Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Plemiona bot - jakie funkcje powinien posiadać?

mody23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ramzesso piszesz takie głupoty, że aż głowa boli. Masz w ogóle pojęcie na ten temat? Potrafisz programować w jakimkolwiek języku?

@Lionheart233. bot dobiera wojska pod względem pojemności łupu, więc nie patrzy na to co dodaje, jednak tak jak wspomniałem powyżej - jest hierarchia według której bot dobiera wojska do farmienia, więc jeśli w wiosce posiadamy adekwatną ilość wojska (LK) do naszych wymogów (pojemność łupu na pojedyczny atak) to bot innego rodzaju wojska nie tknie. Jednak warto spojrzeć na to z innej strony - kto w wioskach łączy LK i pikinierów? Spotykane tylko na etapach początkowych gry i wtedy lepiej farmić czym się da.

Co do "resztek" wojska, chyba po prostu zostawię to w wiosce, ew. procentowo obliczę czy wartość "resztek" jest równa załóżmy 80% tego, co powinno się słać na farmy. Jeśli tak to resztki też wyślę, jeśli nie to zostaną w wiosce.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Gdyby tak nie było to Ci ludzie tutaj: http://forum.php.pl/ mieliby ciekawsze zajęcia od przesiadywania tam, nie wspominając o dziale giełda, gdzie codziennie przewija się mnóstwo propozycji pracy dla programistów PHP z wysokim wynagrodzeniem, także albo nie masz pojęcia o czym mówisz i za dużo się naczytałeś relacji z pierwszej ręki od "fachowców" albo stroisz sobie ze mnie żarty :)

Opublikowano

Ok koniec wymiany zdań :P Po prostu jestem .Net'owcem i czasem lubię posprzeczać się.

Mnie zastanawia jak rozwiązałeś zdarzenie socket'a którego przeglądarka wysyła co jakieś 30 sekund

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

@Ramzesso piszesz takie głupoty, że aż głowa boli. Masz w ogóle pojęcie na ten temat? Potrafisz programować w jakimkolwiek języku?

@Lionheart233. bot dobiera wojska pod względem pojemności łupu, więc nie patrzy na to co dodaje, jednak tak jak wspomniałem powyżej - jest hierarchia według której bot dobiera wojska do farmienia, więc jeśli w wiosce posiadamy adekwatną ilość wojska (LK) do naszych wymogów (pojemność łupu na pojedyczny atak) to bot innego rodzaju wojska nie tknie. Jednak warto spojrzeć na to z innej strony - kto w wioskach łączy LK i pikinierów? Spotykane tylko na etapach początkowych gry i wtedy lepiej farmić czym się da.

Co do "resztek" wojska, chyba po prostu zostawię to w wiosce, ew. procentowo obliczę czy wartość "resztek" jest równa załóżmy 80% tego, co powinno się słać na farmy. Jeśli tak to resztki też wyślę, jeśli nie to zostaną w wiosce.

Tak tylko , że lk powinna latać dalej :)

Piechota zaś bliżej.

Dokładnie w początkowych etapach , chociaż i na dalszych się przydają piki i lk czasem jak ktoś jest farmerem z zamiłowania i ma spokojny rejon.

Co do resztek dobry pomysł :)

Opublikowano

OK, udało mi się w miarę opanować tą opcję w bocie dziś.

Podsumowując:

- bot dobiera sobie wojska pod względem ustalonej wyżej hierarchii,

- po wysłaniu ataku na daną wioskę, bot musi znaleźć inny cel - nie ma możliwości wysłania kolejnego ataku na tą samą farmę w przypadku gdy jeden atak jest już w drodze,

- zaraz po dotarciu wojsk na daną wioskę, bot analizuje czy coś w niej jeszcze zostało - jeżeli łup jest np. 1000/1000 to zaraz po przybyciu wojsk do wioski, zostaną one tam ponownie wysłane w celu splądrowania reszty,

- jeśli wioska jest już pusta to następnym razem wojska odwiedzą tą wioskę dopiero po przeleceniu wszystkich innych wiosek barbarzyńskich lub jeśli mamy ich mało w okolicy, a zaznaczyliśmy sobie tylko kwadrat np. 5 x 5 - nałożona jest blokada, że jeśli ostatni atak leciał poniżej 3h temu to do tej wioski bot też nie zagląda, dopiero po odczekaniu tych minimum 3h (oczywiście to 3h można zwiększać/zmniejszać),

