Skocz do zawartości

Hellsing

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

657861454532142440545.gif

Rodzaj: TV

Typ widowni: Seinen
Gatunek: Akcja, Fantasy, Horror, Nadprzyrodzone
Tematyka: Przemoc, Super moce, Wampiry, Wojsko, Zagadki
Rok produkcji:

Hellsing - 2001

Hellsing: Ultimate - 2006

Hellsing: The Dawn - 2011
Ilość odcinków: 

Hellsing - 13

Hellsing: Ultimate - 10

Hellsing: The Dawn - 3
Status: Zakończone
Klasyfikacja Wiekowa: 16+

Większa część serii dzieje się we współczesnej Anglii. Tajna protestancka organizacja Hellsing, kierowana przez sir Integrę Hellsing zajmuje się zabijaniem nieumarłych i utrzymywaniem ich istnienia w tajemnicy. Analogiczne zadanie wykonuje specjalna Sekcja XIII w Watykanie - Iscariote. Prowadzi to do konfliktu, którego główną osią jest dwóch bohaterów obdarzonych nadludzkimi mocami - Alucard z Hellsinga i o. Alexander Anderson z Iscariote. Niespodziewanie do akcji włączają się naziści, pod wodzą mjr. Montany chcącego rozpętać wojnę z Anglią. W wyniku prowadzonych eksperymentów dysponują armią nieumarłych. Hellsing musi stawić czoło szalonemu majorowi oraz armii abp. Enrico Maxwella, który prowadzi krucjatę na protestantów.

Anime polecam, fajny horror z dobrą fabułą.

Są dwa rodzaje Hellsinga - Hellsing i Hellsing: Ultimate. Jest także OVA pt. "Hellsing: The Dawn". 
Czym się różni zwykły Hellsing od Ultimate? Po recenzjach i dyskusjach, które czytałem (sam oglądałem tylko Ultimate) stwierdzam, że zwykły jest bardziej z punktu widzenia Wiktorii Seras, a Ultimate z puntku widzenia Alucarda. Czytałem też, że Ultimate bardziej nawiązuje do mangi. Ma także lepszą kreskę, ponieważ zostało wydane później.

Gdzie zobaczę Hellsinga?

Zwykły:

http://anime-odcinki.pl/anime/hellsing

Ultimate:

http://anime-odcinki.pl/anime/hellsing-ultimate

The Dawn (OVA)

http://anime-odcinki.pl/anime/hellsing-dawn

QtiV6xY.gif

Ooo, widze, że ludzie na mpc wracają do starych tytułów. Hellsing... mmm... zapada w pamięć chyba na zawsze. Fabuła nudna? Według mnie genialna, psychodeliczna, taka, po której zastanawiasz się "co się stało? Kim jestem? O.o" Jednym słowem, tytuł daje kopa. Opening mi się podobał tylko od strony wizualnej. Jakoś muzyka nie za bardzo. Postacie fajne. Moje ulubione to bracia i oczywiście Dracula pisane od tyłu ^^

Ooo, widze, że ludzie na mpc wracają do starych tytułów. Hellsing... mmm... zapada w pamięć chyba na zawsze. Fabuła nudna? Według mnie genialna, psychodeliczna, taka, po której zastanawiasz się "co się stało? Kim jestem? O.o" Jednym słowem, tytuł daje kopa. Opening mi się podobał tylko od strony wizualnej. Jakoś muzyka nie za bardzo. Postacie fajne. Moje ulubione to bracia i oczywiście Dracula pisane od tyłu ^^

A oglądałaś wersję Ultimate? :P

QtiV6xY.gif

Nie czytajcie opisów. Zacznijcie oglądać. Niezależnie od tego czy lubicie się pośmiać, pooglądać romans czy cokolwiek seria Hellsing Ultimate to coś z czym powinien się zapoznać każdy i nie będzie żałował żadnej sekundy spędzonej podczas oglądania tego arcydzieła.

haha, jak na ironię skończyłem go kilkanaście minut temu. Do połowy serii to ledwo dało się to oglądać, nudne strasznie. Później trochę się podciągnęło, na koniec bardzo ładnie wyglądał alucard i ten lokaj po odmłodzeniu, to podciągnąłem pod 7/10. Średniaki które obecnie jadam dużo nie odbiegają od tego hellsinga. Ale żeby nie było, tytuł zaliczony, nikt mi już nie wyjedzie "oglądaj helsinga bo to pozycja obowiązkowa", eh - zawiodłem się ogólnie.

@down

Coś Ci się chyba pomyliło:) Po pierwsze to w czasie przeszłym a po drugie, to zwyczajny trol był :D Tobie boku no bico też się fajnie oglądało^^

haha, jak na ironię skończyłem go kilkanaście minut temu. Do połowy serii to ledwo dało się to oglądać, nudne strasznie. Później trochę się podciągnęło, na koniec bardzo ładnie wyglądał alucard i ten lokaj po odmłodzeniu, to podciągnąłem pod 7/10. Średniaki które obecnie jadam dużo nie odbiegają od tego hellsinga. Ale żeby nie było, tytuł zaliczony, nikt mi już nie wyjedzie "oglądaj helsinga bo to pozycja obowiązkowa", eh - zawiodłem się ogólnie.

Ty sie jarasz detektywem conanem twoja opinia tutaj nic nie wnosi :D

Taki pocisk, ja sobie odświeżam i fajnie mi się ogląda.

NJxbd4x.png

• 2 tygodnie później...

Właśnie skończyłem oglądać zwykłego Hellsinga i zastanawiam się czy jest sens sięgać po Ultimate.

Bardzo się różni od pierwszej serii? Czy to po prostu prawie to samo tylko z lepszą kreską?

Warto zobaczyć obie wersje czy jest podobnie jak FMA i FMA:B i szkoda tracić na to czas? Hmm?

W skrócie potrzebuję opinii kogoś kto oglądał obie wersje. ;)

1373662483-U83583.png

Właśnie skończyłem oglądać zwykłego Hellsinga i zastanawiam się czy jest sens sięgać po Ultimate.

Bardzo się różni od pierwszej serii? Czy to po prostu prawie to samo tylko z lepszą kreską?

Warto zobaczyć obie wersje czy jest podobnie jak FMA i FMA:B i szkoda tracić na to czas? Hmm?

Z TEGO CO WIEM, to Ultimate jest bardziej przedstawione z punktu widzenia Alucarda, a zwykły z punktu widzenia Seras.

Jednak mogę się mylić, zwykłego nie widziałem, bo mi pisali, że Ultimate to jest jak FMA:B, a zwykły jak FMA.

Słyszałem też, że Ultimate jest bardziej nawiązany do mangi.

QtiV6xY.gif

Między zwykłem a Ultimate różnica jest ogromna. ULTIMATE = Lepsza kreska, fabuła(Tym razem związana z mangą) walki.

Skoro większość osób tak zachwala Ultimate to je mimo wszystko obejrzę i zobaczę co i jak.

Zresztą sam Hellsing dość mi się spodobał więc mam nadzieję, że się nie zawiodę. :)

btw. 

Dawn > Ultimate czy Ultimate > Dawn? Jaką kolejność polecacie skoro oglądałem już zwykłego Hellsinga?

1373662483-U83583.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum Hellsing   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...