Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy LO? Co dalej?

kingflame

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zapewne jest tu trochę trzeciogimbusów, którzy zastanawiają się nad wyborem szkoły. Jednym z nich jestem ja. Chciałbym poznać Wasze doświadczenie, żebyście mi doradzili.

Celuję w informatykę, najchętniej coś związane z programowaniem, albo hardware. Sieć i internet zbytnio mnie nie interesują. Obecnie, fizyka dla mnie straszna nie jest, nawet mnie ciekawi (tak wiem, te trudne tematy w gimbazie :D ), z matematyką problemów jeszcze nie mam, z informatyką jako taką w szkole styku nie za bardzo mam ( w szkole Gimp, Excel i takie pierdoły, które w większości albo umiem, albo są zbędne), chociaż w domu się nią interesuję (gryzę trochę C++, ale marni mi idzie samemu :( ).

Niedługo egzaminy, trzeba by coś wybrać. Jak dotąd celowałem w LO, w sumie może to otoczenie tak na mnie wpływało ( nieskromnie mówiąc, wyniki mam bardzo dobre, średnia oscylująca w okolicach 5.2-5.0), ale nie lubię uczyć się bzdet, tzn. jakichś budów komórek, wok-u, historia i wos to dla mnie piekło.

Dalej na 90% (i 100% jeżeli LO) pójdę na studia. Pomimo, że mówią wokoło, że na studia nie opłaca się iść, to wydaje mi się, że w dziale IT studia mieć trzeba.

Troszkę się rozpisałem :) Mam nadzieję, że parę głosów odezwie się tu i pomoże, pewnie nie tylko mi :)

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię znajdą, zabiją i zjedzą :ninja:

Dobry post? Nie żałuj "lubię to" :)

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

W szkole sredniej gowno kogo obchodzi jaka masz srednia , jak masz nawet tak wysoka to.mozesz nie.dac sobie rady.

Jesli w okolicy masz.jakies dobre technilum co przyjmuja srednio. Od 120 punktow to celuj w technikum . Jesli masz jqkies patologiczne technikum niestety musis isc do liceum , bedziesz mial latwiej .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Jak chcesz iść na studia to idź do LO.

Czemu niby ?

Po technikum również masz maturę oraz w dodatku zawód. Polecam Technik informatyk.

Opublikowano

Też się zastanawiam, wybiorę dobre LO albo T.

programowanie/grafika.

ps

jeśli idziesz na infe to nie ludz sie, ze fizyki tez nie bedzie.

f1a327ea2f.png

Opublikowano

U mnie w mieście teraz tylko jedno technikum ma kierunek informatyczny, a z pozostałych został on usunięty więc, aby się tam dostać trzeba mieć ze 150 punktów minimum, a następnie dobre studia żeby była praca. Jak wiesz bardzo dużo ludzi idzie na informatykę, a lepiej iść na coś innego, bo szybciej pracę znajdziesz np. spawacz (tylko kursy musisz zrobić)

Opublikowano

Jak chcesz iść do liceum to musisz napisać maturę i iść na studia, w przeciwnym razie nic po tej szkole nie będziesz miał praktycznie.

W technikum jest o tyle lepiej, że masz po tym zawód.

Opublikowano

Ja polecam jakiegoś elektronika w technikum opłacalny zawód i sporo sie nauczysz na zajęciach praktycznych ale ostrzegam lekko tam nie ma.

Jak chcesz mieć wyłożoną lachę na stole 4 lata możesz iśc do technikum na handlowca.(Banał)

Nie polecam LO (musisz isc na studia a niewiadomo czy nie bedziesz musial isc do pracy za pare lat (technikum=zawód))

I nie polecam informatyka ale to dlatego że ich jest na pęczki a żeby sie wybić naprawdę musisz być wybitny w tej dziedzinie (dobre 4 lata + dobre studia+ najlepiej jakieś kursy)

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Ja polecam jakiegoś elektronika w technikum opłacalny zawód i sporo sie nauczysz na zajęciach praktycznych ale ostrzegam lekko tam nie ma.

Jak chcesz mieć wyłożoną lachę na stole 4 lata możesz iśc do technikum na handlowca.(Banał)

Nie polecam LO (musisz isc na studia a niewiadomo czy nie bedziesz musial isc do pracy za pare lat (technikum=zawód))

I nie polecam informatyka ale to dlatego że ich jest na pęczki a żeby sie wybić naprawdę musisz być wybitny w tej dziedzinie (dobre 4 lata + dobre studia+ najlepiej jakieś kursy)

elektronika też nie polecam , bo jak coś sie zepsuje to się nowe kupuje a nie oddaje do naprawy .

