Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z FPS

Damianbadboy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój brat niedawno zakupiło sobie okazyjnie kompa. Pobrał WOTA i ok chodzi i jest wszystko dobrze tylko że mu tnie gre i raczej nie jest to wina internetu gdyż ma mało fps. Tu są jego parametry kompa: Procesor: CORE 2 DUO 2.2GHz "E4500" FSB:800MHz SOC. 775 [2M CACHE]

System Operacyjny: Oryginalny Windows® Vista Home Premium 32-bit
Płyta główna: GA-945GCM-S2L
Pamięć operacyjna: 2 x 512MB DDR2 667MHz
Dysk twardy: 160 GB
Karta graficzna: GeForce 8500 GT 512MB
Zintegrowana karta dźwiękowa: TAK
Zintegrowana karta sieciowa: TAK
Napęd: DVD+/-RW
Czytnik kart pamięci: TAK 8w1
Obudowa: NTT TLA 397
Klawiatura: NTT Standard
Mysz: Optyczna

Co ma ewentualnie wymienić?? więcej ram?

Opublikowano

No ten zestaw moze nieuciagnac WoT'a na wyzszych ustawieniach, wylacz cienie, efekt gasiennic, pozmieniaj ustawienia graficzne do uzyskania najlepszego rezultatu.

Opublikowano

Ten zestaw to rzeczywiście okazyjny był ;) Na tej karcie (wiem, bo kuzyn ma taką samą) na najniższej poprawionej grafice w wocie jest ok. 20-25 fps, a na najniższej standardowej jest ok. 30-40 fps. Tylko w snajperskim jakoś spada do 15 i za Chiny nie będzie wiecej.

Ale jak patrzę po RAMie, to wyłączenie karty dźwiękowej powinno zdziałać cuda ;)

http://www.mpcforum.pl/topic/921024-tut-sposoby-na-zwikszenie-wydajnoci-wot/

punkt 2

9e5d547b6355b67b.jpg

Opublikowano

Po 1 nie mnie, tylko kuzynowi, a po 2 on ma wyłączone w snajperskim dodatkowe efekty wogóle ;)

Wystarczy shifta wcisnąć i fps spadają do 15, nawet z tym modem na laga w snajperskim.

9e5d547b6355b67b.jpg

Opublikowano

Z tego co wiem, sama Vista teoretycznie uruchamia sie przy 512 Mb ramu. Jednak do poprawnego dzialania wymaga 2 GB, a z dzisiejszymi grami to 4 GB, przy wer. 32 bit.

Karta grafiki w tym zestawie jest naprawde leciwa ale dla WoTa styknie.

Procesor, jak na wymagania samego Wota tez jeszcze bym zostawil.

Reasumujac. Caly ten zestaw jest naprawde "historyczny", ale wiadomo, ma sie co sie ma i tyle. Dokupic/wymienic pamiec ram na 4 GB (min.2 GB) a granie stanie sie przyjemniejsze.

P.S.

Zreszta, na str. WoTa masz podane, ze dla Visty min. to 2 GB a rekomendowane sa 4 GB :)

test

Opublikowano

Powinno wystarczyć, ale ram to nie jest główny problem w Twoim komputerze.

Opublikowano

Niestety wg. tego :

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-945gcm-s2l/specs/

, ten typ pamieci nie jest obslugiwany przez Twoja plyte gl.

bsługa pamięci DDRII 667 / 533 / 400 DIMM

@Up. To jest GŁÓWNY problem. Jesli sama Vista potrafi zajac okolo 1 GB ramu, to powiedz mi ile zostaje na WoTa? Ja Ci powiem. Prawie nic.

Ja osobiscie zainwestowalbym w 2 x 2 GB ramu. Przynajmniej z tym jednym mialbys spokoj na dluzszy czas :)

test

Opublikowano

Takie komputery to ja widuję na złomowisku obok miejsca pracy moich rodziców... Na dziesiejsze czasy niestety to jest zabytek mający jedynie wartość samego materiału

Nie powineneś nawet odpalać wota na czymś takim, bo się jeszcze spali -.-

@ co do wymiany to: do takich komputerków nic się nie wymienia, bo nie ma sensu dokładać pieniedzy do **NiCZEGO**

76561198018588473.png
Opublikowano

Takie komputery to ja widuję na złomowisku obok miejsca pracy moich rodziców... Na dziesiejsze czasy niestety to jest zabytek mający jedynie wartość samego materiału

Nie powineneś nawet odpalać wota na czymś takim, bo się jeszcze spali -.-

@ co do wymiany to: do takich komputerków nic się nie wymienia, bo nie ma sensu dokładać pieniedzy do **NiCZEGO**

Mam 3 razy gorszy komputer i działa. Jest sens zmieniać w tym kompie podzespoły, może na minimalnych te 30fps będzie. Ale mimo to, jeśli masz kase kup nowy komputer. 

