Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór internetu. Opinie. [Neo, Multimo, Netia, itp.]

Ahsavin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Niedługo kończy mi się umowa z dotychczasowym dostawcą internetu. Mam zamiar wybrać coś innego i po kablu. Do tej pory miałem internet mobilny, ale teraz muszę wziąć coś co dałoby radę współdzielić na 2 kompy. Moje wymagania:

-spora prędkość pobierania (min. 200-300KB/s),

-w miarę niski ping (poniżej 100ms),

-bez limitu danych,

-i coś z czym nie będzie problemów z ogromnym spadkiem prędkości.

Mieszkam na wsi. Zainteresowały mnie następujące oferty:

-neostrada do 10Mb/s,

-Netia do 20Mb/s,

-Multimo do 2Mb/s.

Z tego co czytałem na innych forach Multimo wydaje się najlepsze, tylko że ma niską prędkość. O neostradzie czytałem dużo negatywnych opinii (spadki nawet do 1Mb/s). O netii nic nie wiem. :) Nawet nie wiem czy poszłoby mi te 20Mb/s. Wszystko szło by po kablach Orange. Wypowiadajcie się na ten temat. Do października muszę wybrać jakiegoś dostawcę. 

1389013997-U952019.png

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja bym wziął netie.Wkońcu największa szybkość i chyba dość stablina.Tego multimo nie ma sensu brać bo 2 mb a 20 czy nawet 10 to spora różnica.

Opublikowano

Najlepsza w sumie z obecnych "sieci" to będzie Netia. Dobra prędkość, stabilność, transfery i przesył danych ogółem. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Ja polecam wziąć Neostrade ponieważ sam korzystam z ich usług i nigdy nie miałem problemów, szybko się ściągą posiadam 10mb/s i szybko wszystko idzie i nawet pingi mam małe.

Opublikowano

Wszystko tylko NIE Netia.

Mówię dlaczego:

Sprzęt przyjeżdżają zamontować miesiąc po podpisaniu umowy co jest karygodne, mało tego za ten miesiąc musisz jeszcze zapłacić.

Mają niemiłą obsługę, gubią się podczas rozmowy z klientem, mało tego 90% rozmowy to formułki wykute na pamięć.

Spadki prędkości internetu, wiele osób się na to skarżyło. 

Ogólnie, nie polecam. 

Opublikowano

Heh... Ile osób tyle opinii... :D Hmm. No widzę, że Netia ma tutaj najwięcej głosów, i chyba na nią się zdecyduje... Ale mam jeszcze jedno pytanie. Wszystkie prędkości są >do<... Skoro w Netii jest np. do 20Mb/s to jaka była by minimalna prędkość? W przypadku Neostrady to wiem, że jest od 1Mb/s do 10Mb/s. I jak ze sprzętem? Dostanę jakiś router? Dla wszystkich leci like i 5* w profilu. :) Pozdrawiam! 

PS. Chciałbym się pochwalić moim obecnym internetem. :)

http://www.speedtest.pl/test/91106123

Wszystko podczas testu powyłączane. Tak jest już od dawna... Jeszcze w lutym/marcu miałem 3G+ i śmigało, aż miło, a teraz... Zasięg 2G+ wszystkie kreski. Ping na tym teście pokazywało mi -7ms (WTF?!!?!!), ale zazwyczaj jest 200-500ms. Nie da się nic robić na tym necie. Limitu nie wykorzystałem (bo nawet nie da się z taką prędkością :D).

1389013997-U952019.png

Opublikowano

Heh... Ile osób tyle opinii... :D Hmm. No widzę, że Netia ma tutaj najwięcej głosów, i chyba na nią się zdecyduje... Ale mam jeszcze jedno pytanie. Wszystkie prędkości są >do<... Skoro w Netii jest np. do 20Mb/s to jaka była by minimalna prędkość? W przypadku Neostrady to wiem, że jest od 1Mb/s do 10Mb/s. I jak ze sprzętem? Dostanę jakiś router? Dla wszystkich leci like i 5* w profilu. :) Pozdrawiam! 

