Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak tworzyć serwery oraz jak ich nie prowadzić!

S0L1D3R

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Up

Cieszę się :)

@UpUp

Pierwszy raz słyszę o takich bugach..

Użytkowałem ten plugin długo, a nawet bardzo długo, na wszelkie możliwe sposoby, przemierzyłem jego pliki wzdłuż i wszerz (Nie mówię, że super-hiper-bardzo uważnie :) ), ale nigdy, ale to nigdy nie spotkałem się z bugami, które wymieniłeś.

Nie słyszałem, też żeby można było sobie za pomocą Essentialsa rozdawać opy lub żeby istniało coś takiego jak "undead administrator".

Dodatkowo, nie słyszałem też, żeby serwer nie można było wyłączyć.

PS: Masz CraftBukkita :)

@Temat

Dalej zapraszam do komentowania, oceniania i "lajkowania"!

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Poradnik jest jako taki dla początkujących, jednak nawet początkujący w tych czasach (1.3.* 1.4* w górę) powinien wiedzieć, żeby nie używać essentialsa, bo jakby znalazła się trzecia osoba podzielające moje zdanie na temat bugu dzięki któremu można bez problemu dać sobie OP'a lub undead administrator(nie można po prostu takowej osoby za nic zbanować, a serwera wyłączyć się nie da bo essentials wgryzie się w bukkita) to by NIKT nigdy tego ścierwa nie ruszył, ale jak na razie tylko 3 osoby potrafią o tym opowiedzieć. Bukkit to samo, jeden wielki syf a nie silnik. Developerzy bukkita powinni go dopracowywać i wyłapywać luki, a nie dodawać jakieś ułatwienia, zabawy pluginy i **uj wie co..

Całkowicie się z tobą zgadzam, essentials wie więcej niż myślimy, to nie jest tylko drobny plugin!

Oni chcą kontrolować nas, kontrolować nasze servery, kontrolować nasze myśli?

Nie wierzycie? otwórzcie oczy! wystarczy zobaczyć! Każda aktualizacja przynosi nowe luki umożliwiające zniszczenie nas!

A co robi bukkit? NIC! siedzi i udaje że nic nie widzi, i potajemnie przygotowuje kod bukkita tak by Essentials mogło szybciej osiągnąć cel! myślicie że skąd się biorą luki i bugi? przypadek? błąd? NIE to wszystko dokładnie zaplanowana akcja!

Essentials nie jest tym czym myślimy! zobaczmy na jego logo! ona powie nam prawdę!

DBO-logo.png.-m1.png

Wygląda normalnie? to tylko pozory! wszystko to jedna wielka mistyfikacja!

MeZfpka.png

Przyjrzyjcie się temu, to nie jest zwykła kolba! to znak, znak ich stowarzyszenia, znak ich władzy! oni kontroluja świat, a teraz chcą zawładnąć nad minicraftem!

UuJkZK3.png

Wszystko jest dokładnie ukartowane i ukryte, tak by tylko ich członkowie mogli to zobaczyć, nawet teraz bo skomplikowanej obróbce, ich znak dalej nie jest w zasięgu naszego wzroku!

Jednak udało się! w nasze ręce wpadła ich maszyna szyfrująca! w końcu mamy szansę by odkryć prawdę!

7MHakek.png

Illuminaci są wszędzie! czyhają na wsze server minicrafta, musicie się bronić, zbierzcie swoje łopaty! zbierzcie swoje motyki!

Nie możemy czekać i patrzeć jak nas wykorzystują, musimy sie bronic! musimy walczyć!

Chcecie by wami zawładnęli? mówili wam co macie robić? co macie jeść? co czuć? jak żyć? nie jesteście bydłem! zjednoczcie się i pokażmy co potrafimy! Wolność jest tego warta! A więc walczmy! nie dajmy się zniewolić przez Essentials i illuminati!

Wolność nie będzie czekać, musimy to zrobić, wszyscy razem! wyłączmy nasze servery, usuńmy Essentials i zjednoczmy się! To nasza jedyna szansa, nie możemy już więcej czekać, już wystarczająco długo cierpimy! czas to przerwać, czas powiedzieć NIE, teraz, teraz jest ten czas!

