Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CodeToy

Gość petergood

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CodeToy.

Witam. Chciałbym się podzielić ze społecznością moim najnowszym projektem, mianowicie CodeToy. CodeToy umożliwia użytkownikom pisanie kodu (lub zwykłego tekstu) z innymi użytkownikami. Na przykład użytkownik A udostępni link do sesji użytkownikowi B, użytkownik B dołączy do sesji i zobaczy co pisze w edytorze użytkownik A. Wtedy użytkownik B też będzie mógł pisać w edytorze, i użytkownik A zobaczy to co on będzie pisał. Jest to oczywiście (bezsensowny) przykład, ponieważ w sesji może uczystniczyć nieskączenie wiele osób. Ale uwaga: tylko jedna osoba może pisać w tym samym momencie. Inni użytkownicy będą musieli czekać. Strona może się przydać np. do rozwiązywania problemów w kodzie.

http://app.codetoy.org

Można również dzielić się swoim kodem, oraz zostawiać anonimowe polubienia. Na przykład:

http://app.codetoy.org/v/130167

Webdeveloper mode
CodeToy udostępnia użytkownikom tak zwany WebDeveloper mode, czyli tryb webmasterski. Użytkownicy będą mogli pisać kod źródłowy strony (html, css, javascript itp) i na żywo będą mogli zobaczyć pisaną stronę.

Change log (od wersji 0.2.1):

• CodeToy znajduje się teraz na domenie: http://app.codetoy.org
  • Możliwość zapisania i dzielenia się kodem (np. http://app.codetoy.org/v/130167), oraz zostawiania anonimowych polubień
  • Trzy motywy (CodeToy Classic, Monokai oraz Chaos) oraz więcej w drodze
  • Przebudowa edytora (nowy wygląd)
  • Możliwość zmiany wymiarów podglądu strony
  • Możliwość zmiany "layout`u" strony
  • Naprawiono kilka bugów

937371405599752986537.png

930541405599752986537.png

890021405599752986537.png

Node.js + Socket.io
Aplikacja CodeToy korzysta z Node.js, a do komunikacji z serwerem korzysta z modułu Socket.io.

Wersja Beta + Bugi
Jest to dopiero wersja beta, nie obiecuje że strona będzie chodziła stabilnie. Testujcie ją i szukajcie (wstrętnych) bugów.

Wsparcie finansowe projektu Konto PayPal jest już w drodze, jeżeli ktoś ma ochotne serce może napisać na priv, chętnie podam konto do przelewu :)

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi!

Jest już takie coś, np. koding.com, co nie zmienia faktu, że to nie jest kolejny hosting obrazków.

TeamWork na Koding.com jest porównywalny do rozbudowanego IDE, gdzie można wraz z innymi tworzyć bardzo duże projekty. Ja chciałem stworzyć stronę, gdzie nawet nie jest wymagana rejestracja, aby pisać/tworzyć różnego rodzaju rzeczy. Mam oczywiście na myśli strony internetowe. Więc tak naprawdę nie można porównać mojej strony z TeamWork`iem na Koding.com :)

Ciekawy projekt, nie jest innowacyjny ale na pewno warty uwagi. 

Chętni aby nawiązać jakąś współprace??

Dziękuje za opinie. Nie, nie szukam współpracy, ale dzięki za chęć :)

@Edit

CodeToy 0.1.1 jest już dostępny. Zostały naprawione bugi, oraz jest kilka nowinek :)

Opublikowano

@update Strona będzie niedostępna do godziny 11:00 02.07.2014r. Przepraszam za jakiekolwiek problemy, pozdrawiam.

Opublikowano

Ekstra, dzięki za włożoną pracę, na pewno skorzystam.

Dzięki, bardzo się cieszę! :)

Opublikowano

Świetny projekt!

Wreszcie jakiś przydatny a nie jak inni udostępniają launchery do minecrafta czy strony ze skryptami z neta ;)

Na pewno skorzystam,bardzo ładna kolorystyka i design strony ;)

Czy dobrze rozumiem że da się we 2 osoby pisać kod ?

Czy mógłbyś podać hex kolor strony?

