Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Seria monogatari

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zobaczyć następujące serie:

Bakemonogatari

Nekomonogatari

Nisemonogatari

Jednak nie wiem od której zacząć, może ktoś mi podać właściwą kolejność oglądania?

QtiV6xY.gif

Opublikowano

chronologicznie jest  nekomonogatari> bakemongatari> nisemonogatari

według daty wydania bakemono> nisemono> nekomono

ja sam bym oglądał chronologicznie ;d

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

nie polecam chronologicznie gdyż będzie jeszcze jedna seria kizumugatari czy jakoś tak :) Która jeszcze będzie prawdopodobnie "początkiem" chronologiczności tej serii.

784091427630431250239.png
:D

Opublikowano

nie polecam chronologicznie gdyż będzie jeszcze jedna seria kizumugatari czy jakoś tak :) Która jeszcze będzie prawdopodobnie "początkiem" chronologiczności tej serii.

Hanamonogatari jak coś, i będzie wychodzić w tym sezonie jeszcze :3

@

Najpierw Bakemonogatari, potem Nisemonogatari, Monogatari Series: Second Season(Nekomonogatari), a za niedługo Hanamonogatari ;)

Opublikowano

Ja oglądałem: Bakemonogatari > Nisemonogatari > Monogatari Series: Second Season > Nekomonogatari: Kuro

Ale bez problemu można zacząć od neko a potem dopiero bekomonogatari nawet jest to wtedy w 100% chronologiczne.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Zawsze należy zaczynać od Bakemonogatari bo jest zdecydowanie najstarsze. Później Nekomonogatari Kuro, Nisemonogatari i Monogatari Series: Second Season.

Opublikowano

Zawsze należy zaczynać od Bakemonogatari bo jest zdecydowanie najstarsze. Później Nekomonogatari Kuro, Nisemonogatari i Monogatari Series: Second Season.

Dlaczego zawsze należy ..... co to ma do tego że najstarsze ? bez różnicy czy zacznie od bake czy od neko, a na pewno nie neko jako drugie WTF.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Dlaczego zawsze należy ..... co to ma do tego że najstarsze ? bez różnicy czy zacznie od bake czy od neko, a na pewno nie neko jako drugie WTF.

no bo tak glupio zaczynac od najnowszego, a konczyc na najstarszym. Chodzi mi o kreske, animacje, muzyke i inne pierdoly, ktore byc moze sie poprawily w nowszych czesciach

XrgAYyk.png

Opublikowano

no bo tak glupio zaczynac od najnowszego, a konczyc na najstarszym. Chodzi mi o kreske, animacje, muzyke i inne pierdoly, ktore byc moze sie poprawily w nowszych czesciach

Ja tam kompletnie żadnej różnicy zresztą tak samo jak każdy fan, zmiany są marginalne i niezauważalne gdyż anime jest na tyle specyficzne ... A ten Prequel i tak wyszedł ostatni więc co za różnica na niczym się nie traci tak samo jak w fate/stay nigh

NJxbd4x.png

Opublikowano

Ja tam kompletnie żadnej różnicy zresztą tak samo jak każdy fan, zmiany są marginalne i niezauważalne gdyż anime jest na tyle specyficzne ... A ten Prequel i tak wyszedł ostatni więc co za różnica na niczym się nie traci tak samo jak w fate/stay nigh

no nie wiem. Moim zdaniem lepiej zaczac od sequela, bo prequel optem jest taką "dokladka" wyjasnieniem pewnych rzeczy, zagadek, relacji itp.  To tak fajnie się oglada, zwlaszcza dla fanow

XrgAYyk.png

Opublikowano

no nie wiem. Moim zdaniem lepiej zaczac od sequela, bo prequel optem jest taką "dokladka" wyjasnieniem pewnych rzeczy, zagadek, relacji itp.  To tak fajnie się oglada, zwlaszcza dla fanow

A oglądałeś wgl serie ? bo dla ludzi którzy nie oglądali poruszanie teorii raczej na nic się nie zda ...

NJxbd4x.png

Opublikowano

A oglądałeś wgl serie ? bo dla ludzi którzy nie oglądali poruszanie teorii raczej na nic się nie zda ...

No właśnie nie oglądałem. Odnosiłem się bardziej do fate/stay night i fate/zero. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Najlepiej oglądać według dat (są nieliczne wyjątki jak właśnie Nekomonogatari Kuro). Na początku powinno się obejrzeć serię, w której główny bohater po raz pierwszy spotyka Senjougaharę. W Nekomonogatari Kuro jest do tego odwołanie, ale to właśnie powinno się zobaczyć dopiero po zobaczeniu Bakemonogatari. 

Potem serię o siostrach i na końcu tą zdecydowanie najlepszą, gdyż to rozszerzenie wątków ze wszystkimi bohaterkami poznanymi w Bakemonogatari, ale już bardziej emocjonujące.

Zapewne nie oglądałeś Mai Otome, Mai Otome Zwei i Mai Otome 0. To trzecie jest również prequlem, ale należy je obejrzeć dopiero po obu sequelach czyli Mai Otome i Mai Otome Zwei.

