Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hip-Hop/Rap , przesłanie do ludzi ?

Wilku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pewnie zastanawiacie się czemu taki temat ale mam pytanie do Was szczególnie do osób którzy słuchają taki typ muzyki. Pytanie brzmi.

Co Was ciągnie to tej muzyki ? Przesłanie ? Prawdę jaką mówią ? Co tak naprawdę przyciąga Was do tego stylu bo ja nic z tego nie rozumiem.

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

W rapie poruszanych jest wiele tematów od miłości aż do polityki itd, mówiona jest prawda, jest to jedna z nielicznego rodzaju muzyki gdzie jest przekaz, z którego możesz wyciągnąć wnioski. Wiadomo nie każdy kawałek jest z przekazem ;d

Opublikowano

Zawsze mnie śmieszyły osoby, które słuchały rapu, żeby się nauczyć życia. Oczywiście można znaleźć wartościowe wersy, jednak moim zdaniem w rapie chodzi o co innego.

Przekaz ? Dość. Czemu tak im to okiełznać ciężko ?
W rapsach chcieliby instrukcje do życia i przez to często mylą przekaz z treścią

@down

To tak samo jak z inną muzyką, ludzie słuchają jej dla relaksu. Oczywiście są też osoby, które słuchają rapu dla przekazu, bo to jest częścią rapu.

Opublikowano

Zawsze mnie śmieszyły osoby, które słuchały rapu, żeby się nauczyć życia. Oczywiście można znaleźć wartościowe wersy, jednak moim zdaniem w rapie chodzi o co innego.

Tylko o co, to pytanie zadaję sobie i zastanawiam się co pociąga innych ludzi do słuchania tego stylu.

Opublikowano

Mi się podobają tylko nieliczne piosenki, a w nich nie tyle co przesłanie, a to, co mówią o niektórych sprawach. Nie każde mają w sobie prawdę (np. te o kobietach - przecież nie każda jest taka sama), ale te o sytuacji w kraju chyba jak najbardziej :p Każda ma w sobie coś innego, i jak na mój gust, to jest to też jakaś odmienność (bo nie ma porównania między "śpiewem" raperów, a jakiejś zagranicznej gwiazdy, która w swojej popowej piosence pokazuje jakiś tam urywek życia i prawdę głównie o miłości). To jest takie rzucenie całej prawdy i przekonań prosto z mostu, beż żadnych tam domysłów itp. Być może dlatego ludzie lubią tą muzykę, bo jest taka prosta w swoim przekazie, a zarazem i fajna :>

7u31.png

Opublikowano

Polski rap to gowno, nacpana chołota, nic wiecej... Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki.

Opublikowano

Polski rap to gowno, nacpana chołota, nic wiecej... Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki.

Coś w tym jest ale nie powiem że to "naćpana chołota" ponieważ oni mają powód swojego zachowania, może to tylko pozory ?

Mi się podobają tylko nieliczne piosenki, a w nich nie tyle co przesłanie, a to, co mówią o niektórych sprawach. Nie każde mają w sobie prawdę (np. te o kobietach - przecież nie każda jest taka sama), ale te o sytuacji w kraju chyba jak najbardziej :P Każda ma w sobie coś innego, i jak na mój gust, to jest to też jakaś odmienność (bo nie ma porównania między "śpiewem" raperów, a jakiejś zagranicznej gwiazdy, która w swojej popowej piosence pokazuje jakiś tam urywek życia i prawdę głównie o miłości). To jest takie rzucenie całej prawdy i przekonań prosto z mostu, beż żadnych tam domysłów itp. Być może dlatego ludzie lubią tą muzykę, bo jest taka prosta w swoim przekazie, a zarazem i fajna :>

Posłuchajcie. Dla tej piosenki mam szacunek nie przeklinają, to jest naprawdę piękne. Piosenka mówi o Polsce przez co przechodziła.

Zapraszam do odsłuchania.

