Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Riven #1 Guide by Kacperovsky.

Gość Kacperovsky.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spis Treści :

1. Historia

2. Opisanie Umiejętności

3. Bulid

4. Masteries

5. Runes

6. Rozdawanie umiejętności

7. Fazy gry

8. Mała niespodzianka ;-)

Let's Go !

1. Historia

Każdy mieszkaniec Noxus może stać się kimś ważnym, niezależnie od rasy, płci czy pozycji społecznej - liczy się tylko siła. Z silną wiarą w te ideały, Riven pragnęła osiągnąć sławę. Wykazała potencjał jako początkujący żołnierz, dochodząc do mistrzostwa we władaniu długim mieczem, gdy była prawie równego z nim wzrostu. Była bezwzględnym i skutecznym wojownikiem, lecz jej prawdziwa siła tkwiła w jej przekonaniach. Wkraczała do walki bez śladów wahania: żadnych wątpliwości, ani strachu przed śmiercią. Riven stała się przywódcą wśród swoich rówieśników, wizerunkiem ducha Noxian. Jej poświęcenie było tak wyjątkowe, że Najwyższe Dowództwo podarowało jej miecz z runami z czarnego kamienia, zaklęty magią Noxusu. Był on cięższy niż pawęż i prawie tak samo szeroki - doskonale pasował do niej. Niedługo po tym, została wysłana do Ionii jako część sił inwazyjnych.Co z początku wyglądało na zwykłą wojnę, szybko zmieniło się w eksterminację. Noxiańscy żołnierze podążali za przerażającymi maszynami wojennymi z Zaun przez pola zwłok. Nie była to chwalebna walka do której przygotowywała się Riven. Wykonywała rozkazy swoich przełożonych, niszcząc resztki pokonanych i przerażonych wrogów z niezwykłym poświęceniem. W trakcie trwania inwazji wyszło na jaw, że ioniańskie społeczeństwo nie zostanie zreformowane a wybite. W czasie jednego ze starć, jej oddział został otoczony przez wojska Ionii. Poprosili o wsparcie, gdy wrogowie zbliżali się do ich pozycji. Zamiast wsparcia, otrzymali bombardowanie za pomocą broni chemicznej, przygotowanej przez 18px-SingedSquare.png Singeda. Riven przyglądała się jak dookoła niej, Noxianie i Ionianie padali ofiarą tego strasznego wynalazku. Udało jej się uciec z obszaru bombardowania, ale nigdy nie udało jej się zapomnieć tego, co zobaczyła. Uznana za zmarłą przez Noxus, postanowiła rozpocząć nowe życie. Złamała swój miecz, niszcząc więzi łączące ją z przeszłością i wyruszyła na narzucone sobie wygnanie - w poszukiwaniu odkupienia oraz ratowania noxiańskich ideałów, w które wierzyła

2. Opisanie umiejętności

riven-runic-blade.pngRuniczne Ostrze ( Umiejętność bierna ) - Umiejętności Riven wpływają na jej ostrze, dzięki czemu jej podstawowe ataki zadają dodatkowe obrażania fizyczne . Efekt kumuluje się do 3 razy

riven-broken-wings.png Połamane Skrzydła - Ta umiejętność może być użyta 3 razy . Za trzecim razem odpychamy przeciwnika . Taka ciekawostka ze 3 urzycie umiejętności pozwala nam przeskoczyć przez przeszkodę .

riven-ki-burst.png Wybuch Ki - Riven powoduje wybuch który zadaje obrażenia pobliskim wrogom i ogłusza ich

riven-valor.png Walecznośc - Riven występuje do przodu tworząc tarczę, która pochłania obrażenia .

riven-blade-of-the-exile.png Ostrze wygnańca - Riven odtwarza swój miecz, zyskując dodatkowe obrażenia do ataku . Ponowne użycie umiejętności odblokowywuje Cięcie Wiatru, które zadaje obrażenia fizyczne w postaci stożka .

