Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna (a jednak zestaw, teraz proszę tylko o ocenę ;-;)

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam dwie karty graficzne - Palit GeForce GTX 750 Ti StormX i MSI ATI Radeon HD7870.

Obydwie mają taką samą pamięć. GeForce ma lepszą częstotliwość, jednak Radeon ma większą ilość bitów.

GeForce:

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/palit-geforce-gtx750ti-stormx-dual-2gb-ddr5128bit-dvimhdmid-sub-pci-express,45851.html

Radeon:

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-hd7870-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express-ver-oc,34448.html

Która z nich będzie lepsza? Chodzi o użycie w grach, programach graficznych oraz w odtwarzaniu filmów.

QtiV6xY.gif

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ten xeon za drogi, nie zmieszczę się w aktualnym budżecie (2480 zł), a i5 miałem, lecz Rzary powiedział, że Xeon (ten co mam) jest lepszy.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Ten xeon za drogi, nie zmieszczę się w aktualnym budżecie (2480 zł), a i5 miałem, lecz Rzary powiedział, że Xeon (ten co mam) jest lepszy.

A Rzary to się gówno zna. Ten Xeon jest słabszy od tego i5. Ma tylko 4 wątki.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

A Rzary to się gówno zna. Ten Xeon jest słabszy od tego i5. Ma tylko 4 wątki.

Mylisz się tutaj. Xeon jest lepszy od tego i5 3350p. Zobacz sobie na ich porównanie.

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-E3-1220V2-vs-Intel-Core-i5-3350P

Teraz mogę powiedzieć, że Ty się ''gówno'' znasz, jeśli nawet n ie popatrzysz na ich dokładne porównanie.

Opublikowano

Rzary, wiem, że są strony z porównaniami, sam mi je chwilę temu pokazałeś, jednak nie wiem czy warto dopłacać 100 zł, aby mieć 2MB więcej cache.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Mylisz się tutaj. Xeon jest lepszy od tego i5 3350p. Zobacz sobie na ich porównanie.

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-E3-1220V2-vs-Intel-Core-i5-3350P
Teraz mogę powiedzieć, że Ty się ''gówno'' znasz, jeśli nawet n ie popatrzysz na ich dokładne porównanie.

Hahahahaha, śmiechłem. xD

Najbardziej "rzetelna" strona z testami, jaką kiedykolwiek widziałem.

Za tą cenę masz (a nawet niższą) i5 4440 a nawet 4670 się zmieści w wersji OEM (tylko musisz skądś do niego chłodzenie wytrzasnąć) + nowsza podstawka, nowszy Chipset i większe możliwości.

Z i5 4440 zmieścisz się cenowo z R9 270x, ew z odpowiednikiem radka, ale zawsze możesz wziąć tego Xeona, nikt Ci nie zabroni.

Mataku, że też na świecie są tacy ludzie, którzy odwołują się do 4 pseudo-wykresów. :P

436951440626370320491.png

Opublikowano

Weź jakąś mobo H81 od Gigabyte (~200 zł a są dość dobre) + i5 4440. Wywal ten dysk od WD i daj Seagate, lepiej w testach wypadają zazwyczaj i są mniej awaryjne z tego co wiem.

Opublikowano

Weź jakąś mobo H81 od Gigabyte (~200 zł a są dość dobre) + i5 4440. Wywal ten dysk od WD i daj Seagate, lepiej w testach wypadają zazwyczaj i są mniej awaryjne z tego co wiem.

Są mniej awaryjne, bo mają 1 głowicę i 1 talerz, są też najszybsze w swojej kategorii cenowej, a konkretnie model Barracuda z 64MB Cache.

Nie wiem jak stoi cena na techu, ale ja za swojego chyba 220 dałem.

Opublikowano

Właśnie to skoczyło trochę ponad budżet D:

Czytałem, że dyski od WD są cichsze.

Jak są cichsze dyski od niesłyszalnych, to czemu nie?

Prawda jest taka, że im coś jest cichsze, tym mniej wydajne, a tego dysku na bank nie usłyszysz, a jakbyś miał z tym problemy, to update firmware i po sprawie.

Zestaw jest już idealny, do grania w sam raz. :P

//Z tym RAMem będzie idealny:

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/crucial-ddr3-8gb-2x4gb-1600mhz-ballistix-sport-cl9,33727.html

I pod kolor będzie (nie to, co te niebieskie) i wydajnie i jeszcze wrócisz chyba do pierwotnego budżetu. ^^

Opublikowano

Zestaw jest w porządku. Można jeszcze zamienić zasilacz na Corsair 450W i procesor na i5 4570, ale ten zasilacz lepszy, więc może tak zostać.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Czy będzie wielka różnica, gdy podmienię te części?

Wyjdzie o ~40 zł taniej.

Będzie trochę wydajniej, ale za to zasilacz nie będzie modularny.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jestem laikiem, jeśli chodzi o komputery, więc pytanie wprost - jak bardzo spadnie jakość zasilacza, który nie ma modułów?

Po prostu będzie więcej kabli walało się po obudowie.

graphic.pnggraphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...