Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw komputerowy (6000)

razzeY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, ale popatrz sobie, ze mozliwosc chlodzenia powietrzem masz tylko na gornej czesci budy, na 2 albo 3 wentylatory 120mm, a od gory to duzo sie nie zrobi bo nawet systemu powietrznego sie nie stworzy.

Weź to napisz po polsku i o czym konkretnie mówisz, bo niestety nie rozumiem z tego ani słowa.

Co za znaczenie ma temperatura w IDLE? Żadne.

Gigabyte nie kręci się lepiej od innych, przy czym spora część tanich modeli (nie mówię o GTX 780 Ti) ma zablokowaną regulację napięć, podczas gdy u innych producentów nie ma z tym najmniejszego problemu. W Gigabyte najczęściej piszczą też cewki czy wyrabiają się łożyska w wentylatorach. Niższa cena nie bierze się znikąd.

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Chodzi mi o to ze w z11 / plus faktycznie potrafia cos zmienic tylko wentylatory na topie budy.. a samymi dwoma czy 3 wentylatorami w jednym miejscu nie zrobimy systemu obiegu powietrza ktory by cos  fajnie chlodzil...

No wlasnie, temp. w idle ma zadne znaczenie, popatrz sobie na testy gdzie sa podane obroty wentylatorow - w gigabytach w idle sa najnizsze, wiec to powoduje 2-3*C wieksza temperature, w stresie obroty sa rowne w wiekszosci niereferentow i gigabyte zyskuje.

Nizsza cena jest spowodowana glownie tym, ze gigabyte ma jedna z najwiekszych liczb sprzedanych kart, a im nizsza cena, tym wiecej osob kupi, i wyjda bardziej na + niz przy mniejszej ilosci kupien w wyzszej cenie...

Btw, nie chce spamic, ani klocic sie, ale mysle ze nasza rozmowa powinna zejsc juz na prywatne wiadomosci

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

W sumie wygląda to na spam, ale jednak chciałbym poznać Wasze opinie - oraz opinie innych.

Na razie Nietypowy nie przekonał mnie do swoich wyborów, Velociraptus ma lepsze argumenty i myślę, że tamten końcowy zestaw będzie dobry.

M40 wygląda jak zwykły blok, z przodu jest ładny ale to jednak blok. Bardziej odpowiada mi z11 i zmieści wszystko, podobno.

challenger.png

Opublikowano

Chodzi mi o to ze w z11 / plus faktycznie potrafia cos zmienic tylko wentylatory na topie budy.. a samymi dwoma czy 3 wentylatorami w jednym miejscu nie zrobimy systemu obiegu powietrza ktory by cos  fajnie chlodzil...

No ale co to ma do rzeczy? W każdej konkretnej obudowie masz wentylatory na górze, tyle oraz z przodu. Nadal nie wiem do czego tutaj teraz nawiązujesz, z czym konkretnie porównujesz itp.

Idąc dalej co za znaczenie ma prędkość wentylatorów do głośności? Tutaj liczy się też rodzaj/kształt łopatek oraz jakość łożyska. Przykładowo MSI GTX 660 TF III na 1100 RPM wydaje się głośniejszy niż GTX 660 Gaming na 1300 RPM.

Poza tym dlaczego rozmowa ma zejść na PW? Rozmowa jest na temat, każdy wymienia swoje poglądy, także jak dla mnie może jak najbardziej toczyć się w temacie. Co innego gdybyśmy teraz rozmawiali na temat przepisu na piernik z nadzieniem truskawkowym, ale przecież o tym nie rozmawiamy :)

Opublikowano

Gorzej wyglada, to prawda, ale jest wytrzymalszy, a przewiewnosc, czyli temperatury wplywajace w duzej czesci na zywotnosc i wydajnosc podzespolow, jest dosc niska, zwlaszcza jak do mocno wydajnych podzespolow...

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

M40 nie jest wytrzymalszy, przestań pieprzyć głupoty. Jakieś półtora roku temu stałem przed wyborem obudowy, zastanawiałem się długo pomiędzy Z9 U3, a M40. Wybrałem Zalmana i nie żałuję, M40 jest gorszy i tyle.

Opublikowano

Skoro nie miales M40, to skad wiesz ze jest gorszy? To tak, jakbys od teraz powiedzial, ze w renderingu quadro k6000 jest gorszy od 2x titana, mimo iz na 99% nie miales quadro k6000, a prawdopodobnie sli z titanow tez nie skoro rozwazales nad budami do ok.250zl

Opublikowano

To, że nie kupiłem M40 to nie znaczy, że nie wiem jak ona wygląda, jaka jest solidna itp. Mam bardzo dobry dostęp do różnorakiego rodzaju sprzętu. Wybrałem Z9 U3 bo jest to zwyczajnie lepsza obudowa. M40 też miałem w rękach i na pewno nie jest tak stabilna oraz dobrze wykonana jak Zalman,

Opublikowano

Musiales trafic na slaba albo mocno uzywana sztuke, bo sam mialem obie, m40 jeszcze gdzies nawet lezy, wziac bez wgniecen, drobne ryski... a uzywana byla mocno, raz nawet spadla z wysokosci troszke ponad metra (na szczescia bez podzespolow)

Moj znajomy ma wlasny sklep, wiec czasami cos tam skladam dla niego, albo pozyczam bude z gwarancji, i z ok. 20 bud do 300zl to m40 wypadl jako jedna z lepszych...

