Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak tworzyć serwery oraz jak ich nie prowadzić!

S0L1D3R

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|

Witam!
Jestem S0L1D3R, szarak jakich niemało, który próbuje uczyć się wszystkiego na raz z zakresu informatyki.

Wkurzają mnie serwery nastawione głównie na zarabianie pieniędzy (Tych prawdziwych przez ich twórców) oraz te, które są zrobione nieudolnie, bo właściciel był dzieckiem.

Dlatego chciałbym wam dzisiaj przekazać moją oraz internetową wiedzę jak robić serwery, oraz jak ich nie robić, aby pomóc wam w tworzeniu ich (O ile w ogóle macie takie zamiary).

Jak dobrze tworzyć serwery Minecraft?

Mogłem napisać: "Tak, żeby się graczom podobało" i byłby prawie koniec artykułu, ale po co? Przecież nic wam to nie powie, a ja chcę pomóc wszystkim, więc napiszę wszystko najlepiej jak umiem!

• Po pierwsze - dobra konfiguracja struktury grup/rang/klas. Chodzi o to, żeby na serwerze był idealny balans między różnymi grupami/rangami/klasami, aby nie było między nimi zbyt dużej różnicy nawet jeżeli chodzi o rangi administracyjne. (Np.: Gracz nie ma dostępu do komend teleportacyjnych, a Vip ma je wszystkie. Inny przykład: Zwykły (DARMOWY) moderator, może robić wszystko, a wcześniej był zwykłym graczem, który nie mógł robić co najmniej 3/4 tego co moderator).

• Po drugie - zbudowanie ładnego serwera. Nie chodzi mi tutaj, o jakieś kolorowe budowle z kolorowych klocków, a spawn jest wielkim sześcianem z bedrocka i reszta pozostawiona generatorowi Minecraft. Mam na myśli dokładnie zaplanowane budowle oraz ich wykonanie, tak żeby wszystkie wyglądały jak cuda (Może przesadziłem, ale wiecie o co mi chodzi). Lokacje powinny być najczęściej tak rozplanowane, aby można było się do nich bez problemu dostać lub miejsca z których można się komfortowo teleportować.

• Po trzecie - Urozmaicenie serwera różnymi nowinkami (Chodzi mi o jakieś nowe pluginy, których nie ma jeszcze żaden inny). Możecie dodać jakieś fajne lokacje, które będą przypominały różne miejsca. Mogą to być jakieś skrytki, kryjówki, tajemnicze budowle (Jakieś podniszczone struktury), opuszczone zamki/wioski. Jest jeszcze opcja z zabawnymi zadaniami typu: "Zbierz 5 kwiatków, a dostaniesz magicznego dirta enchantowanego na ostrość V" albo też "Zabij właściciela serwera, który będzie na Creativie". Takie rzeczy naprawdę pomogą wam urozmaicić życie serwerowe, a ponadto gracze będą częściej zostawać, aby szukać jakichś innych ciekawostek (Lub tak zwanych "Easter eggów").

• Po czwarte - Dobre ustawienie i zgranie ze sobą pluginów, które są sednem serwera (Plugin na gildie z pluginem na chat na serwerze Survival+Gildie itp) i odpowiadają w głównej mierze za jego funkcjonowanie (I nie mówię o mini-grach dla graczy, którym się nudzi!)

• Po piąte - Dobranie administracji.Najtrudniejsza rzecz zaraz po dobraniu pluginów. Nie wolno szukać od razu całych grup, ponieważ najczęściej są to osoby, które się znają i chcą się pobawić, bo będą mieć możliwości. Trzeba szukać takiej ekipy serwerowej, zgranej i ograniętej. Podam takie typowe wymogi:
  1. Minimalny wiek członka administracji powinien wynosić 16+ lat, ale najlepiej to 17+ lat.
  2. Ortografia, każdy z nich powinien ją utrzymywać na co najmniej dobrym poziomie, bo nikt nie będzie chciał rozmawiać z człowiekiem, który pisze słowo "Twój" mniej więcej tak "Tfuj". Po prostu z osobą, która ma ortografię gdzieś trduno się dogadać. Niby można to zrobić łatwo, ale utrzymanie jej w ryzach to już nie lada wyzwanie.
  3. Każdy członek administracji albo powinien się w czymś specjalizować albo umieć wszystko przynajmniej w połowie (Budowanie, konfigurowanie pluginów, reklama serwera itd itp). Totalna podstawa tych umiejętności to: Znajomość WorldGuarda, WorldEdita i Essentials (Essentialsa według mnie).
  4. Kultura powinna być na bardzo wysokim poziomie. Mało, który gracz będzie wytrzymywać przedłużającą się rozmowę (Powiedzmy) o jakims błędzie, gdy administrator będzie rzucać Ku****i i h***mi.
  5. Tak zwany "ogar". Ogarnięty administrator wie, że istnieje granica między graczem, a administracją i nie prowadzi życia z graczami (Np.: Rozdaje itemki nawet jeżeli nie ma Eventu.).
  6. Umiejętność integrowania się z serwerem i poznawania go. Administracja musi umieć poznawać serwer (Jeżeli jest nowa).

