Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte][Sugestia] Subdział/y do "Minecraft" --> "Dev"

Karolina_666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)
Można by dodać jakiś dział do Minicrafta a dokładniej forum gdzie każdy może napisać temat i poprosić o pomoc w pisaniu swojego:
- Pluginu pod Bukkita/Spigota czy co tam jest
- Moda pod MCP/Forge czy co tam jest

Tylko teraz sprawa "skryptów" albo zakazane albo osobny dział, inaczej dział zostanie zalany bezsensownymi postami o skryptach...

Streszczony regulamin powinien wyglądać mniej więcej tak:

1. W temacie można zadawać jedynie pytania dotyczące pisania pluginów lub modów w JAVA oraz obsługi środowisk JDK używanych do tego, Zabronione jest:

• Zadawanie pytań dotyczące konfiguracji i używania pluginów, pisania skryptów itp.
  • Proszenie o tz: "gotowce", dział służy do pomocy w pisaniu, nie kopiowaniu i podpisaniu jako własne.
  • Proszenie o napisanie pluginu.
  • Jakiekolwiek oferty pieniężne.

2. Temat powinien zawierać prefix/y:
[bukkit] - Jeśli dotyczy pisania pod API CraftBukkita (większość pluginów)
[CB] - Jeśli dotyczy pisania też pod samego CraftBukkita co często oznacza używanie kodu "NMS" (net.minecraft.server) który wymaga ciut większego doświadczenia :)
[Forge] - Jeśli piszesz moda pod Forge
[MCP] - Jeśli opierasz swoje mody tylko na MCP
[JDK] - Jeśli dotyczy środowiska w którym piszesz: np: [Forge][JDK]Jak skonfigurować debugera w Eclipse
[TuT] - Jeśli jest to poradnik a nie pytanie.
Przykładowy temat:
[TuT][JDK][Forge] Jak skonfigurować debuger w Eclipse
3. Zabronione jest też:

• Odpowiedzi typu: "Jak możesz tego nie wiedzieć", "Poszukaj w google"
  • Zadawanie pytań typu: "Jak napisać plugin na gildie." Wyjątkiem jest pytanie się o to jak zacząć, czyli gdy nie wiesz np jak przechowywać i używać gildii w kodzie.
  • Proszenie o nauczenie pisania. (Ale dozwolone jest poproszenie o wyjaśnienie jak działa jakiś wybrany kod.)

I jeszcze pewnie można dużo dopisać....

Po co taki dział?

• Może przyciągnąć dodatkowy lud na MPCforum :) ludzie, reklamy, pieniążki to co admini lubią najbardziej :D [to nie podstęp by przekonać admina!]
  • Większa szansa że ktoś ci odpowie w temacie do tego przystosowanym.
  • Ucieszy to hejterów z działu javy którzy pewnie klną już na minecrafta od dawna. Ale nie dziwię im się bo część pytań po prostu się tam nie nadaje bo nie zawiera nawet problemów związanych z javą...

Tylko przydało by się wtedy też załatwić kogoś do pilnowania takiego tematu... (z minimalną wiedzą na te tematy)
Propozycji na to już nie mam...

Ja się 'troszkę' znam, ale:
- Mam za dużo ostrzeżeń. (no... wszystkie już by dawno wygasły gdyby nie były tak stare....)
- Mam charakter.
- Nie chodzę już do gimbazum, za dużo lat jak na moda działu "minecraft" jeszcze bym poziom zawyżyła :(
(Musiałam :) Oczywiście rozumiem wiek modów, tylko wtedy człowiek się tak nudzi że ma czas na bycie modem itp. Więc trzeba brać co jest...)
- Nie mam za dużo czasu.

Nazwa działu (wybierz jedno!): "Dev", "Development", "Pisanie pluginów/modów", <Tu wstaw własną nazwe>

Się rozpisałam.... tylko po co :D

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

No nie wiem.

Można by było to dodać do zarządzania serwerem oraz moddingu.

Jednak z drugiej strony Minecraft to nie Metin, nie ma być zawalony poddziałami

Neutral - nie

Komitet tego samego zdania niech zacytuję ten post.

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

Ale tam nie ma żadnego przystosowania... można pisać o wszystkim i o niczym.

A to własnie chodzi o coś osobnego ;/

Ewentualnie można by zrobić dodatkowy dział w dziale JAVA

BukkitSmerf

Opublikowano

Tak, tylko ze skryptami ;x

Na skrypty powinien być wtedy jeszcze jeden dział albo SubDzial w tym SubDziale :D

Bo inaczej to skrypty po prostu zaleją ten dział a każdy temat o pluginie bd pełen odp:

Zrób to w skrypcie...

EDIT: @down

...

W takim dziale przynajmniej mogli by zacząć się uczyć czegoś przydatnego :) może potem zaczną pisać ciekawsze rzeczy i napiszą coś własnego np pod takie LWJGL

I nie rozumiem co szkodzi dodatkowy dział? :D

PS:

Napisał gość zakładający taki temat:

http://www.mpcforum.pl/topic/1086788-jak-nie-pojsc-do-szkoly/#entry9405987

BukkitSmerf

Opublikowano

Ja jestem na tak, bo gdybym miał teraz szukać czegoś autorskiego w dziale od zarządzania, to za kij nie znajdę.
Przyda się tai dział. bo kilka osób wstawia swoje pluginy, mody itd.

http://o.aolcdn.com/hss/storage/midas/dbb2fba7a1724ff9f49593989439ae90/203012134/rih.gif

Opublikowano

Od tego są subfora zarządzanie serverem, modding i dział główny minecraft. Tam można pisać tematy na temat pluginów i skryptów, nikt ich nie usuwa i nikomu nie przeszkadzają.

Nie

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Ale przy takiej ilości pytań co chwile, naprawdę trudno zobaczyć że ktoś pyta o pisanie plugiu szczególnie że cześć sierot nazywa temat [plugin] a w środku skrypt...

A dział jak zarządzanie serwerem czy modding jest zalewany tylko masą pytań o instalacje modów/pluginów czy ich konfiguracje, a pytania o pisanie ich bardzo szybko znikają na odległych stronach bo jednak większość nawet nie wie o czym oni piszą...

Do tego trzeba osobno sprawdzać oba działy...

Tym samym ma się bardzo małe szanse na uzyskanie odpowiedzi... a chyba to jest własnie jedna z ważniejszych funkcji forum :D

Za dużo subfor? to po co stworzyliście Newsy, newsy można znaleźć wszędzie i to często znacznie lepiej opisane, i w każdym języku, a znaleźć pomoc w pisaniu i to po polsku to już graniczy z cudem...

BukkitSmerf

Opublikowano

Ludzie, jak widzę propozycje dot. Majnkrafta, to żygam... Już i tak macie dużo subdziałów.

Nie.

to mogłeś w tą sugestie nie wchodzić

jestem na nie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...