Jeśli nie my to kto? chcecie by kolejne servery cierpiały? powstawały i upadały przygniecione potęgą essentials? NIE, tak nie może się stać, musimy zapewnić sobie i innym godną przyszłość! 

To nasza ostatnia szansa!

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Całkowicie się z tobą zgadzam, essentials wie więcej niż myślimy, to nie jest tylko drobny plugin!

Oni chcą kontrolować nas, kontrolować nasze servery, kontrolować nasze myśli?

Nie wierzycie? otwórzcie oczy! wystarczy zobaczyć! Każda aktualizacja przynosi nowe luki umożliwiające zniszczenie nas!

A co robi bukkit? NIC! siedzi i udaje że nic nie widzi, i potajemnie przygotowuje kod bukkita tak by Essentials mogło szybciej osiągnąć cel! myślicie że skąd się biorą luki i bugi? przypadek? błąd? NIE to wszystko dokładnie zaplanowana akcja!

Essentials nie jest tym czym myślimy! zobaczmy na jego logo! ona powie nam prawdę!

DBO-logo.png.-m1.png

Wygląda normalnie? to tylko pozory! wszystko to jedna wielka mistyfikacja!

MeZfpka.png

Przyjrzyjcie się temu, to nie jest zwykła kolba! to znak, znak ich stowarzyszenia, znak ich władzy! oni kontroluja świat, a teraz chcą zawładnąć nad minicraftem!

UuJkZK3.png

Wszystko jest dokładnie ukartowane i ukryte, tak by tylko ich członkowie mogli to zobaczyć, nawet teraz bo skomplikowanej obróbce, ich znak dalej nie jest w zasięgu naszego wzroku!

Jednak udało się! w nasze ręce wpadła ich maszyna szyfrująca! w końcu mamy szansę by odkryć prawdę!

7MHakek.png

Illuminaci są wszędzie! czyhają na wsze server minicrafta, musicie się bronić, zbierzcie swoje łopaty! zbierzcie swoje motyki!

Nie możemy czekać i patrzeć jak nas wykorzystują, musimy sie bronic! musimy walczyć!

Chcecie by wami zawładnęli? mówili wam co macie robić? co macie jeść? co czuć? jak żyć? nie jesteście bydłem! zjednoczcie się i pokażmy co potrafimy! Wolność jest tego warta! A więc walczmy! nie dajmy się zniewolić przez Essentials i illuminati!

Wolność nie będzie czekać, musimy to zrobić, wszyscy razem! wyłączmy nasze servery, usuńmy Essentials i zjednoczmy się! To nasza jedyna szansa, nie możemy już więcej czekać, już wystarczająco długo cierpimy! czas to przerwać, czas powiedzieć NIE, teraz, teraz jest ten czas!

Jeśli nie my to kto? chcecie by kolejne servery cierpiały? powstawały i upadały przygniecione potęgą essentials? NIE, tak nie może się stać, musimy zapewnić sobie i innym godną przyszłość! 

To nasza ostatnia szansa!

X D

Wracając do przydatności essentialsa:

- na localhost jest idealny

- na serwer dla graczy bałbym się go instalować

Jest tak prosto napisany, że te bugi które tam w sobie ma są po prostu śmieszne.

No ale mimo, że są śmieszne to jednak dla mnie byłaby to kompromitacja jeśli wypuściłbym własny serwer z essentials.

Dlatego nigdy więcej! Trzeba się bać Illuminatów, a nie z nimi współpracować, ot prawda.

Przekażcie to następnemu pokoleniu żeby minecraft nie upadł do końca!

417711489342956987022.png

Opublikowano

@Up

No dobrze, ty boisz się postawić serwer na Essentials..

Ale zauważ, że teraz praktycznie co drugi serwer go używa.

Taki SKKF i MCHC mają go wgranego, a jakoś nie są to rozwalone/pobugowane serwery..

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Essentials nie ma żadnych strasznych bugów które mogły by zagrozić serverowi... ogólnie to nigdy nie miałam żadnego bugu w nowych wersjach.

