Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw komputerowy (6000)

razzeY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko.

Planuję kupić komputer, teraz siedzę na starym ale mimo to dobrym komputerze - ale jednak nie wystarcza już do nowszych gier, lub tych starszych z słabą optymalizacją. Jak chcę coś kupić, to kupuję coś dobrego na kilka (może kilkanaście przy tym zestawie) lat. Tak więc zanim podacie mi odpowiednie zestawy, mam kilka pytań na start: 

1. Czy i5-4670K jest lepszy od i7 4770? Jeśli tak to pod jakim względem i który procek bardziej się opłaca brać (na kilka latek)?

2. Czy GTX 780 będzie najlepszym wyborem w tej cenie? Widziałem że są tam jakieś dopiski do tych kart (przykładem jest JetStream), a że się na tym nie znam - pytam Was o zdanie. Tak więc GTX 780 "czysta", czy z "dopiskiem" i jakim?

3. Znalazłem na forum PCFOR*** zestaw i jestem go ciekaw:

CPU: Intel Core i5-4670K-846zł
Układ chłodzenia: Thermalright HR-02 -187zł,
RAM: Geil DDR3 8GB 1600MHz Evo Corsa CL10 -257zł,
MOBO: Asrock Z87 Extreme6 -605zł,
GPU: Palit GeForce GTX770 JetStream -1169zł x2,
HDD: Western Digital Raid Edition 1TB SATA3 (WD10EFRX) -255zł,
SSD: Crucial SSD M500 240GB -444zł,
PSU: XFX Black Edition 750W-525zł,
Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24F1ST -75zł
CASE: Fractal Design Define R4(Jakość wykonania, maksymalne wygłuszenie)-415zł/CoolerMaster Haf XM 922(Funkcjonalność, przewiewność)-445zł,
Układ dzwiękowy: Asus Xonar D1-245zł

Więc - GTX 770 x2. Na czym to polega i czy to będzie lepsze od GTX 780 (czystą lub "z dopiskiem")? Czy montaż na morele działa też na drugą kartę? W sensie, czy zamontują mi jedną czy dwie (jeśli kupię 2)?

Budżet: 6000 ZŁ.

Jestem laikiem w tych sprawach, więc wybaczcie. Już od jakiegoś czasu obczajam te zestawy i sprawdzam jak to wygląda.
Zależy mi jak wiadomo na graniu - ale jeśli karta dźwiękowa ma polepszyć komfort grania to czemu nie? Zależy mi tylko na komputerze, wraz z obudową. Monitor i resztę sprzętu mam, ewentualnie dokupi się coś lepszego osobno. ;)

PS: Kiedyś może się pojawić jeszcze temat ode mnie, gdyż może pojawią się też jakieś zestawy - albo będę miał wątpliwości.
Tak czy siak, dzięki. Nagradzam like'ami.

challenger.png

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

1. i5 4670k jest pod OC, i7 4770 jest lepszy ponieważ ma 8 wątków a i5 ma 4. W grach nie będzie zauważalnej różnicy. Ale w przyszłości gry będą napewno wykorzystywać więcej niż tylko 4. Więc do przyszłych gier - i7.

2. Ten "dopisek" to jest chłodzenie. MSI, Palit, Gigabyte itp to są firmy które montują swoje chłodzenia i nieraz lekko podkręcają je. Różnią się tylko kulturą pracy i temperaturami.

Zasadnicze pytanie. Będziesz robił OC? (w tym budżecie to grzech go nie robić :P)

Zestaw odemnie:

http://www.morele.net/inventory/info/W5ORjo/
Opublikowano

SLI (2x 770) jest słabym pomysłem dla zielonych użytkowników, owszem wydajność większa by była, ale to jest rozmowa na którą trzeba trochę dłużej posiedzieć.

Kolejna sprawa w tym zestawie, to karta dźwiękowa i przepłacona płyta główna + 1x 8GB RAMu.

JetStream to chłodzenie od Palit'a, to wciąż ta sama karta, inną kartą by była 780ti, ale też jest o wiele droższa.

Najlepiej się nie sugerować tym zestawem a złożyć od początku do końca nowy, tylko jeszcze pytanie, będzie ten komputer używany do renderowania filmów, etc. czy nie?

