Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lepiej się żyło 20 lat temu czy teraz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie zacznę od tego że mam 18 lat i pamiętam lata 200-2005 jak zza mgły.

Zaraz zapewne zlecą się ludzie którzy zaczną pisać było minęło itp.

ALE NIE!

Chodzi mi czy nam młodzieży było lepiej czy gorzej.

Wdg. mnie wtedy było troszkę lepiej nam pomimo kulejącego rządu i gospodarki.

Nie było wtedy internetu, w telewizji rzadko co ciekawego leciało.

Całymi dnami chodziliśmy po dworze (niektórzy baku baku niektórzy szwędanie się poprostu z kumplami)

Sam pamiętam jak dostałem swój pierwszy komputer w wieku 4-5 lat.

Nie miałem muzyki na kompie a że to jeszcze wioska była to masakra.

Miałem baaaardzo stary Walkman mojego ojca xD.

(Tak na marginesie to wtedy usłyszałem kaliber44 i nie ogarniałem o co chodzi a 

teraz mam beke z tego propsy dla joki abradaba felixa i biednego magika)

Ale dobra zbytnio się o sobie rozpisałem.

A teraz to całymi dniami fapanie (nie no żartuję) gramy w gry.

Internet Fb Instagram Ask i inne berebele.

Ciężko porównać oba okresy.

A u was jak było ? Co dobrze wspominacie ? :D

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zgodnie ze wszystkimi dostępnymi danymi i statystykami żyjemy w najlepszych czasach w jakich kiedykolwiek żyła ludzkość. 

RAsfepN.png
Opublikowano

Jak kiedyś mi dziadek opowiadał jak to było za komuny to czasem żałuję, że nie urodziłem się w tych latach 70'.  -.-

Opublikowano

Zgodnie ze wszystkimi dostępnymi danymi i statystykami żyjemy w najlepszych czasach w jakich kiedykolwiek żyła ludzkość. 

Teoretycznie tak.

Pamiętam całe dni na zabawie w chowanego, podchody itp itd

Jak ktoś miał MPA w tibii to do podstawówki w nim przychodził.

Dużo podwórka dużo uśmiechu tak wspominam tamte czasy i jakbym mógł chętnie przeżyłbym to jeszcze raz.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Dla kazdego jego dziecinstwo bedzie cudowne, kiedy to zrozumiecie? Wy wspominacie psx i pegazusy a wasi rodzice beda krecili glowami ze zepsute pokolenie i ze ich dziecinstwo to kartki i kapsle. Z kolei 30 letni amerykanin pokreci glowa, powie ze PRL byl do dupy i powspomina disco, walkmany i pierwszy mecz w bejsbola (takie tam stereotypy). Jakos na osiedlu niedaleko domu nawalaja w pilke, wolaja Mati! Cho! widze dzieci, ludzi na rowerach, mlodziez. Tylko blutacza i mario zastapi multi w CoDzie i minkrafcie... Jedyne co mi sie nie podoba dzis to zatapianie sie w tabletach ale jak sie rozsadnie izoluje dziecko od smartfonow itd. to nie ma zagrozenia :)

Jak kiedyś mi dziadek opowiadał jak to było za komuny to czasem żałuję, że nie urodziłem się w tych latach 70'. -.-

Dziecinstwo bylo wtedy fantastyczne ale jak dorosles... Kartki, klity zamiast mieszkan, chlanie wódy na wszystko...

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Na pewno ludzie mieli inną, lepszą mentalność. Nie było wtedy takiego napływu mody z zachodu.Dzisiaj jeżeli na Zachodzie ludzie coś robią, to my nie możemy być gorsi i musimy robić to samo.Wydaje mi się, że ludzie 20 lat temu nie mieli tylu kompleksów, mieli dobre zasady, znali własną wartość.

No i i rozrywki były inne.Nie wiem czy teraz dzieciaki np. strzelają się z pistoletów na kulki na podwórku czy coś w tym stylu.Niby to dziwne, ale wbrew pozorom jest ogromna różnica między dzisiejszym np. 15 latkiem a 10 latkiem.

Opublikowano

Oj umotex nie każdy miał fajne dziecinstwo. Ja je dobrze i źle wspominam. Między innymi że moi rodzice się rozwiedli.

kartki

1 skojarzenie slender xD
Opublikowano

Na pewno ludzie mieli inną, lepszą mentalność. Nie było wtedy takiego napływu mody z zachodu.Dzisiaj jeżeli na Zachodzie ludzie coś robią, to my nie możemy być gorsi i musimy robić to samo.Wydaje mi się, że ludzie 20 lat temu nie mieli tylu kompleksów, mieli dobre zasady, znali własną wartość.