• Po szóste - Sprawdzenie serwera otwartymi testami Beta. Pozwoli wam to wykryć z pomocą graczy, wszystkie błędy i bugi waszych ustawień dzięki czemu będziecie mogli je naprawić przed oficjalnym otwarciem. A jeżeli nad serwerem pracujecie solidnie i z sercem, to otwarte testy Alfa/Beta pokażą graczą jak serwer jest dobry, a co dopiero będzie sobą przedstawiać jak go oficjanie otworzycie!

• Po siódme i raczej ostatnie - Nigdzie (na serwerze) nie pisz/informuj, że serwer jest najlepszy. Mogą być serWery lepsze od Twojego, ale jeżeli ty tak napiszesz zaraz zacznie się "hejt". Lepiej mieć spokój :D

A więc jak nie prowadzić serwerów Minecraft?

Mógłbym tak napisać "Robić wszystko co wyżej, a przeciwieństw już nie", ale to zbyt ogólnikowo napisane.

• Po pierwsze - Nie zostawiajcie wyglądu mapy na pastwę graczy. Spawn i inne lokacje nie mogą wyglądać jak zwykły teren w MC, a wokół wszystko rozwalone przez graczy i Grieferów! Po mapce nie mogą sobie chodzić mobki jakby nigdy nic.. (Np.: Na spawnie chodzi sobie Creeperek).

• Po drugie - Wygląd chatu nie może być odpychający oraz nie może być "oczojebny", więc nie konfigurujcie go w ten sposób.

• Po trzecie - Nigdy nie sądź, że gracze są sprawiedliwi, co najmniej połowa to oszuści próbujący Cię oszukać we wszystkich możliwych aspektach (Tylko użytkownicy MPCforum.pl są tymi sprawiedliwymi).

• Po czwarte - Nigdy też nie zostawiaj administracji samej sobie (Tej, która Ci podlega), zawsze ją pilnuj, bo w każdym momencie, którejś z osób może "odwalić palma".

• Po piąte - Używanie Skryptów jest złe, więc nie używajcie ich ponieważ jest to RAM-żerne. Będzie powodować lagi, na które gracze będą się skarżyć, a w ostatecznym rozrachunku opuszczą serwer.

• Po szóste - Jeżeli macie na serwerze system pieniężny (Monety, konta bankowe itp) nie doprowadzajcie do stanu rzeczy, gdzie każdy ma po kilkanaście tysięcy na koncie, a to i tak zbyt mało aby kupić najtańszą i potrzebną rzecz!

• Po siódme - Nie dążcie do tego, żeby serwer był zbyt łatwy! Jeżeli taki jest, to wystarcza on graczom na może dwa dni grania (No, może maks tydzień), co oczywiście jest za mało.

• Po ósme - Zbyt duża ilość eventów też może popsuć wam reputacje serwera (O dziwo!). Zbyt dużo rozdanych nagród, za dużo rozdanych koxów, zbyt dużo enchantowanych przedmiotów, to wszystko może zepsuć równowagę między graczami! Spowoduje to wywołanie katastrofy opisanej w mojej siódmej poradzie.

• Po dziewiąte - Zostawić serwer bez opieki? Idiotyzm.. Zostawić serwer bez żadnego zabezpieczenia przeciw hakerom/cheaterom? Tragedia i śmierć serwera.. Nie pozostawiajcie, więc serwera bez zabezpieczeń przeciw cheaterom (Chociaż Ci to jeszcze pół biedy, ale gdy haker będzie atakować serwer to jesteś jedną nogą w grobie!).

• Po dziesiąte - Sprzedawanie rang administratorskich - coś co nie powinno się nigdy na ŻADNYM SERWERZE pojawić, nigdy, przenigdy! Niestety się pojawiło.. Założyciele serwerów myśleli, że taka oferta przyciągnie graczy. Ty tak nie myśl! Jest prawie 70% szans, że osoba która kupi taką range zniszczy Ci serwer, a 70% to bardzo dużo!

• Po jedenaste - Nie ufaj przypadkowym osobom, które wbiją na serwer i zaoferują swoją pomoc w zarządzaniu serwerem lub chcą dołączyć do administracji (Zostać adminem itp). Ty im zaufasz, a następnego dnia wchodząc na serwer co widzisz? Pustynie z bedrocka i respiących się graczy w lawie..

Mam nadzieję, że osobom, które chcą założyć i prowadzić serwer moje porady się przydadzą i serwer nie będzie jednym z tych gorszych, a wręcz przeciwnie.
Z całego serca wam życzę, powodzenia w zakładaniu i zarządzaniu serwerem!

PS: Do Wszystkich osoby, które zechcą mnie "hejtować" za to co napisałem o Skrypcie. To co napisałem to prawda przed którą nie uciekniecie, a zaprzeczając temu pogrążacie się! (I Fuck off!)

PPS: Podstawowe zasady zanim weźmiesz się za pracę:

1.Nie posiadasz kasy/sponsora? - nie bierz się za robienie serwera.

2.Nie masz pomysłu/idei? - nie twórz serwera, bo i tak wyjdzie źle!

3.Nie posiadasz umiejętności? - Zatrudnij osoby posiadające je!

Pozdrowienia dla McLobby.pl! Powodzenia chłopaki!- Oni wiedzą co robią! To było tak bardziej od siebie.