Opublikowano

Jak Ty Nietypowy czasem coś przypieprzysz, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

Z11 to słaba konstrukcja? Nwm, jak Ty jeździsz czołgiem po swojej obudowie, to kup sobie może jakąś pancerną wersję, choć i tak nie jestem pewny, czy dla Ciebie byłoby to wystarczające.

Ta buda ma tak wytrzymałe blachy, że mogę do nich kopać i chodzić po nich (testowane, bo przy czyszczeniu budy położyłem bok na podłogę) i nie widać śladu wgniecenia czy czegokolwiek na niej.

Druga sprawa "wytłoczenia i inne bajery osłabiają konstrukcję". Z której jego mać strony ja się pytam, jak te wszystkie dodatki są z plastiku i są odkręcane!?

Zresztą bardzo wytrzymałego plastiku, panel przedni ściągam śrenio 10 razy na miesiąc i nigdy nie udało mi się go uwalić, włącznie z tym, że zdemontowałem CAŁY panel przedni i górny i wiem jak to wygląda od środka.

Kolejna sprawa czepiasz się miejsca na wentyle u góry, bo "nie zrobisz idealnego obiegu". Powiedz mi, jak masz 2 wentyle na chłodzeniu na CPU + jeden wentyl centralnie z tyłu budy odprowadzający powietrze wypychane z CPU, to po kiego kija Ci jakiekolwiek wentyle u góry, skoro nie wodujesz? Przecież one tylko psują "idealny" obieg powietrza w budzie.

Wszystko, co napisałeś jak dla mnie jest wyssane z kciuka, jedyne co mogę się przyczepić, czy nwm co, to to że nie działają mi wejścia na słuchawki i mikro na panelu, prawdopodobnie rozkład pinów jest inny na wtyczce, niż powinien być, a tak to nie mam NIC do zarzucenia do tej budy. Może poza bezużytecznością 2 wentyli na panelach bocznych, jak ktoś już chce na serio ich używać, to polecam wymontować je i przykręcić od wewnętrznej strony budy.

+ czepianie się wentylacji d dysków to czysta dziecinada. 26 stopnie mam ZAWSZE i na SSD i na HDD, mniej ani się nie da ze względu na temp. otoczenia, ani nie trzeba bo to nie ma sensu, jak chcesz się dalej kłócić, to proszę, czekam na Twoje argumenty RZECZOWE, a nie bo Ździsiek mi tak powiedział.

I żeby nie było, mój post nie jest offtopem, bo dotyczy części zestawu komputerowego, można uznać go jako dokładniejszy opis budy...

436951440626370320491.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Myślę, że większość kwestii została obgadana - ale dręczy mnie jedna rzecz.

Na ile taki sprzęcik wystarczy? W sensie - ile lat? Czy za jakiś czas nie mają wyjść jakieś lepsze grafy, procesory o podobnych cenach ale lepsze?

Zależy mi na tym, żeby najnowsze gry z grafiką jak Watch Dogs (ultra - GTX 780, i7 4770k) szły mi przez dobre 4 lata, potem już wysokie. :)

Wybaczcie, że tak późno to pytanie, ale dopiero ostatnio myślałem nad tym głębiej.

challenger.png

Opublikowano

Jak Ty Nietypowy czasem coś przypieprzysz, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

Z11 to słaba konstrukcja? Nwm, jak Ty jeździsz czołgiem po swojej obudowie, to kup sobie może jakąś pancerną wersję, choć i tak nie jestem pewny, czy dla Ciebie byłoby to wystarczające.

Ta buda ma tak wytrzymałe blachy, że mogę do nich kopać i chodzić po nich (testowane, bo przy czyszczeniu budy położyłem bok na podłogę) i nie widać śladu wgniecenia czy czegokolwiek na niej.

Druga sprawa "wytłoczenia i inne bajery osłabiają konstrukcję". Z której jego mać strony ja się pytam, jak te wszystkie dodatki są z plastiku i są odkręcane!?

Zresztą bardzo wytrzymałego plastiku, panel przedni ściągam śrenio 10 razy na miesiąc i nigdy nie udało mi się go uwalić, włącznie z tym, że zdemontowałem CAŁY panel przedni i górny i wiem jak to wygląda od środka.

Kolejna sprawa czepiasz się miejsca na wentyle u góry, bo "nie zrobisz idealnego obiegu". Powiedz mi, jak masz 2 wentyle na chłodzeniu na CPU + jeden wentyl centralnie z tyłu budy odprowadzający powietrze wypychane z CPU, to po kiego kija Ci jakiekolwiek wentyle u góry, skoro nie wodujesz? Przecież one tylko psują "idealny" obieg powietrza w budzie.