(bardzo przypadł mi do gustu i postanowiłem iż go użyję do projektu) ;)

Opublikowano

CodeToy jest już dostępny, zapraszam!

Świetny projekt!

Wreszcie jakiś przydatny a nie jak inni udostępniają launchery do minecrafta czy strony ze skryptami z neta ;)

Na pewno skorzystam,bardzo ładna kolorystyka i design strony ;)

Czy dobrze rozumiem że da się we 2 osoby pisać kod ?

Czy mógłbyś podać hex kolor strony?

(bardzo przypadł mi do gustu i postanowiłem iż go użyję do projektu) ;)

Dzięki! Oczywiście, można pisać w dwie osoby, ale nie ma limitu osób w jednej sesji. Możesz nawet pisać kod z 10 osobami :)

Oczywiście że podam, podstawowym kolorem strony jest #002B36.

Opublikowano

Myślę, że dodanie kolorowania składni kodu było by dobrym pomysłem. Poza tym projekt bardzo fajny i życzę powodzenia w rozwijaniu go :) 

Opublikowano

Myślę, że dodanie kolorowania składni kodu było by dobrym pomysłem. Poza tym projekt bardzo fajny i życzę powodzenia w rozwijaniu go :)

Dzięki za opninę :) Nad kolorowaniem składni już pracuje od godziny, więc powinno się dzisiaj pojawić.

Opublikowano

CodeToy 0.1.4 jest już dostępny, a wraz z nim kolorowanie składni dla 105 języków programistycznych + możliwość składania donacji przez PayPal.

2qur6lu.png

Opublikowano

chujowe nie pozdrawiam

5 zł dla tego Pana.

@topic

Projekt fajny, przydatny no i estetyczny. Czy będę z tego korzystał? To się okaże, ale trzeba przyznać, że coś w końcu porządnego się tutaj pojawiło.

Opublikowano

Projekt fajny, przydatny no i estetyczny. Czy będę z tego korzystał? To się okaże, ale trzeba przyznać, że coś w końcu porządnego się tutaj pojawiło.

Dziękuje za opinię :)

Opublikowano

@blegger Mam pewną propozycję,być może dodanie tej sugestii będzie wyzwaniem aczkolwiek na pewno dasz radę.

Mianowicie proponowałbym dodanie wyboru języka strony..

Na pewno strona tak stanie się popularna że nie tylko Polacy będą korzystać ze strony.

Jeżeli będziesz miał w planie to dodać - to życzę ci powodzenia!

Opublikowano

@blegger Mam pewną propozycję,być może dodanie tej sugestii będzie wyzwaniem aczkolwiek na pewno dasz radę.

Mianowicie proponowałbym dodanie wyboru języka strony..

Na pewno strona tak stanie się popularna że nie tylko Polacy będą korzystać ze strony.

Jeżeli będziesz miał w planie to dodać - to życzę ci powodzenia!

Dziękuje za propozycję! Oczywiście że mogę dodać, wystarczy że dane każdego języka będę przechowywał w pliku JSON, następnie gdy użytkownik wybierze język, CodeToy załaduje dane wybranego języka, a jego wybór zostanie zachowany w plikach cookies :)

@Edit Raczej dzisiaj nie opublikuje możliwości zmiany języków, dlatego że jestem zajęty innymi rzeczami, ale na pewno jutro tym się zajme :)

Opublikowano

CodeToy 0.1.5 jest już dostępny, a wraz z nim możliwość zmiany języka! 

626101404415182986537.png

563991404415182986537.png

Jeżeli chcesz pomóc z tłumaczeniem CodeToy, skontaktuj się na PW :) Pozdrawiam.

Opublikowano

Naprawdę zajebista stronka :-)

Ile zajęło ci stworzenie takiego czegoś? Robisz to sam?

Opublikowano

Naprawdę zajebista stronka :-)

Ile zajęło ci stworzenie takiego czegoś? Robisz to sam?

Dziękuje za opinię! Tworzeniem tej strony zajmuję się od niedzieli i robię to sam :)

Opublikowano

@update 

Został naprawiony bug na stronie głównej (dzięki @danielhinz) oraz została dodana animacja ładowania edytora. Zapraszam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...