Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Złota rada mentora nr 2 - Personalizacja profilu użytkownika na MPCForum.pl

Gość ʞɔɐqǝɯoɔןǝʍ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1399138705-U220780.png

1399139273-U220780.png

Avatar jest ważnym elementem naszego profilu, będzie on widoczny przy każdym naszym poście.

Możemy go zmienić klikając najeżdżając na jego pole w profilu, pokaże nam się przycisk zmień.

LY3my0k.png

D6cjj0v.png

Na niebiesko zaznaczyłem opcję wysłania avatara z naszego dysku, na czerwono z adresu url obrazka.

Maksymalny rozmiar avatara wynosi 50 kb.

1399139287-U220780.png

Czyli "O mnie"

W polu tym możemy umieścić informacje o sobie, obrazki, screenshoty, filmy którymi się chcemy podzielić z użytkownikami odwiedzającymi nasz profil.

By edytować to pole należy wejść w Edytuj moją stronę "O Mnie"  w głównych ustawieniach profilu.

1399139301-U220780.png

W tym polu znajdują się informacje o naszym koncie (Ranga, tytuł, liczba postów, liczba odwiedzin, czas online), oraz takie informacje jak nasz wiek, data urodzin, lokacja, płeć, numer GG, nick skype, steam, nasze hobby (informacje do ustawienia opcjonalnie w głównych ustawieniach konta.) oraz ostatni odwiedzający nasz profil.

1399139306-U220780.png

Są umieszczone pod informacjami w profilu.

Można wyłączyć całkowicie możliwość dodawania ich przez innych użytkowników, lub włączyć jedynie za akceptacją przez nas komentarza.

1399139316-U220780.png

Jest to indywidualne tło profilu użytkownika posiadającego nagrody blue member, gold member, black member, best member, elit oraz GM+.

Ustawiamy je w zakładce ustawień "Dostosowanie profilu"

Możemy wysłać zdjęcie z naczego dysku, adresu obrazka, lub ustawić jeden kolor tła.

1399139327-U220780.png

W temacie tym warto również poinformować nowych użytkowników forum, o zakładkach jakie znajdują się w profilu.

1399139340-U220780.png

Klikając tą zakładkę dostaniemy się do listy naszych forumowych znajomych, możemy z niej wygodnie dostać się na ich profile.

SDMlws4.png

1399139346-U220780.png

W zakładce tej znajdują się posty za które otrzymaliśmy "lajki"

CDNgM4W.png

1399139359-U220780.png

Zakładka ta umożliwia nam szybki i komfortowy dostęp do 5 ostatnich utworzonych przez nasz tematów.

Hols1IJ.png

1399139364-U220780.png

Zakładka ta umożliwia nam szybki i wygodny dostęp do 5 ostatnich postów przez nas napisanych.

vF0lZq6.png

1399139371-U220780.png

Zakładka ta umożliwia nam dostęp do listy wszystkich nagród jakie otrzymaliśmy.

VKuQ1hI.png

Napisy wykonał @PhoEnix9332

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie chce mi się wierzyć, że ktoś nie ogarnia takich spraw jak np. zmiana avatara. Za nieoczywiste mogę uznać jedynie info dot. możliwości włączenia akceptacji komentarzy oraz listę uprawnionych do ustawienia tła. Przydałoby się w "złotych myślach" opisywać jakieś głębsze tajniki forum. Niemniej fajnie, że coś powstaje. Mam nadzieję, że się z tym rozkręcicie. Życzę dobrych pomysłów na materiały.

#don't care

Opublikowano

To spytam tutaj, żeby rozwiać wątpliwości.

Czy naprawdę tylko ja mam w "Lubianych" opcję pokazania lajków rozdanych innym, poza otrzymanymi? Bo nikt mi nie wierzył, a teraz piszą, że jestem jedyny :x

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Mogli byście zrobić coś co jest bardziej nieznane dla innych użytkowników, ale ładnie opisane jest więc leci pluski ;) 

936131400425106482086.png
Opublikowano

To spytam tutaj, żeby rozwiać wątpliwości.

Czy naprawdę tylko ja mam w "Lubianych" opcję pokazania lajków rozdanych innym, poza otrzymanymi? Bo nikt mi nie wierzył, a teraz piszą, że jestem jedyny :x

Kiedyś było u wszystkich.
Opublikowano

Na prawdę tępym trzeba być, żeby na polskim forum nie wiedzieć jak ustawić awatar.