Pozdrawiam
S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Po piąte - Używanie Skryptów jest złe, więc nie używajcie ich ponieważ jest to RAM-żerne. Będzie powodować lagi, na które gracze będą się skarżyć, a w ostatecznym rozrachunku opuszczą serwer.

Co to ma do rzeczy? Stać mnie to sobie kupię więcej ramu, nic ci do tego.

PS: Do Wszystkich osoby, które zechcą mnie "hejtować" za to co napisałem o Skrypcie. To co napisałem to prawda przed którą nie uciekniecie, a zaprzeczając temu pogrążacie się! (I Fuck off!)

Sprawdźmy więc czy się pogrążę.

1. Mając wiedzę o skript można pisać w nim tak, ażeby kod był optymalny - czym nie może się pochwalić większość "pro elo pluginowców".

2. W przeciwieństwie do pluginów, skript sam z siebie nie powoduje lagów, jeśli nie można czegoś zrobić sposobem z dokumentacji (bo wywołuje lagi) to można to obejść na tysiąc innych sposobów nie uszkadzając przy tym stabilności serwera.

3. Gracze tak naprawdę mają wysrane na to czy serwer stoi na pluginach czy na skryptach, liczy się jakość rozgrywki.

Jeśli miałbym robić serwer z gotowych pluginów, albo co gorsza pisać pluginy (z moim słomianym zapałem nic by z tego nie wyszło) o których nie mam pojęcia to ja już wolę napisać sobie kilkanaście skryptów, które wiem że nie spowodują mi żadnych problemów, a to co mi wyjdzie to już zależy od inwencji twórczej i poświęconego na pisanie czasu.

Pogrążam się? No dalej, pociśnij mi jaki to skript jest zły i ramożerny, ugh.

Innych argumentów nigdy nie macie, to tak jakbym mówił nie kupuj porsche bo będzie dużo chlał. Stać mnie to sobie kupię, zabronisz mi?

I jeszcze na koniec może uświadomię niektórych tu zebranych.. Otóż większość serwerów (szczególnie tych hostingowych) boryka się z problemem nie RAMU, a CPU. Tak to jest jak się nawali ileś pluginów a potem serwer się dławi bo ma za małą moc obliczeniową. Pozdrawiam  ;)

417711489342956987022.png

Opublikowano

Poradnik fajny ale z doświadczenia wiem że jakikolwiek serwer bym zrobił to i tak nikt tam prawie by nie grał. Przynajmniej wiadomo czego nie robić ale ze wszystkimi punktami bym się nie zgodził.

Pomogłem? Liczę na LIKE :D

Opublikowano

Z tym wiekiem konkretnie doje***** sam mam 19lat i tworze serwer ale np. w spr. takich jak skrypty jestem ciemny ale znam ludzi którzy mają nawet po 14 lat i mogą Ci pół serwera napisać w skrypcie ;) 

I zapomniałeś chyba o najważniejszej rzeczy : REKLAMA. Albo nie doczytałem ;d

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

Ja Mam 50 pluginów i 10-12 aktywnych skriptów na kompie testuje [10GB ram] Zabiera mi na 200 [1/200] slot tylko 1,2GB ram. Więc wielkimi krokami będe miał to sprawdzać będziemy jak będzie lagować odejmiemy 2-4 skrypty [lub już tak zrobie]

@to nie off topic!!!

CPU i5 6600k 4,1GHZ | RAM HyperX SAVAGE 16GB RAMGPU ASUS GTX 1070 ROG STRIX 8GOC |

SSD1 Samsung EVO 850 120GB| SSD2 ADATA SP600 120GB |HDD Toshiba 1TB

Reklama serwera minigames w starym stylu Kliknij tutaj

Opublikowano

@Up

Co mają Twoje testy do tego artykułu? :)

(Co do Twoich testów, zależy jeszcze od tego JAKIE masz Skrypty :D)

@UpUp

O reklamie nie napisałem nic, ponieważ to jest artykuł (NIE poradnik) z poradami o tworzeniu serwerów i jak je prowadzić.

Jeżeli będziecie chcieli, oczywiście, że mogę co nieco o reklamie napisać.

@UpUpUp

Możesz bez skrępowania z czym się nie zgadzasz, jestem otwarty na wszelkie sugestie :)

@UpUpUpUp

"Skryptowcu" mój drogi, jeżeli zrozumiałeś to źle, to przepraszam. W tej poradzie bardziej chodziło mi o to, żeby nie robić połowy serwera za pomocą Skryptu. I wierz mi, nieważne ile będziesz miał RAM'u kiedyś coś może Ci zlagować :)

Aha, wypowiedziałeś się o tak

1. Mając wiedzę o skript można pisać w nim tak, ażeby kod był optymalny - czym nie może się pochwalić większość "pro elo pluginowców".

2. W przeciwieństwie do pluginów, skript sam z siebie nie powoduje lagów, jeśli nie można czegoś zrobić sposobem z dokumentacji (bo wywołuje lagi) to można to obejść na tysiąc innych sposobów nie uszkadzając przy tym stabilności serwera.

3. Gracze tak naprawdę mają wysrane na to czy serwer stoi na pluginach czy na skryptach, liczy się jakość rozgrywki.

Jeśli miałbym robić serwer z gotowych pluginów, albo co gorsza pisać pluginy (z moim słomianym zapałem nic by z tego nie wyszło) o których nie mam pojęcia to ja już wolę napisać sobie kilkanaście skryptów, które wiem że nie spowodują mi żadnych problemów, a to co mi wyjdzie to już zależy od inwencji twórczej i poświęconego na pisanie czasu.