Oczywiście każdy zrobi jak chce.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Obejrzałem Tsukimonogatari (4 odcinki) i jestem bardziej niż zadowolony. Było wyraźnie lepsze od Hanamonogatari.

Nie dosyć tego, że bardzo ciekawe (jak zwykle świetne dialogi) to również lepsze pod względem humoru i fanserwisu (pierwszy odcinek pod tym względem był wprost genialny). Wspomniano również o pozostałych bohaterkach co uważam za sporą zaletę.

Poniżej budzik:

o5xn3t.jpg

15firyf.jpg

Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie również końcówka 4 odcinka.

wmrm8.jpg

9/10

Opublikowano

@armoro

jesteś ken-chan z ansi czy po prostu kopiujesz jego posty i wklejasz tutaj jako swoje? :D

sorka za offtop

Myślę, że to właśnie Tomasz jest, bo nawet odpisuje w identyczny sposób.  xD

Pewnie ma za dużo czasu wolnego i mu się nudzi. :p

Co to jest ansi?

animesub.info

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Nie spamujcie, a piszcie na temat.

jesteś Kenshiro z ansi czy po prostu kopiujesz jego posty i wklejasz tutaj jako swoje? 

Jestem na wielu różnych forach, jeśli kogoś to interesuje.

Co to jest ansi?

Wszystkie anime oglądasz po angielsku? Bo jak można tego nie wiedzieć. :D

Opublikowano

armoro, rozumiem że poziom w nowych sezonach nadal się utrzymuje? póki co jeszcze nic nie ruszyłem czekam aż wszystko powychodzi i zjem na raz bo przy tej serii inaczej nie potrafię xD

Przebija monogatari series? według ciebie czy na tym samym poziomie mniej więcej, lub nie.

NJxbd4x.png

Opublikowano

armoro, rozumiem że poziom w nowych sezonach nadal się utrzymuje? póki co jeszcze nic nie ruszyłem czekam aż wszystko powychodzi i zjem na raz bo przy tej serii inaczej nie potrafię xD

Przebija monogatari series? według ciebie czy na tym samym poziomie mniej więcej, lub nie.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=rel&aid=10046

Obecnie możesz obejrzeć wszystko (poczynając od Bakemonogatari) bo na razie na nic nowego się nie zanosi.

Może kiedyś pojawi się III sezon, ale to już będzie ostateczne zakończenie całego Monogatari.

Jak dla mnie najniższy poziom (jeśli chodzi o fabułę) oferowało Nisemonogatari (chociaż wyjątkowo świetny fanserwis). Natomiast najlepsze było Bakemonogatari i Monogatari Series: Second Season.

Ogólnie te wszystkie anime są dla fanów inteligentnych i złożonych dialogów. :) Bardzo statyczne, ale także bardzo wciągające.

Opublikowano

Nie spamujcie, a piszcie na temat.

Jestem na wielu różnych forach, jeśli kogoś to interesuje.

Wszystkie anime oglądasz po angielsku? Bo jak można tego nie wiedzieć. :D

Wszystkie po polsku. 

Co do serii gatari - czy zakonczylo sie wszystko, wszystkie wątki pozamykane, czy moze to anime na razie nie ruszac póki nie wyszedl ten ostatni sequel? Wyjdzie taki w ogole?

XrgAYyk.png

Opublikowano

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=rel&aid=10046

Obecnie możesz obejrzeć wszystko (poczynając od Bakemonogatari) bo na razie na nic nowego się nie zanosi.

Może kiedyś pojawi się III sezon, ale to już będzie ostateczne zakończenie całego Monogatari.

Jak dla mnie najniższy poziom (jeśli chodzi o fabułę) oferowało Nisemonogatari (chociaż wyjątkowo świetny fanserwis). Natomiast najlepsze było Bakemonogatari i Monogatari Series: Second Season.

Ogólnie te wszystkie anime są dla fanów inteligentnych i złożonych dialogów. :) Bardzo statyczne, ale także bardzo wciągające.

Ale ja wiem jakie są sezony xD oglądałem wszystkie do monogatari, pytam ciebie jak wrażenia po jeśli oglądałeś. Co do poziomu sezonów to się zgadzam, ale pytam o te nowe po monogatari.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Co do serii gatari - czy zakonczylo sie wszystko, wszystkie wątki pozamykane, czy moze to anime na razie nie ruszac póki nie wyszedl ten ostatni sequel? Wyjdzie taki w ogole?

Monogatari czyli po japońsku opowieść.

Wszystko pozamykane oprócz samego początku i zakończenia. Na razie nie wiadomo kiedy będzie film kinowy (sam początek) i kolejny sezon (ostateczne zakończenie).

oglądałem wszystkie do monogatari, pytam ciebie jak wrażenia po jeśli oglądałeś. Co do poziomu sezonów to się zgadzam, ale pytam o te nowe po monogatari.

Były nadal bardzo dobre bo ciekawe fabularnie i jak zwykle świetne dialogi. Hanamonogatari (5 OAVek) jest głównie o Kabaru, a Tsukimonogatari (4 OAVki) jest głównie o Araragi i Ononoki.

Hanamonogatari było dosyć smutne. Jak obejrzysz to będziesz wiedział dlaczego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...