Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy LO? Co dalej?

kingflame

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

brat po technikum informatycznym, 2 technikum na mazowieckim i nie nauczył się nic, niby jest programowanie, grafika itp, a z tego nic nie potrafi, więc jak nie chcesz sam się dokształcać sam w domu to nie nauczysz się w nic w technikum informatycznym

Jeśli sam nie wyjdzie z inicjatywą swojego dalszego samorozwoju, i chodzi byleby ukończyć szkołę, to nie wiem czemu On się tam pchał.

Liceum nie daje Ci nic, a po technikum już masz kilka kwalifikacji, może uda Ci się znaleźć zatrudnienie, a studia możesz robić zaocznie. W liceum jest wszystko nastawione na maturę, masz masę niepotrzebnych przedmiotów, a w dodatku strasznie śpieszą bo w 3 lata muszą cały materiał przerobić, a w technikum jest mniej przedmiotów i więcej czasu bo 4 lata, w niektórych technikum chemia jest raz w tygodniu, i kończy się po 1 roku. Nie idź jak pies za swoimi znajomymi, tylko wybierz to co wartościuje na przyszłość. Może masz w klasie jeszcze osoby, które chcieliby wybrać taki kierunek, to zawsze możecie iść razem do tech. i będzie raźniej.

Opublikowano

Bardzo lubię się uczyć, ale rzeczy praktycznych lub takich które mnie interesują. Z tego co widzę, to wybór szkoły to taki trochę Totolotek - możesz trafić dobrze, możesz źle. Byłem dzisiaj na dniach otwartych w jednym z liceów, to sam przewodniczący powiedział mi, żebym do tej szkoły na rozrszerzoną informatykę nie szedł, bo i tak na lekcjach nic nie ma. Muszę uczyć się w domu sam. Natomiast w innym LO jest zajebisty gościu od informatyki i już na próbnej lekcji (25minutowej :P ) naprawdę zainteresował. Było widać, że uczy.

Właśnie nurtuje mnie to, że, jak wspomniałem,  nie lubię się uczyć bzdet, których w LO pełno. Natomiast z drugiej strony słyszałem, że osoby z technikum mają trochę więcej do ogarnięcia na studiach, bo mniej lekcji w szkole. Jest to prawdą, czy nie do końca?

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię znajdą, zabiją i zjedzą :ninja:

Dobry post? Nie żałuj "lubię to" :)

Opublikowano

Mogę Ci powiedzieć na moim przykładzie jak jest w technikum informatycznym.

Na samym początku myślałem, że naucze się naprawdę wiele, no i że wymagania względem gimbazy drastycznie wzrosną, okazało się całkiem inaczej.

Np na informatyce poznajemy jak robione są zdjęcia, a na UTK jak zbudowany jest aparat, ewentualnie toster czy coś, zawsze zadaje sobie pytanie: Po co mi to?

Przedmioty informatyczne to ogólnie są nudne, jedyny plus to taki, że mamy dobre komputery to zawsze można w coś pograć :D

Z nauką to też nie jest jakoś ciężko, ja w moim wypadku jedynie "powtarzam" sobie matematykę, bo to ten przedmiot na którym mi w pewnym stopniu zależy.

Oczywiście to co napisałem nie musi być identyczne w przypadku każdej szkoły, jednak jak idziesz do technikum z nadzieją, że się "nauczysz" informatyki to w żadnym się tego nie nauczysz, no chyba, że informatyka dla Ciebie to serwis komputerowy czy coś...

Jednak ja cieszę się, że wybrałem technikum, takie jakie wybrałem. A no i jest jeden, ale to największy minus, mało dziewczyn :/ 

Opublikowano

Po liceum nie bedziesz mial zawodu nawet wiec jak nie wyjdzie na studiach to jestes skonczony . Technikow jest swietne konczysz i juz masz robote a jezeli chcesz to mozesz isc na studia nie wyjdzie to nic ;)

"Upadli powstaną"

Opublikowano

Po liceum nie bedziesz mial zawodu nawet wiec jak nie wyjdzie na studiach to jestes skonczony . Technikow jest swietne konczysz i juz masz robote a jezeli chcesz to mozesz isc na studia nie wyjdzie to nic ;)

W polsce nie ma różnicy czy jesteś po studiach, czy może skończyłeś tylko gimnazjum. Pracy i tak nie ma ...

