Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziewczyna innej "wiary"

Teach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ta budda rządzi ! :D

top@

ogólnie by mi nie przeszkadzało co mi do tego z jakiej wiary jest (oby nie islam)

i tak jak patrze na wiki to dużo katolicy się nie różnią ale pewne różnicy da się zauważyć

A wiecie, że buddyzm to wyrzeczenie się wszelkich wygód życia? Spełniacie ten warunek? Własnie... Buddyście się znaleźli.

76561198093115115.pngAddFriend.png

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wiązanie przyszłości z taką osobą (ślub chociażby) byłoby ciężkie ;-)
Jednak to jej sprawa w co wierzy.

Jak wspomniano wyżej - z dziewczyną z czarną chustą na twarzy kiepsko tworzyłoby się związek :D

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Wiązanie przyszłości z taką osobą (ślub chociażby) byłoby ciężkie ;-)

Jednak to jej sprawa w co wierzy.

Jak wspomniano wyżej - z dziewczyną z czarną chustą na twarzy kiepsko tworzyłoby się związek :D

Ślub kościelny to tylko przedstawienie. Dlaczego przedstawienie? Ano dlatego, że nie ma żadnej mocy prawnej, a ponadto większość osób ma w dupie zasady życia chrześcijańskiego, a do kościoła chodzą raz na rok. chyba że się pogrzeb trafi, ale jak już Ślub trzeba brać to obowiązkowo przed ołtarzem bo #fejm musi być. :-) 

Liczy się ślub cywilny i związek z punktu widzenia prawa, a z nim nie byłoby najmniejszego problem.

Opublikowano

Sorry, ale dziewczyna, która ma cały czas czarną chustę na twarzy odpada. To zależy.

Dokładnie, aczkolwiek nie każdy odłam islamu tego wymaga, można w niektórych krajach spotkać muzułmanki które ubierają się po europejsku, bez żadnych chust itp.

Opublikowano

Ślub kościelny to tylko przedstawienie. Dlaczego przedstawienie? Ano dlatego, że nie ma żadnej mocy prawnej, a ponadto większość osób ma w dupie zasady życia chrześcijańskiego, a do kościoła chodzą raz na rok. chyba że się pogrzeb trafi, ale jak już Ślub trzeba brać to obowiązkowo przed ołtarzem bo #fejm musi być. :-) 

Liczy się ślub cywilny i związek z punktu widzenia prawa, a z nim nie byłoby najmniejszego problem.

Jeśli miałbym tworzyć związek, a później przełożyć go na ślub cywilny żeby "był na mocy prawa" to w ogóle bym sobie odpuścił.

Jeśli z kimś jestem to za przeproszeniem w dupie mam prawo - jeśli mnie zostawi prawo mi pomoże? Znajdzie mi nową żonę? Będzie jej kazało przy mnie zostać?

Wolę wziąć ślub kościelny i obiecać sobie nawzajem to co do siebie czujemy, a nie to, co przedstawia nam konstytucja.

Opublikowano

Jeśli miałbym tworzyć związek, a później przełożyć go na ślub cywilny żeby "był na mocy prawa" to w ogóle bym sobie odpuścił.

Jeśli z kimś jestem to za przeproszeniem w dupie mam prawo - jeśli mnie zostawi prawo mi pomoże? Znajdzie mi nową żonę? Będzie jej kazało przy mnie zostać?

Wolę wziąć ślub kościelny i obiecać sobie nawzajem to co do siebie czujemy, a nie to, co przedstawia nam konstytucja.

Nie wiem czy wiesz, ale Twoi rodzice również są po ślubie cywilnym. Przysięga w urzędzie stanu cywilnego znaczeniem nie odbiega od tej kościelnej, z tym wyjątkiem, że nie ma "dopóki śmierć nas nie rozłączny".

Opublikowano

Nie wiem czy wiesz, ale Twoi rodzice również są po ślubie cywilnym. Przysięga w urzędzie stanu cywilnego znaczeniem nie odbiega od tej kościelnej, z tym wyjątkiem, że nie ma "dopóki śmierć nas nie rozłączny".

Ja wiem, że jest "wizyta" w urzędzie stanu, bla bla...

Ale chodzi mi o sam papier - ślub tylko ze świadkami, po wyjściu z urzędu mało kto wie że jesteście małżeństwem.

To jest moja subiektywna opinia na ten temat, ale ślub kościelny mało kiedy kończy się rozwodem (już nie chodzi o to, że w ślubie kościelnym nie ma rozwodów, ale o same rozstanie).

Opublikowano

po wyjściu z urzędu mało kto wie że jesteście małżeństwem.

A po chuj to komu wiedzieć ? 

Przecież nie żenisz się po to by wszyscy wiedzieli.

Biorąc pod uwagę, że nie jestem bierzmowany, to ślub kościelny natychmiast by odpadł.

Dopóki nie próbowała by mnie nawrócić byłoby ok.

zależy, jeśli nie przekładało by się to na jej zachowanie i była by normalną osobą to niech wierzy sobie w co chce, chociaż podejrzewam, że pod wpływem moich przekonań pewnie zrozumiałaby, że wiara w jakiegokolwiek boga jest dziecinna i nieuzasadniona. 

