Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte][Sugestia] Ranking raportujących w dziale

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cześć.

Mamy kochane modlogs, które m.in. pokazuje ile kto wysłał raportów.

Ale to przecież jest tylko dla KidModeratorów. Może normalni użytkownicy też chcieliby jakoś się "wyróżnić" pomocą.

Moim pomysłem jest wykonanie rankingu raportujących w dziale. Załóżmy top 5.

Wersja wizualna (amatorska):

cWbz267.png

Jakoś tak. Można też obok dać ilość raportów wysłanych w dziale w ciągu tygodnia (np. na zielonym polu).

Moja ocena sugestii:

Plusy:

Zwiększenie ilości wysyłanych raportów,

Ułatwienie pracy moderatorom poprzez większą ilość raportów,

W przyszłości więcej dobrych kandydatów na KidModeratora,

Ułatwienie w ocenie aplikacji przez moderatorów,

Większa radość z wykonanej pracy dla użytkownika,

W pewnym sensie nagroda dla użytkownika za jego chęć pomocy i pracę.

Minusy:

Może pojawić się coraz więcej spamu w postaci raportów (oczywiście byłoby to karalne, a użytkownik byłby usuwany z tej listy),

Miszcz będzie miał więcej roboty.

Proponuję też nie dodawanie na tę listę kidów, aby użytkownicy mieli więcej szans (w końcu dla kidów jest modlogs).

Have a nice day.

QtiV6xY.gif

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Bezsensowne raporty i tak są karalne.

Takie statystyki to nie głupi pomysł, jestem na tak.

Opublikowano

Wpadnie jakiś gimbus zacznie wszystko raportować bo ranking, sugestia bez sensu. NIE

Minusy:

Może pojawić się coraz więcej spamu w postaci raportów (oczywiście byłoby to karalne, a użytkownik byłby usuwany z tej listy),

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Ludzie nie czytają regulaminu, więc wprowadzenie takiego "rankingu" tak, czy inaczej spowoduje masówkę błędnych, nieprawdziwych raportów, byle tylko dostać się do topki. To, że coś na mpc jest karalne, nie oznacza, że wszyscy się dostosowują do regulaminu, czy o tym wiedzą. Już widzę nawet oczami wyobraźni, jak userzy odkopują stare, sprzed kilku lat tematy, oby tylko zaraportować jakiś post i dostać za to "punkta". Taki już urok mpc, jak i ogólnie for internetowych.

Według mnie to niepotrzebne. Userzy tak, czy inaczej raportują, a w roli moderatorów i kidmoderatorów leży ogarnianie działu w taki sposób, by nie musieli w pełni polegać na raportach.

Opublikowano

Czyli kolejna robota dla gm bo pewnie modzi by nie mieli dostępu ;)

Czyli każdy dział nie ma moderatorów i Global Moderatorzy muszą ogarniać 80 działów naraz? Fakt, mają więcej spraw na głowie, ale jest ich wystarczająco dużo, aby coś takiego zrobić.

Poza tym wysoka kara zmniejszyłaby to do minimum. Zresztą nie wiem po co o tym dyskutować, skoro pomysł nie wszedł w życie i nie wiesz jak użytkownicy zareagują na ten pomysł.

Ludzie nie czytają regulaminu, więc wprowadzenie takiego "rankingu" tak, czy inaczej spowoduje masówkę błędnych, nieprawdziwych raportów, byle tylko dostać się do topki. To, że coś na mpc jest karalne, nie oznacza, że wszyscy się dostosowują do regulaminu, czy o tym wiedzą. Już widzę nawet oczami wyobraźni, jak userzy odkopują stare, sprzed kilku lat tematy, oby tylko zaraportować jakiś post i dostać za to "punkta". Taki już urok mpc, jak i ogólnie for internetowych.

Według mnie to niepotrzebne. Userzy tak, czy inaczej raportują, a w roli moderatorów i kidmoderatorów leży ogarnianie działu w taki sposób, by nie musieli w pełni polegać na raportach.

Jednak zwiększenie częstotliwości pojawiania się raportów byłoby korzystne dla moderatorów. Poza tym użytkownicy raczej znają kwestię spamu, a osoby z 50+ punktami ostrzeżeń to trolle, więc jakoś zwyczajny user trwa na forum.