Opublikowano

Pracy jak nie ma tak nie bedzie wiec... Ale co sie bardziej oplaca to wg mnie technikum bo jakaś praktyka do zawody już jest.

Gry łączą, a nie dzielą.

Opublikowano
2.Ja akurat chodzę do najlepszego Technikum w Polsce i jakoś nauczyciele potrafią czegoś nauczyć ,

W najlepszej zawodówce w polsce też pewnie potrafią coś nauczyć.

Wszyscy tu porównują skrajności.

Mało jest szkół, zarówno liceów jak i techników, w których czegoś z informatyki cię porządnie nauczą. Osobiście polecam liceum, mniej tumanów, którzy poszli na informatykę tylko dlatego, że grają w gry komputerowe.

Opublikowano

Ja sam jestem w technikum na Teleinformatyce i mam bardzo duży nacisk na praktykę. Ogólnie u mnie w szkole jest duży nacisk na naukę przedmiotów zawodowych. Wszystko zależy od tego do jakiego technikum trafisz, mój kolega jest w takim technikum gdzie można się opierdalać cały semestr i zdaje. 

Opublikowano

Każdy pisze że po technikum zawód ale trzeba zdać egzamin zawodowy który jest baaardzo, ale to bardzo trudny. Przynajmniej na moim kierunku (mechatronik)

Opublikowano

W branży IT po nawet po "najlepszym technikum w Polsce" znaleźć pracę będzie Ci bardzo ciężko, bo niczego konkretnego Cię tam nie nauczą, a pseudoinformatków po skończonych technikach jest pełno. Polecam iść do liceum na profil mat-fiz, a później studia na Politechnice. Ważne aby to była państwowa szkoła, bo ludzi ze szkół prywatnych pracodawcy nie traktują zazwyczaj poważnie. W tym zawodzie bardzo liczy się również znajomość języka angielskiego.Jak skończysz Politechnike, zrobisz kursy, znasz dobrze angielski to z dobrze płatną pracą nie będzie problemów. Tylko musisz chcieć jeszcze kształcić się sam, bo cały czas pojawiają się nowinki technologiczne w tej branży, z którymi trzeba być w miare możliwości na bieżąco.

Opublikowano

Nie idź do liceum, chyba że do jakiegoś znanego i renomowanego ale to tylko jeśli chce Ci się uczyć, w innym razie liceum nie ma żadnego sensu, ludzie argumentują liceum tym, że na uczelnie ich przyjmą, uważacie że na uczelniach w dużych miastach patrzą czy ktoś skończył "x liceum w wypizdowie trzecim" czy x2 technikum w jeczewiekszym wypizdowie"? +  w technikum masz ten zawód który i tak jest gówno wart, ale co szkodzi go mieć?Tak na prawde wychodzisz z tym samym, tyle że w liceum jest więcej dziewczyn i bananowych debili(dla mnie to ważne, nie trawie takich debili), a matura jest jedna, nie zależy w jakiej szkole.Przykładowo u mnie w mieście są 3 licea, jedno jest uznane przez bananowców za najlepsze, super wyniki, kultura itd. jedno jest takie podrzędne, a trzecie takie po środku.Najlepsze jest to że w tym podrzędnym na które każdy wyzywa i leje ma najlepsze wyniki zdawalności matur od kilku lat, kładzie na łeb wynikami tamte..

Z drugiej strony w technikum możesz trafić na kretynów, typowych "wiśmaków", którzy Cię będa drażnić.

Ja ze swojej strony żałuje że poszedłem do liceum, mogłem mieć więcej luzu w technikum, a wyjść z tym samym papierem.

@2down

Nie obchodzi mnie jak kto mnie widzi, przedstawiłem tylko moje zdanie, a to że najeżdżam na bananowców którzy mają w główkach siano od hajsu rodziców to raczej nic złego, to gówno trzeba tępić.

