Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kierunek Informatyczny po Gimnazjum

ArTmol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Jestem w 2 gimnazjum i po skończonej szkolę chcę iść w kierunku informatycznym. Zastanawiam się tylko na jaki kierunek informatyczny pójść. Chciałbym już się od teraz szkolić by mieć później łatwiej czy nawet większy zasob informacji na dany temat. Do wybrania miałbym Grafika, programistę, webmastera lub technika ( usterki przy komputerze te sprawy ). Bardzo trudno mi jest wybrać kierunek mojego rozwoju informatycznego. Do szkoły bym uczęszczał Szczecin/Kołobrzeg/Koszalin te rejony.

Opublikowano

Z całym szacunkiem , ale nie radzę.

Pomyśl sobie ilu młodych ludzi tak jak Ty sobie w tym momencie pomyślało że zostaną informatykami , będą siedzieć w domu na d***e i pisać aplikacje za bajońskie sumy.Owszem 2-3 lata temu było zapotrzebowanie na informatyków ,ale teraz jest ich od nasrania.

Sam chciałem iść w tym kierunku , ale w ostatnim momencie postanowiłem wybrać kierunek teleinformatyk i nie żałuje w tym roku kończę technikum i wybieram się do Akademii Morskiej w Gdyni , a jak już będę miał dobra pracę to pójdę sobie na zaoczne z informatyki.

Masz czas pomyśl nad tym tak na serio bo możesz sobie tylko zjebać życie.

784091427630431250239.png
Regulamin sygnatur

Opublikowano

ja bym wybierał pomiędzy grafikiem a programistą. i polecam zacząć się uczyc juz teraz, bo z tego co slyszalem (nie wiem, nie bylem ale tak slyszalem) to nie nauczą cię tam programować na tyle, ile mozesz sie nauczyc w domu i na ile będzie to potrzebne aby znalezc robote :)

Opublikowano

@MrwolfiMan dobrze mówisz

Tak jak przedmówca uważam że jest tych osób za dużo, musisz być naprawdę dobry i mieć do tego talent oraz zapał do nauki i dobre oceny z przedmiotów ścisłych, te profesje co podałeś można się samemu nauczyć domu kodowanie w html'u nie jest trudne obróbki grafiki też można się łatwo nauczyć, trudniej z programowaniem to już wyższa szkoła jazdy, ucz się w gimnazjum matematyki i to rzetelnie, jedyne w co mógłbyś celować to ta "naprawa komputerów". Na politechnice Poznańskiej jest Wydział Elektryczny---> kierunek: informatyka, celuj w coś takiego, a po gimnazjum wybierz liceum, ewentualnie dobre technikum gdzie uczą fachowcy w swoich dziedzinach, jeśli poważnie myślisz o swojej przyszłości to stawiaj sobie wysoko poprzeczkę, nie idź do pierwszej lepszej szkoły w której jest łatwiej. Dobrą szkołę charakteryzuje wysoka liczba zdanych matur oraz wysoka liczba ukończonych studiów przez absolwentów tych szkół średnich.

Powodzenia i pozdrawiam

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Jeśli jesteś pewien tego kierunku, wiesz że potrafisz się wybić i starasz się ze wszystkich sił by osiągnąć coś więcej to kontynuuj. Jeśli ta decyzja jest z powodu 'braku innego wyboru' tudzież podobnych, to lepiej się 3 razy zastanów.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Po prostu interesuje mnie informatyka i potrafie sobie poradzic sam ze wszystkimi bledami jakie mi przeszly na moim 5letnim laptopie i troche starszym pc ktory w czasach podstawowki uzytkowalem na zmiane z laptopem. U mnie jest tak ze to co mnie interesuje to szybko zapamietuje i ucze sie. Wiec z nauka to chyba nie bede mial zbytnio problemow jezeli sie przyloze do wykonywanej pracy.

Opublikowano

"Grafika, programistę, webmastera lub technika"

w 3 klasie do wyboru pomiędzy grafik a programista, w technikum masz lekcje programowania i podstaw techniki internetowej i tam cię i tak będą uczyć języków związanych z tworzeniem stron.

jeżeli Cię to faktycznie interesuje to idź na ten kierunek, ważne byś miał satysfakcje z pracy to nie będziesz musiał pracować. W dodatku powiem, że jeżeli planujesz studia to idź do liceum, ja pomyślałem o studiach za późno i wybrałem technikum, ale gdybym się bardziej przyłożył w 3 gim to bym na 100% poszedł do liceum, nie marnowałbym dodatkowego roku

kciuk

Opublikowano

@up 

Tylko właśnie który kierunek wybrać bo sam już nie wiem.

a który cię najbardziej interesuje? i tak zdajesz e12, e13 i e14 (nie wiesz co to jest to odsyłam do google) więc nie masz którego 'kierunku' wybierać, chyba że źle zrozumiałem

kciuk

Opublikowano

Informatyków nigdy nie będzie za dużo.Śmieszą mnie takie posty,że już nie ma dla nich pracy.