Z punktem 1 i 2 całkowicie się nie zgadzam.

Wiesz podam Ci porównanie.

Plugin na Teleportacje z miejsca w podane koordynaty oraz Skrypt, który będzie wykonywać to samo.

Skrypt musi zostać pierwsze przetworzony z języka angielskiego, w którym ty geniuszu piszesz Skrypty, na język Javy, co już powoduje zwiększenie zjadanej ilości RAM.

Tak prosty plugin, choćbyś nie wiem jak go napisał (Ale dobrze xD) nie zje więcej RAM'u, ponieważ od razu ma podany kod i nie musi nic przetwarzać.

Jak chcesz obejść event w skrypcie, jeżeli powoduje on błędy? :D

W każdym razie, tak czy tak niedługo odejdziesz od Skryptów.

Znam pewną osobę, która tak zachwalała Skript, tak się nim zachwycała, polecała. A teraz co?

Żałuje, że nie uczyła się Javy tylko Skript, uważa że jest to totalne dno. <-- Jego opinia nie moja :D

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Odejść od skryptów może i odejdę, ale to akurat nie jest tematem naszej rozmowy.

Jak zwykle podałeś mi tylko argumentację "bo ram bo sram", coś poza tym? Już ci pisałem, jeśli mam pieniądze na porsche to je kupię, a to że chla dużo benzyny to już kwestia drugorzędna.

Przekładanie z angielskiego na kod javy to nie praca ramu tylko procesora mój ty specu, jeśli mam wystarczająco mocny procesor i odpowiednio dużo ramu to nie ma prawa nic lagować z resztą jakiej ja logiki i argumentacji mogę się spodziewać od osoby, która uważa że essentials to plugin, który powinien być podstawą każdego serwera. <beka>

Co do reszty tematu to się zgadzam, za dużo jest tutaj dzieciaków/nieobeznanych z serwerami ludzi, którzy tylko by bazowali na factions i innych gównianych pluginach z internetu.

Opublikowano

@Up

Przynajmniej w tych ostatnich rzeczach się zgadzamy.

Z tym kupowaniem RAM'u ile chcesz też się zgadzam, ale nie wiem dlaczego o tym nie napisałem wcześniej. o.O

Po drugie, co widzisz złego w Essentials mój drogi? No dawaj, podaj mi Twoje argumenty przeciw niemu..

Nie jest to zły plugin, idealny też nie jest, ale powiedz mi, które serwery nie mają komend od tego pluginu?

Napisałem poradnik po to, żeby ludzie dowiedzieli się jakie on ma możliwości, a nie wgrywali go po dwie komendy (/tp itp), a później inne pluginy, które dodają to samo co Essentials..

Zresztą poradnik nie jest cały..

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Ładnie napisane, mimo że do robienia własnego poważnego serwera się

nie zabieram, mam nadzieję, że ludzie to przeczytają za zaczną robić

serwery wg. tych rad, bo to co aktualnie znajduje się w Publikacji Serwerów,

to masakra.

+

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

@Up

Dziękuję :)

Chciałem to napisać, po to aby ludzie zaczęli robić jakieś sensowne serwery, a nie jakieś, za przeproszeniem, pier**y...

Niestety, temat nie będzie zbyt popularny, ponieważ PRZENIESIONO go do tego działu, a dział jest mało popularny..

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Przyda się komuś, nawet ja się czegoś dowiedziałem :). WG mnie to dzieci ( 8-11 lat ) będą robić dalej ten jeb**** survival + frakcje + drop o.O

Laptop: Lenovo G500

Procesor: Intel Core i3-3110M 2.40 GHz, 2 rdzenie, 4 wątki

RAM: 4GB

Grafika: HD Graphics 4000

Dysk: 1 TB

Windows: 8.1 64 bit

Opublikowano

Pogrążam się? No dalej, pociśnij mi jaki to skript jest zły i ramożerny, ugh.

Innych argumentów nigdy nie macie, to tak jakbym mówił nie kupuj porsche bo będzie dużo chlał. Stać mnie to sobie kupię, zabronisz mi?

I jeszcze na koniec może uświadomię niektórych tu zebranych.. Otóż większość serwerów (szczególnie tych hostingowych) boryka się z problemem nie RAMU, a CPU. Tak to jest jak się nawali ileś pluginów a potem serwer się dławi bo ma za małą moc obliczeniową. Pozdrawiam  ;)

skrypt działa znacznie wolniej od pluginów...

nawet drobny test, spawn tysięcy potworków - w pluginie nie zauważalna akcja (po za spadkiem FPS na moim MC :D) w skrypcie... za 1 razem myślałam że komenda nie działa, ale po kilku sekundach zaczeło sypać mobami .

Reszta prawdy o skrypcie:

http://www.mpcforum.pl/topic/1117246-pytanie-co-sadzicie-o-skryptach/page-3#entry9661594

Odejść od skryptów może i odejdę, ale to akurat nie jest tematem naszej rozmowy.

Jak zwykle podałeś mi tylko argumentację "bo ram bo sram", coś poza tym? Już ci pisałem, jeśli mam pieniądze na porsche to je kupię, a to że chla dużo benzyny to już kwestia drugorzędna.