Elektryk jest lepszym wyjściem bo jest średnio trudny kierunek , chyba że celujesz w coś szerszego typu mechatronika ?

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą... zawód informatyka jest dzisiaj po prostu oblegany, co w przyszłośći (chociaż już teraz widać pierwsze tego skutki) będzie osób chętnych na jedno stanowisko. Konkurencja, przetrwają najlepsi. ps. Nie myśl sobie, że jeżeli masz np. 4.75 w gimbazjum to odrazu będziesz pro informatykiem... Dodatkowo jeżeli wybierasz jakiś kierunek tylko dla hajsu w przyszłości to możesz sobie darować. Zawód informatyka wymaga ciągłej pracy, poszerzania wiedzy i nieustannego rozwiązywania problemów i tylko gdy będzie to prawdziwym hobby pozwoli to zaowocować. Według mnie najbardziej opłacalny i ciekawy zawód w dzisiejszych czasach to makler. Inwestycje stają się coraz bardziej popularne, GPW rośnie w siłę, a sama praca jest przyjemna (jak dla mnie xD) więc i zapotrzebowanie rośnie na tego typu usługi... ;)

Opublikowano

Ja idę do LO profil Mat-Fiz. Wolę iść do LO, bo chcę iść na Studia Oficerskie, więc nawet jak bym poszedł do Technikum ( pomijając to, że w moim mieście są lipne profile ) musiał bym siedzieć rok dłużej, a potem i tak na studia, więc było by idiotyzmem takie rozwiązanie.

Jest prosta reguła : Chcesz się uczyć dalej i nie jesteś do końca ukierunkowany - LO. Jak już wiesz co chcesz robić, ale za bardzo nie chce Ci się uczyć to technikum.

Te dwie szkoły mają matury, więc polecam się uczyć systematycznie. Jesteś teraz w roczniku 98', tak jak ja, więc na nas jest niż krajowy. Spokojnie się dostaniesz. Szkoła dostaje szmal za ucznia ( 5000zł [?] ), więc wątpię, że Cię odrzucą. Walczą o każdego ucznia.

Powodzenia.

Opublikowano

Tak btw żeby nie zakładać niepotrzebnych tematów - co wydaje się bardziej opłacalne, liceum bio-chem i jakiś lekarz później czy mat-fiz-info i informatyk? Dodam, że interesuję się praktycznie wszystkim (niestety :( ) a technikum odpada wogóle.

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

w LO nie mam miejsca dla takich jak ty chyba że zapomniałeś dopisać L

czyli LOL bo akurat tam takich zjebów pełno :)

Sory za hejt ale musiałem Cie jakoś mile przywitać bo zawsze witam tak nowych ziomów z gimnazjum

Do liceum nie masz co iść bo tam jest hard poziom :)

Wrócisz szybciej niż Bolt przebiegnie 100 m

Polecam technikum :)

Opublikowano

2@up Idź do liceum, tam postaraj się wykształcić swój charakter i pod koniec będziesz wiedział czego chcesz...

Liceum Ogólnokształcące <- sama nazwa mówi, że jest dla osób, które chcą się kształcić ogólnie, czyli nie dojrzeli jeszcze do wyboru dalszej drogi....

Opublikowano

Jeśli chcesz iść na informatykę to tylko technikum. W liceum na rozszerzonej informatyce nie nauczą Cię więcej niż obsługa Excela, GIMPa i jakichś pierduł w Pascalu.

Opublikowano

Tylko podaj mi specjalistów informatyków, pełno ofert zrobienia profesjonalnej strony www, cena zaczyna się już od pół tysiąca złotych nawet do 1 kafla. O programowaniu to nie wspomnę = znasz dobrze? Zapisujesz się do branży komputerowej jakiejś firmy produkujących gier i masz kapuchy dużo.

f1a327ea2f.png

Opublikowano

Tylko podaj mi specjalistów informatyków, pełno ofert zrobienia profesjonalnej strony www, cena zaczyna się już od pół tysiąca złotych nawet do 1 kafla. O programowaniu to nie wspomnę = znasz dobrze? Zapisujesz się do branży komputerowej jakiejś firmy produkujących gier i masz kapuchy dużo.

pięknie ładnie wszystko brzmi - utopia .

teraz jest masakryczny wysyp informatyków którzy gówno umieją , żeby dobrze zarabiać trzeba się czymś wyróżniać .