Co do tematu jeśli masz zajawkę na punkcie rysowania itp. to pewnie,że grafika.Jak masz umysł ścisły,umiesz matmę i myślisz logicznie to programista lub sieci itp.Proste jak but.Tylko uważaj żeby wybrać dobrą szkołę.Jak masz zamiar iść do technikum to tylko DO DOBREGO !To ważne nie idź do jakieś ściemy bo stracisz tylko czas a sam nauczysz się więcej.

Opublikowano

Informatyków nigdy nie będzie za dużo.Śmieszą mnie takie posty,że już nie ma dla nich pracy.

Co do tematu jeśli masz zajawkę na punkcie rysowania itp. to pewnie,że grafika.Jak masz umysł ścisły,umiesz matmę i myślisz logicznie to programista lub sieci itp.Proste jak but.Tylko uważaj żeby wybrać dobrą szkołę.Jak masz zamiar iść do technikum to tylko DO DOBREGO !To ważne nie idź do jakieś ściemy bo stracisz tylko czas a sam nauczysz się więcej.

true, jak masz iść do technikum to do najlepszego jakiego się da. Bo przeciętne technikum nie jest w stanie przygotować w takim stopniu do matury i równocześnie do egzaminu zawodowego, co przeciętne liceum do samej matury. Oczywiście, własna praca jest nieodzownym elementem. Jak chcesz się tylko prześlizgnąć i wybrać jakieś średnie technikum to nie polecam.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Z całym szacunkiem , ale nie radzę.

Pomyśl sobie ilu młodych ludzi tak jak Ty sobie w tym momencie pomyślało że zostaną informatykami , będą siedzieć w domu na d***e i pisać aplikacje za bajońskie sumy.Owszem 2-3 lata temu było zapotrzebowanie na informatyków ,ale teraz jest ich od nasrania.

Sam chciałem iść w tym kierunku , ale w ostatnim momencie postanowiłem wybrać kierunek teleinformatyk i nie żałuje w tym roku kończę technikum i wybieram się do Akademii Morskiej w Gdyni , a jak już będę miał dobra pracę to pójdę sobie na zaoczne z informatyki.

Masz czas pomyśl nad tym tak na serio bo możesz sobie tylko zjebać życie.

To, że wielu ludzi idzie na ten kierunek, nie znaczy, że będą po nim mieli jakiekolwiek umiejętności.

Opublikowano

Ja się zgadzam, informatyków jest już za dużo i nie mówcie innaczej, poza tym szkoła cię wiele nie nauczy, w mojej szkole na mechatroniku są osoby które umieją programować lepiej od tych co uczą się informatyki, zresztą zobacz sobie ile osób ma teraz technik'a informatyka, a większość umie zainstalować system, nawet komputera dobrze nie umieją naprawić bo tego się uczy chyba na teleinfie, elektronice, mechatronice.  Prawda jest taka, że teraz na informatyke idą osoby, które umieją włączyć komputer i zainstalować windowsa, osoby, które nie mają pomysłu na coś innego bo ciągle siedzą przed komputerem i grają ( nie mówie tutaj o wszystkich).

Opublikowano

Ja się zgadzam, informatyków jest już za dużo i nie mówcie innaczej, poza tym szkoła cię wiele nie nauczy, w mojej szkole na mechatroniku są osoby które umieją programować lepiej od tych co uczą się informatyki, zresztą zobacz sobie ile osób ma teraz technik'a informatyka, a większość umie zainstalować system, nawet komputera dobrze nie umieją naprawić bo tego się uczy chyba na teleinfie, elektronice, mechatronice.  Prawda jest taka, że teraz na informatyke idą osoby, które umieją włączyć komputer i zainstalować windowsa, osoby, które nie mają pomysłu na coś innego bo ciągle siedzą przed komputerem i grają ( nie mówie tutaj o wszystkich).

