Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ile graczy uciągnie ten dedyk?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

90 slotów będzie dobrze, zostaw na pluginy i na wszelki wypadek.

Dobre... Wiesz chociaż coś o MC ?.... Chyba Pustka w głowie ;).

Opublikowano

Na full serwerze może około 250 pociągnie :)
Przy starcie wiadomo że na początku ustaw jakiś limit bo mogą być lagi [wszyscy wbijaja itp]
O ile masz duże zainsteresowanie serwerem albo dobra reklame.

Opublikowano

Ja spróbował bym dać 100 slotów w razie potrzeby zwiększył bym ilość. Po co dawać 300 slotów jak i tak nigdy się nie zapełnią. :)

Opublikowano

Specyfikacja procesora maszyny

Status -  Launched

Data rozpoczęcia - Q2'14
Numer procesora - E3-1271V3
Intel® Smart Cache - 8 MB
DMI2 - 5 GT/s
Liczba linków QPI - 0
Zestaw instrukcji - 64-bit
Rozszerzony zestaw instrukcji - SSE 4.1/4.2, AVX 2.0
Dostępne opcje rozwiązań wbudowanych - Nie
Litografia - 22 nm
Skalowalność - 1S
Specyfikacja systemu Thermal Solution - PCG 2013D
Rekomendowana cena klienta BOX: $339.00
TRAY: $328.00
Dane katalogowe - Link
Liczba rdzeni - 4

Liczba wątków - 8
Bazowa częstotliwość procesora - 3.6GHz
Maks. częstotliwość turbo - 4GHz
TDP - 80W

Maks. wielkość pamięci (w zależności od rodzaju pamięci) - 32GB
Rodzaje pamięci - DDR3-1333/1600

Liczba kanałów pamięci - 2
Maks. przepustowość pamięci - 25,6GB/s

Zwracaj uwagę na informacje wytłuszczone.
Zakładam, że poświęcasz całą swoją maszynę dedykowaną na Minecrafta. Zaczynajmy.

Podstawą dla dobrego serwera jest jego optymalizacja, wgraj dobrze zoptymalizowany silnik, myśl logicznie podczas konfigurowania pluginów - im mniej rzeczy na raz będzie wykonywał serwer, tym lepiej.

Ile w przybliżeniu wtyczek zamierzasz wgrać?
Staraj się nie konfigurować wtyczek/skryptów w sposób obciążający serwer - AutoSaveWorld ustawiony na 30 sekund NIE JEST dobrym rozwiązaniem.
Dobrym rozwiązaniem jest zablokowanie tłoków na mapie - mniej uciążliwych mechanizmów.
Zaplanuj automatyczny restart serwera. Niech wykonuje się co np. 12 godzin.

Po drugie, nie wynaleziono jeszcze takiego silnika pod serwery minecraft, żeby pociągnał np. 500 graczy bez żadnych lagów, z normalną ograniczoną mapą, respem mobów itd. - Silnik po prostu tego nie wytrzyma, maszyna nie ma tutaj nic do rzeczy.

Jak myślicie, jak działają duże serwery, jak np. xC******* - te hardkory mają po 1500 slotów?! Na podstawie wcześniej wspomnianego serwera, gracz na niego wchodzi... Podczas magicznego napisu „Logging in...” gracz jest przenoszony na SEKTOR... Tak, sektor, czyli już widzimy zastosowanie BungeeCorda i dużej optymalizacji. Kontynuując, gracz jest przenoszony na sektor AUTH. Sektor AUTH jest realnym SERWEREM połączonym z SIECIĄ, gdzie gracze się logują. Jest tam wyłączony czat, komendy - można się tylko zalogować/zarejestrować i pochodzić sobie po poczekalni. Po pomyślnym zalogowaniu ów gracz ulega działaniom pluginów - jeśli jest pierwszy raz na serwerze, przenosi go z podst. ekwipunkiem w losowe koordynaty. Taki spawn także jest sektorem, a co za tym idzie - serwerem.

Sektory - jak to działa?
Na sam początek zacytuję fragment posta z fanpage xC*******.

Dodatkowa maszyna została zainstalowana, działamy teraz na dwóch potężnych maszynach po to, aby grało wam się przyjemniej.

defabricated jest optymalizacji mistrzem. 1500 slotów, 2 maszyny, to jest to! Zwróć tylko uwagę na to, że ten serwer ma prawdopodobnie lepszy procesor i więcej pamięci operacyjnej - ok. 128GB RAMu.
128 + 128 = 256GB RAM!!! (nie bądź zszokowany. Trochę gigsów z tego leci na WWW, SQL i inne dupsy.)

