Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Koniec monetyzacji na serwerach minecraft!

Gość Lord Tytan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jaki ma sens ta dyskusja? Naprawde myslicie ze Mojang albo ktokolwiek inny zabroni robic p2w na serwerach? Jesli tak to powodzenie w doroslym zyciu i wierzeniu w kolejne bajki... masa byla takich akcji, zadna z nich nie wypalila bo kaZdy z userow mial to w pupce :)

Opublikowano

Czyli będzie można sprzedawać bloki dekoracyjne? Blok diamentu służy tylko i wyłącznie do dekoracji -,- więc zamiast 9 diamentów będą sprzedawać 1 blok diaxu... I tak nie zablokują takich serwerów, zawsze się znajdzie sposób na ominięcie tej umowy... Po za tym- ktoś kto zna chociaż podstawy skript może sobie zrobić że z dywanu (przedmiot dekoracyjny) craftuje się super epicką zbroję. I co zrobi Mojang? Nic nie zrobi, bo sprzedałeś za prawdziwą kasę blok tylko i wyłącznie dekoracyjny, który w czystym minecrafcie do niczego innego nie służy... Ja też jestem właścicielem małego serwera i mam to w głębokim poważaniu, żeby skasować z tego powodu każdy mały serwer to potrzeba na to tylu ludzi że Mojang by się ni wypłacił z pensjami :)

Opublikowano

Czyli będzie można sprzedawać bloki dekoracyjne? Blok diamentu służy tylko i wyłącznie do dekoracji -,- więc zamiast 9 diamentów będą sprzedawać 1 blok diaxu... I tak nie zablokują takich serwerów, zawsze się znajdzie sposób na ominięcie tej umowy... Po za tym- ktoś kto zna chociaż podstawy skript może sobie zrobić że z dywanu (przedmiot dekoracyjny) craftuje się super epicką zbroję. I co zrobi Mojang? Nic nie zrobi, bo sprzedałeś za prawdziwą kasę blok tylko i wyłącznie dekoracyjny, który w czystym minecrafcie do niczego innego nie służy... Ja też jestem właścicielem małego serwera i mam to w głębokim poważaniu, żeby skasować z tego powodu każdy mały serwer to potrzeba na to tylu ludzi że Mojang by się ni wypłacił z pensjami :)

Czyli prowadzisz jeden z tych ujowych serverów gdzie jak nie zapłacisz to nie da się grać?

Spokojnie da się stworzyć server który nie psuje rozgrywki ItemShopem, możesz nawet sprzedawać zmiane skina na serverze (Yup, możliwe w 1.7.9)

A drobie ułatwienia jak np tańsze działki na freebuildzie, więcej /home raczej nie podpadają pod zasady, da się bez tego spokojnie grać - musisz trochę więcej się napracować by kupić działkę, ale i tak możesz to zrobić.

Ale dawanie komuś diaxów, diaxowego eq w kicie co 2 godziny... to już nie jest normalne, i cieszyła bym się z każdego usuniętego servera :)

Ale niestety nic się nie zmieni :<

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Jprd ten temat nie ma sensu. Po 1. na serwerach można będzie móc zarabiać poprzez vipy itd, ale nie będzie można kupować np. Miecz'a który ma 5000... damage. Wprowadzają oni to aby nie było ,że taki pan x kupi sobię cały ekwipunek "wykokszony" i nikt go nie będzie mógł pokonać, gra ma być równa lub troszkę łatwiejsza dla graczy z rangą np. vip. Towszystko odemnię ;c

Pozdrawiam, Sloow <3

N0thing! :: = ;; :.>

Opublikowano

Największy pokerface pewnie mają osobo z drogimi rangami na serwerach.

Mnie mvp+ na hypixelu kosztował pół tysiąca.

Opublikowano

tak jak gadacie o hypixelu,... to może warto też przeczytać co oni o tym myślą

http://sterlingplays.com/

i blog notcha

http://notch.net/2014/06/literally-worse-than-ea/

Raczej wam tego nie przetłumacze... za dużo tego :P przeczytam to tam raz, dwa, ale przepisać.... 