PS. Chciałbym się pochwalić moim obecnym internetem. :)

http://www.speedtest.pl/test/91106123

Wszystko podczas testu powyłączane. Tak jest już od dawna... Jeszcze w lutym/marcu miałem 3G+ i śmigało, aż miło, a teraz... Zasięg 2G+ wszystkie kreski. Ping na tym teście pokazywało mi -7ms (WTF?!!?!!), ale zazwyczaj jest 200-500ms. Nie da się nic robić na tym necie. Limitu nie wykorzystałem (bo nawet nie da się z taką prędkością :D).

Za router zapłacisz 200 zł + koszty montażu. CHyba, że weźmiesz to w jakiejś ofercie np. telewizja + internet + telefon.

Co do prędkości u Netii jest ciężko, raz będziesz miał powiedzmy te 20 Mb/s a raz 15-10Mb/s 

Opublikowano

Za router zapłacisz 200 zł + koszty montażu. CHyba, że weźmiesz to w jakiejś ofercie np. telewizja + internet + telefon.

Co do prędkości u Netii jest ciężko, raz będziesz miał powiedzmy te 20 Mb/s a raz 15-10Mb/s 

To dużo te 200 zł + montaż...

Shequ widzę, że ty tu "spec" :DD Co myślisz o neostradzie do 10Mb/s? 

1389013997-U952019.png

Opublikowano

na czym polega ten "montaż"?

mam internet z t-mobail ale na kablach neostrady, praktycznie nie zwalnia, lubi czasem neta nie być przez chwile (jakąś minute lub pięć)

ja mam 10 Mb za ok. 50zł

­

Opublikowano

Znaczy spec... no nie spec :D. Dzielę się tylko moimi przeżyciami z nimi.

Zależy czy potrzebujesz tylko internetu, bo jeśli tak to kompletnie się nie opłaca zakładać. Proponowałbym Ci popatrzeć na ich oferty na stronie, i jeśli już zdecydujesz się na coś uważnie czytaj umowę, nawet jeśli ten "konsultant" który przybył z tą umową Cię pośpiesza, oni lubią robić w konia ludzi, szczególnie małymi druczkami. 

na czym polega ten "montaż"?

mam internet z t-mobail ale na kablach neostrady, praktycznie nie zwalnia, lubi czasem neta nie być przez chwile (jakąś minute lub pięć)

ja mam 10 Mb za ok. 50zł

Montaż, podłączenie kabli + aktywacja routera. 

Opublikowano

Znaczy spec... no nie spec :D. Dzielę się tylko moimi przeżyciami z nimi.

Zależy czy potrzebujesz tylko internetu, bo jeśli tak to kompletnie się nie opłaca zakładać. Proponowałbym Ci popatrzeć na ich oferty na stronie, i jeśli już zdecydujesz się na coś uważnie czytaj umowę, nawet jeśli ten "konsultant" który przybył z tą umową Cię pośpiesza, oni lubią robić w konia ludzi, szczególnie małymi druczkami. 

Montaż, podłączenie kabli + aktywacja routera. 

kabli do routera? aktywacja? to mozna samemu zrobic ._.

­

Opublikowano

kabli do routera? aktywacja? to mozna samemu zrobic ._.

No cóż, co do tego kabla, mieszkam w bloku, a ten kabel trzeba podłączyć do "budki" do której klucz ma ten pracownik netii także raczej odpada. 

Opublikowano

No cóż, co do tego kabla, mieszkam w bloku, a ten kabel trzeba podłączyć do "budki" do której klucz ma ten pracownik netii także raczej odpada. 

rozumiem, ale jak ktoś mieszka w domku jednorodzinnym? to niema takiego problemu

zreszta sam jestem ciekaw tematu, bo i mi umowa sie konczy  :(

­

Opublikowano

rozumiem, ale jak ktoś mieszka w domku jednorodzinnym? to niema takiego problemu

zreszta sam jestem ciekaw tematu, bo i mi umowa sie konczy  :(

Znaczy powiem tak, jeśli ktoś lubi spadki prędkości neta, niemiłą obsługę i ogólne olewanie ludzi to Netia jest dla tego kogoś stworzona.