Przekładanie z angielskiego na kod javy to nie praca ramu tylko procesora mój ty specu, jeśli mam wystarczająco mocny procesor i odpowiednio dużo ramu to nie ma prawa nic lagować z resztą jakiej ja logiki i argumentacji mogę się spodziewać od osoby, która uważa że essentials to plugin, który powinien być podstawą każdego serwera. <beka>

Co do reszty tematu to się zgadzam, za dużo jest tutaj dzieciaków/nieobeznanych z serwerami ludzi, którzy tylko by bazowali na factions i innych gównianych pluginach z internetu.

Essentials lub Comandbook, nie ma innych równie dobrych plguinów.

Wracając do skrypta... Nie pisz o tym o czym nie wiesz :D

Skrypt wpierdziela sporo ramu, bo myślisz że jak to działa? magicznym trafem zmienia tekst na jave?

Wszystko działa na zasadzie instrukcji, a te instrukcje trzeba gdzies zapisać, każda instrukcja to jakaś klasa, obiekt :)

Do twojego idiotycznego przykładu z porsche... nie pasuje tutaj,

to raczej wybór między porsche, a porsche z dziurą w baku.

Stać cię na oba, ale w drugim przypadku tylko marnujesz kasę i czas :)

Który można by przeznaczyć na ulepszanie swojej kolekcji samochodzików (servera)

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

skrypt działa znacznie wolniej od pluginów...

nawet drobny test, spawn tysięcy potworków - w pluginie nie zauważalna akcja (po za spadkiem FPS na moim MC :D) w skrypcie... za 1 razem myślałam że komenda nie działa, ale po kilku sekundach zaczeło sypać mobami .

Reszta prawdy o skrypcie:

http://www.mpcforum.pl/topic/1117246-pytanie-co-sadzicie-o-skryptach/page-3#entry9661594

Essentials lub Comandbook, nie ma innych równie dobrych plguinów.

Wracając do skrypta... Nie pisz o tym o czym nie wiesz :D

Skrypt wpierdziela sporo ramu, bo myślisz że jak to działa? magicznym trafem zmienia tekst na jave?

Wszystko działa na zasadzie instrukcji, a te instrukcje trzeba gdzies zapisać, każda instrukcja to jakaś klasa, obiekt :)

Do twojego idiotycznego przykładu z porsche... nie pasuje tutaj,

to raczej wybór między porsche, a porsche z dziurą w baku.

Stać cię na oba, ale w drugim przypadku tylko marnujesz kasę i czas :)

Który można by przeznaczyć na ulepszanie swojej kolekcji samochodzików (servera)

Tak jak zawsze się z tobą we wszystkim zgadzam tak tym razem jebłem i nie wstaję.

Essentials dobrym pluginem? X D

Ma wiele bugów z którymi nikt nic nie robi bo i po co. Nie znam żadnego porządnego serwera z essentials to też raczej o czymś świadczy.

Jedynie pseudo armia speców od majnkrafta tego używa choć i tak nie wiem po co instalować coś tak obszernego dla kilku komend i potem jeszcze borykać się z negowaniem niektórych bezużytecznych uprawnień.

Co do porównania z porsche, no cóż. Trudno się nie zgodzić, z tym spawnowaniem mobów też. W ogóle we wszystkim można odczuć lekkie opóźnienie, ale to też zależy od tego jak mocny mamy sprzęt (serwer). Natomiast nie widzę sensu w pisaniu pluginów skoro nie dość, że opornie mi to idzie to jeszcze nie sprawia mi to przyjemności. Skript natomiast oferuje mi łatwą obsługę i dość duże możliwości żeby nawet zrobić sobie serwer minigames (znam serwery, które opierają się tylko na skryptach i jakoś nie lagują, nie odstraszają ludzi - no ale to bardziej pod Skript community). Więc pytam, po co do cholery miałbym wypruwać z siebie flaki i nie napisać nic skoro mogę łatwo napisać skrypt, który spełni moje oczekiwania? Oczywiście jako już "doświadczony skrypter" polecałbym też naukę javy aniżeli wkuwać schemaciki ze Skripta, ale sam jakoś nie mam większej potrzeby i ochoty się za to zabierać, skript mi praktycznie na wszystko wystarcza, a czego on nie może to załatwią inne addony.

PS: Chętnie sobie jeszcze podyskutuję jeśli będzie można : P

Opublikowano

@Up

To doj***łeś..

Ma wiele bugów z którymi nikt nic nie robi bo i po co. Nie znam żadnego porządnego serwera z essentials to też raczej o czymś świadczy.

Jedynie pseudo armia speców od majnkrafta tego używa choć i tak nie wiem po co instalować coś tak obszernego dla kilku komend i potem jeszcze borykać się z negowaniem niektórych bezużytecznych uprawnień.

Tutaj się zgadzam po części.

Wiele osób instaluje go faktycznie po te kilka komend, ale więcej niż połowa z nich nie wie jakie on posiada możliwości...

Gdzie w Essentialsie masz bugi, mówisz o czymś o czym tylko słyszałeś i powielasz głupie "plotki".

A wiesz o tym, że praktycznie co drugi serwer go używa? < Taka Ciekawostka, której ty nie jesteś w stanie ogarnąć Twoim skryptowym móżdżkiem..