EDIT: nie, pierdziele to, dalej mi się nie chce :D

Dear Notch,

Właśnie przeczytałem post ‘Literally worse than EA‘ i chciałbym powiedzieć co myślimy o nowych zasadach od strony właścicela servera. Wiem że dostawałeś dużo wściekłych komentarzy itp, jako osoba która też jest wkurzona ostatnimi poczynaniami Mojangu chce tym listem pomóc zrozumieć Ci nasze argumenty nie opierając sie na emocjach.

Społecznośc serverów:

1) myśli że nowe zasady są niesprawiedliwe dla serverów którym mojang już od lat dawał zezwolenie i zachęte do tworzenia własnego i zbalansowanego gameplay-u opartego na sprawiedliwych ofertach. (tak w przybliżeniu...)

2) widzi że ta zasady mogą zabić/zniszczyć innowacje/pomysły na arenie gry wielosobowej.

Po pierwsze:

Twój blog mówi: “These are new exceptions to the EULA. All of these make the rules more liberal than things were before.” ("Wszystko to sprawi, że przepisy są bardziej liberalne (wolnościowe itp) niż były")

Ale to może być prawdą z prawnego punktu widzenia, w praktycie to po prsotu nie prawda.

W oryginalnej EULA minicraftu, jawnie powiedziałeś że można tworzyć i sprzedawać rzeczy w grze - "Plugins for the game also belong to you and you can do whatever you want with them, including selling them for money."  ("Pluginy do gry też należą do ciebie (jako jego autora) i możesz robic z nimi co chcesz, włączając w to sprzedawanie ich dla pieniędzy") Wiele z aktualnych wielkich sieci i developerów zaczeło tworzyć kiedy to był jedyny działający dokument.

Posiadanie całkowicie otwartej platformy oznacza nieograniczony potencjał dla rzeczy które mogą zostać stworzone lub zmienione w nowe i ekscytujące doświadczenia.

W ostatnich kilku larach gracze stworzyli to wszystko. Youtuberz-y stworzyli świetnie filmiki, moderzy stworzyli świetnie doświadczenia w grze jedno-osobowej.

I sieci serverów stworzyły świetne gry wielosobowe uzywając minicrafta jako platformy.

Pozwolenia.

W pewnym momencie twoje wartości (chodzi o posiadanie zdania/opinie na pewien temat) zmieniły się jeśli chodzi o całkowicie otwartą platformę (jaką jest/był minicraft), i Mojang wyskoczył z tą "wielką EULA". ale, nawet wtedy, Mojang nie przyszedł i nie powiedział wszystkim że nie lubisz dużych serverów które powstały, ty nadal nas wspierałeś i pomagałeś nam.

Jednym z wielu przykładów że wspierałeś nasze servery i model biznesowy było zaproszenie nas przez Mojang i mozliwość stworzenia panelu na Minecon-ie.

Ostatni rok zawierał panel nazwany "Posiadanie servera" gdzie mówiliśmy o tym jak uruchomić profesionalny server multiplayer i omawialiśmy wiele możliwości zarobków.

Za dużo tego :P czytajcie sobie sami

BukkitSmerf

Opublikowano

a czy jak an przykład robie hardcore'a to będę mógł sprzedawać unbany?

prawnie? raczej nie, to takie pay2play nawet nie 'win' :P

Ale w prkatyce oczywiście że tak, chyba że otworzysz server międzynarodowo i będziesz miał po 1k graczy, wtedy możesz się zastanawiać nad wprowadzeniem zmian :)

I ciekawe co z serverami offline-mode, nagle zaczną ich szukać? też raczej nie...

więc ogólnie to w polscie dużo się nie zmieni, dalej będzie chujnia z grzybnią jeśli chodzi o servery.

BukkitSmerf

Opublikowano

prawnie? raczej nie, to takie pay2play nawet nie 'win' :P

Ale w prkatyce oczywiście że tak, chyba że otworzysz server międzynarodowo i będziesz miał po 1k graczy, wtedy możesz się zastanawiać nad wprowadzeniem zmian :)

I ciekawe co z serverami offline-mode, nagle zaczną ich szukać? też raczej nie...

więc ogólnie to w polscie dużo się nie zmieni, dalej będzie chujnia z grzybnią jeśli chodzi o servery.