3. Bulid
Grę można zacząć na 3 sposoby, ale moim ulubionym jest elixir-of-fortitude.gif i health-potion.gif - dlaczego ? Mamy potężne Early możemy spokojnie z tym bulidem zrobić FirstBlooda vs każdy .
To jest nasze Core the-brutalizer.gifravenous-hydra.giflast-whisper.gif
Deffensive items jakie używam maw-of-malmortius.gifmercurial-scimitar.gifranduins-omen.gifguardian-angel.gif
Co do butów . Zauważyłem, że dużo osób kupuje ionian-boots-of-lucidity.gif i dla mnie to jest błąd. Na Riven wole kupić mercurys-treads.gif- Zmniejszy czas trwania CC'ków no i jakieś Magic resist :)
Mój bulid na Riven wygląda tak mercurys-treads.gifthe-black-cleaver.gifravenous-hydra.giflast-whisper.gifmaw-of-malmortius.gifguardian-angel.gif
Dodam, ze pierwszego reccalla ( oczywiście jak da rade ) to zróbcie wtedy kiedy macie golda na blutalizer'a + ward i 2 potki ;)
4. Masteries
X8Y0d5O.pngHlIpbpS.png
5. Runes
xizg2iz.png
6. Rozdawanie umiejętności
QCx9f.png
7. Fazy gry
Early game - Tu skupami się przede wszystkim na farmie . Pamiętajmy, że mamy chyba najlepsze Early w grze, więc z dużą czerwoną potką możemy już od 1 minut zacząć walki . Pamiętajmy o wardach . Nie dajmy sobie zepsuć Early nie potrzebną śmiercią .
Mid game - Tu było by dobrze jakbyśmy mieli już BC i Tiamat . Mam taką taktykę, że czekam w krzakach, ktoś wywali combo na miniony, ja wtedy wchodzę i mam easy kill'a :) Pamiętajmy o wardach . Średnia farma w 15 minucie to tak 120 :-)
Late game - W tym etapie rozgrywają się walki które mogą przesądzić o wygranej . W teamfighcie za pomocą flasha i E spróbujmy się przedostać do enemy carry/ ap carry .
Opiszę combo : R > E > Q > AA > Q > AA > W > AA > Q > AA > R
8. Mała niespodzianka ;-)

Polecam obejrzeć, gościu gra nią świetnie . Sam się na nim wzoruje grając Riven .
Cóż dotarliśmy do końca :P Mam nadzieje że wam się spodobało i może kiedyś się komuś przyda .
Pozdrawiam,
Kacperovsky.
  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Na Riven nie opłaca się składać butów, można to zastąpić lepszym itemkiem, np. mercurialem, jeżeli mają heavy CC i choćby nawet AP.

Nie zawsze się opłaca kupować brutalizera, szczególnie jak grasz np. vs Rene, Jax czy Shen, wtedy core to LW, bo ma % przebicia pancerza. Maxowanie W - nie zawsze jest opłacalne, tym bardziej, że Riven może 3x użyć Q, które zadaje 3x 130 DMG = 390 + 70% AD, W zaś uderza tylko raz i zadaje 170 DMG + 100% AD, jedyny plus jest taki, że ma mniejszy CD.

Opublikowano

Na Riven nie opłaca się składać butów, można to zastąpić lepszym itemkiem, np. mercurialem, jeżeli mają heavy CC i choćby nawet AP.

Nie zawsze się opłaca kupować brutalizera, szczególnie jak grasz np. vs Rene, Jax czy Shen, wtedy core to LW, bo ma % przebicia pancerza. Maxowanie W - nie zawsze jest opłacalne, tym bardziej, że Riven może 3x użyć Q, które zadaje 3x 130 DMG = 390 + 70% AD, W zaś uderza tylko raz i zadaje 170 DMG + 100% AD, jedyny plus jest taki, że ma mniejszy CD.

:huh:

Sorry, guide form Platinum I, więc napisałem go tak, abyście spróbowali mojej taktyki :rolleyes: Mniejszy CD i dłuższy stun bodajże co daje nam przewagę w Early . B)

Opublikowano

Co ma twoja liga do tego poradnika? Choćby nawet Best Riven NA - również nie składa butów.

