższe 3-4lata, od razu mówię że ja nie wymagam najwyższych detali, liczy się żeby gry chodziły. Sprzęt mógłbym upgardować w czasie. Bardziej mnie ciągnie do PC ponieważ konsole nie są takie wszechstronne i nie można ich ulepszać. Natomiast za konsolami przemawia to, że płacę te 1800zł za zestaw z grami i pozostaje mi tylko dokupować gry, mam pewność że wszystko będzie działało i starczy mi ona na najbliższe 5-6lat.

Btw. na pc chciałbym zagrać w wiedzmina 3, gta V nawet na najniższych detalach.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Do 2000zł zdecydowanie ps4, na kompa minimum z 3000 zł ,żeby starczył na najbliższe 2/3 lata.

"Pewność wypisaną mam na twarzy"

Opublikowano

Ja szczerze powiedziawszy kupiłem Playstation 4 i jestem bardzo zadowolony wolę za gry płacić już te 300zł, ale przynajmniej nie mieć problemów z płynnością i innymi bzdetami które męczą komputer. ;) Jednak trzeba mieć na uwadze fakt, że żeby poczuć moc PS4 trzeba mieć telewizor Full HD. :P

Odnośnie komputera. Kupiłem prawie 3 lata temu na allegro gotowca za 2 tysiaki i do dziś większość gier działa na wysokich/ultra. ;)

Opublikowano

Ja szczerze powiedziawszy kupiłem Playstation 4 i jestem bardzo zadowolony wolę za gry płacić już te 300zł, ale przynajmniej nie mieć problemów z płynnością i innymi bzdetami które męczą komputer. ;) Jednak trzeba mieć na uwadze fakt, że żeby poczuć moc PS4 trzeba mieć telewizor Full HD. :P

Odnośnie komputera. Kupiłem prawie 3 lata temu na allegro gotowca za 2 tysiaki i do dziś większość gier działa na wysokich/ultra. ;)

Z tym składakiem to nie przesadzasz?
Opublikowano

Czy panowie z #2 i #3 postu czytają co pisze w temacie?

Autor nie chcę grać na super hiper ultra grafice i na dodatek w 3D tylko po prostu chce "grać". No chyba, że na PC trzeba teraz wydać 3000 zł by gry działały na "normalnych" ustawieniach.

Skoro tak to możesz brać i jakiegoś PC... ale.. no jednak nie wiem skoro mówisz tu o wiedźminie i gta v :rolleyes:

No w jednym z panami #2, #3 się zgodzę. W tym, że raczej w takiej cenie lepiej wybrać konsolę, ponieważ według mnie do gier jest po prostu wygodniejsza. Jedni powiedzą, że PC mogę sobie rozłożyć przed TV, kupić pada i grać ale to nie to samo ;)

No i wiesz... stoisz ze znajomymi i mówisz

- Ej chłopaki, kupiłem konsolę, wpadacie pograć?

A oni od razu bez zastanowienia

- No oczywiście! 

I robisz wieczór ze znajomymi, gracie w fifę, bfa, coda, pijecie browary i dobrze się bawicie B)

3t6EGVz.png

Opublikowano

To taki debilizm trochę jest.

• Na pc gry są tańsze ale sprzęt jest drogi jak skurwesyn.
  •    Konsola jest tańsza ale gry są droższe.

Polecam. Kup konsolę i klawiaturę i myszkę jak nie lubisz pada. Co do gier z PC to da się chyba skonwertować co niektóre na konsole.

Wiedzmin 3 napewno bedzie na ps4

Opublikowano

Polecam kupić PS4 za mały budżet na dobrego pc-a który utrzyma wiedźmina w stałych fps a z konsolą przynajmniej będziesz wiedział ze gra ci zadziała i na dobrej grafice.

Opublikowano

Dzieki wszystkim, kupie te ps4 choć komputer za 2000zł wydaje się fajny ale niedługo wprowadzą pewnie DX12 w grach więc nawet na 2 lata może nie starczyć.