A jeśli wykryją mój serwer który łamie zasady co co mi mogą zrobić? Przecież nie zablokują hostingu czy vps'a a jakbym miał własną maszynę?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem tak. Mam na to wyjebane. Mój serwer zawsze będzie miał płatne funkcje, zarabiam na nim tyle że Mojang jak chce to zapraszam przed polski sąd   :) Sąd poda termin rozprawy za 10 lat i tak to się skończy.

Mojang na serwery no premium nie ma żadnego wpływu bo one mogą się nawet nie łączyć do ich bazy. To uderzy tylko w serwery po kroju hipxela ( Only Premium ) i poskutkuje tylko upadkiem takich serwerów. Jedyny negatywny skutek tego nowego EULA że mojang jak bardzo będzie chciał ( albo jak się administracja forum uprze ) to na forach takie jak to będzie zakaz reklamowania serwerów łamiących te zasady. Ale raczej w to wątpię.

Jeśli opatentują serwery i silniki ( silników nie mogą bo defakto nie są ich ) to przeniosę serwer na hosting w rosji. Ping będzie podobny jak do Francji cena podobna a H*je z Mojang naczele z frajerem notchem będą mogły się pier****ć.

Zawsze  można również napisać własny silnik ale to będzie drogo.

Wiecie o co tak naprawdę chodzi  w tej całej aktualizacji zasad?

Wcale nie o serwery tu chodzi o hostingi:)
Notch wprowadził Minecraft Realms które jednak są w h*j drogie i nie konkurencyjne. A zatem co mogą zrobić? Wykończyć konkurencje. Dochody większości Hostingów typu srajserv czy fiber(g*wno)host oparte są na dochodach z is. Oni od każdego sms pobierają prowizję.

A teraz po wprowadzeniu nowego EULA legalne firmy nie będą mogły prowadzić hostingów:) I nagle okaże się że albo kupujesz serwer z ovh albo jesteś skazany na Realmsy.

Po za tym sądzę że mojang chce wyeliminować duże serwery mc, żeby g*wna które stworzą gracze na Minecraft Realms 20-30 slotów były pełne  :)

Taka jest moja teoria spiskowa. Ogólnie nie ma co się przejmować tym , to jest polska nie bruksela  :)

Opublikowano

Powiem tak. Mam na to wyjebane. Mój serwer zawsze będzie miał płatne funkcje, zarabiam na nim tyle że Mojang jak chce to zapraszam przed polski sąd   :) Sąd poda termin rozprawy za 10 lat i tak to się skończy.

Mojang na serwery no premium nie ma żadnego wpływu bo one mogą się nawet nie łączyć do ich bazy. To uderzy tylko w serwery po kroju hipxela ( Only Premium ) i poskutkuje tylko upadkiem takich serwerów. Jedyny negatywny skutek tego nowego EULA że mojang jak bardzo będzie chciał ( albo jak się administracja forum uprze ) to na forach takie jak to będzie zakaz reklamowania serwerów łamiących te zasady. Ale raczej w to wątpię.

Jeśli opatentują serwery i silniki ( silników nie mogą bo defakto nie są ich ) to przeniosę serwer na hosting w rosji. Ping będzie podobny jak do Francji cena podobna a H*je z Mojang naczele z frajerem notchem będą mogły się pier****ć.

Zawsze  można również napisać własny silnik ale to będzie drogo.

Wiecie o co tak naprawdę chodzi  w tej całej aktualizacji zasad?

Wcale nie o serwery tu chodzi o hostingi:)

Notch wprowadził Minecraft Realms które jednak są w h*j drogie i nie konkurencyjne. A zatem co mogą zrobić? Wykończyć konkurencje. Dochody większości Hostingów typu srajserv czy fiber(g*wno)host oparte są na dochodach z is. Oni od każdego sms pobierają prowizję.

A teraz po wprowadzeniu nowego EULA legalne firmy nie będą mogły prowadzić hostingów:) I nagle okaże się że albo kupujesz serwer z ovh albo jesteś skazany na Realmsy.

Po za tym sądzę że mojang chce wyeliminować duże serwery mc, żeby g*wna które stworzą gracze na Minecraft Realms 20-30 slotów były pełne  :)

Taka jest moja teoria spiskowa. Ogólnie nie ma co się przejmować tym , to jest polska nie bruksela  :)

Ech... i po uja piszesz te głupoty w każdym temacie?