Ja sam wziąłem u nich usługę internet+telewizja+telefon, bo taniej wyszło, z telefonu i tak nie korzystam, telewizja działa kiedy chce, a internet ma spadki prędkości, a czasami nie ma go przez 2-3 godziny. 

Co do domków jednorodzinnych nie wiem jak to się odbywa.. niestety, tęsknie za starym miejscem zamieszkania gdzie miałem super internet radiowy, i ogólnie dostawcę który cieszył się i cieszy dobrą opinią. 

Opublikowano

To w T-Mobile jest internet stacjonarny?! Mam u nich neta mobilnego od 2008 r. i dopiero teraz się o tym dowiedziałem. :D A jak jest z pingiem w tej netii? Nie mogę się zdecydować co wybrać...

1389013997-U952019.png

Opublikowano

To w T-Mobile jest internet stacjonarny?! Mam u nich neta mobilnego od 2008 r. i dopiero teraz się o tym dowiedziałem. :D A jak jest z pingiem w tej netii?

Pingu odziwno nie ma wysokiego, maksymalnie miałem chyba 70ms. 

Ogólnie polecam Skynet, miła obsługa, szybka pomoc techniczna i śmiesznie tani internet, do tego szybki. 

Opublikowano

A jak jest w Orange z routerem? Dają jakiś czy też trzeba tyle płacić? Bieda u mnie kredytów pełno... ;/ A jest możliwość w netii wzięcia samego internetu, a router kupiłbym np. na allegro?

1389013997-U952019.png

Opublikowano

A jak jest w Orange z routerem? Dają jakiś czy też trzeba tyle płacić? Bieda u mnie kredytów pełno... ;/ A jest możliwość w netii wzięcia samego internetu, a router kupiłbym np. na allegro?

Uu.. tego to Ci nie powiem, samego internetu szczerze mówiąc nie opłaca się brać. Przejrzyj ich ofertę na stronce ewentualnie zadzwoń i się dopytaj. 

Skynet ma taką opcję, podłączają Ci kable, a ty masz możliwość podłączenia własnego routera tylko neistety nie wiem czy w netii też tak jest. 

Opublikowano

Tylko, że u mnie Skynet nie działa. Mieszkam w woj. zachodniopomorskim, pow. gryfińskim, gm. Mieszkowice. Kurczę no... Nie wiem co wziąć. Chyba jednak zdecyduję się na Netię/Orange. 

1389013997-U952019.png

Opublikowano

Tylko, że u mnie Skynet nie działa. Mieszkam w woj. zachodniopomorskim, pow. gryfińskim, gm. Mieszkowice. Kurczę no... Nie wiem co wziąć. Chyba jednak zdecyduję się na Netię/Orange. 

Aham, rozumiem.

Na twoim miejscu wziąłbym Orange. Sporo osób chwali ich usługi w tym moi znajomi. Sam mam zamiar się do nich przenieść po zakończeniu umowy z netią. 

Opublikowano

No i tak zrobię. Już się zdecydowałem. Teraz tylko pozostaje czekać na koniec umowy. :D Dziękuję Wam za pomoc.

1389013997-U952019.png

Opublikowano

lol, to nie aż taka wieś, całkiem ładna w dodatku (od strony jak sie na szczecin jedzie)

orange = neostrada

­

Opublikowano

Ty chyba zrozumiałeś, że ja mieszkam w Mieszkowicach. :D A ja mieszkam  w gm. Mieszkowice. Dokładnie Stare Łysogórki. :P Taki mały off-top się utworzył widzę. Jak coś pw.

1389013997-U952019.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...