No i i rozrywki były inne.Nie wiem czy teraz dzieciaki np. strzelają się z pistoletów na kulki na podwórku czy coś w tym stylu.Niby to dziwne, ale wbrew pozorom jest ogromna różnica między dzisiejszym np. 15 latkiem a 10 latkiem.

Wlasnie odwrotnie... Dzis musimy byc inni, media mowia- my musimy myslec dokladnie odwrotnie bo im ulegamy, Korwin, prawica, wieczne narzekanie, klotnie w komentarzach... Czemu kazdy nie moze miec po prostu wlasnego pogladu na polityke bo jak cos pisnie zlego o Korwinie to "zmanipulowany". Powiedz ze cos jest "inaczej niz mowia media"- każdy to lyknie i beda jeszcze to wmawiac innym :/

Oj umotex nie każdy miał fajne dziecinstwo. Ja je dobrze i źle wspominam. Między innymi że moi rodzice się rozwiedli.

1 skojarzenie slender xD

Zle napisalem, mialem na mysli CZASY w ktorych bylo nasze dziecinstwo ;)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Wlasnie odwrotnie... Dzis musimy byc inni, media mowia- my musimy myslec dokladnie odwrotnie bo im ulegamy, Korwin, prawica, wieczne narzekanie, klotnie w komentarzach... Czemu kazdy nie moze miec po prostu wlasnego pogladu na polityke bo jak cos pisnie zlego o Korwinie to "zmanipulowany". Powiedz ze cos jest "inaczej niz mowia media"- każdy to lyknie i beda jeszcze to wmawiac innym :/

Ludzie wtedy mieli inną "psychikę".  Wtedy TV było mało.  A teraz to polityka to nie wiem chyba wtedy była lepsza. Mniej tych skurwieli było. 

Świat schodzi na psy razem z nim my :P

BTW. czemu takie tematy tak dużo ludzi przyciąga.

Opublikowano

pamiętam jak nie było internetu i  do 1 w nocy się siedziało na podwórku   :P

lol pamiętam jak starsi pokazywali co i jak. Teraz wszystko z internetu :DDDDD

post-264676-0-34574800-1406580327_thumb.jpg

Opublikowano

@umotex

Przecież właśnie to napisałem, że dzisiaj ludzie nie mają własnego zdania tylko robią, to co narzucają im media.Nikt ci nie broni mieć jakieś tam poglądów na politykę, ale jeżeli jest to pogląd typu: "muszą być zasiłki dla bezrobotny, bo bez nich ci ludzie sobie nie poradzą", to musisz się liczyć, że ktoś obali argumentami ten pogląd i powie ci, że jesteś zmanipulowany przez czerwonych albo nie masz bladego pojęcia o ekonomii.

Opublikowano

Ja za 40 lat powiem że za czasów komputerów było z*********e, a moje wnuki powiedzą że za czasów hełmów wirtualnej rzeczywistości było lepiej.

Każdemu młode lata kojarzą się dobrze, ze względu na to że wtedy nie miało się problemów. Jednemu dobrze kojarzą się lata 90', drugim 40', bo wtedy było się dzieckiem.

Tak zawsze było i będzie, niezależnie od daty.

Game Over

Opublikowano

Ja za 40 lat powiem że za czasów komputerów było z*********e, a moje wnuki powiedzą że za czasów hełmów wirtualnej rzeczywistości było lepiej.

Każdemu młode lata kojarzą się dobrze, ze względu na to że wtedy nie miało się problemów. Jednemu dobrze kojarzą się lata 90', drugim 40', bo wtedy było się dzieckiem.

Nie wiem czy dzisiejsze dzieci będą miały w ogolę o czym mówić i co wspominać jak ciągle siedzą przed kompem i nie wiem czy ktoś będzie płakał za starą technologią. Lata 40' raczej nikomu dobrze się nie wspominają, bo to okres wojny.Tak samo jak ludzie, którzy będąc nastolatkami żyło za komuny.

Opublikowano

Rocznik 95' już się popisał maturkami. Każdy kolejny będzie tylko głupszy, bardziej uzależniony od technologii i coraz mniej samodzielny.

@umotex

Przecież właśnie to napisałem, że dzisiaj ludzie nie mają własnego zdania tylko robią, to co narzucają im media.Nikt ci nie broni mieć jakieś tam poglądów na politykę, ale jeżeli jest to pogląd typu: "muszą być zasiłki dla bezrobotny, bo bez nich ci ludzie sobie nie poradzą", to musisz się liczyć, że ktoś obali argumentami ten pogląd i powie ci, że jesteś zmanipulowany przez czerwonych albo nie masz bladego pojęcia o ekonomii.

