Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakiego jesteście wyznania?

Zdzisiu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Katolik z dziada pradziada

Co do Bożego narodzenia, zdarza się je obchodzić ludziom innej wiary jako święto rodzinne, ze względu na atmosferę :P

Opublikowano

Latający Potwór Spaghetti ._.

Połowa osób twierdząca, że jest ateistami obchodzą święta typu Boże Narodzenie czy Wielkanoc :P

Ja jestem katolikiem, ale nie chodzę do kościoła etc.

Nawet żydzi w polsce obchodzą te święta. Nikt nie obchodiz bożego narodzenia z myślą o jakimś tam bogu, tylko tak sie juz przyjelo, tradycja polska. 

@top

Jestem Agnostykiem.

mój agnostycyzm można kwalifikować jako Ignostycyzm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Agnostycyzm

Proponuje założyć ankiete. 

Opublikowano

Jestem chrześcijanem i wierzę, że po śmierci zobaczę albo Boga, albo Diabła. Oraz nie mam nic do innej religii.

Opublikowano

Jestem chrześcijanem i wierzę, że po śmierci zobaczę albo Boga, albo Diabła. Oraz nie mam nic do innej religii.

A jakbyś się nie urodził chrzescijanem to bys w tego boga nie wierzyl. Twój bóg traktuje lepiej chrześcijanów, nie? Jeśli tak jest to jest kwestią przypadku to czy zycie po smierci jest lepsze przy zalozeniu, ze chrzescijanizm jest jedyną, prawidlową religią.

Popraw mnie jeśli twój bóg wg twojej wiary traktuje wszystkich tak samo. Ale wtedy praktykowanie nie mialoby sensu

Opublikowano

A jakbyś się nie urodził chrzescijanem to bys w tego boga nie wierzyl. Twój bóg traktuje lepiej chrześcijanów, nie? Jeśli tak jest to jest kwestią przypadku to czy zycie po smierci jest lepsze przy zalozeniu, ze chrzescijanizm jest jedyną, prawidlową religią.

A ja właśnie jestem przekonany, że jest odwrotnie. Ich bóg przyjmuje wszystkich byle by byli dobrzy. Nie ma spowiedzi? Nie szkodzi. Jest czyściec. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tak poza tematem. Miałem dzisiaj szkolne przedstawienie. Tak. Temat wielkanocny. Bardzo przyjemnie chórek śpiewał. Szczególnie spodobał mi się ten utwór. Sami posłuchajcie. Wpada w ucho ^^

Nazwa: "Wokoło gwar"

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Jestem katolikiem.Ale nie wierzę w Kościół Polski bo to banda złodzieji

Same agitacje polityczne, ojciec Rydzyk oraz PIS.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Popraw mnie jeśli twój bóg wg twojej wiary traktuje wszystkich tak samo. Ale wtedy praktykowanie nie mialoby sensu

Ma sens. Osoba wierząca w boga chodzi do spowiedzi. Nie ma grzechów śmiertelnych. Tylko te małe (choć żadne nie są małe...) dzięki którym przebywanie w czyśćcu jest krótsze. Podobno czyściec trwa przeogromny okres czasu. Jest tam straszna męczarnia. Widzi się podobno niebo, lecz nie może się tam dostać i porozmawiać z bogiem. Podobno ten brak możliwości przebywania i rozmowy z bogiem jest najgorszy. Tak jak "mówił" Jezus: "Ci co nie widzieli a uwierzyli będą błogosławieni". Błogosławieni, czyli posiadali szybszą możliwość odpuszczenia grzechów w czyśćcu. W czyśćcu także odpuszcza się grzechy zapomniane, które i tak są aktualne. Widzi się także swoje złe uczynki i czuje emocje osoby pokrzywdzonej. 

Opublikowano

Ma sens. Osoba wierząca w boga chodzi do spowiedzi. Nie ma grzechów śmiertelnych. Tylko te małe (choć żadne nie są małe...) dzięki którym przebywanie w czyśćcu jest krótsze. Podobno czyściec trwa przeogromny okres czasu. Jest tam straszna męczarnia. Widzi się podobno niebo, lecz nie może się tam dostać i porozmawiać z bogiem. Podobno ten brak możliwości przebywania i rozmowy z bogiem jest najgorszy. Tak jak "mówił" Jezus: "Ci co nie widzieli a uwierzyli będą błogosławieni". Błogosławieni, czyli posiadali szybszą możliwość odpuszczenia grzechów w czyśćcu. W czyśćcu także odpuszcza się grzechy zapomniane, które i tak są aktualne. Widzi się także swoje złe uczynki i czuje emocje osoby pokrzywdzonej. 

Opowiadasz to, jakbyś takie coś przeżył. ;o

Ja mam na chwilę obecną taką teorię :

Skoro Bóg istnieje, dlaczego na świecie jest miliony chorób i umierają na nie setki tysięcy ludzi?

To jest moja teoria, także bez hejtowania mi tu.

Opublikowano

Żadnego, wierze w człowieka i to co może zrobić, osiągnąć, a nie w boga. Chociaż mam nadzieje, że po śmierci każdy zostanie osądzony w jakiś sposób.