No chyba że ktoś wgra wszystkie moduły i udostępni zdalny dostęp do konoslii bo nie potrafi skonfigurować :P

BukkitSmerf

Opublikowano

@warzniak Napisze to co kiedyś napisała "Karolina_666" : "Luka tam luka tu luka nigdzie ale nikt przykładu nie poda :)" Więc podaj chociaż jakiś dowód z tym np podaj to na undead administrato bo na opa zrozumiem jak nie podasz (bo pewnie myslisz ze wtedy by każdy odrazu serwer rozwalił) a jak nie to napisz np mi karolinie lub komuś kto pisze pluginy itp na pw wtedy uwierze

@topic Dobry poradnik dla początkujących,mogłeś jeszcze dodać np "Najgłupsze popełniane błędy przez administratorów" np.Admin który reklamuje serwer na innym serwerze,maz takie samo haslo na serwerze swoim 

Opublikowano

Dużo się rozpisałeś przydatna rzecz dla tych duży pierwszy raz zakładają serwer, ładnie też to przedstawiłeś.

Opublikowano

@Up

Dziękuję :)

Zapraszam was wszystkich do oceniania artykułu/poradnika!

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Co to ma do rzeczy? Stać mnie to sobie kupię więcej ramu, nic ci do tego.

Sprawdźmy więc czy się pogrążę.

1. Mając wiedzę o skript można pisać w nim tak, ażeby kod był optymalny - czym nie może się pochwalić większość "pro elo pluginowców".

2. W przeciwieństwie do pluginów, skript sam z siebie nie powoduje lagów, jeśli nie można czegoś zrobić sposobem z dokumentacji (bo wywołuje lagi) to można to obejść na tysiąc innych sposobów nie uszkadzając przy tym stabilności serwera.

3. Gracze tak naprawdę mają wysrane na to czy serwer stoi na pluginach czy na skryptach, liczy się jakość rozgrywki.

Jeśli miałbym robić serwer z gotowych pluginów, albo co gorsza pisać pluginy (z moim słomianym zapałem nic by z tego nie wyszło) o których nie mam pojęcia to ja już wolę napisać sobie kilkanaście skryptów, które wiem że nie spowodują mi żadnych problemów, a to co mi wyjdzie to już zależy od inwencji twórczej i poświęconego na pisanie czasu.

Pogrążam się? No dalej, pociśnij mi jaki to skript jest zły i ramożerny, ugh.

Innych argumentów nigdy nie macie, to tak jakbym mówił nie kupuj porsche bo będzie dużo chlał. Stać mnie to sobie kupię, zabronisz mi?

I jeszcze na koniec może uświadomię niektórych tu zebranych.. Otóż większość serwerów (szczególnie tych hostingowych) boryka się z problemem nie RAMU, a CPU. Tak to jest jak się nawali ileś pluginów a potem serwer się dławi bo ma za małą moc obliczeniową. Pozdrawiam  ;)

No prosze wojna. Chyba tworca mial na mysli sredniej klasy komp prywatny w domu, wiec ciekawa informacje ogólnie

Opublikowano

@Up

No dobrze, ty boisz się postawić serwer na Essentials..

Ale zauważ, że teraz praktycznie co drugi serwer go używa.

Taki SKKF i MCHC mają go wgranego, a jakoś nie są to rozwalone/pobugowane serwery..

Nie, nie. SKKF nie ma essentialsa, zacznijmy od tego. Druga sprawa, gdybyś wiedział, jestem byłym technikiem MCHC, który zrobił pluginy za hajs i na serwerze się nie pokazywał, przez co tego buga NIE ma. i tak odnosząc się do któregoś Twojego posta,(ujmę to w sposób trochę dziwny, ale doświadczeni skumają) tą lukę można wyłapać łącząc TRZY pliki z komendami, przez co w miejscu połączenia kodu odnajdzie się pewien tekst po angielsku, w którym osadzona jest komenda, która jest komendą przywołującą wyższe uprawnienia, łączenie się z konsolą serwera i uniemożliwienie od strony konsoli, serwera i panelu wyłączenie serwera. Co drugi serwer? Racja, tylko że ok. 0.0001% tych serwerów jest niszczone, ponieważ cała reszta to serwery dzieciaków, 10-20 slotów których nawet nie warto ruszać..