Opublikowano

@Cheatek

Mieliśmy mu doradzać, a nie pisać o tym, że sobie nie umiemy poradzić w życiu. Ocenianie wszystkich techników/liceów w kraju na podstawie akurat twojego miasta jest czystą głupotą. To akurat czy się dostaniesz na studia zależy od samej osoby, a nie od szkoły. Żeby się wybić jako informatyk i tak będzie musiał iść na studia. W technikum będzie rok do tyłu, a mimo wszystko i tak lepiej do studiów przygotują go w liceum, bo te "podstawy" IT( z wyrzuceniem wszystkich niepotrzebnych mu rzeczy jakich na IT/TW w technikum uczą-czyli w sumie większości.) będzie miał na studiach, a profil mat-fiz daje podstawy pod wiedze zdobytą na studiach. W szeroko rozumianej informatyce, jeżeli nie ogarniasz matematyki / fizyki to nie zrobisz nic. Od zawodu zależy jaką szkołe trzeba wybrać, a nie od tego że "wielki książe" nie lubi "bananowych debili" ( jak już piszesz, to pisz po ludzku, a nie slangiem ze swojego gimnazjum.) Warto zauważyć, że w oczach niektórych możesz być większym debilem, więc zanim zaczniesz obrażać kogokolwiek, najpierw spójrz na siebie.

@UP Jak najbardziej. ;) Historie kraju trzeba znać niezależnie od zawodu.

Opublikowano

Nie ma roboty w Polsce ? Ostatnio wujek opowiadał mi, jak to bezrobocie tak naprawdę wygląda. Ma sady w woj. lubelskim i akurat szukał kogoś do pomocy przy zbieraniu warzyw, nawożeniu i dbaniu o rośliny, odrobaczaniu itp. Praca lekka, miła i relaksująca, a do tego 2500 na miesiąc. Każdy powie, w czym problem? A no w tym, że jak ktoś się zgłosił to chciał od razu brać 5k na miesiąc, bo przed nim to tylko czerwone dywany rozkładać, w końcu ma aż wykształcenie podstawowe ! To Polacy wychodzą ze szkół jako idioci a chcą być milionerami nic nie robiąc. Robota jest , trzeba tylko mieć chęci.

21515.jpg

Opublikowano

Źle ująłem tę nienawiść do historii. Owszem, ciekawią mnie wojny światowe, czy ogólny zarys historii Polski, ale jak czasem są takie bzdety, zapychacze czasu, to właśnie one mnie odrażają.

Dzięki za rady :) Doszedłem do wniosku, że jako pierwszą szkołę biorę LO, drugą też, a na trzecią jedno z technikum, gdyby, odpukać, podwinęła mi się noga.

Dyskusji może nie kończmy, jeżeli ktoś ma coś do powiedzenia proszę bardzo :) Może ktoś inny miałby jakieś pytania odnośnie tego, gdzie iść, więc niech nie zakłada nowego tematu, tylko pisze tu :)

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię znajdą, zabiją i zjedzą :ninja:

Dobry post? Nie żałuj "lubię to" :)

Opublikowano

Czemu niby ?

Po technikum również masz maturę oraz w dodatku zawód. Polecam Technik informatyk.

Technikum nie przygotuje nikogo tak do matury jak liceum.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Czemu tak sądzisz? Ponieważ są dodatkowe przedmioty zawodowe? Bo robi się zawód i niby na nim tylko skupiasz się? :p

A licea profilowane? Są 4-letne.

Według mnie Technikum jest lepsze. Masz maturę i zawód - w szczególności TI. Zależy od nauczycieli, szkoły i Twojego zapału do nauki :)

Byłam w Technikum i nie oddałabym tych 4 lat za nic. Siostra była w Liceum profilowanym - plastyk, również bardzo zadowolona.