Opublikowano

Jak nie ogarniacie życia i musicie słuchać "przekazu" po to, żeby nauczyć się podstawowych prawd to pozdro xD

powiedział facet z kucykiem :)

Po co wypowiadać się na tematy na które nie masz praktycznie pojęcia?

Opublikowano

powiedział facet z kucykiem :)

Po co wypowiadać się na tematy na które nie masz praktycznie pojęcia?

Niestety obawiam się, że mam pojęcie, a ty po prostu szukasz byle sposobności do kontrargumentu bo musisz bronić swojego ukochanego "gatunku" przed surową prawdą.

Taka jest prawda a ty po prostu nie dopuszczasz jej do siebie bo idealizujesz to co lubisz, to normalne :)

742611478555387739101.jpeg

Weteran
Opublikowano

Walić prawdy życiowe, ja słucham, bo lubię, po prostu, sposób na umilenie czasu.

Po kij mówić, że rap jest kogoś życiem.. Życie to życie, muzyka to muzyka.

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Nie muszę niczego bronić, piszesz " Jak nie ogarniacie życie i musicie słuchać "przekazu" po to, żeby naucz się podstawowych prawd to pozdro", rap to nie tylko klepanie formułek o podstawowych wartościach życiowych, w wielu kawałkach mowa jest o błędach które popełniał autor i przestrzega młodych, żeby tego nie robili bo skończą tak a nie inaczej. Są też kawałki o miłości o tym jak ważna jest przyjaźń, itd itd, ale są też takie w stylu jebania policji czego nie jestem zwolennikiem. Smutne jest to, że wiele osób ze względu na przekleństwa itp z góry skreśla rap.

Wiadomo, jest rap z przekazem ale jest i rap po prostu w stylu bragga którego się fajnie słucha i sama się głowa buja i to jest według mnie w nim piękne.

Opublikowano

Nie muszę niczego bronić, piszesz " Jak nie ogarniacie życie i musicie słuchać "przekazu" po to, żeby naucz się podstawowych prawd to pozdro", rap to nie tylko klepanie formułek o podstawowych wartościach życiowych, w wielu kawałkach mowa jest o błędach które popełniał autor i przestrzega młodych, żeby tego nie robili bo skończą tak a nie inaczej. Są też kawałki o miłości o tym jak ważna jest przyjaźń, itd itd, ale są też takie w stylu jebania policji czego nie jestem zwolennikiem. Smutne jest to, że wiele osób ze względu na przekleństwa itp z góry skreśla rap.

Wiesz co, ja nie potrzebowałem rapu, żeby nauczyć się czym jest miłość, jak ważna jest przyjaźń itd itd. Nauczyło mnie tego życie samo w sobie i sam bym siebie obraził gdybym uznał, że jakiś raper wie o tym więcej ode mnie i słuchał bym go po to by się od niego uczyć...

Opublikowano

Nie rozumiesz słowa przekaz? To nie koniecznie musi być jakaś nauka, przecież logiczne, że słuchacz wie co to jest miłość czy przyjaźń ale wyobraź sobie taką sytuację, że nie jesteś z dobrego domu, masz trudną sytuację rodzinną, Twoi rodzice są alkoholikami, nie masz żadnych priorytetów, odpalasz sobie jakiś kawałek i słuchasz, o podobnych sytuacjach innych ludzi. O tym, że mimo słabego startu, błędów przeszłości, biedy, trzeba zacisnąć pięści i walczyć o to by nie skończyć jak rodzice czy koledzy z ulicy. Wiem, że może wydać Ci się śmieszne, bo rap to tylko słowa łysego dresa.