Kilka filmików z wykopbeats i już znałaby całą prawdę c'nie ? xD

s2c77Oa.png

Opublikowano

zależy, jeśli nie przekładało by się to na jej zachowanie i była by normalną osobą to niech wierzy sobie w co chce, chociaż podejrzewam, że pod wpływem moich przekonań pewnie zrozumiałaby, że wiara w jakiegokolwiek boga jest dziecinna i nieuzasadniona. 

Opublikowano

A po chuj to komu wiedzieć ? 

Przecież nie żenisz się po to by wszyscy wiedzieli.

Biorąc pod uwagę, że nie jestem bierzmowany, to ślub kościelny natychmiast by odpadł.

Źle zrozumiałeś.

Nie chodzi mi o ślub dla fejmu, lol ;_;

Chodzi o to, że co Ci z samego papierka? Okej, uznajecie że tak lepiej - Wasza sprawa.

Ja uważam właśnie przeciwnie.

Opublikowano

A jak mam dziewczyne z Islamu i pojebało jej się coś w głowie i krzyczy allah akbar i proboje wcisnac jakis guzik to co robic????

Nie masz dziewczyny.

Wasze podejście do tej religii ukazuje tylko niewiedzę o jej przekazie i zasadach, przez co obraża naprawdę dobrych ludzi.

Opublikowano

Meritum waszej wyższej dyskusji o ślubie kościelnym. Jestem tego samego zdania. Ogółem - nie, nie przeszkadzałoby mi. Głupie pytanie. Albo ją kochasz i z nią współżyjesz albo nie. Tolerancja, mówi Ci to coś?

Opublikowano

Taa ;D

piszę z pewną dziewczyną i od znajomych dowiedziałem się, że ona jest świadkiem jehowy albo zielonoświątkowcem.

Czym świadek Jehowy/zielonoświątkowiec różni się od katolika? Są jakieś duże różnice?

Mam kolegę tej wiary, nie mogą oni dostawać/dawać prezentów, nie mogą uczestniczyć w zabawach(gość nawet na studniówkę nie idzie, bo mu wiara zabrania), ogólnie: pojebane wyznanie.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Nie może iść się bawić bo mu wiara zabrania?

Zabawa=impreza. Ale właśnie tak to u nich działa z tego co się orientuję.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Chodzi o to, że co Ci z samego papierka? Okej, uznajecie że tak lepiej - Wasza sprawa.

A co mi z drogiego przedstawienia w kościele ?

Skoro oboje się kochamy i decydujemy się na ślub, to nie trzeba robić szopki w kościele i przy setce ludzi wyznawać sobie miłość i płakać, skoro już dawno temu sobie wyznaliśmy uczucia.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Nie może iść się bawić bo mu wiara zabrania?

To są właśnie te wyrzeczenia.

Oddając się wierze musisz z czegoś rezygnować (w niektórych przypadkach nawet za bardzo).

Opublikowano

Zabawa=impreza. Ale właśnie tak to u nich działa z tego co się orientuję.

Wut.

To są właśnie te wyrzeczenia.

Oddając się wierze musisz z czegoś rezygnować (w niektórych przypadkach nawet za bardzo).

Dziwne trochę. Duże te wyrzeczenia. :v

Opublikowano

A co mi z drogiego przedstawienia w kościele ?

Skoro oboje się kochamy i decydujemy się na ślub, to nie trzeba robić szopki w kościele i przy setce ludzi wyznawać sobie miłość i płakać skoro już dawno temu sobie wyznaliśmy uczucia.

No właśnie takie jest Twoje zdanie.

Dla Ciebie to jest szopka, a dla mnie wręcz przeciwnie.

Nikt z mojej rodziny, przyjaciół, znajomych nie brał cywilnego ślubu i ja również tak sobie nie wyobrażam.

Nikt Ci nie karze płakać i zapraszać tysiące osób - może być nawet 10, nie o to w tym chodzi.

Opublikowano

Mam kolegę tej wiary, nie mogą oni dostawać/dawać prezentów, nie mogą uczestniczyć w zabawach(gość nawet na studniówkę nie idzie, bo mu wiara zabrania), ogólnie: pojebane wyznanie.

Zielonoswiątkowcy mogą chodzić na imprezy, świadkowie jehowi też mogą o ile się nie upiją/naćpają niby.

Opublikowano

Paradoksalne jest to, że przecież wiara to przekraczanie wszelkich granic, bo przecież wierzymy w istnienie i staramy się zrozumieć coś czego fizycznie nie ma. Wszystkie religie tego świata skupiają się na uwolnieniu umysłu i postrzeganiu sercem, nie oczami, tylko po to by wmówić sobie, że tak naprawdę ktoś nad nami czuwa i to wszystko ma jakiś odgórny cel - że nigdy nie jesteśmy sami. Mimo to oddając się temu przekonaniu ograniczamy nasze życie, ograniczamy to co dzieje się w tej chwil. Wiara tak naprawdę ogranicza ludzi i ich możliwości. Mówi co maja robić, a czego powinni się bać. Pełni rolę ich pierwszego sumienia.

Nasuwa się pewne pytanie. Po co komu wiara? Wiara jest potrzebna ludziom, którzy boją się życia, którzy sami nie daliby rady go przejść tak jakby tego chcieli, którzy potrzebują instrukcji. 

Opublikowano

Zielonoswiątkowcy mogą chodzić na imprezy, świadkowie jehowi też mogą o ile się nie upiją/naćpają niby.

Wiem tyle, że nie chodził, bo "wiara mu nie pozwala".

Km5iG.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...