436951440626370320491.png

Opublikowano

1. i5 4670k jest pod OC, i7 4770 jest lepszy ponieważ ma 8 wątków a i5 ma 4. W grach nie będzie zauważalnej różnicy. Ale w przyszłości gry będą napewno wykorzystywać więcej niż tylko 4.

2. Ten "dopisek" to jest chłodzenie. MSI, Palit, Gigabyte itp to są firmy które montują swoje chłodzenia i nieraz lekko podkręcają je. Różnią się tylko kulturą pracy i temperaturami.

Zasadnicze pytanie. Będziesz robił OC? (w tym budżecie to grzech go nie robić :P)

Zestaw odemnie:

http://www.morele.net/inventory/info/W5ORjo/

Na razie jak pisałem jestem laikiem i moje starcia z komputerem ograniczają się do gier, muzyki i jakichś nieskomplikowanych programów. Kiedyś mam nadzieję dojdzie programowanie i składanie takich zestawów + podkręcanie. Nie planuję raczej podkręcać, gdyż się na tym nie znam (bynajmniej na razie).

"Będziesz robił OC? (w tym budżecie to grzech go nie robić." - nie rozumiem za bardzo. ;p

SLI (2x 770) jest słabym pomysłem dla zielonych użytkowników, owszem wydajność większa by była, ale to jest rozmowa na którą trzeba trochę dłużej posiedzieć.

Kolejna sprawa w tym zestawie, to karta dźwiękowa i przepłacona płyta główna + 1x 8GB RAMu.

JetStream to chłodzenie od Palit'a, to wciąż ta sama karta, inną kartą by była 780ti, ale też jest o wiele droższa.

Najlepiej się nie sugerować tym zestawem a złożyć od początku do końca nowy, tylko jeszcze pytanie, będzie ten komputer używany do renderowania filmów, etc. czy nie?

Czyli tak naprawdę dużo nie da mi kupno np. 780 JetStream? 

Zależy mi na tym by zmieścić się w budżecie i by wyszło to sprawnie (w sensie sprzęt by był dobry).

Renderowanie filmów - szczerze mówiąc nie jestem pewien jak to wygląda ale wydaje mi się, że ma to jakieś powiązanie z nagrywaniem filmików - planuję mieć kanał na Yt przy nowym komputerze. Więc jeśli jest to potrzebne, to pewnie będzie używany.

Jeszcze raz wybaczcie za to że ledwo co o tym wiem, ale do tej pory nie interesowałem się tym.

Cięzko mi się też wypowiadać w takich sprawach, których nie znam. Także na Waszym tle wypadam bardzo blado. :D

PS: Radioś, czy Twój zestaw jest w 100% dobry? W sensie, czy nie dałoby się czegoś lepszego kupić żeby uzyskać lepszą wydajność - do 6000 złotych.

Po prostu trzeba mi dobrego gotowca, żeby starczył na długo bez podkręcania (no chyba, że będzie to konieczne).

challenger.png

Opublikowano

"Będziesz robił OC? (w tym budżecie to grzech go nie robić." - nie rozumiem za bardzo. ;p

Chodzi o to że, w tym budżecie nie podkręcenie procesora który jest do tego przystosowany (odblokowany mnożnik, dobra płyta główna, zajebiste i wydajne chłodzenie, wyciszona obudowa) to poprostu wyrzucenie pieniędzy w błoto :P.

Opublikowano

Na razie jak pisałem jestem laikiem i moje starcia z komputerem ograniczają się do gier, muzyki i jakichś nieskomplikowanych programów. Kiedyś mam nadzieję dojdzie programowanie i składanie takich zestawów + podkręcanie. Nie planuję raczej podkręcać, gdyż się na tym nie znam (bynajmniej na razie).

Czyli tak naprawdę dużo nie da mi kupno np. 780 JetStream? 

Zależy mi na tym by zmieścić się w budżecie i by wyszło to sprawnie (w sensie sprzęt by był dobry).

