Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ile utrzyma ludzi na serwerze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam do was pytanie ile moja maszyna jest w stanie uciągnąć :D

Oto jej parametry:

post-671759-0-14403200-1396272234_thumb.png
post-671759-0-38060100-1396779436_thumb.png
post-671759-0-18432000-1396779115_thumb.png

Z góry dzięki za wypowiedzi :D

//Jeżeli się nie znacie to nie nabijajcie postów :P thx

Opublikowano

Jeżeli masz 140GB ramu a na serwer chcesz dać np. 120GB to 1200 slotów patrząc tylko na ram aby było po 100MB na slot. Zależy też od łącza, prędkości dysku. Musiał byś też mieć sektory bo jak dasz na 1 serwer 1000 slotów to ram się będzie marnować w pustych miejscach na mapie. Więc możesz dać ok. 1000 ale musisz zobaczyć jak procesor to będzie u ciągać. Jeśli wolno spytać, Ty wynajmujesz tą maszynę ?

Opublikowano

@up thx za wypowiedz nie maszyna jest moja a co do łącza to 80Mb/s downoladu i 100 uploadu

Szukam także kogoś chętnego do robienia serwera razem ze mną. Mam już kilku "jutuberów" 1.5k+ Widzów oraz znam się na pluginach oraz skryptach tzn. pisze autorskie :) Mam własna domene .pl oraz stone internetową

Opublikowano

Spokojnie daj ok. 1200 slotów, aby zostawić jeszcze na np. jave, shh itd :)

TWOJA REKLAMA TUTAJ? PISZ NA PW!

Opublikowano

@up z tego co wiem to serwery minecraft obsługują jeden rdzeń procesora a więc czy nie będzie lagów przy tak dużej ilości osób ?

Opublikowano

Po co ma dawac te 1200slotow ??
Nie lepiej postawic np 4 serwery po 300slotow i wtedy jest mozliwe ze je zapelni.
A jeden serwer to tak uciagnie ci z 1200-1400slotow lecz na 100% nie bd mial tylu ludzi.

Opublikowano

@up

@up thx za wypowiedz nie maszyna jest moja a co do łącza to 80Mb/s downoladu i 100 uploadu

Szukam także kogoś chętnego do robienia serwera razem ze mną. Mam już kilku "jutuberów" 1.5k+ Widzów oraz znam się na pluginach oraz skryptach tzn. pisze autorskie :) Mam własna domene .pl oraz stone internetową

Opublikowano

Szukam także kogoś chętnego do robienia serwera razem ze mną.

Witam :D

polecam osobiście odpalić server i przetestować ile da rade uciągnąć

PS. Chętnie ci pomogę w pracy nad serverem !

Posiadam TS3+mikro często Online więc jak cos pisz na PW i sie jakos zgadamy.

Opublikowano

Na takim internecie to ci więcej jak 200 pełnych slotów nie pójdzie.

Żeby 1000 graczy przyjąć to potrzebujesz ~1gb/s plus infrastrukturę bo przy tak dużym projekcie bd.DDOSY. Nie polecam ci hostować w domu bo koszty prądu bd. bardzo duże  i nie masz gwarantowanego łącza. Jeśli jesteś pełnoletni to polecam ci założyć działalność gospodarczą i wykupić kolokacje w 

atman.pl
Opublikowano

Wedlug mnie serwer utrzymal by ok.900/1000 osob osobiscie na poczatek ustawil bym ok. 300 slotow potem powoli zwiekszal Ps: Jezeli chodzi o wspolprace jestem wstepnie chetny ogarniam wszystkie komendy. Pisze skromne pluginy dla mniejszych serwerow na zamowienie , jezeli jestes wstepnie chetny na wspolprace napisz do mnie na pw , i ew. Powiedz co ode mnie wymagasz , a ja sie dopasuje c:

thks99znripz.jpg

by KoNdZiUKing

Opublikowano

ehh jak widać co wy wypisujecie to czasami aż głowa boli, nie wiecie nawet na jakiej zasadzie działaja serwery a sie strasnie wypowiadacie, znawcy zakichani wprowadzacie tylko w błąd.

Widze ze posiadasz 2 procesory Intel Xeon W5580, które dają w sumie realnych 8 rdzeni, oraz 140GB Pamięci ram.

Najlepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie przejść na system linuxowy, dzięki czemu wydajność serwera odrobine wzrośnie.

Jeżeli chodzi o liczbę slotów, jezeli zależy Ci na dobrej jakości serwerów bez wiekszej ilosci pluginów to powinienes wytargać około 400-500 slotów przy zachowaniu odpowieniej jakości.

Oczywiście nie chodzi tutaj o jeden serwer, gdyż nie polecane jest uruchamianie jednego serwera z wiekszą ilością slotów niż 200, gdyż jak wiemy wtedy są ogromne spadki TPSow.

Silniki Minecrafta są jednowątkowe, lecz po dłuższej współpracy z Spigotem zauwazyłem iż pod obciążeniem zabiera moc z kolejnych procesorów, lecz gdy osiąga około 80% zasobów drugiego rdzenia zaczyna się z serwerem bardzo źle dziać.

Ogólnie polecam zastosować silnik Spigot, i nie przesadzać z liczbą slotów, oraz pamiętać o bardzo dobrej konfiguracji serwera, gdyż jak wiadomo konfiguracja i optymalizacja serwera to klucz do sukcesu.

Nie zapomnij oczywiście dobrze go zabezpieczyć, lecz jeżeli sie na tym nie znasz to w bliskiej przyszlości możesz miec problemy z dzieciakami ddoserami.

Opublikowano

Zalezy w jaki bedzie typ serwera...

Jesli minigames to 1000 slot bo maszyna wiecej ramu potrzebuje :/

PS/ Jaki to hosting? xD

Hosting ?? Naprawdę ? Wiesz ile by to kosztowało a samą maszynę nabyłem :)

Opublikowano

@up Skąd ta pewność że nie będzie tyle osób ? Reklama od jutubera 500k widzów :P

Chociazby dla tego, ze skkf na 850k widzów i gra w godzinach szczytu 1000 osób.

@top Co do maszyny, sporo ramu, 4 rdzeniowy procek, około ~300 osób, bo słabiutki internet.

1390144171-U592769.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...