Opublikowano

i jestes zadowolony z grania w 720p i 30 klatkach

komp za 2100 bije konsole, ogarnie wszytsko przynajmniej na najnizszych ustawieniach i tak bedzie miec wiecej fps na full hd niz ps4/xone

­

Opublikowano

Komp za 2 kafle, oprócz tego, że narzędzie do wszystkiego, to wystarczy zrobić lock'a na 30FPS jak w większości wymagających tytułów na PS4, podłączę pada i zapieprza. 

Dzieki wszystkim, kupie te ps4 choć komputer za 2000zł wydaje się fajny ale niedługo wprowadzą pewnie DX12 w grach więc nawet na 2 lata może nie starczyć.

Głupoty panie, niech sobie wprowadzają DX nawet 15, do póki gry ich nie WYMAGAJĄ to wszystko będzie śmigać. Na palcach jednej ręki policzę tytuły, które nie chodzą na kartach bez wsparcia DX11. 

Polecam kupić PS4 za mały budżet na dobrego pc-a który utrzyma wiedźmina w stałych fps a z konsolą przynajmniej będziesz wiedział ze gra ci zadziała i na dobrej grafice.

Dobrej grafice ? Dobre. 
Przecież wiele gier wygląda jak kastraty w porównaniu do wersji Pecetowych.
Opublikowano

To taki debilizm trochę jest.

• Na pc gry są tańsze ale sprzęt jest drogi jak skurwesyn.
  •    Konsola jest tańsza ale gry są droższe.

Polecam. Kup konsolę i klawiaturę i myszkę jak nie lubisz pada. Co do gier z PC to da się chyba skonwertować co niektóre na konsole.

Wiedzmin 3 napewno bedzie na ps4

znajdz emulator ps4 albo xbox one :) chyba nawet nie ma do ps3 / xbox 360...

Opublikowano

chyba nawet nie ma do ps3 / xbox 360...

Nie chyba, tylko nie ma. ;)

Widzę, że @cola! jest w formie. 

PC za 1.800 PLN na 3-4 lata ci nie wystarczy. Chyba, że będziesz go przez ten czas stopniowo modernizować. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

przewaza komputer bo

konsola jest tansza, ale gry w uj drogie ok. 250 zl za jedna gre!!! bez przesady 4 gierki i pyklo 1000 zl..............

komputer jest drozszy ale gry sa tansze lub darmowe (torrenty) i komputer jest do wszystkiego i mozesz wszystko wymienic dodac itp

jak chcesz tanio to wyloz duzo pieniedzy na komputer i pobieraj gierki z torrentow. jak lubisz pady to kup pada i bedziesz sobie grac jak zwykle

Opublikowano

przewaza komputer bo

konsola jest tansza, ale gry w uj drogie ok. 250 zl za jedna gre!!! bez przesady 4 gierki i pyklo 1000 zl..............

komputer jest drozszy ale gry sa tansze lub darmowe (torrenty) i komputer jest do wszystkiego i mozesz wszystko wymienic dodac itp

jak chcesz tanio to wyloz duzo pieniedzy na komputer i pobieraj gierki z torrentow. jak lubisz pady to kup pada i bedziesz sobie grac jak zwykle

Po co dużo ? 500-700zł więcej i można poskładać nowego PieCa na i5 i R9 270. 

Opublikowano

Więc tak, chodzi mi o to żebym np. przez te 2 lata mógł pozbierać sb pieniądze na ulepszenie komputera bo niestety niedługo 18, studia, troche wydatków jest więc modernizacja będzie na 100% ale nwm kiedy.

Bardziej przemawia za mną pecet ponieważ torrenty(wiem wiem to jest cebulactwo ale nie kupie za 130zł gry tylko z singleplayer..., gry z multi owszem bd kupował), ale minus jest taki że używek nie można kupować a na konsole zawsze dużo taniej używki wyjdą chociaż używki konsola=nowa pc. Kolejny minus to to że gier nie można odsprzedać. Sam już nwm, czy komputer za te 1600-2000zł starczyłby na 1,5-2lata? Chodzi mi nawet o najniższe detale i rozdziałke.