Niektórzy nie życzą sobie "obalania" ich poglądów i wpychania w zamian swoich do gardła...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nie wiem czy dzisiejsze dzieci będą miały w ogolę o czym mówić i co wspominać jak ciągle siedzą przed kompem i nie wiem czy ktoś będzie płakał za starą technologią. Lata 40' raczej nikomu dobrze się nie wspominają, bo to okres wojny.Tak samo jak ludzie, którzy będąc nastolatkami żyło za komuny.

jak można obalić pogląd? to jest coś indywidualnego, nie możesz temu w większości przypadków zaprzeczyć tylko dlatego, że ty się z tym nie zgadzasz.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Wtedy to będą wspominac jak w wirtualnym hełmie biegali po podwórkach swoich wirtualych willi.  A może i nie będą mieli co wspominać.

Opublikowano

Raczej państwowa edukacja się popisała.Co ma do tego technologia? Właśnie technologia pomaga w nauce.W kilka sekund mogę sprawdzić np. jak się usuwa niewymierność z mianownika czy coś.

To niech tacy ludzie nie wdają się w dyskusje.Jeżeli ktoś napisze, że "za komuny było" lepiej, to podaje mu różne argumenty typu, że były kartki na mięso itd. i j a ten jego pogląd obaliłem.Jego zdaniem było lepiej, a ja udowodniam, że właśnie było gorzej.

Opublikowano

ALE NIE!

Całymi dnami chodziliśmy po dworze (niektórzy baku baku niektórzy szwędanie się poprostu z kumplami)

Po tym wersie widzę, że na serio nie miałeś życia w dzieciństwie.

Skoro masz 18 lat to powinieneś wiedzieć, że dzieci w tamtym czasie zbierały się na kanapie i oglądały dragonballa.

Mam 14 lat, a nawet ja to pamiętam! Do tej pory anime jest większością mojego życia, więc nie wiem jak mogłeś zapomnieć o tym ;|.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Większość napisze że kiedyś było lepiej tylko że kiedyś byli dziećmi i nic nie musieli robić dlatego te czasy były dla nich tak wspaniałe.

Ja cieszę się tak jak jest, powrót do dzieciństwa może i daje zabawę ale zabawa może się skończyć gdy trafi się na kogoś silniejszego z złymi zamiarami. Fajne że nigdy mnie nie spotkało coś takiego bo nie byłem aż tak zdolny żeby się obronić przed dorosłym silnym osobnikiem.

Opublikowano

Po tym wersie widzę, że na serio nie miałeś życia w dzieciństwie.

Skoro masz 18 lat to powinieneś wiedzieć, że dzieci w tamtym czasie zbierały się na kanapie i oglądały dragonballa.

Mam 14 lat, a nawet ja to pamiętam! Do tej pory anime jest większością mojego życia, więc nie wiem jak mogłeś zapomnieć o tym ;|.

Nie przepadam za anime. Nwm czy umiesz czytać ale to była wioska i tam nie było nwm jakich stacjii. TVP 1 i 2 i kultura

Opublikowano

A ja to młody jestem i nie mogłem wiedzieć jak było za komuny w pewnym sensie było dobrze i źle.Ale wiem to co mi rodzicie opowiadali każdy miał prace , na wszystko starczało pieniędzy tylko problem był nie było co kupować.Niby była komuna ale uważam ,że lepsza sprawiedliwość była.Teraz jest duża grupa pasożytów którzy wgl nie chce się iść do pracy tylko wolą podkreślam mówie tak jak u mnie w gminie jest znaczna część takich ludzi " Jadą do opieki po pieniądze i różne jedzienie luksusowymi samochodami udajacych biednych".  Kiedyś nie było tego.Były kontrole i przychodzili wystarczy ,że zobaczyli ,że ktoś ma psa to mówili ,że jak masz psa i żyje on to i jesteś siebie i rodzine w stanie wykarmić.Nierobów nie było takich komu nie chciało się robić to ten mógłby zginąć. I co by tu jeszcze napisać a i mówili mi też ,że nie było tyle smutnych ludzi co teraz  prawie każdy był wesoły uśmiechnięty ,dobrobyt mamy ponoć nasz prezydent mówił 'że polska nigdy się nie rozwijała się tak jak teraz"Chyba do tyłu bo kiedyś to przynajmniej fabryki były ,ogólnie przemysł był wiekszy i nie było bezrobocia każdy coś robił i musiał robić.Dodam jeszcze coś tylko tego pewny nie jestem mogę przekręcić chyba każdy musiał mieć pieczątke czy potwierdzenie jakieś ,że pracuje i gdzieś musiał je zdać a tego to nie jestem pewny.

