Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy LO? Co dalej?

kingflame

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@up: ma 100% rację sam piszę maturę za niecały już miesiąc i nie ważne jaka szkoła ani profil, ważne jest to czego ty chcesz a tego to nikt nie wie.

Znam ludzi którzy byli na mat fizie i dostali się na medycyne, ba byli nawet tacy co z humana udało się przez rok zapierdalać i dostać.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Przecież w LO na matfizie jest rozszerzona informatyka w zestawie. :O Jak chcesz iść na studia to imo LO. To jest przecież szkoła, która Cię do tego przygotuje.

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Jest tutaj dużo wypowiedzi skrajnych jak to ktoś ujął na temat Technika Informatyka. Jako że jestem na tym profilu, mogę trochę powiedzieć. Oczywiście mówię o tym jak jest u mnie, zdaję sobie sprawę że to tylko jeden przypadek (Elektryk w Opolu, 2rok).

Większość zawodowych jest prowadzonych dobrze, bądź bardzo dobrze, mamy kursy CISCO, niestety prawdą jest że 3 na 4 w tej klasie wyraźnie nie interesują wykłady, ich satysfakcjonuje przejście do następnej klasy i zdanie 3 zawodowych egzaminów.

Jeżeli chodzi o podejście nauczycieli, jest bardzo różne - niektórzy są bardzo wymagający, niektórzy mają podejście że dajemy tylko 4,5 za pracę, ale ważne jest to żebyśmy się dobrze przygotowali do egzaminu, inni wychodzą z założenia że ci co chcą, będą słuchać i się nauczą, bo jesteśmy już dorosłymi ludźmi i sami podejmujemy decyzje co dla nas ważne.

I jeszcze jedno najważniejsze, szkoła, nawet na profilach zawsze uczy ogólnie, większości informacji które przyswoisz nie przydadzą ci się w przyszłości, ale musi tak uczyć, bo wszyscy nie będą pracować na tym samym jednym stanowisku. Dlatego jeżeli chcesz naprawdę przygotować się do wymarzonego zawodu, to szukaj informacji poza nią, w internecie, u ludzi którzy pracują już w tym zawodzie, czasami z książek na ten temat - sam papierek Technika, w oczach pracodawcy jest zwykle mało warty.

Warto poszukiwać dodatkowych zajęć, np na Politechnice, łapać się na jakieś małe prace związane z tym co chcemy robić, i dorabiać dodatkowe kwalifikacje na własną rękę.

sygnatura2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...