Że to jest piekło,a by z tej ligi wyjść do diamentu, a jakoś potrafię gry carrować .

Niekiedy składa, osobiście wolę składać buty, dla mnie to podstawa . Koniec spamu :D

Opublikowano

o bardzo dobrze wybuch Ki daje nam większe obrażenia ale połamane skrzydła o wiele lepsze w maksowaniu

Opublikowano

Poradnik nawet dobry ale jesli chodzi o runy to te co masz sa lepsze pod adc buty na cd sa lepsze , chyba ze na topie grasz na malphite albo shena to pod m.ressa mozesz walnac , trosze szkoda ze pisales porandik dopiero teraz bo ta postać czeka ostry nerf i pewnie kilka spraw sie po zmienia

ps teraz zauwazylem powaga maxujesz "w" przed "q" ?:D czy to dla trola ;D

Opublikowano

Że to jest piekło,a by z tej ligi wyjść do diamentu, a jakoś potrafię gry carrować .

Niekiedy składa, osobiście wolę składać buty, dla mnie to podstawa . Koniec spamu :D

To nie spam, tylko wyrażanie własnej opinii na temat twojego poradnika, który jest po prostu słaby.

Fazy gry, które są mało opisane, runy można zmienić, bo lifesteal to tylko IMO dla ADC, maksowanie skilli dupiate, bo Q > W, taka prawda.

Brak opisu jakichś kontr, jak grać vs kogoś.

Słabo.

Jaki masz nick na tej plat 1?

Opublikowano

To nie spam, tylko wyrażanie własnej opinii na temat twojego poradnika, który jest po prostu słaby.

Fazy gry, które są mało opisane, runy można zmienić, bo lifesteal to tylko IMO dla ADC, maksowanie skilli dupiate, bo Q > W, taka prawda.

Brak opisu jakichś kontr, jak grać vs kogoś.

Słabo.

Jaki masz nick na tej plat 1?

http://www.lolking.net/summoner/eune/33451497#history

Nie ma to jak pieprzyć głupoty na temat rzeczy o których wgl nie ma się pojęcia .

Spróbuj zagrać tak jak ja napisałem, to zobaczysz różnicę, która wg. mnie jest kolosalna .

PS.: Jak byś przeczytał dokładnie to napisałem ,ze Riven ma świetne Early i da rade zrobić FB vs każdy . Więc nie widze sensu pisania kontr i jak grać vs komuś .

Opublikowano

8796521000_1388148818.jpg

TY NA PEWNO MASZ POJĘCIE NA TEMAT TEJ POSTACI :DDDDDDDD

7 rozegranych rankedów i uważa się za kogoś, kto wie najwięcej na temat tego champa.

Wygrałeś internety. XDD

Opublikowano

masz riven 2 wygrane 5 przegranych na rankedzie ;P a ty piszesz poradnik by wprowadzac nowych graczy lola w duzy blad ;(

rozumiem jak bys mial tych gier z 800 to okej twoj styl gry na platynie moze jeszcze ujdzie ale jak bys tak gral na d1 i pogral kilka meczy to juz na serwie by mowili na cb cos w stylu "ej to jest ta noob riven co maxuje w "

ps.W sie maxowalo chyba w s1 ale nie dam se reki uciac ;D

Opublikowano

8796521000_1388148818.jpg

TY NA PEWNO MASZ POJĘCIE NA TEMAT TEJ POSTACI :DDDDDDDD

7 rozegranych rankedów i uważa się za kogoś, kto wie najwięcej na temat tego champa.

Wygrałeś internety. XDD

^^ gościu . Nie zawsze da rade grać swoją pozycje swoim bohaterem .

Bo jak byś nie wiedział to w rankedach istnieje opcja ban championa .

PS. Jest coś takiego jak normal .

Jak masz jeszcze jakies zastrzeżenia co do tego, to zapraszam na PW, ponieważ już nie mam ochoty tu pisać .

