Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nowe EULA Mojangu a sklep serwerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co może być dostępne do kupienia w sklepie serwerowym po zmianie zasad EULA przez Mojang?

Najlepiej jakbyście mi napisali Tak/Nie do poniższych rzeczy, np. Rangi: Tak/Nie, albo krótko 1. Tak/Nie.

Wypisałem prawie wszystko (lub wszystko), bo na pewno nie tylko mi się przyda ten temat.

Proszę o podawanie prawdziwych informacji (a nie na podstawie swojej opinii).

1. Rangi: 

2. Dodatkowe komendy w rangach: 

3. Dodatkowe możliwości w rangach (np. podwójny skok): 

4. Zestawy przedmiotów w rangach (z Minecraft): 

5. Zestawy przedmiotów w rangach (inne, stworzone pluginami): 
6. Specjalne strefy w rangach (np. Strefa VIP na spawnie, dostęp do dodatkowych Mini Gier): 

7. Monety serwerowe w rangach: 

8. Bonusy w rangach (np. Szybkość I): 

9. Przedmioty (z Minecraft): 

10. Przedmioty (inne, stworzone pluginami): 

11. Exp/Poziomy z Minecraft: 

12. Exp/Poziomy z pluginów, np. na umiejętności: 

13. Zdjęcie blokady konta ("odbanowanie"): 

14. Op: 

3657428369.png
Opublikowano

1 tak

2 nie rozumiem

3 jeśli w jaki kolwiek ułatwi to rozgrywkę to nie

4 jakich?

5 jakie?

6 nie

7 nie rozumiem

8 zależy ale raczej nie

9, 10 zalezy jakie

11 nie

12 zalezy

13 tak, raczej jest wiele sprzeciwów

14 raczej nie zalez co ma

Chyba wg EULA daje 90%

7096414143429001167232.png

Opublikowano

Wszystko musi być równo możesz sprzedawać tylko esteyczne dodatki np. kolorowe nicki. Lecz na 100 % nie jestem pewien.

Według mnie w Polsce nic to nie zmieni

Opublikowano

Jesli nie ulatwia gry czyli kity, itd to mozesz sprzedawac

Ale w Polsce nic sie nie zmieni :P

kazdy bedzie mial to w glebokim powazaniu, i ja takze ;3

Opublikowano

Ja bym mial to gleboko gdzies i dawal co chcem na serwer i mowil ze nie wiedzialem o czyms ze nie mozna

Bo o tym pierwsze slysze

Opublikowano

I tak ta cała EULA gówno zmieni, przynajmniej w Polsce, to po co takie pytania?

Robicie wielką dramę, tak samo jak było przy nowych launcherach a i tak skończy się jak zawsze - nie będzie żadnej różnicy, a już na pewno nie w Polsce i tyle.

Opublikowano

Robicie wielką dramę, tak samo jak było przy nowych launcherach a i tak skończy się jak zawsze - nie będzie żadnej różnicy, a już na pewno nie w Polsce i tyle.

i już na pewno nie z serverami offline :P

Po 2... im głównie chodzi o zlikwidowanie pay2win... bardzo bym się ucieszyła jak by im się udało zlikwidowac te gówna gdzie kupujesz diaxowe zbrojki, albo vipa co ma co kilka godzin nowe diaxowe zbrojki i inne gówna ;)

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Wszystko musi być równo możesz sprzedawać tylko esteyczne dodatki np. kolorowe nicki. Lecz na 100 % nie jestem pewien.

Według mnie w Polsce nic to nie zmieni

Z takich estetycznych dodatków serwer sam na siebie nie zarobi. Gracz nie wykupi np. VIP'a, nawet za 5zł, jeśli dawałby tylko kolorowy nick i rangę na czacie. Oby w Polsce niczego to nie zmieniło...

Jesli nie ulatwia gry czyli kity, itd to mozesz sprzedawac

Ale w Polsce nic sie nie zmieni :P

kazdy bedzie mial to w glebokim powazaniu, i ja takze ;3

Z tego tematu wynika, że kity ułatwiają grę:

http://www.mpcforum.pl/topic/1238534-eula-czyli-mojang-odpowiada/

Chciałbym mieć to w głębokim poważaniu, ale jednak trochę się obawiam ścigania przez Mojang. Nawet nie miałbym kasy na tak dobrych prawników, jak oni.  <_< 

@Mateix Ale o co chodzi  żadne zasady w Eula nie  będą zmieniane więc o czy ty piszesz człowieku.