@warzniak Napisze to co kiedyś napisała "Karolina_666" : "Luka tam luka tu luka nigdzie ale nikt przykładu nie poda :)" Więc podaj chociaż jakiś dowód z tym np podaj to na undead administrato bo na opa zrozumiem jak nie podasz (bo pewnie myslisz ze wtedy by każdy odrazu serwer rozwalił) a jak nie to napisz np mi karolinie lub komuś kto pisze pluginy itp na pw wtedy uwierze

@topic Dobry poradnik dla początkujących,mogłeś jeszcze dodać np "Najgłupsze popełniane błędy przez administratorów" np.Admin który reklamuje serwer na innym serwerze,maz takie samo haslo na serwerze swoim 

Nie potrzeba do życia mi tego, by kto kolwiek mi wierzył. Wystarczy że ja wiem to co wiem, i tyle mi wystarczy. 

W razie innych pytań to na PW, nie będę więcej ujawniać. ;)

svh03y.jpg

Opublikowano

@up Mi chodzi oto ze nie mówię że luki nie ma,ale żebyś jakiś przykład podał(nie z opem bo wiesz...) bo np ja moge napisać że znam buga w bukkit na dawanie opa ? Uwerzysz ? nie ? no właśnie,nie mówię ze nie wierzę tylko chciałbym jakiś przykład

Opublikowano

Nie, nie. SKKF nie ma essentialsa, zacznijmy od tego. Druga sprawa, gdybyś wiedział, jestem byłym technikiem MCHC, który zrobił pluginy za hajs i na serwerze się nie pokazywał, przez co tego buga NIE ma. i tak odnosząc się do któregoś Twojego posta,(ujmę to w sposób trochę dziwny, ale doświadczeni skumają) tą lukę można wyłapać łącząc TRZY pliki z komendami, przez co w miejscu połączenia kodu odnajdzie się pewien tekst po angielsku, w którym osadzona jest komenda, która jest komendą przywołującą wyższe uprawnienia, łączenie się z konsolą serwera i uniemożliwienie od strony konsoli, serwera i panelu wyłączenie serwera. Co drugi serwer? Racja, tylko że ok. 0.0001% tych serwerów jest niszczone, ponieważ cała reszta to serwery dzieciaków, 10-20 slotów których nawet nie warto ruszać..

Nie potrzeba do życia mi tego, by kto kolwiek mi wierzył. Wystarczy że ja wiem to co wiem, i tyle mi wystarczy. 

Dokładnie! ukryte logo illuminati w logo essentials to niezbity dowód!

Essentials ma takie czity że potrafi wykonywać kod który nie istnieje! Sam go generuje, maszyny zaczynają myśleć! musimy walczyć!

JPRLD, ty jesteś jakieś głupi czy tylko popie....? czy jak? // to nie obraza, ja się tylko pytam <3

BukkitSmerf

Opublikowano

Tak, tak. A Bentrado to Cezary ._. 

Polecam wrócić na osiedle i pograć w piłkę bo Ci się mózg zlasował ._.

Co do tematu:

* kompas jest w world edicie lub guardzie (nie pamiętam)

* skrypty nadawają sie do łopatologicznych rzeczy (typu komenda spawn: Koordy spawny to 0,0)

* Essentials jest dziwny, ma dużo zbędnych komend, CommandBook rulez *.*

Opublikowano

@Odświeżam!

I jak artykuł/poradnik przydatny? :D

Od razu mówię, że wzmianka o Skryptach jest jak najbardziej poprawna i zostało to już kilkakrotnie potwierdzone w tym temacie, więc proszę nie poruszać ów sprawy..

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@Reffcio :D!

@Up

Dziękuję wam!

W moich planach jest jeszcze dopisanie kilku punktów, które popełniają nawet największe serwery(Nie mówię, że każdy).

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...