W ogóle we wszystkim można odczuć lekkie opóźnienie, ale to też zależy od tego jak mocny mamy sprzęt (serwer).

Karolina wyraźnie napisała, że na tym samym sprzęcie podczas testu tysiąc Creeperów zrespiło się jej w mniej niż sekunde (I to wliczając lagi na jej komputerze :)) używając pluginu..

Gdy zaś użyła Skrypt na TYM SAMYM KOMPUTERZE myślała, że komenda nie działa albo coś się popsuło, jednak dopiero po kilku sekundach moby się zrespiły.

Gościu, nie znasz się, a się wypowiadasz..

Przeprowadziłem podobny test u siebie na laptopie (500 szkieletów :D, więcej lapek nie wytrzyma).

Plugin zrespił je bez problemu, lecz Skrypt tak samo jak w przypadku testu Karoliny musiałem kilka sekund czekać zbugowany (Lag po prostu był), żeby się zrespiły..

Więc jak mówię, nie znasz się i się wypowiadasz. A w dodatku zaprzeczasz oczywistym faktom, które podano Ci na talerzu..

Natomiast nie widzę sensu w pisaniu pluginów skoro nie dość, że opornie mi to idzie to jeszcze nie sprawia mi to przyjemności.

Więc pytam, po co do cholery miałbym wypruwać z siebie flaki i nie napisać nic skoro mogę łatwo napisać skrypt, który spełni moje oczekiwania? Oczywiście jako już "doświadczony skrypter" polecałbym też naukę javy aniżeli wkuwać schemaciki ze Skripta, ale sam jakoś nie mam większej potrzeby i ochoty się za to zabierać, skript mi praktycznie na wszystko wystarcza, a czego on nie może to załatwią inne addony.

My tu mówimy ogólnie o Skrypcie, a nie to czego Ci się nie chce i co Ci się podoba. To, że po prostu nie umiesz, to nie znaczy, że to co umiesz jest najlepsze na świecie...

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Znowu nie czytasz ze zrozumieniem i spuść troszkę z tonu bo uznam, że po prostu lubisz spinać pośladki.

Essentials ma pełno bugów, których doświadczyłem kiedy go u siebie zainstalowałem (typowo dla /tpa /home /warp /spawn), nie miałem od kogo nawet zasłyszeć o tych bugach bo po prostu mnie on nie interesuje.

Tutaj uwaga, możliwe że ja to źle się wysłowiłem przez co ty źle zrozumiałeś

W ogóle we wszystkim można odczuć lekkie opóźnienie, ale to też zależy od tego jak mocny mamy sprzęt (serwer).

Chodziło mi o każdą czynność przechodzącą przez Skript. We wszystkich eventach można odczuć lekki lag, nie przeszkadza to jakoś bardzo w grze ale w niektórych przypadkach jest to bardzo uciążliwe (np. w skrypcie, który dzisiaj opublikowałem - pierwszy od góry w sygnie - gdy zwiększyłem ilość sprawdzanych bloków, serwer automatycznie albo łapał ogromnego laga albo od razu się crashował).

No i odnosząc się do końcówki.. Cóż, jeśli nie chodzi tutaj o wygodę i swobodę to o co? I nie odwołuję tego do siebie tylko daję przykład, że istnieje masa ludzi mojego pokroju, którym po prostu java nie odpowiada, a skrypty są łatwiejszą alternatywą.

PS: Serio puść z tonu, wyjdzie ci na zdrowie  ;)

Opublikowano

@Up

Mam to gdzieś...

Nie lubię ludzi, którzy mimo pokazanych faktów i tak czepiają się swoich racji, ty do takich należysz.

Gdzie ty masz te bugi w Essentials?

Wszystko działa ładnie i sprawnie..

No, gdzie?

Wymień mi je, ja to sprawdzę i zobaczymy, czy Ci przyznam racje..Swoj

@topic

Swoją drogą.. Jak podoba wam się artykuł?

Oceniajcie i ewentualnie polecajcie!

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Trochę tak jakby ktoś krzyknął, że xBox jest lepszy od PS xD

Powiem coś od siebie ;-; prowadziłem serwer na którym zarejestrowało się 50000 graczy więc chyba mam prawo xD

Jestem S0L1D3R, szarak jakich niemało, który próbuje uczyć się wszystkiego na raz z zakresu informatyki.

Na serwerze olbrzymie znaczenie ma to jak jest postrzegana administracja xD. Mnie osobiście odrzuciło to stwierdzenie autora tematu ;-;. Jeżeli administrator będzie postrzegany źle to serwer również :3. 

PS. Uważam, że nic nie potrafisz xD Fajnie, że się uczysz, ale co to kogo obchodzi? I tak spocznie za jakiś czas ;)

Rada

Żyj dobrze z graczami, to oni tworzą twój serwer.

Wkurzają mnie serwery nastawione głównie na zarabianie pieniędzy (Tych prawdziwych przez ich twórców) oraz te, które są zrobione nieudolnie, bo właściciel był dzieckiem.

Piękna postawa xD. Dlaczego ktoś ma wymagać pieniędzy za swoją pracę?

Wkurza mnie to, że twoi rodzice chodzą do pracy po to, żeby zarabiać, a nie czerpać z niej przyjemność ;-; Powinni jeszcze płacić za zaszczyt jaki ich spotyka xD.