Racja, EULA nie zostało zmienione, tylko zaczęli je egzekwować. Tak tylko, szybciej mi się napisało  :P 

Ja bym mial to gleboko gdzies i dawal co chcem na serwer i mowil ze nie wiedzialem o czyms ze nie mozna

Bo o tym pierwsze slysze

Niestety, od wersji 1.7.10, przy pierwszym starcie serwera trzeba jawnie zaznaczyć akceptację warunków EULA, więc nie ma nawet mowy, "żeby o tym nie wiedzieć". Poza tym Mojang dał nam czas tylko do 1 sierpnia na zlikwidowanie niezgodnych z zasadami serwera rzeczy w sklepie (właścicielom serwerów), a ja właśnie 1 sierpnia chciałem otworzyć swój serwer  :( Więc nagle, niespodziewanie powstaje ryzyko, że serwer nie wypali na starcie, bo możliwe, że Mojang zacznie coś z tym robić.

Powiem tak:

jezeli ktos was nie poda

to mozecie mieć wszystko co wam sie podoba!

Dużo jest osób, które z wielką chęcią i "uśmieszkiem na twarzy" podałyby takie serwery do Mojangu.

Co będzie jeśli nagle na serwer wejdzie gracz, który będzie pisał do administracji: "dajcie opa bo was podam do mojangu"?

Nie byłbym tego taki pewien, że nic to nie zmieni. Z drugiej strony z graczami no-premium nic nie robią, jak ktoś już napisał w temacie, do którego podałem linka wyżej "Mhm, jasne. Lata sobie pierdylion nonpremek, każda przynosi stratę 80zł, a oni ściągali by serwery na których nic nie tracą. Bezsens.".

i już na pewno nie z serverami offline :P

Po 2... im głównie chodzi o zlikwidowanie pay2win... bardzo bym się ucieszyła jak by im się udało zlikwidowac te gówna gdzie kupujesz diaxowe zbrojki, albo vipa co ma co kilka godzin nowe diaxowe zbrojki i inne gówna ;)

Miałaś na myśli serwery z online-mode=false, czy wyłączone??  :P 

Popieram to, co napisałaś w "Po 2...", jednak wygląda na to, że Mojang chce zlikwidować prawie każde źródło dochodów z serwerów, więc normalne dodatki do VIP'ów też.

3657428369.png
Opublikowano

Z takich estetycznych dodatków serwer sam na siebie nie zarobi. Gracz nie wykupi np. VIP'a, nawet za 5zł, jeśli dawałby tylko kolorowy nick i rangę na czacie. Zamierzałem na miesiąc wykupić ofertę Obsydian na Fiberhost (150zł, 999 slotów, nielimitowany ram i zasoby procesora), ale nie mam aż tak dużego budżetu, żeby opłacać taki serwer co miesiąc. Naprawdę mam pomysł na bardzo rozbudowany i fajny serwer jakiego jeszcze nie było (na pewno nie w Polsce, a może nawet lepszy od większości zagranicznych - to się jeszcze okaże...), a do tego ekipę składającą się z 11 osób (w tym 8 zaufanych i 3 z Internetu). Serwer absolutnie nie byłby dla kasy, a ja nawet z chęcią bym na nim pograł (i pogram...), tylko oczywiście nie na koncie właściciela. (przy okazji byłbym takim jakby szpiegiem  :ninja: :P ) . Oby w Polsce niczego to nie zmieniło...

Jak chcesz robić jakiś super, mega serwer to nie kupuj pakietu obsydian na fiberhost :) Osobiście nie miałem na tym serwera, ale wszystkie opinie... 

I tam nie ma nielimitowanego ramu tylko 64 GB :)

Opublikowano

Jak chcesz robić jakiś super, mega serwer to nie kupuj pakietu obsydian na fiberhost :) Osobiście nie miałem na tym serwera, ale wszystkie opinie... 

I tam nie ma nielimitowanego ramu tylko 64 GB :)

Nie ma nielimitowanego ramu to takie coś dzieci nie istnieje -,- (ja pier...)