Opublikowano

Nie ma sensu zmieniać i koniec kropka. Pare lat temu zawiozłem do serwisu komputer z 8600 GT - powiedzieli, że to jest złom i do niczego się nie nadaje (wtedy jeszcze nie **rozumowałem** komputerów) . Nie ma sensu mieć takiego komputera, CHYBA ŻE do przeglądania internetu - nawet kopiowanie zdjęć to mordęga z czymś takim =.=

@Edit @UP CO TO JEST 30 FPS ??? PATRZYSZ NA KRZAK I SE NIE POGRASZ BO FPS CI NIE POZWOLĄ xD

76561198018588473.png
Opublikowano

Ale to nie jest tak że on wogóle nie chce uruchomić Wota. Ogólnie on gra na tym kompie w WOTA :) ale poprostu czasami mu sie przycina i myślę że trochę RAMu pomoże mu uporać się z tym problemem. 

Opublikowano

@adi8pl. Wlasnie takim jak Ty, latwo jest "nawinac makaron na uszy" i biegna pozniej do sklep, kupuja, wracaja do domu a tam... przyrost wydajnosci rzedu 10-20% a kasa wydana. Ale rozumiem, masz kase, to szalej. Twoje podworko.

Wracajac do tematu.

Jesli kupisz pamiec, to odczujesz zmiane. 4 GB kosztuje okolo 160zl. i wierz mi, bedzie to najlepsze co mozesz zrobic w tym kompie.

Wszystko zalezy od posiadanych funduszy. Jesli ktos kupuje "okazjonalnie" takie zestawy, to liczy sie z efektem i mozliwosciami. Na moje taki zestaw kosztuje okolo 150-200 zl. Mozna sie zastanawiac czy wydac kolejne 150 zl na pamiec. Oczywiscie ,ze tak, to nadal bedzie TYLKO ponad 300 zl razem. Cudow nie zdzialamy ale w gry (starsze) mozemy pograc.

Wymieniajac w pozniejszym czasie karte i k.grafiki mozesz za calkiem rozsadne pieniadze miec fajny zestaw.

Montujesz Intela Core 2 Quad i lecimy... ;)

test

Opublikowano

4 GB pamięci do 8500 GT ? [Ja osobiście kupiłem za 50zł komputer z 4 GB ramu i GeForcem 9800 GT] x3 - po jednym na stanowisko ==.==

76561198018588473.png
Opublikowano

Adi możesz wyjść ? Bredzisz jak mało kto.

Polecam dokupić ramu, czyścić kompa co jakiś czas (ccleaner), ściągnąć tekstury niskiej jakości i można spokojnie grać.

Opublikowano

Ehh, same buraki się wypowiadają, udają, że się znają i gadają , by wydać 300zł na jakiś złom . Gdyby chociaz ktoś by myślał, to takich rzeczy już nie kupuje się w detalu (nie mam również na myśli hurtu -.-), a jak już komuś zależy to pech, musi kupić nowsze i tyle

Adi możesz wyjść ? Bredzisz jak mało kto.
Polecam dokupić ramu, czyścić kompa co jakiś czas (ccleaner), ściągnąć tekstury niskiej jakości i można spokojnie grać.

-,,ci i można spokojnie grać."

- ==.==

76561198018588473.png
Opublikowano

Dobra, ludzie spokojnie, bo się ostro zaczyna robić.

Niech autor zdecyduje - Wydać 150zł i cisnąć na 30fps'ach z 2GB ramu lub wydać 2,5k i grać na ultra przy 50fps. 

Opublikowano

@adi8pl. Co ma wspolnego ram z grafika ? Inaczej. W czym jedno przeszkadza drugiemu? Co najwyzej moze w jakis sposob ograniczac, np. slaby procek karte graficzna.

I jescze jedno. Z mila checia kupie zestawy ktore wspomiales za 150 zl jeden. Zarobisz po 100 na kazdym, transakcje mozemy zrobic przez Alledrogo...

ale ja wiem, ze nie zgodzisz sie. A wiesz dlaczego ? Bo sama karta 9800 GT jest warta na rynku okolo 100 zl. wiec bredzisz mowiac, ze kupiles po 50 zl. za zestaw.

test

Opublikowano

@adi8pl. Co ma wspolnego ram z grafika ? Inaczej. W czym jedno przeszkadza drugiemu? Co najwyzej moze w jakis sposob ograniczac, np. slaby procek karte graficzna.

I jescze jedno. Z mila checia kupie zestawy ktore wspomiales za 150 zl jeden. Zarobisz po 100 na kazdym, transakcje mozemy zrobic przez Alledrogo...

ale ja wiem, ze nie zgodzisz sie. A wiesz dlaczego ? Bo sama karta 9800 GT jest warta na rynku okolo 100 zl. wiec bredzisz mowiac, ze kupiles po 50 zl. za zestaw.

Jak masz pro elo op kompa i7 najnowszy jakieś tam GTX (nie znam się na tym) i 1GB ramu to chyba za dużo na tym sprzęcie nie zdziałasz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...