Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Widoczność modeli na procesorach AMD

Boxxy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z tego co się dowiedziałem, to jeśli przekonwertujemy model z animacją (a dokładniej model) do granny 2.4 za pomocą

convertera ricky92 to na procesorach marki AMD nie będziemy widzieć modeli potworów.

Czy orientuje się ktoś o jakie modele procesorów się rozchodzi? (konkretne modele/seria lub czy jakieś bardzo stare?)

Testowałem np. AMD Phenom x4 965 i model jest w pełni funkcjonalny, procesor ma już kilka lat.

Już sam nie wiem, czy to mit czy nie - ale bez przyczyny wiele osób by o tym nie wspominało, niestety nie udało mi się doprowadzić do żywego przykładu tego zjawiska, abym mógł to potwierdzić.

Ostatnie moje pytanie brzmi: czy zatem warto się tym przejmować? czy ten błąd występuje również w przypadku skorzystania z innych konwerterów do wyższej wersji granny - np 2.8?

I czy wówczas powinienem przekonwertować animacje jak i sam model?

PS. zauważyłem, że w przypadku potworów zwykle ludzie konwertują do 2.4 animacje, przez konwerter ricky92, natomiast model ma wersje 2.6 favorites few

(tego konwertera za chiny nie mogą znaleźć - pewnie chodzi o export z 3dsmax?) co ciekawe, w takim układzie mam błąd w syserr... "File is file format revision 7 (current version is 6)"

nawet korzystając z granny.dll z teoretycznie wyłączoną obsługą tych błędów, jeśli skonwertuję również model do 2.4 to wszystko gra - bez błędu.

Nie interesowałem się nigdy tymi zagadnieniami na tyle szczegółowo, ale mam kolekcję różnych mobów pobranych z for i co autor to jego 'widzimisię' w formacie zapisu modelu/animacji,

a jednak chciałbym aby wszyscy gracze mieli widoczność potworów, które to im mają urozmaicić grę, i w miarę możliwości nie oglądać sypiącego się syserra - gdybym zastosował wersję granny wyższą/lub równą tej z modela, to chyba dalej sypałoby błąd że jest nieodpowiednia wersja?

Wybaczcie że się rozpisałem, ale chciałbym wyczerpać odpowiednio temat, aby nie było niedomówień - mam nadzieję, że znajdzie się ktoś życzliwy, kto zna się w tym temacie i jest w stanie udzielić mi rzetelnych informacji. Jeśli ktoś nie chce jakiegoś większego rozgłosu (jestem w stanie to zrozumieć), a ma chęć pomocy, może również napisać do mnie wiadomość PW lub zostawić swój numer gadu-gadu, bardzo zależy mi na poprawnym funkcjonowaniu tych modeli i rozwikłaniu tej clientowej zagadki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

To nie zależy od tego czy jest przekonwertowana animacja modelu programem od Rickiego.

Dzięki za odpowiedź, jak napisałem na początku w nawiasie (model), domyślam się że o niego chodzi - co można wywnioskować po udostępnianych modelach (w tym twoich :p)

Zależało mi bardziej na odpowiedziach chociaż na część pytań, chociażby na fakt występowania tego błędu, żebym mógł zweryfikować - cokolwiek nie zrobię z tym modelem,

czy będzie działał na AMD, no chyba że wystarczy po prostu nie używać tego konwertera, bo on ma błąd a reszta np. bulkconv działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...