Renderowanie filmów - szczerze mówiąc nie jestem pewien jak to wygląda ale wydaje mi się, że ma to jakieś powiązanie z nagrywaniem filmików - planuję mieć kanał na Yt przy nowym komputerze. Więc jeśli jest to potrzebne, to pewnie będzie używany.

Jeszcze raz wybaczcie za to że ledwo co o tym wiem, ale do tej pory nie interesowałem się tym.

Cięzko mi się też wypowiadać w takich sprawach, których nie znam. Także na Waszym tle wypadam bardzo blado. :D

PS: Radioś, czy Twój zestaw jest w 100% dobry? W sensie, czy nie dałoby się czegoś lepszego kupić żeby uzyskać lepszą wydajność - do 6000 złotych.

Po prostu trzeba mi dobrego gotowca, żeby starczył na długo bez podkręcania (no chyba, że będzie to konieczne).

Radioś nie wykorzystał w pełni budżetu i dał SSD co jest głupotą jak można mieć gtx 780 ti. Dodatkowo nie dał karty dźwiękowej. Poza tym dał 16GB RAM. Po co tyle?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Zmień płytę na Z87 G45 Gaming, wywal dźwiękówkę i daj tańszą budę o 200zł a w zamian za to daj SSD i będzie zestaw jak marzenie.

SLI z 770 nie ma większego sensu, zbyt duże problemy dla laika, no chyba że będzie kilka monitorów używanych, tak z 2-3 ze wskazaniem na 3, to wtedy by można było nad SLi pomyśleć.

Ale jak ma być zwyczajny sprzęt, to tak jak pisałem i będzie ok.

Dla estetyki można by wstawić budę z oknem i RAM Avexir BLITZ 1.1 RED Dragon, sam się w przyszłości przymierzam do wymiany na te RAMy ^^

Tylko trzeba by było sprawdzić, czy wejdą pod to chłodzenie, bo coś mi się nie wydaje. ;x

http://www.3kropki.pl/p/avexir-blitz-1.1-red-dragon-ddr3-1866-cl11-8-gb.html

Opublikowano

Zmień płytę na Z87 G45 Gaming, wywal dźwiękówkę i daj tańszą budę o 200zł a w zamian za to daj SSD i będzie zestaw jak marzenie.

SLI z 770 nie ma większego sensu, zbyt duże problemy dla laika, no chyba że będzie kilka monitorów używanych, tak z 2-3 ze wskazaniem na 3, to wtedy by można było nad SLi pomyśleć.

Ale jak ma być zwyczajny sprzęt, to tak jak pisałem i będzie ok.

A co jest złego w tym Asrocku?

Dźwiękówki nie wywalę, bo autor chciał, a po budzie też nie ma sensu ciąć dla SSD.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

G45 ma dobra dzwiekowke jak mu nie wystarczy to w przyszlosci kupi bo integra w g45 na 95% zadowoli laika ktory nigdy nie sluchal na prawdziwej karcie muzycznej :D

Xonar jest o wiele lepszy od wszystkich zintegrowanych, a mieści się w budżecie :P .

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

A co jest złego w tym Asrocku?

Dźwiękówki nie wywalę, bo autor chciał, a po budzie też nie ma sensu ciąć dla SSD.

Do słuchawek do 200zł integra z g45 starczy i nie widzę sensu wpychania na siłę tego Asrocka a jeśli chodzi Ci o lepszą dźwiękówkę do mikro, to nie ma sensu, bo i tak prawdziwe mikro są na USB, więc obchodzą kartę.

+ nie ma sensu wkładać takiego sprzętu do takiego piekarnika, bo albo coś jest ciche, albo wydajne a dawanie budy za 500zł to przechodzi wszelkie pojęcie, już nie wspominając o tym, że jest brzydka.

@Up.

Bez gówna, Sherlocku. :P

Opublikowano

Zależy mi na pełnym sprzęcie, czyli czymś co jest dobre do praktycznie wszystkiego.

Do słuchawek do 200zł integra z g45 starczy i nie widzę sensu wpychania na siłę tego Asrocka a jeśli chodzi Ci o lepszą dźwiękówkę do mikro, to nie ma sensu, bo i tak prawdziwe mikro są na USB, więc obchodzą kartę.

