Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić Boy Farmera / Ścianę Obronną na Hardcore!

Ridller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj!

Cześć z tej strony Ridller. Ten poradnik dotyczy Boy Farmera, później o nim. Służy on dla początkujących graczy Hardcore lub dla zainteresowanych. Nie widziałem takiego jeszcze na forum więc zaczynajmy!

Co to jest Boy Farmer?

Boy Farmer jest to potrójna ściana obronna cuboida gildii. Potrójna ściana jest w kolejności woda -> obsydian -> piasek. Po zakończeniu tworzenia tej ściany wygląda ona tak.screen_11.pngscreen_12.png

Do czego służy Boy Farmer?

Boy Farmer tak zwana ściana obronna służy do obrony naszego cuboida gildii przed dostaniem się do bazy armatami. Oczywiście, jest ona zniszczalna ale przez jakiś czas nie będą mogli się dostać do naszej bazy.

Jak zrobić Ścianę Obronną?

Tak więc zaczynajmy poradnik jak zrobić Boy Farmera! Potrzebne itemy na Boy Farmera 19 wiaderek wody i lavy, lub wylewając co 2 kratki po 9 wiaderek lavy i wody. Moja długość ściany ma 19 kratek dlatego tyle wiaderek. Blok do budowania, i bardzo dużo staków redston’a i piasku.itemy.png

Na początek kopiemy fosę na 3 kratki szerokości i aż na sam dół do poziomu 6. Jak ktoś chce na około cuboida taki Boy Farmer kopie na około żółwia/zamku taką oto fosę.screen_1.png

Następnie na powierzchni stawiamy na środku taki pasek, z bloku jaki chcemy, mój to będzie stone. Budujemy taki pasek, żeby lava i woda nie nalewały się na siebie.screen_2.png

A później na dole kopiemy 1 kratkę w dół przy brzegach fosy aby woda i lava nie wylewały się na dole.screen_3.png

Następnym krokiem będzie wylanie z jednej strony wody a z drugiej strony lavy, obojętnie jak chcecie wylewacie.

screen_4.png

Gdy lava i woda wyleją się do samego dołu przechodzimy do następnego kroku jakim jest, na środkowym pasku który został 1 kratkę w górze, na dole kładziemy redstone.screen_5.png

Ustawiamy się tyłem do wody i przodem do lavy dokładnie tak:screen_6.png

Patrzymy na wprost na kratkę lavy i zaczynamy wykładać piasek i tak biegniemy przez całą naszą linię wyłożonego redston’u. Gdy tak przebiegniemy cały czas wykładając piasek tworzy się w magiczny sposób obsidian.screen_8.png

I póżniej robimy tak samo tyle, że redstone kładziemy na obsydianie i tak dalej.screen_9.png

Wykładamy piasek i znowu tworzy się obsidian i tak do końca!screen_10.png

Końcowy efekt trójwarstwowej ochrony naszego cuboida:screen_11.pngscreen_12.png

Od siebie

Hej myślę, że wam się podobał poradnik nie znalazłem go na forum więc chciałem wam go pokazać, dużo osób zna taki rodzaj ochrony lecz chciałem pokazać dla niewiedzących. Jest to mój pierwszy poradnik, ale uważam go za udany!

Pozdrawiam Serdecznie  ! 

sygnaturka.png
Opublikowano

Poradnik ładny. Powiem szczerze, że mi się może przydać, bo wcześniej nie słyszałem o takim czymś. Tzn. wiedziałem, że można wytworzyć obsydian w taki sposób, lecz nie miałem pojęcia, że można to tak wykorzystać! :)

JXtCefR.png

"Mamy dość czasu, jeżeli wykorzystujemy go właściwie"

Opublikowano

Poradnik ładny. Powiem szczerze, że mi się może przydać, bo wcześniej nie słyszałem o takim czymś. Tzn. wiedziałem, że można wytworzyć obsydian w taki sposób, lecz nie miałem pojęcia, że można to tak wykorzystać! :)

Dzięki wielkie za ocenę, właśnie to ma służyć jako obrona, woda zlewa się cały czas, obsidian ciężko rozwalić bez dobrej armaty, a piasek się zsypuje i cały czas zagradza wejście do naszej bazy :)

sygnaturka.png
Opublikowano

Bardzo dobry poradnik LIKE sie nalezy ;)

@kubanek_kuba Dzięki wielkie za opinię, bardzo się cieszę, że się wam podoba, nie widziałem na forum więc zrobiłem :)

sygnaturka.png
Opublikowano

Hmmm.... Jak widzę do budowy "mechanizmu" wykorzystałeś klasyczny generator obsydianu ;)

Pomysł ciekawy, prezentacja całkiem schludna.

Największą zaletą budowy takiej ochrony jest właśnie prosta obsługa, nie trzeba się męczyć z noszeniem wiaderek z wodą/lawą, ani kopaniem obsydianu. Po prostu Good Idea !

Opublikowano

@LatresoGames Wielkie dzięki za taką wyczerpującą odpowiedź, ucieszyła mnie ona. I cieszę się, że Ci się podoba to wykonanie i jest naprawde korzystne, ponieważ chroni cuboid i można takie zrobić podwójne lub potrójne :)

sygnaturka.png
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za ocenianie mojego tematu, dawno mnie nie było, ale widzę że cieszył się małą popularnością ten temat. Dlatego odświeżam go :)

Pozdrawiam

sygnaturka.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...