Opublikowano

Haha, co? Kto Ci taki kit wcisnął? Technika są na poziomie liceum, równają się z nimi odnośnie poziomu wiedzy. :)

Opublikowano

@ Renissance

Tak, teoretycznie po technikum masz zawód. Tylko kto w dzisiejszych czasach przyjmie na informatyka kogoś po samym technikum... To że możesz po technikum zawód wykonywać, nie znaczy, że będziesz mieć pracę. A do matury (to też oczywiście zależy od szkoły) zazwyczaj lepiej przygotowuje LO, bo nauczanie tam skupia się tylko i wyłącznie na tym. Widze, że większość osób rozpatruje tu sprawę czy LO czy technikum, nie uwzględniając jednej najważniejszej rzeczy - wybranego zawodu. Dla niektórych zawodów, w których znajdzie prace po samym technikum, bardziej opłacalne byłoby iść właśnie tam. Tyle że na informatyka praktycznie wymagane są studia. Już wypowiadało się parę osób, które skończyły technikum. Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że o informatyce niczego przydatnego w technikum nie uczą. Przeważnie w programie techników programowanie oraz obróbka zdjęć i grafiki ( dwa najważniejsze działy informatyki) są wspomniane w najwyżej kilku tematach.

Opublikowano

Ta, piszcie dalej że technika = licea. W każdej miejscowości jest inaczej. U mnie technikum < liceum. W technikum uczniowie są co mają max dostateczną, w liceum od dostatecznej w górę i to tam uczą porządnie. W TI,TH,TS czy jeszcze innym, nie uczą niczego, na praktykach rąbać drzewo trzeba. 

Opublikowano

Ta, piszcie dalej że technika = licea. W każdej miejscowości jest inaczej. U mnie technikum < liceum. W technikum uczniowie są co mają max dostateczną, w liceum od dostatecznej w górę i to tam uczą porządnie. W TI,TH,TS czy jeszcze innym, nie uczą niczego, na praktykach rąbać drzewo trzeba. 

Dziwisz się? Technika walczą teraz o wszystkich uczniów. Nawet tych z dwójami.

Opublikowano

Powiem Ci tak, sam miałem z tym problem.. Tech. informatyczne czy LO. Wybrałem technikum, bo "ktoś powiedział komuś,że tutaj jest fajnie itd". Dupa a nie. Jestem w 2 tech, i gdyby nie to, że jestem samoukiem to nic by mnie nie nauczyli w tej szkole. 

Wracając.

Musisz się zorientować która szkoła ci bardziej pasuje i czy faktycznie jest taka jak ją sobie wyobrażasz. Następnie dodaj 2 do 2 ;)

Po Tech. TEORETYCZNIE masz możliwość znalezienia pracy ponieważ, w 4 klasie bd miał testy by zdobyć tytuł technika, ale możesz iść dalej się kształcić. Natomiast w LO.. no cóż.. to LO.. tak czy siak po maturze musisz iść na studia.

gfgdf

Opublikowano

Uczcie się sami i pracujcie. Nieważne w jakiej szkole jesteście i co planujecie.
Angielski i umiejętności to podstawa (opcjonalnie wykształcenie wyższe)
Jeżeli masz B2, bogate CV i dobre referencje to znaleźć pracę będzie Ci znacznie łatwiej, bo nie jesteś jedną z XXX osób które mają ten sam tytuł technika czy inżyniera. 
Polecam poczytać ogłoszenia i sprawdzić czego i kogo szukają dzisiaj pracodawcy.

Starajcie się załapać do jakiś projektów, dorabiajcie dorywczo, proście o stosowne referencje czy opinie.
Nie wiem czemu, ale po każdej szkole nagle chcemy zarabiać 2/3 tysiące. Niestety jeżeli nie masz przysłowiowych "pleców" tak się najzwyczajniej w świecie nie da.
Czasami lepiej popracować za mniejsze pieniądze, albo wręcz poświęcić swój czas, żeby załapać się do fajnej grupy. Kto wie, może dzięki ich nazwiskom w dokumentach pracodawca wybierze właśnie Was, lub oni sami polecą Was komuś kto akurat szuka pracownika? ;)

Życzę powodzenia i mam nadzieję, że opinia gościa, który coś już tam w życiu przeszedł pomoże Wam unikać moich błędów i troszkę uświadomi jak to wszystko wygląda "od środka".

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...