I nie 64 tylko 128

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano

@dCrafters

64 GB RAM, zapoznaj się z tą ofertą.

+ Po raz drugi już piszę, że ten temat nie dotyczy wyboru hostingu, tylko EULA Mojangu.

http://fiberhost.pl/obsidian.php

PS. To nie jest reklama

Po 1 w ofercie pisze źle, sam miałem ten pakiet ;-;

A co do tematu

1. Rangi: 

2. Dodatkowe komendy w rangach: 

3. Dodatkowe możliwości w rangach (np. podwójny skok): 

4. Zestawy przedmiotów w rangach (z Minecraft): 

5. Zestawy przedmiotów w rangach (inne, stworzone pluginami): 
6. Specjalne strefy w rangach (np. Strefa VIP na spawnie, dostęp do dodatkowych Mini Gier): 

7. Monety serwerowe w rangach: 

8. Bonusy w rangach (np. Szybkość I): 

9. Przedmioty (z Minecraft): 

10. Przedmioty (inne, stworzone pluginami): 

11. Exp/Poziomy z Minecraft: 

12. Exp/Poziomy z pluginów, np. na umiejętności: 

13. Zdjęcie blokady konta ("odbanowanie"): 

14. Op: 

1. tag

2. nie

3. nie

4. nie

5. nie
6. nie wiem

7. nie

8. nie

9. nie

10. nie

11. nie

12. nie

13. tak

14. nie 

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano

powiem też tak... że czytałam liścik otwarty hpixela i blog Notcha

server jak server, marudził że to psuje mu zarobki, że nie da sie wtedy utrzymać maszyny, że mojang zezwalał na takie zarobi od początku istnienia, że nawet sam z nimi współpracował i zaprosił ich na Minecon UWAGA, po to by wyjaśnili jak zrobić server by dało się na nim zarobić! A teraz robia ioch w chuja i nagle wszystko ma być zakazane.

List otwarty: http://sterlingplays.com/

Notch ma dość ciekawe podejście w swoim blogu (blog prywatny, więc ma sie nijak do tego co pisze Mojang)

Pierdzieli tam o fuksie z MC, że nie spodziewał się że to kiedyś się tak rozwinie, że będzie to więskze niż on jest w stanie utrzymać.

Ze mojang istnieje bo traktują to też jako zabawę, a nie tylko pracę.

Mojang nie jest po to by kosić jak najwięcej kasy, że EULA zabrania na zarabianiu, że jak tworzysz mody czy cokolwiek, to muszą być za darmo (pozdrawiam bronda i administracje która łamie coraz więcej praw! @1373230489-U611928.pngBR3ND ile sie płaci za omijanie regulaminu? mam w skarbonce 5zł, starczy?)

I jedyny wyjątek zrobili dla Youtube.

I Mojang/Notch jest po prostu wkurzony/nie zadowolony z tego że ciągle dostaje listy od rodziców pokrak które kupiły konto VIP za 1000zl na jakimś serwerze.

Blog: http://notch.net/2014/06/literally-worse-than-ea/

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Więc jak? Trzeba przestrzegać EULA w Polsce, czy jest tak jak z graczami no-premium? 

A może wystarczy napisać w sklepie serwera, że sprzedaż nie dotyczy Mojangu?

Przykładowo taki Craftserve raczej nie usunie serwerów ze sklepem łamiącym EULA, bo by im się to nie opłacało.

Pytanie do właścicieli serwerów (z sklepem serwerowym):

Czy wy zamierzacie ograniczać funkcje VIP, jedynie do dozwolonych przez Mojang zmian estetycznych? Czy będziecie mieli te EULA w głębokim poważaniu, jak to  MrNorbertPL24 napisał?

Prosiłbym może o jakieś podsumowanie lub nowości w tej sprawie, jeśli takowe są.

3657428369.png
Opublikowano

@1361622928-U485574.pngsilvania.net

Czy ty, w ogóle czytałeś ten temat? Jak widać nie...

Szczególnie zainteresuj się tym dłuugim postem, którego napisałem.

3657428369.png
Opublikowano

Powiem tak. Mam na to wyjebane. Mój serwer zawsze będzie miał płatne funkcje, zarabiam na nim tyle że mojang jak chce to zapraszam przed polski sąd :) Sąd poda termin rozprawy za 10 lat i tak to się skończy.

Mojang na serwery no premium nie ma żadnego wpływu bo one mogą się nawet nie łączyć do ich bazy. To uderzy tylko w serwery po kroju hipxela ( Only Premium ) i poskutkuje tylko upadkiem takich serwerów. Jedyny negatywny skutek tego nowego EULA że mojang jak bardzo będzie chciał ( albo jak się administracja forum uprze ) to na forach takie jak to będzie zakaz reklamowania serwerów łamiących te zasady. Ale raczej w to wątpię.

Opublikowano

Zmieni i to dużo, znam już pare osób które tylko czekaja na 1 sierpnia by wszystkie serwerownie podawac Mojangowi by sprawdzil ich licencje. Bardzo sie z tego ciesze gdyż znikną serwery P2W i zostana tylko te prawdziwe. Lecz co do sprzedaży rzeczy na serwerze mogli troszke odpuscic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...