Opublikowano

Nie rozumiesz słowa przekaz? To nie koniecznie musi być jakaś nauka, przecież logiczne, że słuchacz wie co to jest miłość czy przyjaźń ale wyobraź sobie taką sytuację, że nie jesteś z dobrego domu, masz trudną sytuację rodzinną, Twoi rodzice są alkoholikami, nie masz żadnych priorytetów, odpalasz sobie jakiś kawałek i słuchasz, o podobnych sytuacjach innych ludzi. O tym, że mimo słabego startu, błędów przeszłości, biedy, trzeba zacisnąć pięści i walczyć o to by nie skończyć jak rodzice czy koledzy z ulicy. Wiem, że może wydać Ci się śmieszne, bo rap to tylko słowa łysego dresa.

Nie, wydaje mi się to śmieszne bo takie coś to raczej wie każdy człowiek instynktownie, nie potrzebna mu do tego "muzyka".

Opublikowano

Muzyka pomaga, motywuje, inspiruje, Ty masz swoje zdanie ja mam swoje. Słucham rapu odkąd pamiętam i nie raz podniósł mnie na duchu, tak samo mam jak trenujemy jak się puści drużynę mistrzów to energia sama napływa :D

@ale i tak Twoje zdanie jest chujowe :D

Opublikowano

Rap to muzyka, muzyka to rozrywka, bez jakiejś wczutki w przekaz, że muzyka pomaga ci żyć itd. Słucham rapu, bo mogę się przy nim odprężyć, tak samo jak ktoś może się odprężać przy rocku, dubstepie czy disco polo.

W ogóle rap to jakiś nordic walking
Nikt nie wie o co chodzi ale wszyscy idą w to
Pozdro dla kumatych.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

CO TO JEST ZA TEMAT xD PIOSENKI W RAPIE I WGL Xddddddddd GIMBUSY NIE ZNAJĄ RÓŻNICY PO MIEDZY "rapowaniem" a "śpiewaniem"

eloo

oLqzgYC.png

Opublikowano

czuje to w środku, zajarałem się nim ostro po tym jak widziałem w telewizji że zawsze ktoś wybiera dobrą drogę i jest 'uczciwy' a potem jak usłyszałem pewną piosenkę czułem to coś w sobie, to nie oznacza że inne gaunki są gorsze, ale po prostu dla mnie rap jest zajebisty i najlepszy. hardstyle electro też fajne

<>

Opublikowano

Jedni rapu słuchają, aby zobaczyć realia tego co nas otacza, jak inni ludzie to widzą, albo jak jest naprawdę; dla relaksu, ukojenia nerwów- większość gatunków muzycznych do tego się nadaje hip-hop i rap też. Muzyka pomaga szukać inspiracji oraz daje motywacje do np: ćwiczeń na siłce, bądź pisania własnych tekstów. Każdy ma swoje zdanie co do gatunku muzycznego. Jedni lubią jak w tym przypadku Hip-Hop/Rap, inni rock, jeszcze inni metal albo też dubstep. To zależy od gustu. Jednak moim zdaniem rap daje przekaz, a mało gatunków muzycznych to stosuje, czyli przekaz do odbiorcy.

1385926560-U611928.png

Renifer Świętego Mikołaja (8/10)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rap jest dla młodzieży oporą w tych okrutnych biednych czasach :) wyciszają się, relaksują przy nim ^^ choć ja nie przepadam za tym gatunkiem :P

orww.png

Invoria    S2      <3

Opublikowano

Rap jest dla młodzieży oporą w tych okrutnych biednych czasach :) wyciszają się, relaksują przy nim ^^ choć ja nie przepadam za tym gatunkiem :P

hahahahahahahahahahahahahaahhaahahahhahahahahahahaahhahahahaha

537353_179407215594463_1911590765_n.jpg

ex

Opublikowano

Co mnie ciągnie do tego? Nie wiem, brat mnie zaraził od małego a teraz samo mnie ciągnie do poznawania nowych kawalków czy to z podziemi czy z mainstreamu ;) A rap co ma takiego w sobie ? Hmm dla każdego to będzie co innego - dla jednego bit, dla drugiego teksty a dla trzeciego rymy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...