Opublikowano

Na 1,5 - 2 lata powinien wystarczyć, tym bardziej, że nie zamierzasz grać na wysokich detalach. Może nawet na więcej, nie wiadomo. ;)

Sam mam PC z roku 2010/2011 (nie pamiętam dokładnie) i dopiero 3 miesiące temu w niego zainwestowałem - karta graficzna za ~300 PLN i zasilacz za 250, który ma dużo mocy w zapasie, więc przy następnej modernizacji nie będę się martwić, że PC wybuchnie.

W sygnaturze widzisz, jaki sprzęt posiadam - jest on w stanie udźwignąć nowe gierki na low bez większych problemów, w BF3 da się grać na wysokich ustawieniach grafiki. W Diablo 3, czy StarCrafta II na ultra (w tym drugim spadki FPS występują, kiedy w grze jest >2 graczy).

Ja na twoim miejscu brałbym tego PC, dobrze by było, gdybyś dozbierał do 2.500 PLN i kupił mocniejszą maszynę.

ㅈㅈ.

Opublikowano

ja bym na twoim miejscu po prostu dozbierał do 2,5k bo nie jestem zwolennikiem konsol.

30 klatek na konsoli? wole +60 na kompie, plynnosc ma dla mnie ogromne znaczenie

a za 2,5k mozna juz zlozyc dobrego kompa, który uciągnie wszystkie aktualne tytuły na high/medium, a nawet jeśli nie to co z tego, liczy sie grywalność a nie super piękna grafika.

po za tym pc jest bardziej uniwersalny, masz o wiele tańsze gry oraz możesz na nim robić prawie wszystko w przeciwieństwie do konsoli, na której możesz sobie tylko pograć

Opublikowano

Dozbierać do 2,5k nie ma szans, tak naprawdę to nawet 1,5k dokładnie nie mam i musze do 2k dozbierać. Kupie za około 2k i po prostu będę modernizował jak przestanie starczać. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Opublikowano

Z tym składakiem to nie przesadzasz?

Czemu miałbym przesadzać? Nie lubię grać na komputerze, gdyż powinien on głównie służyć do pracy. Jest to moim zdaniem kiepska platforma dla gier. Niemniej jednak nie przesadzam i naprawdę większość gier działa na wysokich/bardzo wysokich ustawieniach. ;)

@trollu Na konsoli mimo 30 fps gra się naprawdę płynnie w porównaniu do PC. Nie oszukujmy się jednak, że spora ilość gier na PS4 działa w 60 klatkach.

Opublikowano

Polecam konsole, przez kilka najbliższych lat nie będziesz się martwił, że jakaś gra Ci nie pójdzie. 

Używane gry teraz chodzą nawet za mniej niż 100 zł, także nie przesadzajcie, że będzie nie wiadomo ile wydawał na gry. BF 4 już widziałem w komisach za 90 zł, tak samo lub jeszcze taniej Infamous, killzone, watch dogs, itd.

Kupujesz ab na rok za 160 zł i każdego miesiąca masz 2 gry za darmo - Nie przesadzacie Panowie z tym wydawaniem horrendalnych kwot na gry? ;)

394591421101183179764.jpeg
Opublikowano

Polecam konsole, przez kilka najbliższych lat nie będziesz się martwił, że jakaś gra Ci nie pójdzie. 

Używane gry teraz chodzą nawet za mniej niż 100 zł, także nie przesadzajcie, że będzie nie wiadomo ile wydawał na gry. BF 4 już widziałem w komisach za 90 zł, tak samo lub jeszcze taniej Infamous, killzone, watch dogs, itd.

