Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowa szkoła - stres

Asthean

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 1. września już za rogiem, a co z tym idzie nowy rok szkolny. W tym roku idę do nowej szkoły, będzie to klasa 1. technikum na kierunek technik informatyk. Informatyka jest czymś, czym od małego się interesowałem, chciałem się tym zajmować, chcę i będę chciał. Jednak mam pewien problem.. Z dnia na dzień, coraz bardziej się boję o to, że nie będę miał kolegów, nikogo nie będę znał itd. Co robić? Jak będą wyglądały moje pierwsze dni?

Opublikowano

Jak w każdej szkole, jak się boisz o to, że nie będziesz miał kolegów to podejdź, zagadaj. W końcu ten sam kierunek więc będzie temat do rozmów.

VNp6c2U.png

Opublikowano

Tak, łatwo powiedzieć zagadaj, jeszcze trzeba to umieć.. A ja niestety jestem bardzo nieśmiała osobą.. W poprzedniej szkole przez przedszkole, podstawówke i gimnazjum miałem jednego prawdziwego przyjaciela, jednak wybrał inny kierunek w innej szkole. Do tej nowej idę sam, nikogo nie znam z niej.

Opublikowano

Rok temu zacząłem edukacje ponadgimnazjalną, pierwsze dni były okropne stres nikogo się nie znało, horror, miałem ochote się wypisać albo cos. Po kilku dniach zaczeło przechodzić. wycieczka integracyjna pomogła. 

Deus vult

Opublikowano

Tak, łatwo powiedzieć zagadaj, jeszcze trzeba to umieć.. A ja niestety jestem bardzo nieśmiała osobą.. W poprzedniej szkole przez przedszkole, podstawówke i gimnazjum miałem jednego prawdziwego przyjaciela, jednak wybrał inny kierunek w innej szkole. Do tej nowej idę sam, nikogo nie znam z niej.

Każdy się stresował, gdy szedł do nowej szkoły. Nie masz czym się martwić, po tygodniu już będziesz wszystkich znał. Nie pajacuj, nie wywyższaj się, bądź naturalny ;)

Yykfu5r.png

Opublikowano

To normalne, że "łapie" Cie stres! ;) Z początku się tak każdemu wydaje, a po kilku tygodniach, bądź i dniach?  Zapominasz o tym w zupełności, jest to technikum połączone z gimanzjim, czy oddzielnie? Jeżeli oddzielnie, to wtedy każdy będzie tam nowy i każdy będzie zawierał znajomości, a nawet jesli nie, to połowa uczniów będzie nowa. Nie ma czym się przejmować, jeżeli jesteś nieśmiały, to 3dni i zapominasz o stresie zwiazanym z tym tematem. 

07474384552300854516.jpg

Uciekając od siebie, nie staniesz się wolny.

Opublikowano

Ten sam kierunek to nie powód do rozmów ;)

Ja akurat nie chciałem iść do liceum a potem na studia żeby i tak nie znaleźć pracy więc pomyślałem, że pójdę do technikum. Niestety nie wiedziałem jakiego więc popytałem znajomych i rodziny. Polecili mi pewien profil i okazało się że głównym tematem rozmów moich 'kolegów' są k***a maszyny rolnicze. Nie spoko niech mają sobie takie hobby czy coś ale k***a jesteśmy w mieście... Wybór tego profilu to była kompletna porażka. Ratuje mnie fakt, że mam przyjaciół w szkole ( nie klasie ) oraz poza ;) 

W klasie raczej unikam tych typa, którzy tak czy siak do mnie nic nie mają bo wiedzą, że po mnie sobie nie pociskają bo będzie w mordę.

Ogólnie staram się przesypiać ( na zawodowych to jest raczej trudne z technicznego punktu widzenia chociaż nauczyciele strasznie przynudzają ) lub unikać pierwszych lub ostatnich lekcji jeśli bardzo mi się nie chce siedzieć i sms'ować.