+ nie ma sensu wkładać takiego sprzętu do takiego piekarnika, bo albo coś jest ciche, albo wydajne a dawanie budy za 500zł to przechodzi wszelkie pojęcie, już nie wspominając o tym, że jest brzydka.

@Up.

Bez gówna, Sherlocku. :P

Albo coś jest ciche albo wydajne? Można sprecyzować? Zależy mi na obydwu rzeczach.

Karta dźwiękowa musi być, zestaw musi być pełny. Jeśli nie przeszkodzi to za bardzo w składaniu zestawu i nie obciąży budżetu, to preferowałbym 16 GB. Zawsze to więcej i więcej też potrafi zrobić (jak mówiłem - jak najlepsza wydajność, żeby włączenie kilkunastu programów + gry nie stanowiło problemu).

Myślę też, że dobre chłodzenie również powinno się w takim sprzęcie znaleźć - więc odpada "zabudowana" z każdej strony obudowa.

Ale w sumie jestem laikiem i nie wiem w pełni jak to powinno wyglądać.

i7 4770 zostaje na pewno, ale co z kartą? GTX 780 czy GTX 780 Ti? Druga trochę droższa, ale pewnie oferuje lepszą jakość.

Like rozdane, wielkie dzięki za rady i pomoc.

Oczywiście nadal czekam na wymarzony zestaw. ;)

challenger.png

Opublikowano

Kartę dźwiękową masz wbudowaną w płytę główną...

Może tak, jakie masz słuchawki / głośniki, że tak na umór potrzebujesz tej karty?

Co do obudowy, to na logikę, masz brzydki czarny karton z matą wygłuszającą w środku i minimalną ilością otworów wentylacyjnych i do tego dajesz za to 500zł, gdzie połowa z tego za obudowę to zbytek łaski.

16GB nie wykorzystasz w życiu, ja podczas nagrywania BF4 przeważnie zużycie RAMu miałem rzędu 4-6GB, przy renderowaniu, etc też nigdy nie doszło do 8, kolejny bezsens w zestawie.

Chłodzenie na procesor masz dobre, a procesor, to i7 4770k ku ścisłości, bo jak weźmiesz bez K to te chłodzenie i płytę główną będziesz mógł sobie dla picu wstawić, bo nie wykorzystasz ich potencjału, zresztą tak samo jak 16GB RAMu.

780ti jest lepsza od 780, tutaj masz testy, popatrz sobie na wykresy z ilością FPS w grach.

http://pcfoster.pl/artykul/gtx-780-vs-gtx-780-ghz-edition-vs-gtx-780ti---porownanie/1242-1.html
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-780-ti-test.html

Opublikowano

Radioś nie wykorzystał w pełni budżetu i dał SSD co jest głupotą jak można mieć gtx 780 ti. Dodatkowo nie dał karty dźwiękowej. Poza tym dał 16GB RAM. Po co tyle?

Bez przesady. SSD już w budżecie 5k to obowiązek.

Ramu nigdy nie za wiele. :D

Opublikowano

Chyba jak będziesz sobie wczytywał filmy BluRay do pamięci...

Innego zastosowania dla laika w tym nie widzę, poza tym to nie jest karta graficzna, czy procesor, jak kiedyś będzie go brakować, to pójdzie się do sklepu i dokupi, żaden problem. (chociaż do takiej sytuacji na 99% nie dojdzie)

Opublikowano

Ale lepiej nie ciąć po sprzęcie dla tego SSD.

16GB RAM to za dużo.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Kartę dźwiękową masz wbudowaną w płytę główną...

Może tak, jakie masz słuchawki / głośniki, że tak na umór potrzebujesz tej karty?

Co do obudowy, to na logikę, masz brzydki czarny karton z matą wygłuszającą w środku i minimalną ilością otworów wentylacyjnych i do tego dajesz za to 500zł, gdzie połowa z tego za obudowę to zbytek łaski.

16GB nie wykorzystasz w życiu, ja podczas nagrywania BF4 przeważnie zużycie RAMu miałem rzędu 4-6GB, przy renderowaniu, etc też nigdy nie doszło do 8, kolejny bezsens w zestawie.