Opublikowano

Czemu nie masz run pod Riven skoro masz dwa wolny slot na runki ? 2 wygrane 5 przegranych xD. Materki również dziwne(te na "twoim" koncie) masterka na kryta na ad midach? No chyba że na platynie tak się gra, ale co ja mogę wiedzieć z moim goldem.

Opublikowano

61.89% ban ratio riven nie ma co sie dziwic jest to aktulanie najwiekszy opek na topie razem z renektonem , tak jak juz pisalem postac czeka nerf

poradnik taki dobry jak Barcelona xD

Opublikowano

61.89% ban ratio riven nie ma co sie dziwic jest to aktulanie najwiekszy opek na topie razem z renektonem , tak jak juz pisalem postac czeka nerf

poradnik taki dobry jak Barcelona xD

Czyli słaby :D

Opublikowano

Niepotrzebny piszemy razem

Ja i tak wolę wziąć buty na CD żeby mieć shielda co chwilę

Ja bym dodał jeszcze Doran Shielda na początek do sytuacyjnych bo na Renektona raczej Potka nie weźmiesz

Reszta jest super, łap like

Opublikowano

Niepotrzebny piszemy razem

Ja i tak wolę wziąć buty na CD żeby mieć shielda co chwilę

Ja bym dodał jeszcze Doran Shielda na początek do sytuacyjnych bo na Renektona raczej Potka nie weźmiesz

Reszta jest super, łap like

Dzięki . No dlatego napisałem ,ze można zacząć na 3 sposoby :)

Dzięki ;P

Co do kolegi który się pytał dlaczego nie mam tych Run u mnie . Dlatego ze na nie co dopiero zbieram IP ( dlatego wolna karta na runy ), a zdjęcie pobrałem . ( Tymi grałem u kolegi )

Więcej na takie głupie komentarze nie będę odpisywał . Kolega Iorweth wytyka jakieś śmieszne fakty będąc randomem . Mogę nagrać filmik jak gram ( ja osobiście ) Riven, ale nie widzę sensu :)

Szczęśliwego nowego roku :-)

PS. Barcelona okrzykniętą najlepszą drużyną świata, jest słaba ? Typowe Hala Dziecko . Pozdrawiam

Masz rozegranych ~700 rankedów, z czego tylko 7 jako Riven. Serio - uważasz, że w 693 grach zbanowana była Riven? :DD

Nie, nie zawsze nią grałem ;)

Opublikowano

Co do runek to bardziej się opłaca pod CD, moim zdaniem oczywiście.

52bd820a6277a.png

Filmik boski, oglądałem kilka razy już wcześniej.

Co do build to najlepiej hydra + bt - wspaniałe połączenie + kalkulacja.

Opublikowano

Co do runek to bardziej się opłaca pod CD, moim zdaniem oczywiście.

52bd820a6277a.png

Filmik boski, oglądałem kilka razy już wcześniej.

Co do build to najlepiej hydra + bt - wspaniałe połączenie + kalkulacja.

Grałem takim połączeniem :P Osobiście wole iść w itemekt defensywny z dmg ( Malmortius )

Opublikowano

Weź te obrazki zmniejsz trochę, ja jak robiłem tuta to zmniejszyłem, co prawda zajeło mi to trochę, ale efekt jest o wiele lepszy.

Co do TuT'a nie jest zły. Jednak wydaje mi się bardziej że robiłeś go na podstawie obserwacji innych graczy, ni jeżeli na podstawie swoich własnych doznań.

6/10

b_560_95_1.png

Opublikowano

Weź te obrazki zmniejsz trochę, ja jak robiłem tuta to zmniejszyłem, co prawda zajeło mi to trochę, ale efekt jest o wiele lepszy.

Co do TuT'a nie jest zły. Jednak wydaje mi się bardziej że robiłeś go na podstawie obserwacji innych graczy, ni jeżeli na podstawie swoich własnych doznań.

6/10

Nie prawda :) Grałem nią strasznie dużo normali . Również opierałem się na progammer'ach :)

Dziękuje ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...