ŚWIETNE, czekam na poradnik dot. jak wejść w temat, bo musiałem się nieźle natrudzić żeby to zrobić.

Game Over

Opublikowano

No jasne, wszyscy pozjadali rozumy. Czyli np. osoba starsza lub całkowity nowicjusz w "internetach" (są tacy) nie ma prawa być na forum? Zawsze może się trafić ktoś, kto skorzysta.

Poradnik o "najlepszej odpowiedzi" nikomu nie przeszkadzał.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Tym razem to my, userzy , wyszliśmy z próbą stworzenia Złotej rady użytkowników, mam nadzieję, że się wam spodoba:

1399566901-U784394.png

Witajcie! W dniu dzisiejszym chcielibyśmy przedstawić Wam poradnik pod tytułem 'Jak stworzyć temat na mpcforum.pl'

Wiemy, iż nie wszyscy wiedzą jak należy to zrobić, więc wytłumaczymy Wam to w kilku prostych i przejrzystych krokach!

KROK 1 - Przygotowanie mentalne

Pierwszym krokiem do stworzenia tematu jest przygotowanie naszego ciała i umysłu.

Musimy pamiętać, że do stworzenia tematu potrzebujemy myszki oraz klawiatury, bez tego ani rusz!

Gdy jesteśmy już rozluźnieni, mamy myszkę i klawiaturę w gotowości, to możemy przystąpić do kroku drugiego!

KROK 2 - Przycisk!

Aby stworzyć temat należy nacisnąć przycisk o nazwie "Napisz nowy temat".

Wiemy, iż nie jest to łatwe i trudno go znaleźć, więc przedstawiamy jego wygląd:

gQavsZz.png

Aby rozpocząć tworzenie tematu wystarczy kliknąć guzik, spokojnie, nie każdemu może się udać, lecz musicie próbować!

KROK 3 - Wybór nazwy oraz tagów

Gdy kliknęliśmy już guzik "Napisz nowy temat" przyszła pora na wybór nazwy, to również nie jest łatwe, dlatego przedstawiamy to w postaci graficznej:
Qd5OzFu.png

Pod numerkiem 1 widzimy "Tytuł tematu", to właśnie tutaj musimy wpisać nazwę tematu, którą zobaczą inni, pamiętajcie, bądźcie kreatywni!

Z kolei pod dwójeczką widzimy tagi, czyli coś, co pojawi się pod nazwą naszego tematu, możemy wpisać tylko 10 tagów!

KROK 4 - Pasek!

Jak sami pewnie widzicie, gdy tworzycie temat, to macie do dyspozycji kilka mega fajnych opcji!

oyLa5XU.png

Niestety, jest to już wiedza rozszerzona i będzie dostępna w następnym poradniku!

KROK 5 - Treść tematu?

Teraz zmagamy się z rzeczą najtrudniejszą, czyli treścią.

Niestety, nie wiemy jak uzupełnić treść tematu, albowiem nigdy nas tego nie uczono, ale może komuś z was się to uda!

Na pocieszenie publikujemy zdjęcie miejsca, w którym uzupełniamy treść tematu:

3UT2cfv.png

KROK 6 - Zatwierdzenie tematu

Teraz, gdy już uzupełniliście treść tematu (Mamy nadzieję, że komuś się to udało!) należy kliknąć przycisk "Dodaj nowy temat" na samym dole! Tylko to!

cF1bmt0.png

Uważajcie jednak, gdyż po kliknięciu przycisku 'Anuluj' temat zniknie :/ 

Mamy nadzieję, że poradnik się Wam spodobał!

Następny już w kolejnej edycji 'Złotej rady mentora' - stay tuned!

Kończąc posta... Jak już to mówiłem, mentorzy to teraz dno, próbują udowodnić, że istnieją tworząc tematy "poradnikowe", które tak na prawdę powinny podejść pod trolla.

Mimo to, czekam na 3 część, będzie pewnie bardzo ekscytująca!

Opublikowano

Z tym, że to krótkie, regularnie (i często) publikowane rady. Kiedy ktoś skończy z czymś większym, zostanie to udostępnione -,- Pomagać wciąż możemy w działach i przez PW, a forum to nie skarbnica ukrytej wiedzy, zrozumcie. Przecież wy i tak wszystko wiecie, więc... wywiady - do dupy, rady - zbędne, cały team - do usunięcia...