Jak zobacze co teraz się dzieje , usłyszę skandale w telewizji albo różne zlodziejstwa ,albo sądy skazują kogoś mimo tego ,że ktoś ma praktycznie niezbite dowody na niewinność (telewizja  pokazuje) to nie mogę w to uwierzyć w to co się dzieje i właśnie przez to czasami miałbym ochotę chociaż trochę pożyć w tamtych czasach.

Ale tak szczerze to mimo tego ,że teraz jest tak jak jest to chyba wolałbym teraźniejszość jak najprawdopodobniej większość tutaj ludzi.Ale jak byśmy żyli od urodzenia w takich warunkach jak nasi rodzicie to byśmy się przyzwyczailiśmy się do tego i by to nam nie przeszkadzało. 

1373701876-U969346.jpg

Opublikowano

ALE NIE!

Ty masz 18 lat? Po chuju i zakładasz tematy czy zombie by przeżyły zimę, bo widziałeś w filmie coś. hahahaha

@Temat: 20 lat temu żyło się dużo lepiej bo miałem 4 lata i było z*********e.

Opublikowano

Ty masz 18 lat? Po chuju i zakładasz tematy czy zombie by przeżyły zimę, bo widziałeś w filmie coś. hahahaha

Miałem swoje jazdy :P. Nie wiesz jaki jestem to nie pisz  -.-

Opublikowano

A ja to młody jestem i nie mogłem wiedzieć jak było za komuny w pewnym sensie było dobrze i źle.Ale wiem to co mi rodzicie opowiadali każdy miał prace , na wszystko starczało pieniędzy tylko problem był nie było co kupować.Niby była komuna ale uważam ,że lepsza sprawiedliwość była.Teraz jest duża grupa pasożytów którzy wgl nie chce się iść do pracy tylko wolą podkreślam mówie tak jak u mnie w gminie jest znaczna część takich ludzi " Jadą do opieki po pieniądze i różne jedzienie luksusowymi samochodami udajacych biednych".  Kiedyś nie było tego.Były kontrole i przychodzili wystarczy ,że zobaczyli ,że ktoś ma psa to mówili ,że jak masz psa i żyje on to i jesteś siebie i rodzine w stanie wykarmić.Nierobów nie było takich komu nie chciało się robić to ten mógłby zginąć. I co by tu jeszcze napisać a i mówili mi też ,że nie było tyle smutnych ludzi co teraz  prawie każdy był wesoły uśmiechnięty ,dobrobyt mamy ponoć nasz prezydent mówił 'że polska nigdy się nie rozwijała się tak jak teraz"Chyba do tyłu bo kiedyś to przynajmniej fabryki były ,ogólnie przemysł był wiekszy i nie było bezrobocia każdy coś robił i musiał robić.Dodam jeszcze coś tylko tego pewny nie jestem mogę przekręcić chyba każdy musiał mieć pieczątke czy potwierdzenie jakieś ,że pracuje i gdzieś musiał je zdać a tego to nie jestem pewny.

Jak zobacze co teraz się dzieje , usłyszę skandale w telewizji albo różne zlodziejstwa ,albo sądy skazują kogoś mimo tego ,że ktoś ma praktycznie niezbite dowody na niewinność (telewizja  pokazuje) to nie mogę w to uwierzyć w to co się dzieje i właśnie przez to czasami miałbym ochotę chociaż trochę pożyć w tamtych czasach.

Ale tak szczerze to mimo tego ,że teraz jest tak jak jest to chyba wolałbym teraźniejszość jak najprawdopodobniej większość tutaj ludzi.Ale jak byśmy żyli od urodzenia w takich warunkach jak nasi rodzicie to byśmy się przyzwyczailiśmy się do tego i by to nam nie przeszkadzało. 

Życie w PRL miało swoje plusy i minusy, ale więcej było minusów.Bezrobocie było fałszywie likwidowane.Działało to na zasadzie jakby dzisiaj długopis skręcały 2-3 osoby a potrzebna jest jedna, ale przecież te 2 osoby muszą mieć zajęcie.Było ciężko, to i ludzie byli bardziej życzliwi dla siebie, bo wiedzieli, że to oni jutro mogą potrzebować pomocy.Czy na wszystko starczało pieniędzy? Nie.Np. banany były bardzo drogie, cola itd.

O jeszcze taki przykład.Rower zazwyczaj dostawało się na komunię.Dzisiaj rowery ma prawie każdy.Ogólnie dzisiaj mamy więcej możliwości spędzania czasu na powietrzu tylko tego nie wykorzystujemy albo wolimy kompa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...