Co do nieudolności to się zgodzę :3. Niektóre nie powinny zaśmiecać maszyn xD

Dlatego chciałbym wam dzisiaj przekazać moją oraz internetową wiedzę jak robić serwery, oraz jak ich nie robić, aby pomóc wam w tworzeniu ich

Mogę wiedzieć jakie masz doświadczenie?

W późniejszej części poradnika mówisz o tym jak ważne są pluginy xD.

Najważniejszy jest pomysł ;-; Nawet najlepiej przygotowany serwer nie będzie miał brania bez unikalnego pomysłu xD

Ogólnie nigdzie nie dałeś czegoś co mogłoby zaskoczyć ;-;. Myślę, że to są absolutne podstawy, które każdy potrafiłbym wymienić xD Problem nie polega na tym, że ludzie ich nie znają tylko na tym, że ich nie stosują xD

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

@Up

Mam to gdzieś...

Nie lubię ludzi, którzy mimo pokazanych faktów i tak czepiają się swoich racji, ty do takich należysz.

Gdzie ty masz te bugi w Essentials?

Wszystko działa ładnie i sprawnie..

No, gdzie?

Wymień mi je, ja to sprawdzę i zobaczymy, czy Ci przyznam racje..Swoj

@topic

Swoją drogą.. Jak podoba wam się artykuł?

Oceniajcie i ewentualnie polecajcie!

Masz rację, niestety pomimo zatrważającej różnicy pomiędzy pluginami, a skryptami wciąż siedzę skryptach. Jestem takim złym człowiekiem  :unsure: .

Co do bugów w essentials, jeśli mnie pamięć nie myli to można pisać do siebie wiadomości, można samego siebie teleportować, komenda /repair (i jej wszystkie pochodne) potrafi klonować itemy, /spawn - czasami teleportuje na najwyższy blok w danych kordach co powoduje np. respienie się na dachu budynku/górze. Kompas mimo, że ma wygenerowany blok na celu odpowiada, że nie ma do czego się teleportować, było tam jeszcze kilka innych bugów z tego co pamiętam dotyczących ekonomii ale że w temacie nie siedzę od dawna to mi z głowy wyleciało. W każdym razie dla mnie to jest dość duży powód żeby nie korzystać z essentials, tym bardziej że dla tych kilku wymienionych komend go kiedyś instalowałem.

PS:

• Po dziesiąte - Sprzedawanie rang administratorskich - coś co nie powinno się nigdy na ŻADNYM SERWERZE pojawić, nigdy, przenigdy! Niestety się pojawiło.. Założyciele serwerów myśleli, że taka oferta przyciągnie graczy. Ty tak nie myśl! Jest prawie 70% szans, że osoba która kupi taką range zniszczy Ci serwer, a 70% to bardzo dużo!

Jak się ma mózg to zamiast pełnych uprawnień administratora daje się te mniejsze nieszkodliwe dla serwera, a dla gracza urozmaicające rozgrywkę.

No ale o czym ja tu piszę skoro większość tych właścicieli serwerów, pseudo serwerów.. To są zwykłe dzieciaki, które nie wyszły jeszcze z podstawówki albo gimnazjum. O zgrozo.

Opublikowano

Masz rację, niestety pomimo zatrważającej różnicy pomiędzy pluginami, a skryptami wciąż siedzę skryptach. Jestem takim złym człowiekiem  :unsure: .

Co do bugów w essentials, jeśli mnie pamięć nie myli to można pisać do siebie wiadomości, można samego siebie teleportować, komenda /repair (i jej wszystkie pochodne) potrafi klonować itemy, /spawn - czasami teleportuje na najwyższy blok w danych kordach co powoduje np. respienie się na dachu budynku/górze. Kompas mimo, że ma wygenerowany blok na celu odpowiada, że nie ma do czego się teleportować, było tam jeszcze kilka innych bugów z tego co pamiętam dotyczących ekonomii ale że w temacie nie siedzę od dawna to mi z głowy wyleciało. W każdym razie dla mnie to jest dość duży powód żeby nie korzystać z essentials, tym bardziej że dla tych kilku wymienionych komend go kiedyś instalowałem.

PS:

Jak się ma mózg to zamiast pełnych uprawnień administratora daje się te mniejsze nieszkodliwe dla serwera, a dla gracza urozmaicające rozgrywkę.

No ale o czym ja tu piszę skoro większość tych właścicieli serwerów, pseudo serwerów.. To są zwykłe dzieciaki, które nie wyszły jeszcze z podstawówki albo gimnazjum. O zgrozo.

hah, spawn to najczęściej powód sierot nie potrafiących skonfigurować AuthMe itp :)

Co do kompasu... szkulanie bloczku pochłania troszkę czasu, więc stosuje się ograniczenia, w metodzie od pobierania bloku mozna ustawić limit.