Przejdźmy do strony technicznej sektorów.
10346634_411465358996144_289084499152249

Wygląda znajomo?
Żeby to wszystko mogło działać, xcrTools ma zaprogramowany moduł zapisywania sektorów graczy, ekwipunków graczy, pozycji graczy itd.
Po co to? Przy wchodzeniu na inny sektor (serwer) graczowi zapisuje się ekwipunek. Po przejściu, dostaje ekwipunek z zapisanego stanu. Proste.
Po co zapisywanie sektorów? I pozycji? Gdyby gracz wszedł na serwer używając IP xc*******.pl, przeniosłoby to go na „default or fallback server”.
Default or fallback server = SPAWN/AUTH.
Serwerów jest 25. Myśląc logicznie,
SPAWN ≈ 10GB
AUTH ≈ 5GB
SEKTORY = 10+5=15 128+128=256 256-15=241 241/24 = 10,041(6) ≈ 10GB na sektor.
Spawn jest największym skupiskiem graczy, dajmy tyle, żeby uciągnął dość dużo.
Auth, hmmm... Jeśli graczy logujących się będzie więcej niż 50, wyrzućmy gracza z powodem „Zbyt duża ilość osób się teraz loguje. Spróbuj ponownie później” ;)
Sektory... Jest ich 24, a mapa ma ok. 5000x5000 kratek.
Wszystko pozostawiam do Twojej interpretacji.
Pozdrawiam.

Opublikowano

Mój "znajomy" ma 1gb ram z ovh i 20-30 graczy spokojnie sobie radzi . Wiec przy 32gb ram to około 800 slotów .

Ale oczywiscie musisz dobrze skonfigurować spigota , z edytuj Essentials itd. To spokojnie uciagnie ;)

Pomogłem ? Licze na lajka ;x

Opublikowano

Mój "znajomy" ma 1gb ram z ovh i 20-30 graczy spokojnie sobie radzi . Wiec przy 32gb ram to około 800 slotów .

Ale oczywiscie musisz dobrze skonfigurować spigota , z edytuj Essentials itd. To spokojnie uciagnie ;)

A ja znam kogoś kto ma na 1gb ram 1000slotów. Takie głupoty niektórzy piszą, że OJ....

Ktoś napisał i powtarza dalej.

2w6ic6t.png

Opublikowano

Wydaje mi się, że optymalnie byłoby 250 MB ram'u na jednego gracza. Wtedy można w te 250 MB wliczyć już pamięć potrzebą do działania pluginów. Osobiście wydaje mi się, że 128 graczy na serwerze mogłoby grać i lagów być nie powinno. Wyjątkiem prawdopodobnie byłyby sytuacje gdzie ktoś mocno wykorzystywałby World Edit'a, ale jeśli serwer nie zapchałby pamięci do jej odświeżenia to nie powinno się nic dziać. (o ile pamięć serwera ma możliwość auto-odświeżania bez resetowania maszyny)

*_* Who said that? *_*

Opublikowano

Wydaje mi się, że optymalnie byłoby 250 MB ram'u na jednego gracza. Wtedy można w te 250 MB wliczyć już pamięć potrzebą do działania pluginów. Osobiście wydaje mi się, że 128 graczy na serwerze mogłoby grać i lagów być nie powinno. Wyjątkiem prawdopodobnie byłyby sytuacje gdzie ktoś mocno wykorzystywałby World Edit'a, ale jeśli serwer nie zapchałby pamięci do jej odświeżenia to nie powinno się nic dziać. (o ile pamięć serwera ma możliwość auto-odświeżania bez resetowania maszyny)

Chyba masz 0 znajomości Minecraft ... o.O

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

180-250 slotow w okolo tych granicach 0 lagow 0 scin

Służę pomocą również innym użytkownikom :) jak potrzeba pomocy zapraszam na pw na pewno pomogę

Opublikowano

Na razie mogę was poinformować ze przy 80 graczach 0 lagów tps 19.99  .

Czyste Timings. ( oprócz skript'a ).

Opublikowano

Mysle ze 200-400 pociągnie bez laga

Nie ma maszyny na świecie która uciągnie serwer ogarnięty z 400 graczami xD .

Opublikowano

slabe to masz koles lepiej mi oddaj tą maszyne bo twoj serwer bedzie gownem

To jest groźba ? Czy co ? Moim zdaniem maszyna dobra ; ) . Jeśli zapłacisz za maszynę to pomyśle ;] .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...