Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moja strona grzluk.pl proszę o ocene.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Dzisiaj postanowiłem że opowiem wam o tym, jak postanowiłem stworzyć własną strone internetową.

Pomysł narodził się w mojej głowie jeszcze jak byłem dzieckiem w wieku szkolnym. Gdzieś w okolicach 2004 roku dostałem od rodziców wymażony komputer. Jak to dziecko, pierwsze miesiące z komputerem spędziłem tylko na nim grając, nie myślałem nawet że można na nim robić inne rzeczy (poza muzyką, filmami i internetem oczywiście, chociaż to ostatnie wtedy było dla mnie obcym, znanym z opowieści luksusem). Ale w czasie gdy nie każdy miał internet gry komputerowe się kończą, filmy też, a przecież coś trzeba robić. Pewnego wieczoru z nudów zacząłem sobie przeglądać losowe katalogi na dysku i jeden plik gdzieś w Program Files przyciągnął moją uwage. Miał on ikonke internetu. Nie zastanawiając się długo postanowiłem go otworzyć i już po chwili moim oczom ukazała się strona internetowa winampa. Oczywiście jakieś logo, troche tekstu po angielsku zapewne o autorach i standardowe informacje zamieszczane na takich stronach. Myślałem wtedy że właśnie się włamałem do internetu, bo przecież nikt mi go nie instalował a mam. Jednak szybko odkryłem że linki które tam są nie działają i wyświetla się komunikat że jednak internetu nie mam. Wróciłem więc do pliku ze strona i otworzyłem go w notatniku. Dalej juz jakoś poszło, najpierw metoda zmień coś i patrz co się zmienia na stronie, poźniej kopiuj gotowe znaczniki nie mając pojęcia skąd się biora i zamieniaj tylko tekst. Tak powstała moja pierwsza strona. Później dowiedziałem sie że ten kod to html, którego podstawy umiałem już następnego dnia. Było to 10 lat temu. W tym momencie umiem doskonale HTML4 jestem w trakcie opanowywania HTML5, umiem PHP myśle że w stopniu średnio-zaawansowanym, javascript oraz framework jQuery w stopniu średnim oraz po troche innych sporadycznie wykorzystywanych języków.

Od jakiegoś czasu pracuje nad własna stroną internetową, nie taką na podstawie darmowego skryptu i szablonu bo takich pełno i to byłoby dla mnie zdecydowanie za łatwe, tylko własną, wymyśloną i stworzoną od podstaw. Zamierzam wam ją pokazać, ale zanim to zrobie musze wyjaśnić jeszcze pare spraw. To nie jest gotowy produkt tylko tak wczesna wersja, że nie powinna być nigdzie zamieszczana, ale z racji tego że potrzebuje motywacji oraz opini o jej wyglądzie, zrobiłem to. Bedzie ona na bierząco aktualizowana, będą się pojawiać nowe wpisy, nowe możliwości dla użytkowników itd. W tym momencie prosze o opinie co do jej wyglądu, funkcjonowania oraz ogólnego wrażenia. Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł, uwage nawet najgłupszą prosze pisać śmiało. Chcę tworzyć tę stronę ale w zgodzie z jej przyszłymi użytkownikami, więc będę sie bardzo liczył z tym co o niej powiecie. Jej adres to http://www.grzluk.pl Zapraszam serdecznie.

Pozdrowienia!

Do moderatora: Prosze o skasowanie http://www.mpcforum.pl/topic/1319788-prezentacja/

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

No może być coś fajnego! Szczególnie podoba mi się ten pasek na górze :) 

Tak to jeszcze trochę do roboty przed tobą, kolorystyki NIE zmieniaj bo wg. mnie fajnie wygląda, ale tam gdzie mają być news to wg. mnie nazwa i data newsa nie powinny być na tle o innym kolorze bo to dziwnie wygląda! Chyba... żebyś zrobił że będzie to ładnie zaokrąglone, jednakowych rozmiarów i trochę rozmyte na brzegach, no może będzie to fajne! Po testuj 

A i nie rozumiem po co nam cała historia twojej przygody z Html skoro prosisz o opinię... No ale cóż nie hejtuje za to poczytałem sobie chodziarz :) 

Cześć...

Opublikowano

Update: Zmienione tło strony oraz ikonka, naprawione dodawanie linków. Więc zachęcam do dzielenia się swoimi pracami. Najciekawsze pozostaną na stronie przez dłuższy czas.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Co to jest za sens robić strone na bootstrapie ? Nie chce Ci ucinać skrzydeł , ale jeżeli już od małego coś Ci świtało w głowie i teraz gdy już coś umiesz przerabiasz gotowca no to życze Ci powodzenia w tej branży .

