Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Świadomy Sen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, chciałem wejść w świadomy sen (kolega opowiadał i też tak chce). Niestety on nie potrafi mi wyjaśnić JAK. Dlatego pytam się was co mam robić. Mam problemy z leżeniem bezruchomo (mrowienie w ciele). Wyjaśnijcie plis!

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Kiedyś sam się w to bawiłem, jednak z moją mentalnością wszystko na próżno.

Metoda 1:

Połóż się wygodnie, zamknij oczy i zacznij liczyć do 30 (trochę wolniej niż trwa sekunda), po policzeniu do 30 otwórz oczy na 1-3sekundy i kolejno powtórz, czo jakiś czas patrz czy w pokoju nic się nie zmieniło, jeśli zauważyłeś coś dziwnego (np. nową rzecz) oznacza to, że udało ci się. Jednak jeśli nie czynność powtarzaj aż do skutku (możesz też spróbować myśleć o czyś miłym przy liczeniu).

Metoda 2:

Ta metoda jest taka bardziej "sadystyczna". Musisz ustawić sobie budzik tak by budził cię cyklicznie np. o: 22:00-22:30-23:00-23:30-00:00-00:30 itd. kiedy budzik cię obudzi musisz na jakąś chwilę wstać i po chwili znów iść spać. Musisz też znów patrzeć czy coś się nie zmieniło, możesz też spróbować na zasadzie "chcę, aby na ścianie wisiał obraz". Jeśli coś się zmieniło oznacza to, że ci się udało. Jeśli nie to wiesz co robić.

Co do 2metody nie jestem pewny, kiedyś słyszałem, że jest efektywniejsza, lecz ja ze względu iż nie mam budzika nie praktykowałem jej.

Opublikowano

Autosugestia + skupienie. 

Czasem się udaje.

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Rób sobie tzw 'testy rzeczywistości' czyli np. w dzień zatykaj co jakiś czas.nos i sprobuj oddychać, w śnie Ci sie uda, a gdy wyrobisz sobie ten nawyk uzyskasz świadomość :)

Możesz też podczas zasypiania wyobrażać sobie, że wchodzisz lub schodzisz ze schodów.

Opublikowano

Tej, a ja czasem mam tak, że wiem co robię we śnie, ale i tak pamiętam tylko z 3sek snu, to ten "świadomy sen" ?

Opublikowano

Nie baw się w świadome sny, jeśli ostrzeżenia Cię nie przekonują, to życzę Ci abyś wpadł w paraliż senny, człowieku, posrasz się ze strachu. Wiem z autopsji.

Opublikowano

Nie baw się w świadome sny, jeśli ostrzeżenia Cię nie przekonują, to życzę Ci abyś wpadł w paraliż senny, człowieku, posrasz się ze strachu. Wiem z autopsji.

Sa metody (te mnirj skuteczne) ktore nie wymagaja wejscia w stan paralizu sennego, swiadomego.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Ale jest DUŻE prawdopodobieństwo, że może pójść coś nie tak, tym bardziej dla laika. Osobiście odradzam takie metody, to nie jest dobrze na dłuższą metę, możesz sobie zrobić krzywdę.

Opublikowano

Ale jest DUŻE prawdopodobieństwo, że może pójść coś nie tak, tym bardziej dla laika. Osobiście odradzam takie metody, to nie jest dobrze na dłuższą metę, możesz sobie zrobić krzywdę.

Z tą krzywdę to przesadzasz. Jeśli jest gotów na najstraszniejsze, bo mózg wie najlepiej czego sie boisz, niech sobie ćwiczy. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Bardziej mi chodzi o bardzo nieprzyjemne doznania psychiczne, może Ci się wydawać, że lecisz, spadasz, że Ci wykręca ciało i nic nie będziesz mógł z tym zrobić...Poza tym nie ma co uciekać w świat snów, żyjesz tu i teraz, możesz zmienić wszystko w swoim życiu.

Opublikowano

Paraliż senny jest to naturalna rzecz i nic nie może się w nim stać.

Opublikowano

Rób sobie tzw 'testy rzeczywistości' czyli np. w dzień zatykaj co jakiś czas.nos i sprobuj oddychać, w śnie Ci sie uda, a gdy wyrobisz sobie ten nawyk uzyskasz świadomość :) Możesz też podczas zasypiania wyobrażać sobie, że wchodzisz lub schodzisz ze schodów.