Z innych kategorii nie widzę nic trudnego, przecież handel/double post/multipost/plagiat to oczywiste rzeczy, nie wspominając o całej reszcie.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Niedługo będzie sugestia na top banujących...

Minusy:

Nie może, lecz będzie spam. Trzeba będzie się bawić w warny i usuwanie trolli z topki, co będzie kolejnym obowiązkiem i obciążeniem dla Global Moderatorów, jakby mieli mało do roboty, a dobrze wiemy, że na MPC nie trudno o "trolla". Nie.

Opublikowano

Niedługo będzie sugestia na top banujących...

Minusy:

Nie może, lecz będzie spam. Trzeba będzie się bawić w warny i usuwanie trolli z topki, co będzie kolejnym obowiązkiem i obciążeniem dla Global Moderatorów, jakby mieli mało do roboty, a dobrze wiemy, że na MPC nie trudno o "trolla". Nie.

Z tego co wiem, to trolli banujemy, no ale tak, każdy dział ma po 8 niezbanowanych trolli i każdemu będzie się chciało wysyłać raporty.

Na MPC trudno o "trolla", bo większość to te same osoby, tylko po prostu nie jesteś w stanie tego zauważyć.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Czyli każdy dział nie ma moderatorów i Global Moderatorzy muszą ogarniać 80 działów naraz? Fakt, mają więcej spraw na głowie, ale jest ich wystarczająco dużo, aby coś takiego zrobić.

Poza tym wysoka kara zmniejszyłaby to do minimum. Zresztą nie wiem po co o tym dyskutować, skoro pomysł nie wszedł w życie i nie wiesz jak użytkownicy zareagują na ten pomysł.

Jednak zwiększenie częstotliwości pojawiania się raportów byłoby korzystne dla moderatorów. Poza tym użytkownicy raczej znają kwestię spamu, a osoby z 50+ punktami ostrzeżeń to trolle, więc jakoś zwyczajny user trwa na forum.

Z innych kategorii nie widzę nic trudnego, przecież handel/double post/multipost/plagiat to oczywiste rzeczy, nie wspominając o całej reszcie.

Według mnie nie było by korzystne dla moderatorów. Jak już pisałam- moderatorzy i kidmoderatorzy mają posiadać umiejętność ogarniania działu, bez potrzeby polegania na raportach. Masówka, nagły ich przyplyw spowodowałby, że ich sposób postrzegania skupiał by się na jednym- raporty. Osobiście uważam, że jest to niepotrzebne. Co ta topka daje? Tak naprawdę nic. Nie można za to dostać nic poza ewentualnym ściągnięciem % (jeżeli tego typu pomoc jest długoterminowa) oraz mieć większa szanse na kidmoda. Jednym słowem, nic się nie zmienia, a zwiększa ryzyko trollowania i utrudniania pracy. tak, czy inaczej widać, kto zasługuje na kida i kto raportuje. Tworzenie jakiś topek jest dla mnie po prostu niepotrzebnym, dodającym dodatkowej roboty bajerkiem.

Opublikowano

Z tego co wiem, to trolli banujemy, no ale tak, każdy dział ma po 8 niezbanowanych trolli i każdemu będzie się chciało wysyłać raporty.

Na MPC trudno o "trolla", bo większość to te same osoby, tylko po prostu nie jesteś w stanie tego zauważyć.

No okej, ale jakby nie patrzeć, każdy wie mniej więcej ile wysłała raportów i jeżeli będzie ta topka wprowadzona, to fakt będzie więcej raportów, ale też więcej niepoprawnych, co nie ułatwi pracy Moderatorom, byleby wysłać ten raport i wbić się do topki. Mnie osobiście nie satysfakcjonuje 100 wysłanych raportów, tylko 20, ale poprawnych. Tak jak @Wredna , co da ta topka? Nic, wyróżnić się pomocą można dostając się na KidModeratora. Będzie to raczej wyścig szczurów w pogoni za TOP1.

Opublikowano

Czy wy mentalne gimbusy do wszystkiego musicie mieć rankingi? Nie macie już czym wydłużać swojego e-penisa? Kolejne zbędne gówno chcecie forsować, żeby mieć sobie przy czym zrobić dobrze?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...