- co do "resztek" wojska - zakładając, że bot rozesłał wszystkie "pełne" pakiety wojska na różne farmy i w wiosce pozostało powiedzmy 7 LK - jeśli ustaliliśmy wcześniej, że bot ma zwijać z farm max. 1000 surowców (pojemność łupu) to ten atak z 7 LK też poleci na farmę, ponieważ 7lk zwija 910 łupu, czyli ponad 75% ustalonej pojemności. Jeśli resztki nie będą w stanie pomieścić 75% ustalonej pojemności to czekają w wiosce na swoją kolej. Oczywiście te % też można regulować, aczkolwiek wydaje mi się, że tak jest OK.

Zastanawiam się jeszcze, co w przypadku gdy na farmie padną wszystkie wojska, czy w ogóle przewidywać taki scenariusz w bocie. Bo jeśli byśmy nie zaglądali naprawdę długo do gry to bot może roztrzaskać wszystkie jednostki o taką obstawioną farmę. Mogę w bazie odznaczać, że z farmą coś jest nie tak i bot nie będzie tam nic słał, jesli zdarzy się taki scenariusz, ale pytanie przez ile? Czy właściciel konta ma sobie odhaczać "atakuj ponownie tą farmę" czy jakaś blokada czasowa?

Opublikowano

Ja bym był za tym że nie wysyła już na tą wiochę chyba że ja sam wyśle i przyniesie mi surki a i dało by się dołożyć do tego zwiad ?? bo jak tak to super ale tak by skanowało a potem wysyłało do tego odpowiednią wartość

Opublikowano

Teoretycznie można, ale bot w ogóle nie bazuje na raportach tylko czeka aż na głównym podglądzie wioski pojawi się: "Powrót z wioska barbarzyńska (xx|yy)", następnie po przejściu w ten odnośnik odczytuje ile zostało zrabowanych surowców (np. 800/800) i to jest podstawa do oceny czy dana wioska jest pusta czy jeszcze jednak coś tam jest (mowa o surowcach).

Gdyby zdarzyła się sytuacja, że wioska jest obstawiona to nawet jeśli zwiad by coś wyczaił, raczej głupim postępem byłoby, żeby bot sam wtedy wybierał odpowiednią ilość wojska i szedł "na wojnę" z tym co jest w tej farmie, niektórzy mogą uważać, że szkoda marnować wojska na taką farmę, skoro wokół jest jeszcze XX innych farm, tak więc zwiad mało wnosi do tematu.

Zrobiłem tak, że jeśli nic nie wróci z danej farmy to bot oznacza taką farmę w bazie i więcej tam wojsk nie puści, póki nie dostanie zgodny od nas.

A sama funkcja farmienia działa świetnie, zostawiłem to na noc żeby coś pofarmił i rano miałem spichlerz wypełniony po brzegi surowcami (sporo się zmarnowało), ale to dlatego, że nie zadałem żadnej budowy armii/budynków (konto testowe na 84, także nie zależy mi na nim i tak).

Jednak obserwuję to i zastanawiam się jak rozegrać sprawę z hierarchią wybierania farm (kolejność). Skrypt wyszukuje mi na ekranie wszystkie farmy w kwadracie 10 x 10, mam ich łącznie ~23. I teraz, jeśli bot odwiedził już jakąś farmę to oznacza ją w bazie i jeśli coś w niej jeszcze zostało to także jest to odnotowywane.

Pytanie - czy bot najpierw ma wysyłać ataki tam, gdzie zostały jakieś resztki po farmieniu (nie wiemy jednak ile dokładnie) czy lepiej żeby najpierw słał wojska tam, gdzie jeszcze w ogóle nie był i tym samym jeszcze nawet nie odnotował danej farmy w bazie?

Opublikowano

Aha to fajnie tak szczerzę to lepiej by szedł dalej po wioskach 

Powiedz mi budowa osady jest do szablonu i rekrutacji ?? 

Opublikowano

Rozbudowa wioski wygląda tak, że mamy formularz, gdzie:

- wybieramy wioskę, którą chcemy rozbudować z listy (jeśli mamy kilka wiosek na danym koncie),

- wybieramy budynek, który nas interesuje,

- wybieramy poziom na który chcemy go rozbudować.