Chłodzenie na procesor masz dobre, a procesor, to i7 4770k ku ścisłości, bo jak weźmiesz bez K to te chłodzenie i płytę główną będziesz mógł sobie dla picu wstawić, bo nie wykorzystasz ich potencjału, zresztą tak samo jak 16GB RAMu.

780ti jest lepsza od 780, tutaj masz testy, popatrz sobie na wykresy z ilością FPS w grach.

http://pcfoster.pl/artykul/gtx-780-vs-gtx-780-ghz-edition-vs-gtx-780ti---porownanie/1242-1.html
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-780-ti-test.html

Słuchawki dopiero planuję kupić, a będą to SteelSeries Siberia V2 Black.

Myślę, że karta się przyda. W sumie nie wiem jaka to będzie różnica podczas użytkowania, ale na pewno jakaś będzie.

Mam też głośniki Creative, ale nie wiem jaki konkretnie model (mają z 3-4 lata już).

Poczytałem trochę o SSD i nie rozumiem do końca. Jest to szybszy dysk, ale też podobno znacznie droższy.

Jak to wygląda naprawdę? Tak ogółem jeśli można, dla zielonego.

Co do RAM'u - pisałem, że jeśli zestaw będzie gotowy i zostanie trochę pieniędzy, które wystarczą na te dodatkowe 8 GB RAM, to nie byłoby problemu z ich kupieniem.

Jeśli oczywiście starczy i nie ucierpi na tym nic innego.

Jeśli chodzi o obudowę, to nie napisałem że chciałbym tę za 500 złotych. Zależy mi bardziej na cenie i wyglądzie, oraz na tym jak to będzie wyglądać z resztą zestawu (w sensie rozłożenie, chłodzenie itp.)

PS: Te i7 4770 to literówka, po prostu zapomniałem dopisać k. ;)

challenger.png

Opublikowano

Słuchawki dopiero planuję kupić, a będą to SteelSeries Siberia V2 Black.

Myślę, że karta się przyda. W sumie nie wiem jaka to będzie różnica podczas użytkowania, ale na pewno jakaś będzie.

Mam też głośniki Creative, ale nie wiem jaki konkretnie model (mają z 3-4 lata już).

Poczytałem trochę o SSD i nie rozumiem do końca. Jest to szybszy dysk, ale też podobno znacznie droższy.

Jak to wygląda naprawdę? Tak ogółem jeśli można, dla zielonego.

Co do RAM'u - pisałem, że jeśli zestaw będzie gotowy i zostanie trochę pieniędzy, które wystarczą na te dodatkowe 8 GB RAM, to nie byłoby problemu z ich kupieniem.

Jeśli oczywiście starczy i nie ucierpi na tym nic innego.

Jeśli chodzi o obudowę, to nie napisałem że chciałbym tę za 500 złotych. Zależy mi bardziej na cenie i wyglądzie, oraz na tym jak to będzie wyglądać z resztą zestawu (w sensie rozłożenie, chłodzenie itp.)

PS: Te i7 4770 to literówka, po prostu zapomniałem dopisać k. ;)

SSD - w skrócie to taki dysk który przyspiecza cały komputer, start systemu w 10 sekund od włączenia przycisku, krótsze wczytywanie map itp.

Opublikowano

Do tych słuchawek lepsza karta dźwiękowa nie ma sensu, co do SSD, to warto go mieć na system i jakieś tam gry, przydaje się w szczególności w bf4, gdzie mapki się ładują cholernie długo, właśnie "tnąc" a raczej nie wydając pieniędzy w błoto w postaci 16GB RAMu i obudowy za 500zł starczy nam kasy na jeszcze 120GB dysk SSD.

Co do obudowy, to najlepiej jakyś napisał jakie Ci się podobają, ja może podam kilka różnych typów (inny design, format ten sam), a Ty wybierz która Ci się bardziej podoba, albo masz może jakieś swoje upodobania?

• Zalman z11 plus
  • Zalman z3 plus
  • NZXT (tutaj to właściwie wszystkie obudowy z tej firmy mają świetny design i jakość)
  • Fractal Design (tak samo, jak wyżej, warto zapoznać się z całą ofertą, posiadają dobrej jakości kartony. :P)

Opublikowano

Co do obudowy to najbardziej podoba mi się Zalman z11 plus (epicko wygląda). Z3 też fajnie wygląda, ale nie można jej porównywać do Z11.