1377430129-U769346.png
Opublikowano

Co to jest za sens robić strone na bootstrapie ? Nie chce Ci ucinać skrzydeł , ale jeżeli już od małego coś Ci świtało w głowie i teraz gdy już coś umiesz przerabiasz gotowca no to życze Ci powodzenia w tej branży .

To nie gotowiec tylko framework css. Od gotowca różni sie tym że gotowiec jest gotowy tzn. rozmieszczenie i zachowanie elementow na stronie jest już zaprojektowane i ty zmieniasz tylko treść. W tym przypadku mam dostęp tylko do gotowych pojedynczych elementów jak pole formularza, znacznik h2, czy elementy tego menu u góry. Rozmieszczeniem i oskryptowaniem tego musze zająć się sam i właśnie głównie tym chcę sie tutaj pochwalić.

Ponadto wczoraj był update, zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać nowe znaleziska (news z obrazkiem lub filmikiem z youtube)

Mimo wszystko dzięki za opinie, jednak sądze że wykorzystanie darmowego frameworku css to nie błąd tylko wygoda, oszczędność czasu oraz przedewszystkim responsywność.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Kolorystyka po prostu tragedia !

980651416481913855228.jpeg

Teksty są od razu przy div czyli uciebie w tych "tebelach"

Tekst ucieka poza pole

Lista stron tak samo tragedia !

W menu np forum są dwie "puste" pozycje nie widać prawię napisu tych dwóch i nic one nie robią tak samo w strona "dodaj"

A większego gówna na bootstrapie nie widziałem a poza tym bootstrap niby to framework ale jest plik .css który odwala 98% twojej pracy w twoim przypadku ;)

585571426179277855228.png

Opublikowano

Nie wiem czy przez te 10 lat rozwijałeś swoją wiedzę, ale jeżeli tak to jest bardzo słabo.

Znajomość podstaw kuleje. Strona się rozjeżdża i wygląda tragicznie. 

Dodatkowo zachwalasz responsywność w bootstrapie, a nie stosujesz jej na stronie.

Jeżeli chcesz się wziąć za poważniejsze zlecenia to jeszcze wiele pracy przed tobą. 

Opublikowano

Update: Do strony zostal dodany czytnik rss (moj autorski skrypt), narazie w źródłach jest tylko Google ale dzisiaj dodam nowe źródła i możliwość wskazania własnego. Strona kosmetycznie została odświeżona, nie rozjeżdża się już. Czcionki i ich rozmiary zostały poprawione. Sprawdzałem to na 4 rozdzielczościach ekranu na kompie, na telefonie, i na tablecie. Jeżeli komukolwiek strona dalej się rozsypuje prosze o informacje o przegladarce systemie i rodzielczosci ekranu. W razie jakichkolwiek innych błędów prosze również o informację. Pragnę z tego miejsca podkreślić że istnienie tej strony nie oznacza że jest gotowa, prace nad nią cały czas trwają jak widać, stąd takie błache błędy jak "Wylogoj" czy inne niedociągnięcia. To wszystko zostanie naprawione z czasem.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Update: Pojawiła się opcja minimalizacji okienka z youtubem tak żeby muzyka leciała a użytkownik mógł robić co zechce.

Coś to nie działa ;) I strona nie jest już wyśrodkowana tylko wszystko idzie w lewą storne i poprawiłeś "zalogoj" na "zalogój" pełna perfekcja a język Polski to nie wspomnę -_-

Opublikowano

Błąd nie polegał na tym że nie było polskich znaczków xD.

Strona nadal się rozjeżdża. Przy mniejszych rozdziałkach wygląda jeszcze gorzej.

Jaki jest w ogóle sens istnienia tej strony? Po co tracić czas na pisanie takiego tworu? 

Myśle że sens tworzenia tego jest taki, że nawet jeśli nikt tam nie będzie zaglądał i wogóle to ja bede miał satysfakcje że coś zrobiłem. Wszycy tu pisza że to się rozjeżdża, to źle wygląda a jeszcze coś nie działa. Wiem że stroną powinno się chwalić jak już będzie gotowa, ale tym razem chciałem żeby użytkownicy zobaczyli jaki jest proces powstawania takiej strony. Za pare miesięcy strona napewno będzie wyglądała inaczej (lepiej) i wtedy może zrozumiecie że proces tworzenia strony internetowej to nie tydzien pracy i wszystko gotowe. Wymaga to większej ilości czasu aby każdy szczegół był dopracowany. W chwili obecnej mam pare zadań do zrobienia na tej stronie i błędy będą ponieważ dopracowaniem (dobór czcionki, pozycja elementów oraz ich ostateczny wygląd) zajmę się jak wszystkie podstawowe założenia strony jeżeli chodzi o jej funkcje zostaną spełnione. Dzięki za te słowa krytyki, ale prosze jeszcze raz zwrócić uwage też na funkcje tej strony i ich działanie. Strona internetowa to nie tylko wygląd. Ahh i jeszcze jedno. Skoro wy jesteście takimi profesionalistami to z chęcią zobacze coś waszego własnego nie zbudowanego na darmowym cms-ie. Pozdrowienia i czekam na wasze prace, naprawde z chęcia oglądne każdy kto komentował że moja strona to gówno niech teraz zapoda tutaj linkiem do swojego profesionalnego dzieła, albo niech *** (ić stont).