co dziwnego ze mechatronicy lepiej programuja? oni nie robia czegos takiego jak np programy biznesowe tylko potrafia stworzyc twardy dysk i go zaprogramowac

kciuk

Opublikowano

Ja dorzucę swoje trzy grosze. Jestem po technikum na profilu informatycznym i polecam taki wybór tylko tym, którzy coś umieją, albo chcą umieć. Wielu z Was narzeka, że jest wielu informatyków bez umiejętności, albo że niczego się nie nauczy w technikum. Pominęliście ważne element! Szkoła ma tylko wskazać kierunek, a nie wciskać na siłę wiedzę. Dlatego jest tylu śmiesznych informatyczków. Jeżeli uczeń sam się nie zainteresuje tematem to g****o będzie umiał. Jeżeli jego jedynym zajęciem jest granie w csa na lekcji gdy nauczyciel nie patrzy, to daleko nie zajdzie. Natomiast jeżeli uważa na lekcji, a potem w domu poczyta coś na ten temat, zrobi coś ponad program, to ma potencjał i daleko zajdzie! Ja nie nauczyłem się programować w szkole. Nauczyciel pokazał jedynie jak zacząć, a reszty nauczyłem się w domu stukając w klawiaturę weekendami. Tak więc od niego zależy jakim informatykiem będzie.

Opublikowano

Wy autorowi tego tematu zrobiliście pranie mózgu. :D

Tak naprawdę lepiej wybrać samemu szkołę.  Jeśli lubisz informatykę idź do tego technikum informatycznego. Fakt może 4 lata, ale uczysz się tego co lubisz. Po za tym po ukończeniu szkoły możesz iść na studia innego kierunku i mieć dwa zawody. :)

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Ja dorzucę swoje trzy grosze. Jestem po technikum na profilu informatycznym i polecam taki wybór tylko tym, którzy coś umieją, albo chcą umieć. Wielu z Was narzeka, że jest wielu informatyków bez umiejętności, albo że niczego się nie nauczy w technikum. Pominęliście ważne element! Szkoła ma tylko wskazać kierunek, a nie wciskać na siłę wiedzę. Dlatego jest tylu śmiesznych informatyczków. Jeżeli uczeń sam się nie zainteresuje tematem to g****o będzie umiał. Jeżeli jego jedynym zajęciem jest granie w csa na lekcji gdy nauczyciel nie patrzy, to daleko nie zajdzie. Natomiast jeżeli uważa na lekcji, a potem w domu poczyta coś na ten temat, zrobi coś ponad program, to ma potencjał i daleko zajdzie! Ja nie nauczyłem się programować w szkole. Nauczyciel pokazał jedynie jak zacząć, a reszty nauczyłem się w domu stukając w klawiaturę weekendami. Tak więc od niego zależy jakim informatykiem będzie.

informatyk =/= programista

kciuk

Opublikowano

Dobra teraz tak. Grafik to bym musiał mieć jakąś twórczą wyobraźnię, aby coś zmontować dobrego. Programista też mi coś nie zbytnio podchodzi więc wychodzi, że albo wziąć się porządnie za grafika i coś uzyskać albo za technika ewt webmastera .

Opublikowano

Jak chcesz sie kształcić jako informatyk, spoko tylko zdecyduj dobrze czy technikum, czy liceum profilowane. Ja wybrałem 6 lat temu profilowane liceum (profil wojskowo-matematyczno-informatyczno-fizyczny) i osobiście tego żałuje, bo i tak ja w szkole praktycznie pół drugiej i całą trzecią klase robiłem za informatyka bo linuxów nie umiał...

Ustawiłem komputer pod moją wychowawczynie, tak jak chciała, po dwóch dniach mojej nieobecności - Tomek weź "coś" zrób, bo był 'Enter' - (informatyk) i coś pozmieniał i nie chodzi...

Profil informatyczny gdzie uczeń był lepszy od 'mistrza'...

W technikum przynajmniej bym sie czegoś nauczył....

Tobie polecam Teleinformatyke - to zawsze ma racje bytu, albo robotyke.

Opublikowano

No to autor tematu się przez Was załamie ;_;

Informatyków na rynku jest tyle że trudno znaleźć pracę po technikum więc nie radzę nie słuchaj się tych geniuszy bo jedyną styczność z rynkiem pracy mają w wakacje zbierając jabłka w sadzie..

Regulamin sygnatur

Opublikowano

No to autor tematu się przez Was załamie ;_;

Informatyków na rynku jest tyle że trudno znaleźć pracę po technikum więc nie radzę nie słuchaj się tych geniuszy bo jedyną styczność z rynkiem pracy mają w wakacje zbierając jabłka w sadzie..

Żeby mieć dobrą pracę trzeba iść na studia. 

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

@2up

Nie trzeba:)

Niemcy poszukują Polskich techników bez studiów z językiem.

Kumpel zaraz po szkole dostał się na praktyki 6miesieczne , a teraz pracuje u nich za 6 k zl co nie jest małą sumą na 22 letniego chłopaka bez żony i dzieci ,a to dopiero poczatek.

Regulamin sygnatur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...