Kupujesz ab na rok za 160 zł i każdego miesiąca masz 2 gry za darmo - Nie przesadzacie Panowie z tym wydawaniem horrendalnych kwot na gry? ;)

a ile minelo od premiery bf4? a ile kosztowal jak byl nowy? co wtedy kiedy chce gre jak jest premiera? wszytskie gry przez najblizsze kilka lat? no jak kogos cieszy gra w 30 fps 720p to cos dla niego

nie dosc ze pc jest bardziej uniwersalny to wydajniejszy (zalezy od optymalizacji danej gry)

­

Opublikowano

Czemu miałbym przesadzać? Nie lubię grać na komputerze, gdyż powinien on głównie służyć do pracy. Jest to moim zdaniem kiepska platforma dla gier. Niemniej jednak nie przesadzam i naprawdę większość gier działa na wysokich/bardzo wysokich ustawieniach. ;)

@trollu Na konsoli mimo 30 fps gra się naprawdę płynnie w porównaniu do PC. Nie oszukujmy się jednak, że spora ilość gier na PS4 działa w 60 klatkach.

Głupoty wypisujesz.

PC ma służyć głównie do pracy? Niby dlaczego? Jakoś wszystkie coś znaczące tytuły e-sportowe są na PC i nikt nie bawi się tam w konsole.

Dwa, "PC to kiepska platforma do gier" - dlaczego na forum nie ma emotikony facepalma?

30 FPS na konsoli = 60 FPS na PC? Jakim prawem? Może znasz wzór, według którego oblicza się "ilość rzeczywistych FPS na konsoli"? Fotony są przyspieszane i podwajane przez PS4, czy jak?

Według tego: http://uk.ign.com/wikis/xbox-one/PS4_vs._Xbox_One_Native_Resolutions_and_Framerates

...wszystkie gry, które mnie interesują działają w 30 FPS. Niektóre tytuły nie działają nawet w 1080p. 

Na konsolach nie ma czegoś takiego, jak spadki FPS, ponieważ gry są tam lepiej optymalizowane - bo konsole to słaby sprzęt i producenci robią wszystko, żeby ich gra działa jak najlepiej (co później przekłada się na wyniki sprzedaży). Poza tym, na PC masz uruchomionych więcej aplikacji działających w tle, które czasem mocno obciążają komputer. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

a ile minelo od premiery bf4? a ile kosztowal jak byl nowy? co wtedy kiedy chce gre jak jest premiera? wszytskie gry przez najblizsze kilka lat? no jak kogos cieszy gra w 30 fps 720p to cos dla niego

nie dosc ze pc jest bardziej uniwersalny to wydajniejszy (zalezy od optymalizacji danej gry)

Kilkadziesiąt zł różnicy z gier będzie wyrównywało się z kwotą jaką trzeba wydać na dobry pc, a nową konsolą.

Ps4- 1080p.

394591421101183179764.jpeg
Opublikowano

Kilkadziesiąt zł różnicy z gier będzie wyrównywało się z kwotą jaką trzeba wydać na dobry pc, a nową konsolą.

Ps4- 1080p.

Ale nadal 30FPS.  Płacimy 600zł więcej, a otrzymujemy narzędzie "do wszystkiego", a nie wykastrowane pudełko do gier.

Rozumiem jeszcze zakup używanego PS3, bo w tej cenie nie ma żadnego PC, na którym można by było normalnie pograć. 

Czemu miałbym przesadzać? Nie lubię grać na komputerze, gdyż powinien on głównie służyć do pracy. Jest to moim zdaniem kiepska platforma dla gier. Niemniej jednak nie przesadzam i naprawdę większość gier działa na wysokich/bardzo wysokich ustawieniach.  ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Komputer_osobisty

Naprawdę nie wiesz, co to jest komputer osobisty i do czego służy ? 

Kiepska platforma do gier ? Pograsz na tym we wszystko, bo powodzenia w uruchamianiu na konsoli strategii, FPS. 

Na konsoli gra się płynnie w porównaniu do PC, bo masz kawał złomu, nie PC ;). Kup używaną jednostkę za 1000zł, zrób lock na 30FPS i PODŁĄCZ PADA. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...