To działa. Mimo, że nie robiłem tego często, w pewnym śnie zabiłem babcie.

Nie wiem nawet czemu zatkałem nos i o dziwo mogłem oddychać, nagle odzyskałem świadomość,

a wszystko o czym pomyślałem działo się w śnie. Trwało to jednak dosyć krótko, gdyż

zazwyczaj przebywając w świadomym śnie człowiek jest bardzo podekscytowany tym wszystkim i to go wybudza.

Mimo wszystko jak najbardziej testy rzeczywistości działają. ;)

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Paraliż senny jest to naturalna rzecz i nic nie może się w nim stać.

Widze, ze jestes ignorantem. Kazdy przeżywa paraliz senny przed fazą rem, ale jemu chodzilo o świadomy paraliż senny. Bezpośrednie wyjscie z tego stanu powoduje, ze od razu jestesmy w fazie świadomego snu, ale musimy być gotowi na wlasnie ten paraliz. Będziemy podczas niego odczuwali uczucie takie jak: strach, lęk, obrzydzenie. 

Aczkolwiek są techniki, w ktorych nei zaznamy swiadomego paralizu sennego, ale sa one mniej skuteczne

XrgAYyk.png

Opublikowano

Odradzam probowania swiadomego snu. Przez to gowno przez kilka dni nie moglem sie pozbierac po tym, co mnie spotkalo.

Doswiadczyles swiadomego paralizu? To przez wybór metody.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Najważniejsze jest na początku zapamiętywać 3-4 sny tygodniowo, jak to Ci się uda, to może próbować robić świadomy sen. Wiem też, że ważnym elementem jest zapisywanie do zeszytu swoje sny.

W jedną noc raczej nie wejdziesz, trzeba trochę się pomęczyć :> Paraliż senny, serio? Świadome sny nie są niebezpieczne, robisz to codziennie, tyle że go kontrolujesz...

Opublikowano

Najważniejsze jest na początku zapamiętywać 3-4 sny tygodniowo, jak to Ci się uda, to może próbować robić świadomy sen. Wiem też, że ważnym elementem jest zapisywanie do zeszytu swoje sny.

W jedną noc raczej nie wejdziesz, trzeba trochę się pomęczyć :> Paraliż senny, serio? Świadome sny nie są niebezpieczne, robisz to codziennie, tyle że go kontrolujesz...

Nie są niebezpieczne ale mogą nie źle zwalić psychikę. Pamiętam jak kiedyś na wakacjach moja koleżanka dostała paraliżu sennego, gdy się wybudziła nie mogła do siebie dojść przez cały dzień, do tego następnej nocy bała się spać.. 

Opublikowano

Widze ze duza ignorancja panuje w tym temacie. Radze poczytac sobie o ld, fazach snu, metodach na osiagniecie ld, paralizu sennego, swiadomego paralizu sennego

XrgAYyk.png

Opublikowano

mi się udało

przed snem , myslalem ciagle o zegarku

w snie nieraz widzialem ten owy zegarek na scianie, ale z dziwnymi nie realistycznymi wskazowkami, nie wskazujacy dokladnej godziny, dla mojego mozgu sygnalem bylo , jezeli na owym zegarku wskazowki pokazywaly realna godzine to przejmowalem kontrole nad snem. Nie latalem nie szybowalem, ale kontrowalem sen, udawalo mi sie tylko nie wiem czemu bardzo wysoko skakac, ale szybko spadalem na ziemie. Zajebiste przezycia, trenowalem to ponad 2 lata zanim udalo mi sie objac kontrole.

teraz ze wzg na stresy,prace, inny tryb zycia, nie jestem w stanie wogole zaapmietac zadnego snu, raz na miesac cos mi sie przysni... 

ogolnie zeby osiagnac ten stan trzeba bardzo dobrze znac siebie i miec powod dla ,ktorego chcesz kontrolowac swoj sen.

tak mi sie prypomniało, metoda mojego kumpla, bylo pol godziny przed snem odbijanie pilki tenisowej o podloge, w snie jak mi mowil gdy pileczka odbijala sie zgodnie z zasadmi fizyki mogl kontrolowac sen, ogolnie opowiadal mi i mial duzo wiele lepszych doswiadczen niz ja, ale jakos nie chcialo mi sie w to wierzyc.

cos w stylu incepcji, na czyms musieli film oprzec nie ?

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...