Hyyym, no nie wiem czy wiesz... ale połowa ekipy (a przynajmniej te najważniejsze osoby) Bukkita pracuje w Mojangu ;)

A MinecraftRelams nie są do tworzenia serverów publicznych... tylko dla dzieci, malych amerykańskich dzieci którzy nie znają sie na obsłudze niczego po za jedzeniem.

Rodzice kupują i mają 100% pewności że to będzie działać, i że są tam "bezpieczne"

MinecraftRelams są małymi serverami i z WhiteListą ;)

Robią to bo mają dość rodziców co płaczą o kase swoich dzieci i chcą zwrotu tej kasy od... mojangu.

Twierdzą też że kasa nie jest najważniejsza... i chyba jest to prawdą, bo na EULI tylko stracą.

Zanim cokolwiek napiszesz.... poczytaj coś o tym co chcesz napisać, bo tak to pierdolisz głupoty....

Jedyne co jest prawdą, to to że żadne servery po za wielkimi only-premium na tym nie ucierpią -> nowa szansa dla małych serverów ;)

I jeszcze wprowadzasz innych w błąd samemu gówno wiedząc

BukkitSmerf

Opublikowano

troche slabo bo serwery beda padac bo nie bedzie jak ich utrzymywać ..

No chyba nie!

Jak masz server poniżej 500 slotów to nikt na niego nie zwróci uwagi

Opublikowano

Było by fajnie jakby takie coś wprowadzili tylko jak by to zrobili żeby zablokować możliwość kupowania itemów :)

Cześć...

Opublikowano

Było by fajnie jakby takie coś wprowadzili tylko jak by to zrobili żeby zablokować możliwość kupowania itemów :)

Myślisz chyba z punktu widzenia gracza. 95% serwerów nie robi itemshopu dla zysków tylko dla utrzymania i rozwijania serwera! wiesz ile to kosztuje?

Opublikowano

Ech... i po uja piszesz te głupoty w każdym temacie?

Hyyym, no nie wiem czy wiesz... ale połowa ekipy (a przynajmniej te najważniejsze osoby) Bukkita pracuje w Mojangu ;)

A MinecraftRelams nie są do tworzenia serverów publicznych... tylko dla dzieci, malych amerykańskich dzieci którzy nie znają sie na obsłudze niczego po za jedzeniem.

Rodzice kupują i mają 100% pewności że to będzie działać, i że są tam "bezpieczne"

MinecraftRelams są małymi serverami i z WhiteListą ;)

Robią to bo mają dość rodziców co płaczą o kase swoich dzieci i chcą zwrotu tej kasy od... mojangu.

Twierdzą też że kasa nie jest najważniejsza... i chyba jest to prawdą, bo na EULI tylko stracą.

Zanim cokolwiek napiszesz.... poczytaj coś o tym co chcesz napisać, bo tak to pierdolisz głupoty....

Jedyne co jest prawdą, to to że żadne servery po za wielkimi only-premium na tym nie ucierpią -> nowa szansa dla małych serverów ;)

Faktycznie mój błąd nie czytałem do końca z tymi realmsami . Natomiast sądzę że serwery public w relams to kwestia czasu. A pisze to we wszystkich tematach bo mogę i od tego jest forum. Dla ciebie moze kasa nie jest najwazniejsza . Dla mnie jest:-)

Opublikowano

Myślisz chyba z punktu widzenia gracza. 95% serwerów nie robi itemshopu dla zysków tylko dla utrzymania i rozwijania serwera! wiesz ile to kosztuje?

@yero1234 Tak właśnie chodziło mi tu o perspektywę gracza! Bo gracz który nie korzysta z ItemShopu jest można powiedzieć stratny bo na wielu serwerach wygląda to tak że gracz zwykły ma żelaznego seta a osoby które kupią VIP'a za nawet 20 zł dostają diax prot 4 ( mówię o serwerach PVP ) 

Co do utrzymania  serwera to wiem jakie są tego koszty ponieważ sam miałem serwer! Lecz niestety nawet duże serwery które pozornie nie zarabiają to tak naprawdę jest inaczej! Mam na myśli pewien serwer HC na którym oprócz Unbanów można było kupować też trzcinę lub wejściówkę do netheru za niemałe pieniądze a drugi tego samego typu serwer utrzymuję się z samych unbanów które i tak były tańsze i co da się? Da się!!!

Cześć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...