Opublikowano

Opowiadasz to, jakbyś takie coś przeżył. ;o

Ja mam na chwilę obecną taką teorię :

Skoro Bóg istnieje, dlaczego na świecie jest miliony chorób i umierają na nie setki tysięcy ludzi?

To jest moja teoria, także bez hejtowania mi tu.

Jestem aktywny na wielu forach katolickich (i innych religii) na których wypowiadają się osoby kościelne i zakonne. Są też tam tacy szarzy ludzie jak ja, którzy lubią zagłębiać się w różne religie. Wiele osób pytało co jest w czyśćcu. Było też wiele różnych teorii, ale ja wybrałem tą. Jak chcecie to możecie poszukać też innych wersji. Na pewno się znajdzie trochę. Więc nie, nie przeżyłem tego i powtarzam po raz kolejny: Jestem ateistą.

Opublikowano

A ja właśnie jestem przekonany, że jest odwrotnie. Ich bóg przyjmuje wszystkich byle by byli dobrzy. Nie ma spowiedzi? Nie szkodzi. Jest czyściec. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tak poza tematem. Miałem dzisiaj szkolne przedstawienie. Tak. Temat wielkanocny. Bardzo przyjemnie chórek śpiewał. Szczególnie spodobał mi się ten utwór. Sami posłuchajcie. Wpada w ucho ^^

Nazwa: "Wokoło gwar"

Ale słuchaj. Żyd nie będzie się spowiadał, chodził na msze chrześcijańskie. Dlaczego ma być dłużej w czyśccu?

Opublikowano

Sorki pomyliłem się.

Opublikowano

Ale słuchaj. Żyd nie będzie się spowiadał, chodził na msze chrześcijańskie. Dlaczego ma być dłużej w czyśccu?

Ponieważ ta osoba nie dostawała rozgrzeszeń całkowitych. Te grzechy ciężkie, lub zapomniane nadal są w nim i pozostaną do śmierci. Aż w czyśćcu dopiero będą wyczyszczone. Błogosławieństwo to to właśnie odpuszczenie zupełne. 

Opublikowano

Popraw mnie jeśli twój bóg wg twojej wiary traktuje wszystkich tak samo. Ale wtedy praktykowanie nie mialoby sen

Ponieważ ta osoba nie dostawała rozgrzeszeń całkowitych. Te grzechy ciężkie, lub zapomniane nadal są w nim i pozostaną do śmierci. Aż w czyśćcu dopiero będą wyczyszczone. Błogosławieństwo to to właśnie odpuszczenie zupełne.

Polecam wszystkim lekture tego dokumentu:

http://www.zaufaj.com/sobor-vaticanum-ii-/358.html
i

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR/kongregacje/kdwiary/dominus_iesus.html
To są postanowienia 2 soboru watykańskiego oraz dokument Dominus Iesus. Są one całkowicie oficjalną i niezmienioną postawą kościoła. Oto kilka bardziej znaczących cytatów:

Kościół wyraża swą niezłomną wiarę, że Bóg ostatecznie objawił się w Nim i w Nim wszystkich zbawia. Nie, że zbawienie jest zarezerwowane tylko dla chrześcijan

Dalej jest o równości względem zbawienia, więc stwierdzenie pana wyżej jest (tak wynika z tego dokumentu) nieprawidłowe.

Kościół spogląda z szacunkiem również na mahometan [muzułmanów], oddających cześć jedynemu Bogu, żywemu i samoistnemu, miłosiernemu i wszechmocnemu, Stwórcy nieba i ziemi, Temu, który przemówił do ludzi; Jego nawet zakrytym postanowieniom całym sercem usiłują się podporządkować, tak jak podporządkował się Bogu Abraham, do którego wiara islamu chętnie nawiązuje. Jezusowi, którego nie uznają wprawdzie za Boga, oddają cześć jako prorokowi i czczą dziewiczą Jego Matkę Maryję, a nieraz pobożnie Ją nawet wzywają. Ponadto oczekują dnia sądu, w którym Bóg będzie wymierzał sprawiedliwość wszystkim ludziom wskrzeszonym z martwych. Z tego powodu cenią życie moralne i oddają Bogu cześć głównie przez modlitwę, jałmużny i post.

Toteż Kościół odrzuca jako obcą duchowi Chrystusowemu wszelką dyskryminację czy prześladowanie stosowane ze względu na rasę czy kolor skóry, na pochodzenie społeczne czy religię. Dlatego też święty Sobór, idąc śladami świętych Apostołów Piotra i Pawła, żarliwie zaklina chrześcijan, aby "dobrze postępując wśród narodów" (1 P 2,12), jeśli to tylko możliwe i o ile to od nich zależy, zachowywali pokój ze wszystkimi ludźmi, tak by prawdziwie byli synami Ojca, który jest w niebie.

Więc stwierdzenia typu:

Chrzescijanin, jednak nie do konca kieruje sie wszystkimi przykazaniami, a szczegolnie tym by nastawic drugi policzek etc. Mowia, ze trzeba sie modlic za muzulmanow etc. ale tak nie mozna ! Trzeba tepic te islamskie patałachy.

Całkowicie nie są spójne z wiarą katolicką i świadczą tylko o ignorancji. Znasz jakiegoś muzułmanina?

Czekam na jakąś ripostę.

708121422388637873334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...