Ogólnie wygląda to tak jak rozbudowa budynków w ratuszu, tyle że w bocie mamy nieograniczoną możliwość dodawania budynków do kolejki.

Bot będzie wrzucał nam każdy budynek po kolei do budowania w ratuszu jak tylko kolejka się zwolni. Jeśli po drodze braknie miejsca w zagrodzie lub spichlerzu na dany poziom budynku to automatycznie pierw zbuduje nam spichlerz/zagrodę, a potem poleci dalej z tym co mu zadaliśmy.

Z armią jest podobnie, deklarujemy ile czego ma wybudować. Hierarchia jest połączona z rozbudową budynków no bo oba te procesy korzystają przecież z surowców, więc ważna jest hierarchia jaką ustawimy, przykładowo:

Ratusz -> 10 poziom

Mur -> 12 poziom

Lekka kawaleria -> 14 sztuk

Cegielnia -> 8 poziom

itd.

W prawdzie trochę czasu zajmie zanim to wszystko określimy, ale można raz siąść przed kompem i zadać mu zadań nawet i na tydzień, bot sam będzie sobie farmił i jeśli "przypadkiem" ukończymy jakieś zadanie (mowa o fazie początkowej gry) to bot automatycznie zaakceptuje sobie sam wykonane zadanie i przyjmie nagrodę (najczęściej właśnie surowce).

Opublikowano

Przy takiej ilości wiosek, najczęściej większość wiosek jest rozbudowana na max. jednak po części masz rację, więc co proponujesz?

EDIT:

Zapytam inaczej - zakładając dwa scenariusze - wioska OFF lub wioska DEFF - jak po kolei wg Was powinien lecieć proces tworzenia budynków i armii?

Opublikowano

Ale wiesz ja teraz robie zagęszczanie terenu i przejmuje barwy i dużo czasu poświęcam na rozbudowę

dobry by było ze buduje do szablonu tak jak Mk wojsko tak samo bo wiesz do każdej wioski jedno u to samo ustawiać to trochę zejdzie

napisałem ci też na pewno jak znajdziesz czas to odp

Opublikowano

W sumie to co podałem wyżej (dodawanie po kolei poziomów budynków i ilości rekrutowanych wojsk) można wykorzystać jako szablon. Wystarczy, że dodam funkcję w bocie, która zapisze te ustawienia i będzie je można przypisywać dla wielu wiosek.

Opublikowano

mody23 odpisz mi na pw to Ci dam kilka wskazówek bo korzystałem z bardzo fajnego bota który niestety przestał działać, z powodu wykrycia go przez support. Stał się zbyt popularny niestety.

Opublikowano

W porządku, testuję go właśnie i działa super, Na dzień zbiera ok. 180k surowców, odwiedzając przy tym ok. 130 wiosek (oczywiście odwiedza wioski opuszczone, w kwadracie 14 x 14, więc sporo wiosek odwiedza kilka razy, jednak w odstępie nie mniejszym niż 3h).. Konto ma obecnie 500 punktów, także nie wygląda to źle :D

Opublikowano

Da się, domyślnie jest 10 x 10 kratek, ale mi już zaczęło tego po prostu brakować i wojska stały po kilka h na dobę w wiosce bo wiadomo, im więcej farmi, tym więcej wojsk, co przekłada się na większą pojemność i trzeba albo powiększać obszar działania albo pojemność łupu, a najlepiej to i to.

Nie wiem czy będę go wypuszczał, póki co bot jest przystosowany pod jedno konto, trzeba by to przepisać tak, aby obsługiwał wiele kont, możliwe, że to zrobię.

Opublikowano

to kiedy ??

musisz wypuścić tego bota dość że zarobisz na tym kupe szmalu to sprawisz  nam przyjemność z gry za takiego bota dał bym wszystko

Opublikowano

to kiedy ??

musisz wypuścić tego bota dość że zarobisz na tym kupe szmalu to sprawisz  nam przyjemność z gry za takiego bota dał bym wszystko

A co byś dał za nauczenie się grać i wtedy bys gral lepiej niz program? I nawet nie musisz placic.

Czekam zobaczymy co z tego bedzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...