(1 gracz nic nie zlaguje, ale masa adminów klikających 500 kratek dalej już może, ale fakt mogli by dodac od tego opcje)

co do repair... nigdy nie miałam problemów - pomijam fakt że ta komenda i tak nie jest dla graczy (no chyba że masz typowy server, 20zl za opa itp, vip z /gm itp itd)

Ekonomia też działa ładnie :)

Są za to inne, znacznie bardziej zbugowane, popularne pluginy :D np Multiverse szczególnie Multiverse-inventories

BukkitSmerf

Opublikowano

@UpUp

Jedyny bug, który mi się przytrafił z Twoich wymienionych to tylko ze spawnem :D

Ale szybko sobie poradziłem, więc gracze się już tak nie respili :D

Proszę o ocenianie artykułu, czy przydatny, czy nie przydatny!

Jeżeli przydatny Like+Komentarz, a jeżeli nie przydatny Komentarz!

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

hah, spawn to najczęściej powód sierot nie potrafiących skonfigurować AuthMe itp :)

Co do kompasu... szkulanie bloczku pochłania troszkę czasu, więc stosuje się ograniczenia, w metodzie od pobierania bloku mozna ustawić limit.

(1 gracz nic nie zlaguje, ale masa adminów klikających 500 kratek dalej już może, ale fakt mogli by dodac od tego opcje)

co do repair... nigdy nie miałam problemów - pomijam fakt że ta komenda i tak nie jest dla graczy (no chyba że masz typowy server, 20zl za opa itp, vip z /gm itp itd)

Ekonomia też działa ładnie :)

Są za to inne, znacznie bardziej zbugowane, popularne pluginy :D np Multiverse szczególnie Multiverse-inventories

Kiedyś używałem authme, ale nie miałem takich problemów. Potem na czystym serwerze właśnie tak miałem (essentials/we/wg/pex - tyle).

Poza tym używam twojego pluginu i dzięki załączonemu api do skript wszystko ładnie działa, także jest okazja żeby jeszcze raz podziękować za dobrą robotą:3

I jeszcze co do komendy repair, może zbyt ogólnikowo to ująłem. Głównie testowałem repair/heal na tabliczkach (co nie znaczy, że samych komend nie próbowałem) za określoną ilość waluty właśnie przy użyciu jakiegoś pluginu na ekonomię i wtedy to zdarzało się, że przedmiot w ręku się kopiował. Of course jak szybko zdjąłem zbroję lub jakąś jej część to też czasem się dało w ten sposób uzyskać darmowy przedmiot. Nie wiem czego tu wina, ale jak nie wiadomo to obwiniam essentials w końcu to on umożliwia naprawę, a nie plugin od ekonomii. Multiverse i jego pochodne.. Nigdy właśnie z nim nie miałem bugów, może poza wchodzeniem na creative do portalu (LOL).

#top

Jak już chcesz opinię.. Temat raczej przydatny choć wątpię, że te lemingi z działu "zarządzanie serwerem" to przeczytają lub się do tego zastosują.

Opublikowano

Kiedyś używałem authme, ale nie miałem takich problemów. Potem na czystym serwerze właśnie tak miałem (essentials/we/wg/pex - tyle).

Poza tym używam twojego pluginu i dzięki załączonemu api do skript wszystko ładnie działa, także jest okazja żeby jeszcze raz podziękować za dobrą robotą:3

I jeszcze co do komendy repair, może zbyt ogólnikowo to ująłem. Głównie testowałem repair/heal na tabliczkach (co nie znaczy, że samych komend nie próbowałem) za określoną ilość waluty właśnie przy użyciu jakiegoś pluginu na ekonomię i wtedy to zdarzało się, że przedmiot w ręku się kopiował. Of course jak szybko zdjąłem zbroję lub jakąś jej część to też czasem się dało w ten sposób uzyskać darmowy przedmiot. Nie wiem czego tu wina, ale jak nie wiadomo to obwiniam essentials w końcu to on umożliwia naprawę, a nie plugin od ekonomii. Multiverse i jego pochodne.. Nigdy właśnie z nim nie miałem bugów, może poza wchodzeniem na creative do portalu (LOL).

#top

Jak już chcesz opinię.. Temat raczej przydatny choć wątpię, że te lemingi z działu "zarządzanie serwerem" to przeczytają lub się do tego zastosują.

Co do multiverse... :D

Wystarczy że masz multiverse-inventories i mapke Creative - 1 drobny bład, crash w złym momencie, błąd mapy - cokolwiek, i twoja mapa zostaje zasypana ludzmi z GM bo zamiast w razie wykrycia że nie ma mapki creative - ustawić im poprawne EQ, to multiverse traktuje ich jak by dalej byli na mapce creative...

ZUO :< Ale niestety... nie ma nic lepszego 

BukkitSmerf

Opublikowano

Poradnik jest jako taki dla początkujących, jednak nawet początkujący w tych czasach (1.3.* 1.4* w górę) powinien wiedzieć, żeby nie używać essentialsa, bo jakby znalazła się trzecia osoba podzielające moje zdanie na temat bugu dzięki któremu można bez problemu dać sobie OP'a lub undead administrator(nie można po prostu takowej osoby za nic zbanować, a serwera wyłączyć się nie da bo essentials wgryzie się w bukkita) to by NIKT nigdy tego ścierwa nie ruszył, ale jak na razie tylko 3 osoby potrafią o tym opowiedzieć. Bukkit to samo, jeden wielki syf a nie silnik. Developerzy bukkita powinni go dopracowywać i wyłapywać luki, a nie dodawać jakieś ułatwienia, zabawy pluginy i **uj wie co.. 

svh03y.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...