NZXT Phantom 840 jeszcze porządnie wygląda. Więc albo 840 albo Z11.

Jestem trochę uparty jeśli chodzi o ten sprzęt i dla pełnej wydajności wolałbym mieć tą kartę - dlatego właśnie wybrałem taki budżet, żeby wszystko było doskonałe do użytkowania. Ale zobaczymy jeszcze jak to wyjdzie. Czytałem że na słuchawkach widać różnicę, jeśli są z tych lepszych (+200 zł.).

A co myślicie o 12 GB RAM? Jak już pisałem - jeśli nie ucierpi na tym reszta sprzętu. 

SSD zapowiada się epicko, dlatego nie może go zabraknąć. Same włączanie systemu w 10 sekund (!) to coś nowego, bynajmniej dla mnie. 

Chociaż przyznam że na tym komputerze też nie jest źle, póki co. ;)

challenger.png

Opublikowano

Tu jest zestaw po moich poprawkach (zrobiłem na morelach, bo na techu nie mam konta), najlepeiej go przenieść na techplanet, z tym że trzeba sprawdzić, czy RAM wejdzie po chłodzenie, druga sprawa, to włożyć 780Ti od MSI, dałem Asusa, bo MSI nie ma na morele, a trzecia sprawa, to dałem Z11plus w wersji czerwonej, żeby się komponował ładnie z Płytą, kartą, chłodzeniem i podświetlanym RAMem, buda ma okno i wentyle podświetlane na czerwono, więc będzie to razem epicko wyglądać, a jak nie, to wersję z niebieskimi wentylami można dać (sam mam taką).

Aha i zostawiłem jeszcze 100zł luzu na kartę dźwiękową, lub kolejne 4GB RAMu, z tym że niech ten, który będzie przenosił zestaw pamięta, że MSI z87 g45 gaming nie ma portów PCI i trzeba dać Xonara na PCI-e.

To by było chyba na tyle.

http://www.morele.net/inventory/info/FHcabW/

@Down.

Empecze nie zapisało, bo po co? :P

Opublikowano

Tu jest zestaw po moich poprawkach (zrobiłem na morelach, bo na techu nie mam konta), najlepeiej go przenieść na techplanet, z tym że trzeba sprawdzić, czy RAM wejdzie po chłodzenie, druga sprawa, to włożyć 780Ti od MSI, dałem Asusa, bo MSI nie ma na morele, a trzecia sprawa, to dałem Z11plus w wersji czerwonej, żeby się komponował ładnie z Płytą, kartą, chłodzeniem i podświetlanym RAMem, buda ma okno i wentyle podświetlane na czerwono, więc będzie to razem epicko wyglądać, a jak nie, to wersję z niebieskimi wentylami można dać (sam mam taką).

Aha i zostawiłem jeszcze 100zł luzu na kartę dźwiękową, lub kolejne 4GB RAMu, z tym że niech ten, który będzie przenosił zestaw pamięta, że MSI z87 g45 gaming nie ma portów PCI i trzeba dać Xonara na PCI-e.

To by było chyba na tyle.

A gdzie zestaw? xD

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73637&s=70533&s=76074&s=77602&s=80837&s=77780&s=85791&s=77566&s=55807&s=67056&s=15240

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Zestaw wygląda bardzo sprawnie.

Czy znajdzie się dobra karta dźwiękowa za te 100 złotych?

I kwestia zasilacza - nie znam za bardzo się na nazwach tego wszystkiego co mi podaliście, ale wydaje mi się że nie ma tam zasilacza.

Więc ile by kosztował taki dobry zasilacz pod ten sprzęt? Nie wiem czy mogę wyjechać poza budżet, ale jak będzie trzeba to jakoś się to zrobi.

Z11 w wersji czerwonej chyba będzie lepiej wyglądać. Mój ulubiony kolor.

"RAM wejdzie po chłodzenie" - nie jestem pewien w jaki sposób to mogę sprawdzić.

challenger.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...