Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Prezentacja]

kosmotak12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Dzisiaj postanowiłem że opowiem wam o tym, jak postanowiłem stworzyć własną strone internetową.

Pomysł narodził się w mojej głowie jeszcze jak byłem dzieckiem w wieku szkolnym. Gdzieś w okolicach 2004 roku dostałem od rodziców wymażony komputer. Jak to dziecko, pierwsze miesiące z komputerem spędziłem tylko na nim grając, nie myślałem nawet że można na nim robić inne rzeczy (poza muzyką, filmami i internetem oczywiście, chociaż to ostatnie wtedy było dla mnie obcym, znanym z opowieści luksusem). Ale w czasie gdy nie każdy miał internet gry komputerowe się kończą, filmy też, a przecież coś trzeba robić. Pewnego wieczoru z nudów zacząłem sobie przeglądać losowe katalogi na dysku i jeden plik gdzieś w Program Files przyciągnął moją uwage. Miał on ikonke internetu. Nie zastanawiając się długo postanowiłem go otworzyć i już po chwili moim oczom ukazała się strona internetowa winampa. Oczywiście jakieś logo, troche tekstu po angielsku zapewne o autorach i standardowe informacje zamieszczane na takich stronach. Myślałem wtedy że właśnie się włamałem do internetu, bo przecież nikt mi go nie instalował a mam. Jednak szybko odkryłem że linki które tam są nie działają i wyświetla się komunikat że jednak internetu nie mam. Wróciłem więc do pliku ze strona i otworzyłem go w notatniku. Dalej juz jakoś poszło, najpierw metoda zmień coś i patrz co się zmienia na stronie, poźniej kopiuj gotowe znaczniki nie mając pojęcia skąd się biora i zamieniaj tylko tekst. Tak powstała moja pierwsza strona. Później dowiedziałem sie że ten kod to html, którego podstawy umiałem już następnego dnia. Było to 10 lat temu. W tym momencie umiem doskonale HTML4 jestem w trakcie opanowywania HTML5, umiem PHP myśle że w stopniu średnio-zaawansowanym, javascript oraz framework jQuery w stopniu średnim oraz po troche innych sporadycznie wykorzystywanych języków.

Od jakiegoś czasu pracuje nad własna stroną internetową, nie taką na podstawie darmowego skryptu i szablonu bo takich pełno i to byłoby dla mnie zdecydowanie za łatwe, tylko własną, wymyśloną i stworzoną od podstaw. Zamierzam wam ją pokazać, ale zanim to zrobie musze wyjaśnić jeszcze pare spraw. To nie jest gotowy produkt tylko tak wczesna wersja, że nie powinna być nigdzie zamieszczana, ale z racji tego że potrzebuje motywacji oraz opini o jej wyglądzie, zrobiłem to. Bedzie ona na bierząco aktualizowana, będą się pojawiać nowe wpisy, nowe możliwości dla użytkowników itd. W tym momencie prosze o opinie co do jej wyglądu, funkcjonowania oraz ogólnego wrażenia. Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł, uwage nawet najgłupszą prosze pisać śmiało. Chcę tworzyć tę stronę ale w zgodzie z jej przyszłymi użytkownikami, więc będę sie bardzo liczył z tym co o niej powiecie. Jej adres to http://www.grzluk.pl Zapraszam serdecznie.

Pozdrowienia!

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Nie wiem czy komuś się będzie chciało czytać ten twój post.

Powiedz jeszcze w jakim wieku jesteś i od jak dawna pracujesz nad tą stroną.

Strona wygląda na taką, która ma jakiś potencjał. Pierwsze wrażenie nie jest najlepsze, ale po uporządkowaniu kilku elementów na pewno wyjdzie z tego coś ładnego i estetycznego.

Postaraj się wyśrodkować całą stronę, tak aby marginesy po obu stronach były równe (auto). 

Popracuj nad formatowaniem tekstu.

Nie stosuj czcionek, które nie posiadają polskich znaków, bo nie wygląda to dobrze.

gamedevmania.com

Opublikowano

Dzięki że ty przeczytałeś, fakt troche się rozpisałem ale wrzucenie samego linku i 2 zdań to troche za mało. Teraz mam 21 lat a tę strone tworze od ponad miesiąca. Czcionki zmienie na takie z polskimi znakami i troche pomniejsze bo dostałem info że na tablecie i telefonie wygląda to kiepsko. Bedę w tym temacie dawał info o nowych opcjach jutro dokończe skrypt dodawania  wpisow przez uzytkownikow z mozliwoscia wstawienia do wpisu galerii lub video z youtube.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Dołączając się do tematu.
Mam zaszczyt zaprezentować własną strone opartą na wordpressie która jest w bardzo wczesnym etapie rozwoju.
Więcej pracy przykładam nad jednym elementem aby wyglądał, działał świetnie niż pracując nad całą stroną a później dopracowywał ją.
Aktualnie to 4 aktualizacja ftp (ok 4h).
http://roshedweb.pl/
Z chęcią wysłucham krytyki na temat tego portfolia, w końcu to krytyka rozwija a nie przytakiwanie :)

Jeśli pomogłem to zamiast gdzie kol wiek klikać najlepiej wejdź na stronę http://www.pajacyk.pl i kliknij.
W ten sposób pomogłeś. Czy to takie trudne aby wykonywać tą czynność codziennie?

Opublikowano

Roshed spoko ta stronka a dzięki twojemu postowi wpadłem na pomysł. Niech to będzie temat w którym każdy chwali się czymś nad czym właśnie pracuje, z chęcia bym zobaczył i porównał się z innymi użytkownikami. Wprowadze też na mojej stronie box z linkami do stron którymi użytkownicy chcą się podzielić.

<edit>

Wiem że obiecałem dodać możliwość dzielenia się linkami ale jest 00:28 i nie dam rady juz dzisiaj tego zrobić nie działa coś w js i nie wiem co rano to sprawdze.

</edit>

Temat przeniesiony do działu Projekty Użytkowników

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...