Na szczęście za rok osiemnastka więc jeśli znajdę coś konkretnego (za granicą nie koniecznie sezonowego lecz coś bez znajomości języka a z prawkiem ) to zrezygnuję ze szkoły bo w końcu mam inne plany ;D

2662114216934981012447.png

Opublikowano

Technikum jest oddzielne, także może spotkam jakieś osoby w sytuacji podobnej do mojej, że nikogo nie znają i znajdę jakiś znajomych :D

Opublikowano

Ze wszystkimi i tak się nie zakolegujesz.

Z jednymi będziesz gadać codziennie, a innym będziesz tylko podawać rękę na przywitanie i ew. raz na jakiś czas zamienisz parę słów.

Wybadaj kto ma zainteresowania podobne do twoich i tyle.

s2c77Oa.png

Opublikowano

.

To nie to samo co pierwsza gimnazjum gdzie każdy odzywa się tylko do kogoś kogo zna i wszyscy patrzą na siebie spod byka. :D

Opublikowano

Ze wszystkimi i tak się nie zakolegujesz.

Z jednymi będziesz gadać codziennie, a innym będziesz tylko podawać rękę na przywitanie i ew. raz na jakiś czas zamienisz parę słów.

Wybadaj kto ma zainteresowania podobne do twoich i tyle.

Pamiętam, że w technikum do jednego kolesia z klasy odezwałem się tylko raz przez te cztery lata - "otwórz okno".

Nie ma się co przejmować. Zagadaj do pierwszej lepszej osoby: "czemu taki kierunek", "czym się interesujesz", "a znasz to czy tamto". Potem samo pójdzie do przodu.

Opublikowano

Witam! 1. września już za rogiem, a co z tym idzie nowy rok szkolny. W tym roku idę do nowej szkoły, będzie to klasa 1. technikum na kierunek technik informatyk. Informatyka jest czymś, czym od małego się interesowałem, chciałem się tym zajmować, chcę i będę chciał. Jednak mam pewien problem.. Z dnia na dzień, coraz bardziej się boję o to, że nie będę miał kolegów, nikogo nie będę znał itd. Co robić? Jak będą wyglądały moje pierwsze dni?

Mamy taką samą sytuacje, lecz... Ja idę z kolegą z gimbazy xD.

Podejdź, pogadaj, a może znajdziesz nowego znajomego.

Opublikowano

Chill out! ;)

Z czasem poznasz nowych ludzi. Nie wydurniaj się, a będzie dobrze. :-)

Opublikowano

Nie denerwuj się : ) 

Na pewno będziecie mieli jakieś spotkanie integracyjne klasy, to zazwyczaj pomaga. Dosiądź się do osoby która siedzi sama i rozmowa sama przyjdzie.

Opublikowano

To normalne, że się stresujesz - doświadczysz czegoś nowego, wejdziesz w nowe otoczenie, spotkasz nowych ludzi, ale mogę Cię pocieszyć - z czasem się do tego przyzwyczaisz i wszystko będzie już "normalne". Na początku warto poznać kilka osób, z nimi możesz czuć się pewniej.

zSCFQrN.png

Opublikowano

Spokojnie :))
Pierwsze dni w nowej szkole to bedzie coś dziwnego bo nowe towarzystwo itp... po tygodniu będzie spoko maroko :) !! nie stresuj się

Opublikowano

u mniebylo tak 1 dzien,idzie ktos na szluge? juz nowi kumple, potem 2 dzien palicie jakas trawke? zrzutka i juz lepsi kumple z ktorym bujalem co konca technikum :) najlatwiejszy sposob na zapoznanie sie z kims to uzywki !!! :)

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

Znam takich co przez 3 lata szkoły średniej nie mieli żadnych znajomych.

Zapytać się o lekcje, sprawdzian tak, ale jak już o czymś innym pogadać to nie.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Ja mam dla ciebie dobrą radę. Nie spierdol początku szkoły, mam tu na myśli oddalanie się od swojej klasy i chodzenie do starych znajomych, siedzenia samemu. Na początku musisz sobie  wyrobić opinię, bo potem już będzie ciężko.  Popytaj się kto się czym interesuje, wiadomo, że komputery ale przecież nie będziesz gadał cały czas o tym (mam tu na myśli sport, muzyka, siłka czy inne rzeczy). Ty masz jeszcze fajnie, bo nie będziesz miał takich typowych buraków, bo raczej debil na taki profil nie pójdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...