Edit: Zwiad twoja strona rządzi a kazikp to nawet pliku index nie wgrał, gratulacje panowie widzę że mam doczynienia z profesionalistami.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Edit: Zwiad twoja strona rządzi a kazikp to nawet pliku index nie wgrał, gratulacje panowie widzę że mam doczynienia z profesionalistami.

Pozostawię to bez komentarza.

Proces tworzenia strony internetowej? No dobrze, ale przynajmniej powiedz nam jakiej. Nadal nie rozumiem sensu tworzenia tej strony internetowej.

Strona internetowa to nie tylko wygląd.

Masz rację, strona internetowa to nie tylko wygląd, ale również funkcjonalność oraz cel strony. Radzę się nad tymi aspektami zastanowić.

Opublikowano

Moja strona jest tylko do informacji i api instagrama i tyle ;) Więc wygląd mi nie jest kompletnie potrzebny przynajmniej jak posiadałem kiedyś pełne CMS to napis "zaloguj" było napisane poprawnie ;)

I na pewno jesteśmy lepszymi profesjonalistami niż ty ;)

Opublikowano

Niezbyt rozumiem o co chodziło Ci z tym indexem. Możesz troszkę rozjaśnić?

Nie potrzebnie odbierasz to jako hejt. Uzasadniona krytyka to najlepsze co możesz dostać w postach. Jeżeli kilka osób pisze Ci że coś jest nie tak, to może rzeczywiście tak jest?

Co do mojej wiedzy. Jeżeli nie miał bym o tym pojęcia, to nie wypowiadał bym się. Uwierz mi...

Za sobą mam już bardzo wiele projektów. Oczywiście nie uważam się za profesjonalistę, bo do tego co chciałbym w przyszłości osiągnąć jeszcze wiele brakuje.

Na dniach zabiorę się także za stronę firmy na której znajdzie się folio z moimi projektami. Postaram się nie zapomnieć, i podziel się z Tobą linkiem ;) 

Opublikowano

Niezbyt rozumiem o co chodziło Ci z tym indexem. Możesz troszkę rozjaśnić?

Nie potrzebnie odbierasz to jako hejt. Uzasadniona krytyka to najlepsze co możesz dostać w postach. Jeżeli kilka osób pisze Ci że coś jest nie tak, to może rzeczywiście tak jest?

Co do mojej wiedzy. Jeżeli nie miał bym o tym pojęcia, to nie wypowiadał bym się. Uwierz mi...

Za sobą mam już bardzo wiele projektów. Oczywiście nie uważam się za profesjonalistę, bo do tego co chciałbym w przyszłości osiągnąć jeszcze wiele brakuje.

Na dniach zabiorę się także za stronę firmy na której znajdzie się folio z moimi projektami. Postaram się nie zapomnieć, i podziel się z Tobą linkiem ;)

Masz domene na której nic nie ma, już nie ważne. Spoko że uzasadniona krytyka i wszystko rozumiem. Macie racje. Strona wygląda troche do dupy, ale nie jestem profesionalnym grafikiem i bardziej zajmuje się kodem, wygląd tej strony jakoś powstał bo musiał. Tak czy inaczej strona się cały czas rozwija i zapraszam do odwiedzin i sprawdzenia co nowego. Tak na szybko tylkoi napisze że jest pare nowych opcji i zmieniona została troche kolorystyka, postanowiłem też jednak nie zaokrąglać rogów bo wygląda to zbyt cukierkowo i nie jest już tak modne jak kiedyś.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

@ref

Dodano mozliwosc polubienia wpisow oraz komentarzy, komentarze mozna rowniez ocenic negatywnie, mozna rowniez odpowiadac na komentarze innych uzytkownikow, Menu zostalo przeniesione na lewa strone i wysrodkowana jest tylko wlasciwa tresc. Mozna rowniez dodawac wlasne znaleziska czyli news z obrazkiem lub z filmikiem z youtube. Zapraszam!

@ref2

Mozna przegladac profile uzytkjownikow, zobaczy cco kto dodawal, komentowal, oraz napisac wiadomosc do uzytkownika.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Archiwum. 

Powód: Strona jest nieaktywna.

Jeżeli zdecydujesz się na powrót do projektu, użyj opcji raportu aby poinformować o potrzebie przywrócenia tematu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...