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Z tym, że to krótkie, regularnie (i często) publikowane rady. Kiedy ktoś skończy z czymś większym, zostanie to udostępnione -,- Pomagać wciąż możemy w działach i przez PW, a forum to nie skarbnica ukrytej wiedzy, zrozumcie. Przecież wy i tak wszystko wiecie, więc... wywiady - do dupy, rady - zbędne, cały team - do usunięcia...

Bo oni by tylko marudzili i wszystko usuwali

Te porady są dla NOWYCH userów, ogarnijcie to że nie każdy zna się na używaniu forum na IP.B, to że wy jesteście alfy i omegi, to nie znaczy że każdy taki jest. Reausumując wasze hejty są nie na miejscu.

Opublikowano

Pomagać może każdy user, owa plakietka nie podwyższa waszej władzy. Rady są jakie są. Tak trudno zrobić coś większego, gdzie cały team będzie miał jakiś udział? Jaka kolejna rada? Zakładam że będzie to przedstawienie rang oraz informacje na ich temat

1394047278-U990178.png

Opublikowano

Niektóre informacje są po prostu oczywiste, lecz niektóre mogą być nieznane dla nowych użytkowników forum, życzę nowych pomysłów na materiały, jest ok :-)

Opublikowano

Pomagać może każdy user, owa plakietka nie podwyższa waszej władzy. Rady są jakie są. Tak trudno zrobić coś większego, gdzie cały team będzie miał jakiś udział? Jaka kolejna rada? Zakładam że będzie to przedstawienie rang oraz informacje na ich temat

Czekam na propozycję szanownego Pana "Dziobak_2" *. Jesteśmy otwarci na propozycje.

*i innych

To jest dla osób początkujących głównie. To, że wiecie to nie znaczy, że inni wiedzą.

Opublikowano

Serio? Przecież to nawet mój 8 letni brat ogarnął. Wzięlibyście się za coś porządnego, a nie zajmujecie się oczywistymi sprawami.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Ależ panowie, my czekamy na wasze propozycje, bo jak na razie wasze słowa nic ciekawego nie wnoszą do tematu

Opublikowano

Czekam na propozycję szanownego Pana "Dziobak_2" *. Jesteśmy otwarci na propozycje.

*i innych

To jest dla osób początkujących głównie. To, że wiecie to nie znaczy, że inni wiedzą.

Myślisz że ktoś z nowych użytkowników zagląda w ten dział? Większość po prostu zakłada konto, zadaje pytanie w danym dziale, uzyskuje odpowiedź i wraca po długim czasie...

Ależ panowie, my czekamy na wasze propozycje, bo jak na razie wasze słowa nic ciekawego nie wnoszą do tematu

Jest to forum dyskusyjne, więc nie zabronisz chyba wypowiedzenia się użytkownikom?

1394047278-U990178.png

Opublikowano

Myślisz że ktoś z nowych użytkowników zagląda w ten dział? Większość po prostu zakłada konto, zadaje pytanie w danym dziale, uzyskuje odpowiedź i wraca po długim czasie...

Jest to forum dyskusyjne, więc nie zabronisz chyba wypowiedzenia się użytkownikom?

Czyli nie masz żadnych propozycji?

Jeżeli Wam się nie podoba takie coś to może ruszycie swoje paluszki i napiszecie wreszcie WASZE PROPOZYCJE.

Nic nie wstawiamy - nie podoba Wam się, że nic nie robimy.

Wstawiamy - nie takie coś co byście chcieli, ale NIKT nie napisze z Was co wam by odpowiadało..

Opublikowano

Czyli nie masz żadnych propozycji?

Jeżeli Wam się nie podoba takie coś to może ruszycie swoje paluszki i napiszecie wreszcie WASZE PROPOZYCJE.

Nic nie wstawiamy - nie podoba Wam się, że nic nie robimy.

Wstawiamy - nie takie coś co byście chcieli, ale NIKT nie napisze z Was co wam by odpowiadało..

Ale to chyba wy powinniście coś pokazać od siebie, nie jakieś krótkie, mało pożyteczne rady... Brakuje wam pomysłów i prosicie o pomoc użytkowników? 

1394047278-U990178.png

Opublikowano

Ale to chyba wy powinniście coś pokazać od siebie, nie jakieś krótkie, mało pożyteczne rady... Brakuje wam pomysłów i prosicie o pomoc użytkowników? 

Spokojne, pomysły są obstawione jeszcze na długi czas. 

Chodzi o propozycje a nie pomysły.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Nie, ale odpowiadając na wasz hejt tracimy tylko czas. Mamy wrzucić wszystko, co tylko się da napisać jednego dnia?

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...