Wszystko, co napisałeś jak dla mnie jest wyssane z kciuka, jedyne co mogę się przyczepić, czy nwm co, to to że nie działają mi wejścia na słuchawki i mikro na panelu, prawdopodobnie rozkład pinów jest inny na wtyczce, niż powinien być, a tak to nie mam NIC do zarzucenia do tej budy. Może poza bezużytecznością 2 wentyli na panelach bocznych, jak ktoś już chce na serio ich używać, to polecam wymontować je i przykręcić od wewnętrznej strony budy.

+ czepianie się wentylacji d dysków to czysta dziecinada. 26 stopnie mam ZAWSZE i na SSD i na HDD, mniej ani się nie da ze względu na temp. otoczenia, ani nie trzeba bo to nie ma sensu, jak chcesz się dalej kłócić, to proszę, czekam na Twoje argumenty RZECZOWE, a nie bo Ździsiek mi tak powiedział.

I żeby nie było, mój post nie jest offtopem, bo dotyczy części zestawu komputerowego, można uznać go jako dokładniejszy opis budy...

Nie bój się on mnie też zadziwia głupotą niektórych postów. Jakoś mamy dokładnie (prawie) sam sprzęt i na hdd jest na barracudzie 26C (dokładnie tyle pokazuje w hwmonitor) i na starym dysku WD 250gb sata mam 29-31C. Te 2 wentyle z dupy są ale niech se już będą. Jak Ci obieg nie pasuje to dokup kolejne 2 wentyle i będzie zajebisty.

Up, nie ma sensu 'odkładania' kupna nowego PC. Będzie lepsze to będzie proste, przecież nie można czekać w nieskończoność. Taki PC starczy spokojnie na 2 lata z hakiem. Potem pomyślisz nad rozbudową. Ja na szmelcu siedziałem 4 lata i jakoś do dziś jeszcze odpala w 30-60 fps cs'a.

graphic.png
Opublikowano

Myślę, że większość kwestii została obgadana - ale dręczy mnie jedna rzecz.

Na ile taki sprzęcik wystarczy? W sensie - ile lat? Czy za jakiś czas nie mają wyjść jakieś lepsze grafy, procesory o podobnych cenach ale lepsze?

Zależy mi na tym, żeby najnowsze gry z grafiką jak Watch Dogs (ultra - GTX 780, i7 4770k) szły mi przez dobre 4 lata, potem już wysokie. :)

Wybaczcie, że tak późno to pytanie, ale dopiero ostatnio myślałem nad tym głębiej.

Idąc dalej tym tokiem myślenia nie kupuj wgl. niczego, bo zawsze za rok wyjdzie coś lepszego.

Wróżek na forum nie mamy, no może poza Maćkiem, ale jego specjalizacja jest w jajkach, komputer starczy na ładne kilka lat, już prędzej coś Ci się w nim zepsuje, niż nie będzie ogarniał gier. xD

436951440626370320491.png

Opublikowano

Nie chodziło mi o jasnowidzenie, po prostu myślę, że Wy wiecie lepiej, jaki sprzęt ma wyjść w najbliższym czasie - a jeśli nie ma wyjść żaden, albo żaden zapowiedziany do tej pory to pytania nie było.

Nie bój się on mnie też zadziwia głupotą niektórych postów. Jakoś mamy dokładnie (prawie) sam sprzęt i na hdd jest na barracudzie 26C (dokładnie tyle pokazuje w hwmonitor) i na starym dysku WD 250gb sata mam 29-31C. Te 2 wentyle z dupy są ale niech se już będą. Jak Ci obieg nie pasuje to dokup kolejne 2 wentyle i będzie zajebisty.

Up, nie ma sensu 'odkładania' kupna nowego PC. Będzie lepsze to będzie proste, przecież nie można czekać w nieskończoność. Taki PC starczy spokojnie na 2 lata z hakiem. Potem pomyślisz nad rozbudową. Ja na szmelcu siedziałem 4 lata i jakoś do dziś jeszcze odpala w 30-60 fps cs'a.

2 lata z hakiem? Impossible. :D

Idąc dalej tym tokiem myślenia nie kupuj wgl. niczego, bo zawsze za rok wyjdzie coś lepszego.

Wróżek na forum nie mamy, no może poza Maćkiem, ale jego specjalizacja jest w jajkach, komputer starczy na ładne kilka lat, już prędzej coś Ci się w nim zepsuje, niż nie będzie ogarniał gier. xD

Dzięki.

Jeśli coś mnie będzie dręczyć, napiszę - ale pamiętajcie że do kupna komputera mam jeszcze dobre 3/4 miesiące zastanowienia się.

I pamiętajcie, że rozmawiacie z nowicjuszem, wszystkiego wiedzieć nie będę.

challenger.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...