Opublikowano

elektronika też nie polecam , bo jak coś sie zepsuje to się nowe kupuje a nie oddaje do naprawy .

Elektryk jest lepszym wyjściem bo jest średnio trudny kierunek , chyba że celujesz w coś szerszego typu mechatronika ?

Równie dobrze możesz napisać że jak zepsujesz coś na elektryku to też odkupujesz na informatyku coś zepsujesz też odkupujesz itp itd..

Sam chodze na elektryka z elektronikami do klasy więc wiem jak jest poprostu robisz to co radzi ci nauczyciel i jestes pod jego opieką jesli robisz wszystko normalnie a nie swirujesz na lekcjach nic sie nie zepsuje (błachy powód żeby nie celować w te zawody).Dobre kierunki elektryk/ronik ale musisz zacząć chociaz co jakis czas sie pouczyc itp itd wkoncu to nie gimnazjum.A jak nie masz problemow z matematyka to spory + bo na tych profilach jest rozszerzona wiec dasz rade (skoro ja dałem a mam umysł humanisty ^.^)

Ta fala zaczęła się pare lat temu za 3/4 lata jak tyle ludzi wyjdzie  z technikow tym profilu to nie tak latwo bedzie im znaleźć pracę dostaną ją ci najlepsi.Pozatym w technikum wielu rzeczy cię nie nauczą musisz isc na studia , więc jeśli się chce uderzać w ten kierunek trzeba sie z tym liczyc.

Opublikowano

Jeśli chcesz iść na informatykę to tylko technikum. W liceum na rozszerzonej informatyce nie nauczą Cię więcej niż obsługa Excela, GIMPa i jakichś pierduł w Pascalu.

brat po technikum informatycznym, 2 technikum na mazowieckim i nie nauczył się nic, niby jest programowanie, grafika itp, a z tego nic nie potrafi, więc jak nie chcesz sam się dokształcać sam w domu to nie nauczysz się w nic w technikum informatycznym

Opublikowano

brat po technikum informatycznym, 2 technikum na mazowieckim i nie nauczył się nic, niby jest programowanie, grafika itp, a z tego nic nie potrafi, więc jak nie chcesz sam się dokształcać sam w domu to nie nauczysz się w nic w technikum informatycznym

jak jest tępym idiotą i poszedł to patologicznego technikum to czego się spodziewałeś ?   Informatyka  nie jest dla debilu .

Technikum uczy i to dużo .

Opublikowano

jak jest tępym idiotą i poszedł to patologicznego technikum to czego się spodziewałeś ?   Informatyka  nie jest dla debilu .

Akurat informatyki najwięcej się uczysz na studiach technikum to są podstawy do nauki tego zawodu.

Opublikowano

tęx

Drugie technikum, nie profil tylko technikum na mazowieckim (to ten z Warszawą, jakbys nie wiedział), więc 2 pozycja w rankingu to chyba jest prawie najlepsze technikum. 

Btw. ja wiem co mówie, bo doświadczenie mam, a ty ledwo co gimnazjum skończyłeś albo i nawet nie.

Opublikowano

Właśnie widać jak dojrzeliście jak nie potraficie na poziomie rozmawiać tylko same wyzwiska dla tych co chcą pomóc. Nie potraficie udowodnić czemu akurat ten kierunkek tylko od razu: Ty debilu co ty gadasz weź ogarnij itp. Dzieci...

@Topik

LO albo Techbikum, skoro chcesz iść na studia informatyczne to ja bym bral technikum bo mimo tego, że rok dłużej to już na 100% będziesz coś umiał co przełoży się na twoja wiedze na studiach. Elo!

Opublikowano

tępym idiotą to może być jedynie ktoś z twojej rodziny, a nie z mojej.

Drugie technikum, nie profil tylko technikum na mazowieckim (to ten z Warszawą, jakbys nie wiedział), więc 2 pozycja w rankingu to chyba jest prawie najlepsze technikum. 

Btw. ja wiem co mówie, bo doświadczenie mam, a ty ledwo co gimnazjum skończyłeś albo i nawet nie.

Jeśli nic nie nauczył się w najlepszym technikum w mazowieckim czyli uświadomiłeś mnie i pogrążyłeś swego brata     że jest skończonym kretynem i idiotą . Który nie zasługiwał nawet iść do zawodówki .

1.Gimnazjum skończyłem

2.Ja akurat chodzę do najlepszego Technikum w Polsce i jakoś nauczyciele potrafią czegoś nauczyć ,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...